Mark Boal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Mark Boal
Mark Boal 2010-ben
Mark Boal 2010-ben
Született1973
New York, New York állam,  USA
Állampolgárságaamerikai
Foglalkozása
Iskolái
  • Oberlin College
  • The Bronx High School of Science
Kitüntetései

A Wikimédia Commons tartalmaz Mark Boal témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Mark Boal (New York, 1973 –) amerikai újságíró, forgatókönyvíró és filmproducer. Legismertebb filmjéért, A bombák földjén-ért 2010-ben két Oscar-díjat nyert (legjobb eredeti forgatókönyv és legjobb film kategóriákban), valamint több fontosabb díjat és jelölést.

Fiatalkora[szerkesztés]

Boal 1973-ban született New Yorkban. Középiskolai tanulmányait a Bronx High School of Science-ben végezte el, ahol az iskolai Beszéd és Vita Csoport (Speech and Debate Team) tagja volt. 1995-ben szerzett egyetemi diplomát az ohioi Oberlin College-ben.

Pályafutása[szerkesztés]

Boal szabadúszó újságírókánt és forgatókönyvíróként kezdett dolgozni. Olyan magazinoknak írt cikkeket, mint a The Village Voice, Rolling Stone vagy a Playboy.[1]

2004-ben "Halál és gyalázat" címmel cikket írt a Playboynak Richard T. Davis veterán meggyilkolásáról. Davist 25 éves korában, 2003. július 15-én, kevesebb, mint két nappal azután ölte meg három bajtársa, hogy hazatértek az iraki szolgálatból.[2] A történet felkeltette Paul Haggis író-rendező figyelmét, és Elah völgyében címmel filmet készített belőle. A forgatókönyvön Boal és Haggis közösen dolgozott.[3] A film igen pozitív kritikákat kapott, annak ellenére, hogy a közönség körében nem lett nagyon népszerű. A történetet jól ismerők szerint nem tett jót a mozinak, hogy jelentősen megváltoztatták a valós eseményeket. Boal ezen támadásokra úgy reagált, hogy ez "egy kitalált történet és ezért Paul [Haggis] és én úgy gondoltuk, hogy néhány helyen meg kell változtatni Lanny [Davis, az áldozat édesapja] történetét, hogy az sokkal általánosabb legyen."[2]

2004-ben újságíróként csatlakozott az iraki háborúban szolgáló csapatokhoz és bombaszakértő egységekhez. Ekkor írta Jeffrey S. Sarver bombaspecialista őrmesterről "Az ember a bombaruhában" című cikkét, ami 2005 szeptemberében jelent meg a Playboy magazinban.

Az iraki élményeit felhasználva eredeti forgatókönyvet írt kitalált szereplőkről és kitalált történetről The Hurt Locker címmel. Ez alapján készült el 2009-ben A bombák földjén című háborús film Kathryn Bigelow rendezésében. A rendezőnővel már korábban is találkozott, amikor Bigelow egy 2002-es írása alapján televíziós sorozatot forgatott.[1] Boal nemcsak a forgatókönyvírója volt a mozinak, hanem társproducere is.

2010-ben, öt nappal a 82. Oscar-gála előtt Jeffrey S. Sarver őrmester bejelentette, hogy bepereli a film producereit, mivel szerinte Mark Boal a főszereplőt és jóformán minden helyzetet róla, illetve tőle vett át. Sarver azt is hozzátette, hogy a "hurt locker" kifejezés is tőle származik.[4]

A producerek szóvivője azt állította, hogy a forgatókönyv kitalált.[5] Emellett a "hurt locker" kifejezést már 1966-ban is használták, a vietnámi háború idején. A frázist a katonaság már évtizedek óta használja.[6] 2011. december 8-án bejelentették, hogy Sarver őrmester perét ejtette a bíróság és 187 000 dollár bírósági díj megfizetésére ítélték.[7]

Jelenleg egy Triple Frontier című projekt forgatókönyvén dolgozik, melyet ismét Bigelow fog rendezni.[1]

Filmográfia[szerkesztés]

Díjak és elismerések[szerkesztés]

Év Film Díj
2009 A bombák földjén Oscar-díj (legjobb eredeti forgatókönyv)
Oscar-díj (legjobb film)
BAFTA-díj (legjobb eredeti forgatókönyv)
BAFTA-díj (legjobb film)
Writers Guild of America Award (legjobb eredeti forgatókönyv)
Chicago Film Critics Association Award (legjobb eredeti forgatókönyv)
Nantucket International Film Festival - "The Showtime Tony Cox Award" (forgatókönyvért)
Jelölés — Satellite Award (legjobb eredeti forgatókönyv)
Jelölés — Golden Globe-díj (legjobb forgatókönyv)

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c Mark Boal. [2011. szeptember 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 20.)
  2. a b Collateral damage: The murder of Richard Davis, 2008. január 8. (Hozzáférés: 2012. január 20.)
  3. Mark Boal - IMDb. (Hozzáférés: 2012. január 20.)
  4. "Hurt Locker" producers sued days before Oscars, 2010. március 3. [2012. szeptember 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 20.)
  5. Woodall, Bernie: U.S. bomb expert says "Hurt Locker" stole his story, 2010. március 4. [2012. január 8-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. január 20.)
  6. Sorry, Sgt. Sarver, 2010. március 5. (Hozzáférés: 2012. január 20.)
  7. Belloni, Matthew: Iraq War Vet Ordered to Pay $187,000 in Failed Lawsuit Against 'Hurt Locker' Producers (Exclusive), 2011. december 8. (Hozzáférés: 2012. január 20.)

Fordítás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben a Mark Boal című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Mark Boal
A Wikimédia Commons tartalmaz Mark Boal témájú médiaállományokat.