A leggyorsabb Indian

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
A leggyorsabb Indian
The World's Fastest Indian
(The World's Fastest Indian)
2005-ös amerikai–új-zélandi film

Rendező Roger Donaldson
Producer Roger Donaldson
Gary Hannam
Műfaj filmdráma,
életrajzi film
Forgatókönyvíró Roger Donaldson
Főszerepben Anthony Hopkins
Zene J. Peter Robinson
Operatőr David Gribble
Vágó John Gilbert
Gyártás
Gyártó New Zealand Film Commission
WFI Productions Ltd.
3 Dogs and a Pony
New Zealand Film Production Fund
Ország Amerikai Egyesült Államok
Új-Zéland
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 120 perc
Költségvetés 25 millió dollár
Képarány 2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó Magnolia Pictures (USA)
Budapest Film (Magyarország)
Bemutató2005. október 13. (Új-Zéland)
2006. február 3. (USA)
2006. október 5. (Magyarország)
KorhatárPG-13 (USA)
12 (Magyarország)
Bevétel 5 128 124 dollár (USA)
16 509 706 dollár (összes)
További információk
A Wikimédia Commons tartalmaz A leggyorsabb Indian
The World's Fastest Indian
témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A leggyorsabb Indian (The World's Fastest Indian) egy 2005-ös film az új-zélandi, invercargilli Burt Munro igaz története alapján, aki egy öreg 1920-as Indian motorból 200 mérföld/órás sebességgel száguldó, rekorddöntő masinát tákolt össze két saját kezével. Az 1960-as években Utahban, a bonneville-i sós síkságon felállította az 1000 köbcenti alatti motorral rendelkező motorok sebességi rekordját, melyet máig nem sikerült senkinek felülmúlni. Főszereplője az Oscar-díjas Anthony Hopkins, a rendező Roger Donaldson, aki egyben a forgatókönyvet is írta.

Történet[szerkesztés]

Burt Munro egy barátságos új-zélandi, akinek szenvedélye a sebesség, aminek konkrétan Indian típusú motorjával hódol. Jóbarátja a szomszéd kisfiú, Tom, aki gyakran segítségére van. Burt régi álma, hogy eljusson a bonneville-i sós síkságra, ahol mindent beleadva próbálhatja meg a legtöbbet kihozni masinájából. Noha számos akadály gördül elé, Burt támogatásra lel az invercargilliektől, s összegyűlik a kellő pénz is, hogy Bonneville-be utazhasson.

Amerikában jópár furcsa és különc alakkal találkozik és barátkozik össze, köztük egy transzvesztitával, egy indiánnal és egy autókereskedővel. A film Burt Bonneville-be való utazására, az út során felbukkanó emberekre és szembejövő, megoldandó problémákra fókuszál. Utóbbiak közül is az egyik legkomolyabb Burt rendetlenkedő szíve.

Végül Burt eljut Bonneville-be, ám eleinte elutasítják a verseny szervezői, abból az okból kifolyólag, hogy nincs regisztrálva a nevezők listáján. Egy bizonytalanságban elmúló nap után a szervezők engedélyezik Burt részvételét. Egyik futása alkalmával az Indian eléri a 200 mérföldes sebességet, amivel kiérdemli a „leggyorsabb Indian” címet.

Szereplők[szerkesztés]

Szereplő Színész Magyar hang
Burt Munro Anthony Hopkins Makay Sándor
Tom Aaron Murphy Morvay Bence
George Iain Rea Beratin Gábor
Sarah Tessa Mitchell Bessenyei Emma
Fran Annie White Menszátor Magdolna
Tina Chris Williams Fekete Zoltán
Fernando Paul Rodriguez Besenczi Árpád
Jake Saginaw Grant Kun Vilmos
Ada Diane Ladd Tóth Judit
Rusty Patrick Flueger Vári Attila
Jim Enz Chris Lawford Rosta Sándor
Jerry Bruce Greenwood Sótonyi Gábor

Tények és fikció[szerkesztés]

A film számos alkalommal él történelmi szabadsággal. Az igazi Burt Munro feleségül vette Florence Beryl Martynt 1927-ben, s négy gyermekük született, róluk azonban említést sem tesz a film. A filmben Munro feleleveníti ikerbátyja halálát. A valóságban leány ikertestvére volt, aki már születéskor meghalt. Burt Új-Zélandon is állított fel sebességi rekordokat, már 1938-ban, s egészen 1970-ig továbbiakat, ám ezekről sincs szó a filmben.

A filmben látható bonneville-i futam a számtalan versenyeinek eggyé alkotása, ezek közül az első 1956-os. 1962-ben, már első bonneville-i indulásán rekordot döntött 178,971 mérföldes sebességével. Jim Enz valóban kisegítette őt, azonban nem a szervezőket vette rá a szabályok lazítására Munro indulása érdekében, ahogy a filmben történik, hanem üzemanyagot adott neki. Munro a leggyorsabb Bonneville-i versenye során 190,07 mérföldet hozott ki Indianjából. Itt nem érte el a 201 mérföldet, azonban egy nem befejezett versenyen igen, ekkor 205,67 mérföldig vitte.

További információk[szerkesztés]