Max von Sydow

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Max von Sydow
MaxVonSydow 2006.jpg
Életrajzi adatok
Születési név Max Carl Adolf von Sydow
Született 1929április 10. (90 éves)
Lund
Házastársa Christina Olin (19511996)
Catherine Brelet (1997-napjainkig)
Gyermekei Clas S. von Sydow
Henrik von Sydow
Yvan Brelet von Sydow (fogadott)
Cédric Brelet von Sydow (fogadott)
Pályafutása
Aktív évek 1948–napjainkig
További díjak
  • Francia Köztársaság Becsületrendjének lovagja (2012. október 17., Thierry Frémaux)
  • Donostia Életműdíj (2006)
  • Litteris et Artibus (1978)
  • Swedish Academy's Theatre Award (1968)
  • Legjobb európai színész (Pelle the Conqueror, Európai Filmdíjak 1988, 1988)[1]

Max von Sydow az IMDb-n
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Max von Sydow témájú médiaállományokat.

Max Carl Adolf von Sydow (Lund, 1929. április 10. –) svéd színész, aki leginkább Ingmar Bergman rendezővel közös munkáiról ismert (köztük A hetedik pecsét című filmklasszikus).

Élete[szerkesztés]

Ifjúkora[szerkesztés]

Carl Adolf von Sydow gazdag lundi családban született a svédországi Skånéban. Apja, Carl Wilhelm von Sydow etnológus volt, az ír, skandináv és összehasonlító néprajz professzora a Lundi Egyetemen. Anyja, Greta (született Rappe) tanító volt.[2] Von Sydow lutheránusként nevelkedett de később agnosztikussá vált.[3][4] Gyermekkoráról keveset tudni, kivéve hogy szégyenlős, csendes egyke volt.

A lundi Katedrális iskolába (Katedralskolan) járt, kilencéves korától németül és angolul tanult. Az iskolában pár baráttal amatőr színtársulatot alapítottak - itt kezdődött színészi pályája. A stockholmi Királyi Drámaszínházban tanult 1948 és 1951 között, olyan későbbi színészekkel együtt, mint Lars Ekborg, Margaretha Krook és Ingrid Thulin. Még tanult, amikor a filmvásznon már bemutatkozott, Alf Sjöberg Csak egy anya (1949), illetve Miss Julie (1951) című filmjeiben (az utóbbi August Strindberg darabjának filmváltozata volt).

Pályája[szerkesztés]

1955-ben von Sydow Malmőbe költözött és itt találkozott Ingmar Bergmannal. Első közös munkájuk színhelye a Malmői Önkormányzati Színház volt. Később olyan Bergman-filmekben szerepelt, mint A hetedik pecsét (1957), A nap vége (1957), a Szűzforrás (1960). A hetedik pecsét című filmben ő alakította a lovagot, aki sakkozik a halállal, hogy időt nyerjen társai számára. Ez a film von Sydow és Bergman számára is áttörést hozott: von Sydow számára ezzel több, mint fél évszázados filmkarrier indult el.

Tehetségét gyorsan elismerték,, már 1954-ben a Királyi Alapítvány Kulturális Díját vehette át. Rengeteget dolgozott színpadon és filmen is Skandináviában, ellenállva az Amerikai Egyesült Államokból, Hollywoodból egyre nagyobb számban érkező meghívásoknak. Szerepelt Bergman Oscar-díjas filmjeiben. Először őt választották az első James Bond-film, a Dr. No címszerepére, de végül Sean Connery játszotta el a szerepet. Végül mégis engedett az amerikai hívásoknak, hogy eljátssza Jézus szerepét az 1965-ben bemutatott A világ legszebb története. Mivel több más hollywoodi produkcióban is alkalmazni akarták, családjával együtt Los Angelesbe költözött.

1965-től állandóan jelen volt az amerikai képernyőkön, de megőrizte jelenlétét Svédországban is. 1969-ben John Huston Levél a Kremlbe című filmjében szerepelt. A Hawaii és Az ördögűző című filmekben nyújtott alakításaiért 1973-ban két Golden Globe-díj jelölést kapott. Az 1970-es évek közepén Rómába költözött, több olasz filmben játszott és barátságot kötött egy masik filmszínész-legendával, Marcello Mastroiannival.

Ismét Amerikában, Sydney Pollack 1975-ös klasszikusában, A Keselyű három napja ő játszotta el az elzászi profi bérgyilkos szerepét, emlékezetes alakítással. Az 1970-es évek végén és az 1980-as évek elején komoly és kevésbé komoly filmekben egyaránt szerepelt: játszott Woody Allen 1984-es Hannah és nővérei című filmjében és az 1984-es Dűnében, de szerepelt vállalt a Flash Gordon (1980) és a Strange Brew (1983) című produkciókban is.

Ezután több amerikai film fontos, vagy épp főszerepét is eljátszotta a Hasznos holmikban (1993), a Dredd bíróban (1995), a Csodás álmok jönnekben (1998), a Különvéleményben (2002), vagy a Viharszigetben (2010).

Magánélete[szerkesztés]

1951. augusztus 1-jén von Sydow feleségül vette Kerstin Olin színésznőt. Két gyermekük született, Clas S. von Sydow és Henrik von Sydow. Fiai vele együtt megjelentek a Hawaii című filmben, a fiát játszva más-más életkorban.

1996-ban elvált és 1997. április 30-án a francia filmrendező Catherine Brelet-t vette feleségül Provence-ban. Két gyermekük született, Yvan és Cedric. Von Sydow jelenleg feleségével él Párizsban, élvezi az olvasást, a zenehallgatást és a kertészkedést. Kijelentette, hogy nem tér vissza színészként, amíg jó szerepet nem kap. 2002-ben francia állampolgárságot kapott, s akkor le kellett mondjon a svéd állampolgárságáról.

Filmográfiája[szerkesztés]

* Kurszk (2018)

200 évvel azután, hogy III. Gusztávot, a Dramaten alapítóját egy bérgyilkos megölte, von Sydow 1992. március 16-án részt vett az eseményről megemlékező rendezvényen. A fotó a színpad bejáratánál készült

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]