Bizonyítás (film)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Bizonyítás
(Proof)
2005-ös amerikai–brit film
Rendező John Madden
Producer Robert Kessel
Alison Owen
Jeffrey Sharp
AlapműProof
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró David Auburn
Rebecca Miller
Főszerepben Gwyneth Paltrow
Anthony Hopkins
Jake Gyllenhaal
Hope Davis
Zene Stephen Warbeck
Operatőr Alwin H. Küchler
Vágó Mick Audsley
Gyártás
Gyártó Miramax Films
Endgame Entertainment
Hart-Sharp Entertainment
Ország Amerikai Egyesült Államok
Egyesült Királyság
Nyelv angol
Forgatási helyszín Chicago
Játékidő 99 perc
Költségvetés 20 millió dollár
Forgalmazás
Forgalmazó Miramax Films (USA)
SPI International (Magyarország)
Bemutató2005. szeptember 16. (USA)
2006. február 23. (Magyarország)
KorhatárPG-13 (USA)
16 (Magyarország)
Bevétel 7 535 331 dollár (USA)
12 826 583 dollár (összes)
További információk

A Bizonyítás (angolul Proof) egy 2005-ben forgalmazásba került, színes, amerikai romantikus film. John Madden rendezte, aki már dolgozott együtt Gwyneth Paltrow-val a Szerelmes Shakespeare-ben. A film premierje 2005. szeptember 16-án volt, DVD-n 2006. február 14-én adták ki.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Catherine Gwyneth Paltrow Gubás Gabi
Robert Anthony Hopkins Reviczky Gábor
Hal Jake Gyllenhaal Dányi Krisztián
Claire Hope Davis Spilák Klára

Történet[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

A fiatal egyetemista Catherine, évek óta ápolta édesapját Robertet, aki ragyogó matematikus, de elméje az utolsó éveiben elborult. A lány 27. születésnapján édesapja meghal, amit Catherine rendkívül nehezen fogad el. Egyedül marad óriási házban a fájdalmával, apja 103 jegyzetfüzetével.

Hamarosan megérkezik Claire, Catherine nővére, akivel rég elhidegültek egymástól, és aki kezébe szeretné venni húga életének irányítását. A nővére eladja a házat és magához akarja venni labilisan viselkedő húgát. Feltűnik még Hal, Catherine apjának egykori tanítványa, aki meg van győződve Robert zsenialitása felől, és feltett terve, hogy végignézze a hátra maradt jegyzetfüzeteket. Catherine eleinte gyanakodva fordul a fiú felé, nem akar betekintést engedni apja szellemi hagyatékába, végül úgy dönt, bizalmába avatja a fiút. Ahogy azonban egyre jobban megismeri Halt, a fiatal nőnek a lehető legnyugtalanítóbb problémával kell megküzdenie: vajon ő maga mennyit örökölt apja őrültségéből vagy éppen zsenialitásából?

Hal egy este rábukkan egy füzetre, ami még nem bizonyított matematikai problémát tár fel és old meg. Felkapja a füzetet és nyilvánosságra akarja hozatni a benne foglaltakat, mint Robert utolsó zseniális bizonyítását. Catherine azonban felfedi, hogy az nem apja munkája, hanem az övé. Hal nem hisz a lánynak, hiszen Catherine csak pár hónapot járt matematikai képzésre az egyetemen. És tisztelete Robert felé annyira erős, hogy meg van győződve arról, hogy az kizárólag az elhunyt professzor munkája lehet. Catherine erőteljesen védi a saját felfedezését, és bizonyítani próbálja a maga igazát azzal szemben, hogy apjának már évek óta nem volt tiszta pillanata, így nem lehetett az ő munkája.

Közben lassan összepakolnak a házból. Catherine további élete egyre bizonytalanabbá válik. Hal a füzetet megmutatja több nagy tekintélyű matematikusnak, és időközben kiderül, hogy ez a bizonyítás valóban Catherine munkája, mert nagyon „trendi” bizonyítási módszereket használ, amikről Robertnek nem lehetett tudomása.

További információk[szerkesztés]