Ragnvald svéd király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ragnvald
Svédország királya
Uralkodási ideje
1125 1126
ElődjeII. Inge
UtódjaI. Magnus
Életrajzi adatok
Született1100[1]
Elhunyt1126
NyughelyeVreta Abbey
ÉdesapjaII. Inge?
ÉdesanyjaHelena
Testvére(i)Catherine Ingesdotter of Sweden
A Wikimédia Commons tartalmaz Ragnvald témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Ragnvald (svédül Ragnvald Knaphövde) a svédek királya volt az 1120-as évek közepén vagy 1130-ban. Melléknevének jelentése lehet kerek fejű, ostoba vagy utalhat egy emberfej méretű ivóedényre is.

Származása és megválasztása[szerkesztés]

Ragnvald származása bizonytalan, Sven Tunberg történész szerint azonos I. Inge király Ragnvald nevű fiával, más források szerint Olof Näskonung fia volt (Neskonungr ónorvég nyelven a hegyfok királyát vagy kiskirályt jelent). A Västgötalagen (A nyugati gótok törvénye, a legrégebbi latin betűs svéd nyelvemlék a 13. századból) nem említi hogy a régi királyok vérvonalából származna.

A Västgötalagen királylistája szerint Ragnvald II. Inge után lett svéd uralkodó. Az upplandiak választották meg, utána elismerték a keleti gautok is Östergötlandban, ám mikor Västergötlandba érkezett és elővigyázatlan módon nem szedett túszokat biztonsága érdekében, az ottani nyugati gautok - állítólag dölyfös magatartása miatt - Karlebyben megölték. A gautok már korábban is vitatták a tőlük északra lakó sveák kizárólagos jogát a királyválasztásra és I. Magnus személyében egy dán herceget hívtak meg uralkodójukul. Magnus halála után még jó ideig nem fogadták el a sveák választását és I. Sverker csak több mint egy évtized múlva tudta visszaállítani a tartományban a svéd királyok fennhatóságát.

Források[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ragnvald Knaphövde című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.


Előző uralkodó:
II. Inge
Svédország uralkodója
11251126
A Svéd Királyság címere
Következő uralkodó:
I. Magnus
  1. Find a Grave (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)