Majdnem híres

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Majdnem híres
(Almost famous)
2000-es amerikai film
Rendező Cameron Crowe
Producer Ian Bryce
Cameron Crowe
Műfaj
  • musicalfilm
  • ifjúsági film
  • felnövéstörténet
  • filmdráma
  • filmvígjáték
Forgatókönyvíró Cameron Crowe
Főszerepben Billy Crudup
Frances McDormand
Kate Hudson
Jason Lee
Patrick Fugit
Zene Nancy Wilson
Operatőr John Toll
Vágó Joe Hutshing
Saar Klein
Gyártás
Gyártó Columbia Pictures
Dreamworks Pictures
Vinyl Films
OrszágUSA USA
Nyelv angol
Forgatási helyszín
Játékidő 122 perc
Forgalmazás
Forgalmazó Columbia TriStar Films
BemutatóUSA 2000. szeptember 13.
Magyarország 2001. március 22.
Díj(ak) 1 Oscar-díj
2 BAFTA-díj
2 Golden Globe-díj
Korhatár16 III. kategória (F/6689/J)
További információk

A Majdnem híres (eredetileg angolul Almost Famous) egy 2000-ben készült amerikai romantikus filmvígjáték. Igyekszik meglovagolni azt a divatáramlatot, amely mostanság az 1970-es éveket favorizálja. Sikerrel, mert ez a film pár perc alatt garantáltan ‘70-es évekbeli hangulatot produkál a nézőinek.

Cselekmény[szerkesztés]

Dialog-stop-hand.svg Alább a cselekmény részletei következnek!

1973-ban vagyunk, és a mozivásznon egy kedves arcú kölyköt látunk, William Miller ő (Patrick Fugit), egy 15 éves San Diegó-i gyerek, aki a rockzene megszállottja. William az édesanyjával, Elaine-nel (Frances McDormand) és nővérével (Zooey Deschanel) él együtt, és a helyi lapba írogat kisebb zenei kritikákat kisebb zenekarokról, amikor egyik nap kap egy telefonhívást a nagynevű Rolling Stone magazintól, hogy írhatna nekik is egy turné-cikket a Stillwater nevű zenekarról. William mindent tud a rockzenéről, ráadásul jó stílusban is ír, viszont a megbízói nem tudják róla, hogy még csak 15 éves, úgyhogy csak a „ne használj drogokat”-refrénű anyai parancsok után szabadulhat el otthonról.

A filmnek ezen a pontján már kezdhetne elfáradni az a néhány néző, aki személy szerint nem rajong sem a ‘70-es évekért, sem a rockzenéért, de nem így történik, és erről a kitűnő rendezés gondoskodik. Cameron Crowe, a film rendezője a saját élettörténetét vitte filmvászonra, mivel annak idején (1976-ban, 16 éves korában) ő valójában a Rolling Stone társszerzője volt. Crowe ügyesen kikerüli a szentimentális visszaemlékezésnek még a látszatát is, távolságtartó a személyes sztorit illetően, és inkább a kor hangulatának felidézésére, illetve a zenékre koncentrál. A filmbeli Stillwater természetesen egy kitalált csapat, Crowe tinikorában a The Allman Brothers nevű zenekarral turnézott együtt, és a The Who-val élte át a filmbeli repülőút-krízist.

Dialog-go-hand.svg Itt a vége a cselekmény részletezésének!

Díjak[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]