Ugrás a tartalomhoz

III. Gusztáv svéd király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
III. Gusztáv
III. Gusztáv
III. Gusztáv

Svédország királya
Uralkodási ideje
1771. február 12. 1792. március 29.
KoronázásaStockholm
1772. május 29.
ElődjeI. Adolf Frigyes
UtódjaIV. Gusztáv
Életrajzi adatok
UralkodóházOldenburg-ház (Holstein–Gottorp)
Született1746. január 24.[1][2][3][4][5]
The Royal Court Parish[2]
Elhunyt1792. március 29. (46 évesen)[1][2][3][4][5]
The Royal Court Parish[2]
NyughelyeRiddarholmskyrkan
ÉdesapjaAdolf Frigyes svéd király
ÉdesanyjaLujza Ulrika porosz királyi hercegnő
Testvére(i)
HázastársaZsófia Magdolna dán királyi hercegnő
Gyermekei
III. Gusztáv aláírása
III. Gusztáv aláírása
A Wikimédia Commons tartalmaz III. Gusztáv témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

III. Gusztáv (Stockholm, 1746. január 24. – Stockholm, 1792. március 29.[6]) svéd király 1771-től haláláig, az „álarcos király”.

Gyermek- és ifjúkora[szerkesztés]

1746 januárjában Stockholmban született Holstein-Gottorp herceg legidősebb fiaként III. Gusztáv svéd király. A Tessin gróf és Scheffer tábornok szárnyai alatt nevelődött Gusztáv barátságos, nyíltszívű, okos fiú volt, azonban súlyosan hiányzott belőle a mérsékletesség, a kitartás.

Svéd királyként[szerkesztés]

Amikor 1771-ben Adolf király elhunyt, III. Gusztáv néven vette át a hatalmat. A felvilágosult abszolutizmus jegyében uralkodó király támogatta a polgárság érdekeit, igyekezett a parasztok helyzetén javítani, szorgalmazta kórházak valamint árvaházak létrehozását, támogatta a tengeri hajózást és a bányászatot, ugyanakkor jelentős figyelmet fordított a kultúra ápolására is. III. Gusztáv nyolc külföldi útjával csúcstartó volt a korabeli uralkodók között. Rómában találkozott a pápával és II. József császárral. Megmászta a Vezúvot, ellátogatott Pompeiibe, ahol rengeteg ókori műtárgyat vásárolt. Párizsban XVI. Lajos és Mária Antónia vendége volt, és a svéd-francia barátság jegyében a jelentős anyagi támogatás mellé ajándékba kapta a nyugat-indiai Saint-Barthélemy szigetét. A sziget egyedüli értéke az a szép és természetes kikötő volt, melyet szabadkikötővé léptettek elő a rabszolgákkal megrakott hajók számára. Megalakult a Nyugat-Indiai Társaság, amelynek legnagyobb részvénytulajdonosa a királyi ház volt. (A rabszolga-kereskedelemben való részvételt svéd állampolgárok számára csak 1813-ban tiltották meg.) 1777-ben III. Gusztáv Nagy Katalin cárnő vendége volt Szentpéterváron. Annak ellenére, hogy unokatestvérek voltak, és mindketten erőszakkal szereztek abszolút hatalmat, a két egyeduralkodó szívből utálta egymást. A 48 éves Katalin megbízhatatlannak, ellenségével, a szultánnal egyenrangú despotának tartotta a 31 éves, impulzív Gusztávot. Nem tévedett nagyot.

