Menekülés a győzelembe

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Menekülés a győzelembe
(Escape to Victory)
1981-es amerikai–magyar film
RendezőJohn Huston
Producer
AlapműKét félidő a pokolban
Műfaj
  • filmdráma
  • háborús film
  • börtönfilm
  • labdarúgásfilm
Forgatókönyvíró
  • Evan Jones
  • Yabo Yablonsky
Főszerepben
ZeneBill Conti
OperatőrGerry Fisher
Gyártás
GyártóLorimar Television
Ország Amerikai Egyesült Államok
Magyarország
Nyelvangol
Forgatási helyszín
Játékidő116 perc
Költségvetés10 000 000 $
Képarány2,35:1
Forgalmazás
Forgalmazó
Bemutató
  • 1981
  • 1981. július 16. (New York)[1]
  • 1981. július 31. (Amerikai Egyesült Államok)[1]
  • 1981. szeptember 3. (London)[1]
  • 1981. szeptember 4. (Egyesült Királyság)[1]
  • 1982. május 13. (Németország)[2]
Bevétel
  • 10 853 418 $ (Amerikai Egyesült Államok)
  • 27 453 418 $ (világszerte)
További információk
SablonWikidataSegítség

A Menekülés a győzelembe (eredeti cím: Escape to Victory) 1981-es amerikai-brit-olasz[3] háborús sportfilm, melyet John Huston rendezett. A film alapjául Fábri Zoltán Két félidő a pokolban (1961) című rendezése szolgált.

A főbb szerepekben Sylvester Stallone, Michael Caine, Max von Sydow és Pelé látható. A film a második világháború alatt egy német fogolytáborban internált szövetséges hadifoglyokról szól, akik egy német csapat ellen játszanak bemutató labdarúgó-mérkőzést. A film nagy figyelmet kapott a mozikba kerülésekor, mivel profi labdarúgók is szerepeltek benne, többek között Bobby Moore, Osvaldo Ardiles, Kazimierz Deyna, Paul Van Himst, Mike Summerbee, Hallvar Thoresen, Werner Roth és Pelé. Az Ipswich Town számos játékosa is szerepelt a filmben; John Wark, Russell Osman, Laurie Sivell, Robin Turner és Kevin O'Callaghan. Más Ipswich Town-játékosok a futballjelenetekben színészeket helyettesítettek: Kevin Beattie Michael Caine-t, Paul Cooper pedig Sylvester Stallonét.

Az Amerikai Egyesült Államokban 1981. július 30-án mutatták be a mozikban. Benevezték a 12. Moszkvai Nemzetközi Filmfesztiválra is.[4]

Cselekmény[szerkesztés]

A második világháború alatt, 1943 nyarán a gensdorfi táborban a foglyok focizással töltik az időt. Karl von Steiner Wehrmacht őrnagy, egy korábbi német nemzetközi játékos, a szövetséges foglyok csapatát akarja összemérni egy német katonákból álló válogatott csapattal. Az angolok szövetségi kapitánya, John Colby, a West Ham United korábbi játékosa és edzője kezdetben ellenzi a mérkőzést. Végül azonban beleegyezik az ötletbe. Colby két feltételt szab ki: különleges bánásmódot kell biztosítani a játékosai számára, és az összes fogolytábor legjobb játékosait be kell vonni a csapatba. A mérkőzésre a franciaországi Colombes-stadionjában kerül sor. Robert Hatch körül hamarosan a francia ellenállás segítségével elképesztő szökési terv bontakozik ki. Az amerikai csapatkapitánynak, aki a csapat kapusa is lesz, meg kell tanulnia a játékot.

Szereplők[szerkesztés]

Szerep Színész Magyar hang
1. szinkron[5] 2. szinkron[6]
Robert Hatch százados Sylvester Stallone Mihályi Győző Kőszegi Ákos
John Colby százados Michael Caine Balázsi Gyula Helyey László
Karl Von Steiner őrnagy Max von Sydow Gruber Hugó Áron László
Luis Fernandez tizedes Pelé Varga Tamás Bolla Róbert
Terry Brady Bobby Moore
Carlos Rey Osvaldo Ardiles
Michel Fileu Paul Van Himst
Paul Wolchek Kazimierz Deyna
Sid Harmor Mike Summerbee
Arthur Hayes John Wark
Rose Őrnagy Tim Pigott-Smith
Claude Jean-François Stévenin
André Amidou
Victor Gera Zoltán saját hangján saját hangján
svájci játékvezető Zsolt István

Boda Imre, Kovács Béla, Gáspár József és más labdarúgók is statisztaként szerepeltek a filmben.

Fogadtatás[szerkesztés]

A Rotten Tomatoes weboldalon a film 67%-os értékelést kapott 9 kritikus véleménye alapján.[7] A Metacritic oldalán a filmet 10 kritikus értékelése alapján a 100-ból 57-re értékelték.[8]

Remake[szerkesztés]

2019 márciusában jelentették be, hogy Jaume Collet-Serra rendezi a film azonos című remake-jét. A forgatókönyv tervezetét Gavin O'Connor és Anthony Tambakis írta 2017-ben, Tambakis pedig átdolgozta. Gianni Nunnari és Bernie Goldman jegyzik producerként a filmet.[9]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. a b c d Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2022. szeptember 24.)
  2. https://www.filmdienst.de/film/details/25051/flucht-oder-sieg
  3. Menekülés a győzelembe - Budapesti Klasszikus Film Maraton. Nemzeti Filmintézet – Filmarchívum . [2020. október 30-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2021. március 9.)
  4. 12th Moscow International Film Festival (1981). MIFF . [2013. április 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2013. január 27.)
  5. Menekülés a győzelembe - 1. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. február 25.)
  6. Menekülés a győzelembe - 2. magyar változat - ISzDb (magyar nyelven). Internetes Szinkron Adatbázis. (Hozzáférés: 2023. február 25.)
  7. Escape to Victory (Victory) (1981). Rotten Tomatoes . [2020. augusztus 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2022. december 18.)
  8. Victory. Metacritic . [2018. július 5-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. július 28.)
  9. Jaume Collet-Serra to Direct 'Victory' Remake at Warner Bros (Exclusive). The Wrap , 2019. március 12. [2019. március 13-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. március 13.)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Escape to Victory című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikk[szerkesztés]