II. Inge svéd király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
II. Inge
Ingold the Younger of Sweden & Philip of Sweden (1110s) grave detail 2009.jpg

Svédország királya
Uralkodási ideje
11121125
Elődje I. Inge
Utódja I. Magnus, Ragnvald
Életrajzi adatok
Született 11. század
Elhunyt 1125
Édesapja Halsten
Házastársa Ulvhild Håkansdotter
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz II. Inge témájú médiaállományokat.

II. Inge Halstensson vagy Ifjabb Inge (svédül: Inge den Yngre), († 1125) Halsten fia, kb. 1112-től haláláig svéd király. 1112 és 1118 között feltehetőleg fivérével, Fülöppel együtt uralkodott.

Élete[szerkesztés]

Felesége vélhetőleg a södertäljei Szent Ragnhild volt, más források Ulvhild Håkansdottert, az egyik norvég vezér leányát említik, aki Inge halála után Niels Svensen dán király, majd a svéd I. Sverker felesége lett.

Inge uralkodásáról kevés információ áll rendelkezésünkre. Vélhetőleg 1111-ben elvesztette Jämtland tartományt Norvégia javára. Inge halála után káosz időszaka következett Svédországban, melyet a norvég és dán uralkodók a maguk javára fordítottak. A norvég király I. Sigurd keresztes hadjáratot vezetett Kalmar környékén. A hadjárat során a norvég seregek végigfosztogatták a vidéket, és 1.500 jószágot, valamint további értékeket raboltak el a svédektől. A hadjárat után sok smålandi lakos áttért a kereszténységre.

Inge feltehetőleg nem az egész birodalom felett uralkodott. A västergötlandi nemzetségek először Ragnvald Knaphövdét, majd Erős Magnust választották királyukká.

Egyes források szerint Ingét Östergötlandban megmérgezték.

Forrás[szerkesztés]

Ez a szócikk részben vagy egészben az Inge II. (Schweden) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Lásd még[szerkesztés]


Előző uralkodó:
Fülöp
Svédország uralkodója
11121125
részben Fülöppel közösen
A Svéd Királyság címere
Következő uralkodó:
Ragnvald, I. Magnus