Haing S. Ngor

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Haing S. Ngor
Életrajzi adatok
Születési név Haing Somnang Ngor
Született 1940. március 22.
Kambodzsa, Samrong Yong
Elhunyt 1996. február 25. (55 évesen)
Amerikai Egyesült Államok, Los Angeles
Sírhely Rose Hills Memorial Park
Házastársa My-Huoy Ngor
Pályafutása
Aktív évek 1984-1996
Híres szerepei Dith Pran - Gyilkos mezők
Díjai
Oscar-díj1985: legjobb férfi mellékszereplőGyilkos mezők
Golden Globe1985: legjobb férfi mellékszereplőGyilkos mezők
BAFTA-díj1985: Legjobb férfi főszereplőGyilkos mezők
legjobb elsőfilmes színészGyilkos mezők
További díjak

Haing S. Ngor IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap

Dr. Haing S. Ngor (1940. március 22.1996. február 25.) kambodzsai szülész, nőgyógyász, nem hivatásos színész. Nemzetközi ismertségre akkor tett szert, amikor 1985-ben megnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-és Golden Globe-díjat a Gyilkos mezők című amerikai filmben nyújtott alakításáért.

Túlélte a kambodzsai Vörös Khmerek rémuralmát, amely során – becslések szerint – 1,7 millió kambodzsait mészároltak le. Ngor is a khmerek fogságába esett, és csak úgy tudott megmenekülni a kivégzés elől, hogy sikeresen eltitkolta képzettségét. Felesége, aki szintén a khmerek fogságába esett, szülés közben vesztette életét. A Vörös-khmerek bukása után, 1979-ben egy thaiföldi menekülttáborban dolgozott orvosként.

1980. augusztus 30-án az Egyesült Államokba emigrált. 1988-ban jelent meg önéletrajzi könyve Haing Ngor: A Cambodian Odyssey címmel. 1996. február 25-én rablógyilkosság áldozata lett Los Angeles-i háza előtt.

Színész karrierje[szerkesztés]

Annak ellenére, hogy nem volt korábbi színész tapasztalata, 1984-ben eljátszotta Dith Pran szerepét a Gyilkos mezők című filmben, amiért (sok egyéb díj mellett) elnyerte az Oscar- és Golden Globe-díjat is. Ezzel ő lett az első és egyetlen ázsiai színész, aki elnyerte a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscart és a második ázsiai színész, aki valaha is Oscar-díjat nyert. Ngor-t eleinte nem érdekelte ez a szerep, de később eszébe jutott a volt feleségének tett ígérete, hogy elmeséli Kambodzsa történetét a világnak.

Ezek után még számos filmben megfordult, mint mellékszereplő. Legemlékezetesebb szerepei az Oliver Stone által rendezett Ég és föld című filmben volt, illetve az Életem című filmben, ahol egy spirituális gyógyítót, Mr. Ho-t alakított olyan színészek mellett, mint Michael Keaton és Nicole Kidman. De emellett számos TV-filmben, sorozatban játszott és vendégszerepelt.


Filmográfia[szerkesztés]

Díjak[szerkesztés]

Gyilkos mezők:

  • Oscar-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek
  • BAFTA-díj a legjobb elsőfilmesnek
  • BAFTA-díj a legjobb férfi főszereplőnek
  • Golden Globe-díj a legjobb férfi mellékszereplőnek
  • Bostoni Filmkritikusok Szövetsége: legjobb férfi mellékszereplő

További információk[szerkesztés]