Mi újság, Tiger Lily?

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mi újság, Tiger Lily?
(What's Up, Tiger Lily?)
1966-os amerikai film
Rendező
ProducerCharles H. Joffe
Műfajkémfilm
Forgatókönyvíró
Főszerepben
ZeneThe Lovin’ Spoonful
OperatőrKazuo Yamada
Gyártás
GyártóTóhó
Ország Amerikai Egyesült Államok
Nyelvangol
Játékidő80 perc
Forgalmazás
Forgalmazó
  • American International Pictures
  • Netflix
Bemutató1966
További információk
SablonWikidataSegítség

A Mi újság, Tiger Lily? (eredeti cím: What's Up, Tiger Lily?) 1966-os amerikai filmvígjáték, amelyet Woody Allen rendezett nagyjátékfilmes rendezői debütálásában. A filmet 1966. november 2-án mutatták be.

Allen egy japán kémfilmet, a International Secret Police: Key of Keys jeleneteinek beillesztésével és a meglévő filmrészletek sorrendjének átrendezésével teljesen megváltoztatta a film hangvételét, így a James Bond-másolatból egy vígjáték lett, amely a világ legjobb tojássaláta-receptjének kereséséről szólt.[1] 2003-ban az Image kiadta a filmet DVD-n, mind a mozis, mind a televíziós (úgynevezett "alternatív") hangsávval.

Cselekmény[szerkesztés]

A cselekmény a látványos gegek, szóviccek, ázsiai sztereotípiákon alapuló viccek és általános bohózatok sorozata számára nyújt alapot. A központi cselekmény Phil Moskowitz titkosügynök kalandjait meséli el, akit Rashpur ("egy nem létező, de valóságosnak tűnő ország") nagyhatalmú főmacsója bérel fel, hogy visszaszerezzen egy tőle ellopott titkos tojássaláta-receptet. A receptet, amely a gengszter Shepherd Wong birtokában van, a rivális gengszter Wing Fat is keresi, és Moskowitz két Rashpur-i ügynöknő segítségével ideiglenesen összeáll Wing Fattel, hogy ellopják a receptet Wongtól.

A filmnek van egy, a cselekményhez nem kapcsolódó befejező stáblista jelenete, amelyben China Lee, a Playboy Playmate és Allen komikusbálványának, Mort Sahlnak akkori felesége, aki a filmben máshol nem szerepel, sztriptízel, miközben Allen (aki szintén a filmben szerepel) elmagyarázza, hogy megfogadta, valahol szerepelni fog a filmben.

Szereplők[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a What's Up, Tiger Lily? című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. International Secret Police. Tokyo Street Report, 2009. április 16. [2010. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2010. szeptember 15.)

További információk[szerkesztés]