II. Inge svéd király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Inge
Ingold the Younger of Sweden & Philip of Sweden (1110s) grave detail 2009.jpg

Svédország királya
Uralkodási ideje
11121125
Elődje I. Inge
Utódja I. Magnus, Ragnvald
Életrajzi adatok
Született 11. század
Elhunyt 1125
Édesapja Halsten
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Inge témájú médiaállományokat.

II. Inge Halstensson vagy Ifjabb Inge (svédül: Inge den Yngre), († 1125) Halsten fia, kb. 1112-től haláláig svéd király. 1112 és 1118 között feltehetőleg fivérével, Fülöppel együtt uralkodott.

Élete[szerkesztés]

Felesége vélhetőleg a södertäljei Szent Ragnhild volt, más források Ulvhild Håkansdottert, az egyik norvég vezér leányát említik, aki Inge halála után Niels Svensen dán király, majd a svéd I. Sverker felesége lett.

Inge uralkodásáról kevés információ áll rendelkezésünkre. Vélhetőleg 1111-ben elvesztette Jämtland tartományt Norvégia javára. Inge halála után káosz időszaka következett Svédországban, melyet a norvég és dán uralkodók a maguk javára fordítottak. A norvég király I. Sigurd keresztes hadjáratot vezetett Kalmar környékén. A hadjárat során a norvég seregek végigfosztogatták a vidéket, és 1.500 jószágot, valamint további értékeket raboltak el a svédektől. A hadjárat után sok smålandi lakos áttért a kereszténységre.

Inge feltehetőleg nem az egész birodalom felett uralkodott. A västergötlandi nemzetségek először Ragnvald Knaphövdét, majd Erős Magnust választották királyukká.

Egyes források szerint Ingét Östergötlandban megmérgezték.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Inge II. (Schweden) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Fülöp
Svédország uralkodója
11121125
részben Fülöppel közösen
A Svéd Királyság címere
Következő uralkodó:
Ragnvald, I. Magnus