Egy nyári éj mosolya

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Egy nyári éj mosolya
(Sommarnattens leende)
1955-ös svéd film
Alternatív cím: Egy nyáréjszaka mosolya
RendezőIngmar Bergman
ProducerAllan Ekelund
Műfajfilmvígjáték
ForgatókönyvíróIngmar Bergman
FőszerepbenGunnar Björnstrand
Ulla Jacobsson
Eva Dahlbeck
Harriet Andersson
ZeneErik Nordgren
OperatőrGunnar Fischer
VágóOscar Rosander
JelmeztervezőMago
Gyártás
Ország Svédország
Nyelvsvéd
Játékidő108 perc
Képarány1,37:1
Forgalmazás
ForgalmazóSvédország Svensk Filmindustri
BemutatóSvédország 1955. december 26.
Korhatár12 II. kategória (F/8968/J)
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Egy nyári éj mosolya vagy Egy nyáréjszaka mosolya (Sommarnattens leende) egy 1955-ben bemutatott svéd romantikus vígjáték Ingmar Bergman rendezésében. Ez a film hozta meg a nemzetközi sikert a rendezőnek. Bergmant a Cannes-i fesztiválon Arany Pálmára jelölték, továbbá a produkció három BAFTA-jelölést is begyűjtött. 2005-ben a Time beválasztotta minden idők 100 legjobb filmje közé.

Az alaptörténet – szerelmi partnerek cseréje egy nyári éjszakán – sok feldolgozást megélt leginkább zenés színdarabokban: Woody Allen Szentivánéji szexkomédiája (1982) is Bergman filmjén alapszik.

Történet[szerkesztés]

Fredrik Egerman (Gunnar Björnstrand) egy középkorú ügyvéd feleségül vesz egy 19 éves szépséget, Annet (Ulla Jacobsson). Házasságuk két év után még mindig nem tökéletes a lány tartózkodása miatt. Fredriknek van egy fia az első feleségétől, Henrik (Björn Bjelfvenstam), aki a húszas évek elején jár és lelkésznek készül, de jelenleg a mostohaanyja szerelme gyötri. A fiút nagyon zavarja a félig oidipuszi helyzet, ezért egy boldogtalan viszonyba menekül apja kéjes cselédlányával, Petrával (Harriet Andersson).

A két hazássága között Fredriknek viszonya volt egy híres színpadi színésznővel, a gyönyörű Desiree Armfeldtdel (Eva Dahlbeck), de a nő szakított vele. Desireenek van egy Henrik nevű fiatal fia, aki nem sokkal Fredrik Egermannal folytatott viszonya után született. Desiree jelenleg Carl-Magnus Malcolm gróffal (Jarl Kulle), egy agresszív természetű katonatiszttel van viszonyban. A gróf felesége Charlotte (Margit Carlqvist) pedig Anne régi barátja.

Fredrik egy este meglátogatja Desireet, beszél neki a családi gondokról és a segítségét kéri. Mivel Fredrik ruhája elázott, a gróf hálóingje van rajta, amikor a féltékenységében őrjöngő gróf megérkezik, megfenyegeti Fredriket, aki kénytelen elhagyni a házat. Ezután Desireet kezdi fenyegetni, ami odáig vezet, hogy a nő végül szakít vele. A feldühödött gróf beszámol feleségének a viszonyáról és utasítja, hogy fedje fel Annenak a férje hűtlenségét (amiről valójában szó sincs). Charlotte végül beismeri Annenak, hogy szereti néha erőszakos férjét, és mindent megtenne azért, hogy viszont szeressék. Eközben Desiree édesanyja (Naima Wifstrand) meghív mindenkit a vidéki házába egy nyári partira.

Az este folyamán Henrik és Anne váratlanul egyedül találják magukat egy ágyban, és leomlanak a korlátok köztük, majd megszöknek Henrik korábbi szeretője, Petra és annak új barátja, Frid segítségével. Fredrik látja, hogy a szerelmesek útra kelnek, de nem tesz semmit. Charlotte odamegy Fredrikhez, de a gróf ahogy ezt meglátja, orosz rulettre hívja ki az ügyvédet, de végül kiderül, hogy egyikük élete sem volt veszélyben, mert a gróf titokban csak pernyét töltött a fegyverbe. A játszma után a gróf ismét közel kerül feleségéhez, a féltékenység visszahozta érzelmeit Charlotte iránt. Fredrik és Desiree is egymásra talál, hogy a négy pár boldogan vonulhasson vissza.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Karakter
Gunnar Björnstrand Fredrik Egerman
Ulla Jacobsson Anne Egerman
Björn Bjelfvenstam Henrik Egerman
Eva Dahlbeck Desiree Armfeldt
Harriet Andersson Petra
Jarl Kulle Carl-Magnus Malcolm gróf
Naima Wifstrand Armfeldtné
Margit Carlqvist Charlotte Malcolm grófné
Åke Fridell Frid
Jullan Kindahl Beata
Gull Natorp Malla
Birgitta Valberg színésznő
Bibi Andersson színésznő
Sigge Fürst rendőr

Jelentősebb díjak és jelölések[szerkesztés]

  • BAFTA-díj (1957)
    • jelölés: legjobb külföldi film – Allan Ekelund
    • jelölés: legjobb külföldi színész – Gunnar Björnstrand
    • jelölés: legjobb külföldi színésznő – Eva Dahlbeck
  • Cannes-i fesztivál (1956)
    • díj: legjobb poétikus humor – Ingmar Bergman
    • jelölés: Arany Pálma – Ingmar Bergman

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Smiles_of_a_Summer_Night című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]