Érintés (film, 1971)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Érintés
(Beröringen)
1971-es svéd–amerikai film
Rendező Ingmar Bergman
Producer Lars-Owe Carlberg
Műfaj filmdráma
Forgatókönyvíró Ingmar Bergman
Főszerepben Elliott Gould
Bibi Andersson
Max von Sydow
Zene Carl Michael Bellman
Operatőr Sven Nykvist
Vágó Siv Lundgren
Gyártás
Gyártó Cinematograph
Ország Svédország
Nyelv angol
svéd
Játékidő 103 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Svensk Filmindustri
BemutatóSvédország 1971. augusztus 30.
További információk
SablonWikidataSegítség

Az Érintés (Beröringen) egy 1971-ben bemutatott Ingmar Bergman rendezésében készült svéd-amerikai filmdráma.

Történet[szerkesztés]

A svéd házaspár Karin (Bibi Andersson) és Andreas Vergerus (Max von Sydow) a személyiségüknek megfelelő elegáns körülmények között élnek. Mindketten csendes, visszafogott és racionális emberek, akiktől távol áll a spontaneitás. Kettőjük kontrasztja az indulatos, megalkuvást nem tűrő, belső ellentmondásokkal gyötrődő külföldi archeológus, David Kovac (Elliott Gould). Karin és David szeretők lesznek, de a két különböző típusú ember soha nem talál igazán egymásra. Mielőtt találkoztak volna, David öngyilkosságot kísérelt meg, Karin hazássága pedig boldogtalan volt, de az új szerelem még jobban tönkreteszi életüket.

A film témája[szerkesztés]

Karin elfordulása Andreastól szándékosan zavarosnak tűnik a film során. A szeretők közötti párbeszédek számítóak és hidegek, mintha csak kábultan egy színpadon szavalnák, saját magukat is meghökkentve viselkedésükkel és érzéseikkel. A film központi metaforája egy középkori, fából faragott Mária szobor, amit nemrég tártak fel egy ásatás során, ami a potenciális tiszta szerelmet szimbolizálja Karin és David között. Viszont az évszázadokon át a föld mélyén nyugvó szobor belsejében rovarlárvák kelnek életre, elindítva a szobor korrózióját. Hasonlóképpen indul sorvadásnak a szeretők egymás iránti érzelme is.

Szereposztás[szerkesztés]

Színész Karakter
Elliott Gould David Kovac
Bibi Andersson Karin Vergerus
Max von Sydow Andreas Vergerus
Sheila Reid Sara Kovac
Barbro Hiort af Ornäs Karin édesanyja

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a The_Touch (1971 film) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]