Külföldi útjairól hazatérve III. Gusztáv hozzáfogott a dicső előd, a II. „Nagy” Gusztáv Adolf birodalmának helyreállításához. Legfőbb célként Nagy Péter cár területi hódításainak visszaszerzését tűzte ki. Az országgyűlés beleegyezése nélkül nem indíthatott háborút, ezért meg kellett várnia az Orosz Birodalom hadüzenetét. Nagy Katalin éppen háborúban állt az Oszmán Birodalommal, és semmi jelét nem mutatta annak, hogy más konfliktusba is szeretne bocsátkozni. III. Gusztáv stílszerűen az opera fantáziavilágába illő cselhez folyamodott: az opera szabójával kozák egyenruhákat varratott, és az azokba bújtatott katonáit az orosz határhoz szállíttatta, azzal a szándékkal, hogy látszat-támadást mímeljenek a finn–svéd helyőrség ellen. A színházi kozákok azonban eltévedtek, és igazi orosz csapatokkal keveredtek tűzharcba. Az incidenst egyik fél sem akarta megtorlás nélkül hagyni, ezért az „egészen véletlenül” a Finn-öbölben tartózkodó svéd hajóhad a Helsinkitől keletre fekvő Högland szigeténél összecsapott az oroszokkal. Az erőviszonyok nagyjából egyenlők voltak, ezért a muníció fogyta után a harcoló felek szétváltak, és az ütközetet mindkét fél saját győzelemként könyvelte el. Károly herceg, a király öccse, a svéd hajóhad főparancsnoka, a parancsnoki kajütben kiállott rémületekért Rosersbergi kastélyát kapta ajándékba az örömhírtől bőkezűvé vált bátyjától.

III. Gusztáv lelkesen szervezte a következő összecsapást, ami nem váratott sokat magára. 1790 júliusában a svéd hajóhad Svensksundnál csapott össze az oroszokkal. A svédek királyuk – és Carl Olof Cronstedt tengernagy – vezetésével hatalmas veszteségek árán, de szétverték az orosz flottát. Meg nem erősített jelentések szerint 52 orosz hajót süllyesztettek el, és 6000 foglyot ejtettek. III. Gusztáv győzedelmes hadvezérként térhetett vissza Stockholmba. A Skepsbrón lépett partra, ott, ahol ma a szobra áll.

1789 júliusában Franciaországban kitört a forradalom. III. Gusztáv már hónapokkal ezt megelőzően megszakította - tisztességes, érzelmek nélküli, az ún. „nyári forradalom” útján - a nemesség hatalmát, és sorozatos intézkedésekkel nyesegette a nemesség privilégiumait. A „Szabadság, egyenlőség és testvériség!” jelszó veszélyesen hangzott számára is, ezért Gusztáv minden tőle telhetőt megtett, hogy XVI. Lajost kimenekítse a forradalmárok kezéből. A Párizsban tartózkodó ifjabb Axel von Fersen svéd gróf, Marie Antoinette állítólagos szeretője, 1791 nyarán, kocsisnak öltözve menekítette a királyi párt. III. Gusztáv hiába várta a hintó feltűntét a német határnál. A menekülőket még a franciaországi Varennes-ben feltartóztatták, Aachenbe csak Axel von Fersen érkezett meg.

Halála[szerkesztés]

1792. március 16-án a stockholmi Operaházban álarcosbált rendeztek. A királyt többen is óva intették a maszkabálon való részvételtől, de hiába, III. Gusztáv Essen gróffal együtt ellátogatott az álarcosbálba. Itt azonban összeesküvő tisztek csoportja várta. Amikor a király belépett a bálterembe, a sorshúzással kijelölt merénylő, Jacob Johan Anckarström ezredes hátba lőtte a mit sem sejtő, védtelen uralkodót. III. Gusztáv életéért két hétig küzdöttek, ám 1792. március 29-én belehalt sérüléseibe. A merénylet aktív résztvevőit kivégezték, a többi szervezkedőt száműzték a Svéd Királyságból.

Érdekességek[szerkesztés]

A gyilkosság alapján készítette el Giuseppe Verdi 'Az álarcosbál' című operáját.

III. Gusztáv akkor viselt ruhája és álarca még ma is megtekinthető Stockholmban.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 9.)
  2. a b c d Gustav III (svéd nyelven)
  3. a b Gustaaf III (Koning van Zweden) (holland nyelven)
  4. a b Gustav III (angol nyelven). Oxford University Press, 2006
  5. a b Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  6. Svédország 1753-ban váltott a Julián naptárról Gergely-naptárra, ebben az évben február 17-ét március 1-je követte.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó cikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
I. Adolf Frigyes
Svédország uralkodója
17711792
A Svéd Királyság címere
Következő uralkodó:
IV. Gusztáv Adolf