Magas rangú célpont

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Magas rangú célpont
(Brass Target)
1978-as amerikai film

A merénylő (Max von Sydow)
A merénylő (Max von Sydow)
Alternatív cím: Elsőrendű célpont
RendezőJohn Hough
ProducerBerle Adams
AlapműThe Algonquin Project
Műfaj
ForgatókönyvíróFrederick Nolan
Főszerepben
ZeneLaurence Rosenthal
OperatőrTony Imi
Gyártás
GyártóMetro-Goldwyn-Mayer
Ország
Nyelvangol, német, orosz
Forgatási helyszínBajorország, Svájc
Játékidő111 perc
Forgalmazás
ForgalmazóMetro-Goldwyn-Mayer
Bemutató
  • USA 1978. dec. 22.
  • Nagy-Britannia 1979. márc. 2.
  • NSZK 1979. márc. 9.
KorhatárTizenhat éven aluliak számára nem ajánlott
További információk
SablonWikidataSegítség

Magas rangú célpont (eredeti címe Brass Target) egy 1978-ban bemutatott amerikai bűnügyi kalandfilm, thriller, John Hough rendezésében, Sophia Loren, John Cassavetes, Robert Vaughn, George Kennedy, Patrick McGoohan és Max von Sydow főszereplésével. Cselekménye Frederick Nolan 1974-ben megjelent The Algonquin Project című kémregényén alapul.[1][2] A történet közvetlenül az európai háború utáni, 1945 őszén és telén játszódik. Valós magja a 3. amerikai hadsereg parancsnokának, George Patton tábornoknak 1945. decemberében bekövetkezett halálos autóbalesete, valamint a Reichsbank lefoglalt és megdézsmált aranytömb-készleteinek máig tisztázatlan sorsa. A fiktív történet szerint Patton nem baleset, hanem szervezett merénylet áldozata lett, amely mögött az amerikai katonai titkosszolgálat korrupt tisztjeinek összeesküvése állt.

Az angol nyelvű címben a „brass” szó a tábornoki rangjelzés sárgaréz csillagjaira utal. A film magyar nyelvű címe előfordul névelő nélkül (Filmkatalógus, Imdb); és névelővel: A magas rangú célpont formában (Port.hu, Iszdb); valamint Elsőrendű célpont (Mafab.hu) változatban is.

Cselekmény[szerkesztés]

A történet 1945 augusztusában kezdődik, a második világháború európai befejezése után, a négyhatalmi megszállás alatt álló Németországban. Egy felhagyott alpesi sóbányában az amerikai 3. hadsereg megtalálja a Német Birodalmi Bank (Reichsbank) elrejtett aranytömb-készletét (brit-amerikai szóhasználatban „a nácik aranyát”). George S. Patton tábornok, Bajorország katonai kormányzója elrendeli, hogy az aranyat katonai fedezet mellett szállítsák Frankfurtba, a bank trezorjaiba. A vasúti szerelvényt útközben egy hegyi alagútban támadás éri, a kísérő amerikai katonákat harci gázzal legyilkolják, az aranyat elrabolják. Az akciót az amerikai katonai titkosszolgálat korrupt főtisztjei szervezték, egy homoszexuális páros, Rogers ezredes és Gilchrist ezredes irányításával. A katonai rendőrség nem talál nyomokat.

A szovjet katonai parancsnokság Pattont teszi felelőssé a rablásért. A presztízsére büszke tábornok feldühödik, és utasítja a titkosszolgálatot (OSS-t), hogy tisztázzák a nevét. Dawson ezredes a tapasztalt De Lucca őrnagyot bízza meg a nyomozással, aki a háború alatt a frontok mögött dolgozott, diverzáns akciókat szervezett, ellenséges szabotőröket küzdött le. Az aranyrablás tervezői De Lucca egyik korábbi diverzáns akciójának tervét másolták le. Dawson bizonyos benne, hogy szervezőket a hadsereg vagy a titkosszolgálat legbelső köreiben kell keresni.

McCauley Svájcban tárgyal a bérgyilkossal (Patrick McGoohan és Max von Sydow)

Az őrnagy nyomozni kezd. Kideríti, hogy aranyat már eladták Párizsban. Saját korábbi harctéri parancsnokához, Mike McCauley ezredeshez fordul, aki a fekete gazdaságban meggazdagodott playboyként él egy lefoglalt kastélyban, De Lucca elhagyott barátnőjével, Marával együtt. McCauleyt rövidesen meggyilkolják. De Lucca kideríti, hogy McCauley az Egyesült Államokban járt, a börtönben ülő Lucky Luciano gengsztertől szerzett tippet egy professzionális svájci bérgyilkosra. McCauley Svájcban is járt és – Rogers ezredes nevében – találkozott a Shelley néven bemutatkozó bérgyilkossal és nagy összegért felbérelte őt Patton tábornok meggyilkolására. Shelley előkészíti a merényletet, precíziós puskát készíttet különleges lövedékekkel.

