I. Inge svéd király

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
I. Inge
Inge király síremléke a Vretai Apátságban
Inge király síremléke a Vretai Apátságban

Svédország királya
Uralkodási ideje
1079 1084
ElődjeI. Haakon
UtódjaSvend
Svédország királya
Uralkodási ideje
1087 kb. 1112
ElődjeSvend
UtódjaFülöp
Életrajzi adatok
UralkodóházStenkil-ház
Született11. század
Elhunyt1112 után
NyughelyeHånger, majd 1234-től Varnhemi Apátság
ÉdesapjaStenkil
ÉdesanyjaIngamoder
Testvére(i)Halsten svéd király
Házastársa
  • Helena
  • Maer (?)
Gyermekei
  • Christina Ingesdotter of Sweden
  • Margaret Fredkulla
  • Ragvald Ingesson
  • Catherine Ingesdotter of Sweden
A Wikimédia Commons tartalmaz I. Inge témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

I. Inge Stenkilsson vagy Idősb Inge (óskandinávul: Ingi Steinkelsson; svédül: Inge den Äldre), († 1112 után[1]), körülbelül 1079-től 1084-ig, majd 1087-től kb. 1112-ig volt Svédország királya.

Élete[szerkesztés]

Első uralkodása[szerkesztés]

Stenkil fiaként született, és egyes források szerint egy ideig Halsten nevű testvére mellett kormányzói feladatokat töltött be. Testvére halála után egyedül uralkodott tovább.

A hagyomány szerint Inge első uralkodása 1084-ben ért véget. Ekkor ugyanis a király be akarta tiltani az uppsalai pogány templomnál az áldozatok bemutatását, mire megkövezték.[2] Ebben nem halt bele, de egy időre el kellett menekülnie svea földről.[3]

Második uralkodása[szerkesztés]

Feltehetőleg 1087-ben Inge legyőzte Svent és ismét magához ragadta a hatalmat. Gamla Uppsala pogány templomát leégette faszobraival együtt.[4] Ettől az időszaktól kezdve felgyorsult a kereszténység térhódítása Svédországban.[4]

A Hervarar saga elmondása szerint Inge jelentősen hozzájárult a svéd nép kereszténységre térítéséhez.

Inge kortársa Szent Eskil, aki abban az időben pápai tanácsra apátságot alapított a Vreta nevű település. Inge és családja nagy kiterjedésű földbirtokkal rendelkeztek ezen a területen és 20 parasztudvarnyi területet adtak át az itteni, ill. ide települő szerzeteseknek. Ez 1100 körül történhetett. Egyes történészek ebből azt a következtetést vonják le, hogy Inge Östergötland tartományból származhatott. Valószínűbb azonban, hogy ezek a földek felesége révén kerültek a család birtokába, de nem zárható ki az a lehetőség sem, hogy a meggyilkolt Sventől ragadták el a területeket.

Az adomány hatására a pápa egy levelében a svédek tiszteletreméltó királyának nevezi Ingét (Ingo gloriosus Suetonum Rex).

Egy másik fontos történelmi esemény, mely Ingéhez kapcsolódik, a három király találkozója Kungahällában, ahol a dán I. Erik, a norvég III. Magnus, valamint Inge hosszú időre szóló békét kötöttek egymással. A találkozóról (többek között) Snorri Sturluson ír részletesen. A békét Inge azzal erősítette meg, hogy leányát, Margitot III. Magnushoz adta feleségül.

Halála[szerkesztés]

Inge haláláról és azokról az évekről, amikor nem uralkodott, kevés adatunk van. Halálára vonatkozóan 1103 és 1108 között találhatunk forrásokat, és nincs egyértelműen leírva az sem, hogy halálakor viselte-e még a királyi címet. Más forrás 1112 utánra teszi halálát.[1] Földi maradványait a smålandi Hånger városának temetőjében helyezték végső nyugalomra. Egyes források azonban arról számolnak be, hogy holttestét 1234-ben exhumálták, és a varnhemi apátságban temették újra.

Gyermekei[szerkesztés]

Inge felesége a megölt Sven király leánytestvére, Helena volt. Margaréta leányán kívül volt még egy fia, aki a Ragnvald nevet viselte, azonban még Inge életében meghalt. Egyes történészek azonban ebben a fiúban vélik felfedezni Ragnvald Knaphövde alakját, aki a 12. század folyamán Kelet- és Közép-Svédországban uralkodott, és a norvég Harald Gille apósa volt.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b Stenkil family (angol nyelven). Genealogy.eu. (Hozzáférés: 2011. január 10.)
  2. Fodor Imre: Svéd történelem néhány magyar kapcsolattal, a szerző magánkiadása, év nélkül (2003 előtt?) , 52. oldal
  3. Fodor 52–53. oldal
  4. a b Fodor, 53. oldal

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Inge I. (Schweden) című német Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]


Előző uralkodó:
I. Haakon
Svédország uralkodója
10791084
Halstennel közösen
A Svéd Királyság címere
Következő uralkodó:
Svend
Előző uralkodó:
Svend
Svédország uralkodója
10871112
részben (IX.) Erikkel közösen
A Svéd Királyság címere
Következő uralkodó:
Fülöp