De Lucca őrnagy és Mara csapdára gyanakszik (John Cassavetes és Sophia Loren)

Mara visszatér De Luccához, aki Svájcban felkeresi régi háborús ismerősét, a kétkulacsos Webbert, aki most a menekülteket segélyező nemzetközi szervezetben dolgozik, de jó kapcsolatai vannak az alvilággal. Az őrnagy tőle kér tippet, ki lehet a keresett professzionális svájci bárgyilkos? Lucca rátalál Stewart ezredesre, aki német barátnője révén tudott a Reichsbank aranyának hollétéről, a bérgyilkos azonban megelőzi Luccát és megöli őket. Luccát is megpróbálják csapdába csalni, de az őrnagy végez támadójával. Rogers ezredes elbizonytalanítja a titkosszolgálatot, hogy a merénylet célpontja vajon Patton tábornok vagy Eisenhower tábornok?

Pattont hazarendelik, az arany utáni kutatás leáll. Rogers ezredes „leállítaná” a merénylőt, hogy eltörölje saját nyomait. A katonai rendőrség rátalál egy Shelley nevű svájci újságíróra. Az őrnagy élve akarja elfogni, de Rogers és Gilchrist megelőzik: megölik Shelleyt és az őt őrző katonai rendőröket is. A késve érkező De Lucca és Dawson tűzharcban lelövik Rogerset és Gilchristot. A titkosszolgálat lezárja az ügyet, egyedül az őrnagy gyanakszik, hogy Shelley csak ártatlan civil volt, akit az igazi profi bérgyilkos küldött maga helyett csaléteknek, az üldözők megtévesztésére. Lucca folytatja a kutatást.

A bérgyilkos egyszerű amerikai katonának öltözve kifigyeli Patton tábornok útvonalát. Mara felismeri benne Webbert, és bevallja Luccának, hogy Webberrel is élt egy ideig. A merénylő felállítja csapdáját. Egy beláthatatlan kanyarban elhelyez egy teherautót, a tábornok autója beleütközik. A merénylő gumilövedékkel rálő és eltöri Patton nyakcsigolyáját. A katonai rendőrség balesetként lezárja az ügyet, Lucca azonban bizonyos benne, hogy a keresett merénylő csapott le. Mara visszatér Webberhez, és De Lucca kezére játssza a merénylet bizonyítékát, a gyilkos fegyvert. De Lucca egy gumilövedékkel lelövi Webbert, akinek halálát éppúgy balesetnek könyvelik el, mint Pattonét.

Szereposztás[szerkesztés]

Szerep Színész[3] Magyar hangja
(1. szinkron)[4]
Magyar hangja
(2. szinkron, 1997)[5]
Mara Sophia Loren Bencze Ilona Andai Györgyi
Joe De Lucca őrnagy John Cassavetes Végvári Tamás Tordy Géza
George S. Patton tábornok George Kennedy Láng József Csurka László
Donald Rogers ezredes Robert Vaughn Szersén Gyula Perlaki István
Walter Gilchrist ezredes Edward Herrmann Tóth-Gáspár András Németh Gábor
Mike McCauley ezredes Patrick McGoohan Reviczky Gábor Fülöp Zsigmond
Robert Dawson ezredes Bruce Davison Lux Ádám Viczián Ottó
Martin Webber / „ál-Shelley” bérgyilkos Max von Sydow Ujréti László Bács Ferenc
Frank Stewart ezredes, Patton szárnysegédje Ed Bishop Imre István Kőszegi Ákos
Theresa von Rodeck / Dora Müller: Stewart szeretője Birgit Bergen
Lucky Luciano Lee Montague Szokolay Ottó Imre István
Frank Ferraro, Luciano Ügyvédje Alan Tilvern Kristóf Tibor Rudas István
Herr Schröder, puskaműves Sigfrit Steiner Kun Vilmos Versényi László
Osztranov szovjet tábornok Reinhold Olszewski Gruber Hugó Kristóf Tibor
A valódi Peter Shelley, újságíró Bernard Horsfall

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Frederick W. Nolan. The Algonquin Project, 1. ed. (angol nyelven), New York: William Morrow and Co. (1974). ISBN 978-0688003197 
  2. Brass Target (angol nyelven). Turner Classic Movies / Turner Broadcasting System / Time Warner. (Hozzáférés: 2023. július 28.)
  3. Szereposztás az IMDb.com szerint
  4. A magas rangú célpont (Brass Target, 1978) 1. szinkron. Mikroszinkron, megrendelő Magyar Televízió. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)
  5. A magas rangú célpont (Brass Target, 1978) 2. szinkron (1997). Mafilm Audio Kft., megrendelő RTL Klub. az Internetes Szinkron Adatbázisban (magyarul)

További információ[szerkesztés]