Jimmy Fallon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Jimmy Fallon
Jimmy Fallon, Montclair Film Festival, 2013.jpg
Született James Thomas Fallon
1974. szeptember 19. (48 éves)[1][2][3]
Brooklyn
Állampolgársága amerikai
Házastársa Nancy Juvonen (2007–)
Gyermekei Frances Cole Fallon
SzüleiGloria Rose Fallon
Foglalkozása
Iskolái
 • The College of Saint Rose
 • Saugerties High School
Kitüntetései
 • főműsoridős Emmy-díj
 • Primetime Emmy Award for Outstanding Guest Actor in a Comedy Series (2012)
 • Primetime Emmy Award for Outstanding Guest Actor in a Comedy Series (2014)

A Wikimédia Commons tartalmaz Jimmy Fallon témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

James Thomas Fallon (New York, 1974. szeptember 19. –) amerikai humorista, színész, televíziós műsorvezető, énekes, író és producer. Leginkább a televíziós munkásságáról ismert, mint a Saturday Night Live szereplője.

Fallon a komédia és a zene iránti érdeklődéssel nőtt fel, 21 évesen Los Angelesbe költözött, hogy a stand-up comedyben rejlő lehetőségek után kutasson. 1998-ban kapott megbízást az NBC Saturday Night Live című műsorának stábtagjaként, ezzel egy életre szóló álma teljesült. Fallon 1998 és 2004 között hat évig maradt az SNL-ben, a műsor Weekend Update szegmensének társ-műsorvezetője volt, és eközben hírességgé vált. A műsort elhagyva a filmiparban helyezkedett el, és olyan filmekben játszott, mint a Taxi (2004) és a Szívem csücske (2005).

Filmes karrierje után Fallon 2009-ben tért vissza a televízióba, az NBC-n futó Late Night with Jimmy Fallon műsorvezetőjeként, ahol a zenére és a videojátékokra fektetett hangsúlyáról vált ismertté. Ebből a műsorból 2014-ben a hosszú ideje futó The Tonight Show hatodik állandó házigazdájává vált. Televíziós munkája mellett Fallon két komédiaalbumot és hét könyvet adott ki, amelyek elsősorban gyerekeknek szólnak.

Élete[szerkesztés]

James Thomas Fallon 1974. szeptember 19-én született a New York-i Brooklyn Bay Ridge nevű városrészében, Gloria (született Feeley, 1949–2017) és James Fallon, Sr. (szül. 1948) fiaként.[4][5][6] Ír, német és norvég származású. Apai nagyanyja, Luise Schalla német bevándorló volt Osterholz-Scharmbeckből, anyai nagyanyjának apja, Hans Hovelsen pedig norvég bevándorló volt Fredrikstadból,[7] további dédnagyszülei a Galway megyéből származó ír Thomas Fallon és Louisa Stickever voltak, egy Franciaországban született ír és ír felesége lánya.[8]

Fallon 2007-ben

Fallon apja kamaszkorában utcai doo-wop együttesekben énekelt, majd a vietnámi háborúban szolgált.[9] Nem sokkal fia születése után gépjavítóként kezdett dolgozni az IBM-nél a New York állambeli Kingstonban.[10] A felkészülés jegyében a család a közeli Saugertiesbe, New Yorkba költözött. Fallon gyermekkorát „idillinek” írta le, míg a szüleit túlságosan védelmezőnek jellemezték. Ő és nővére, Gloria nem hagyhatták el az otthonukat, és a hátsó udvaron kellett biciklizniük. Fallon a római katolikus iskolába, a St. Mary of the Snowba járt. A ministránsként szerzett élményei által inspirálva fontolgatta, hogy pap lesz, de helyette inkább a komédia érdekelte. Sok éjszakát töltött a The Dr. Demento Show című rádióműsor hallgatásával, amely megismertette őt mind a komédiával, mind a zenével; gyakran rögzítette azt egy tekercses magnóra.

Fallon tinédzserként megszállottja lett a Saturday Night Live című késő esti vígjátéknak. Vallásosan nézte, bár csak azokat a „tiszta részeket” nézhette, amelyeket a szülei felvettek neki. Ő és Gloria olyan jeleneteket játszottak újra a barátaival, mint például a "The Festrunk Brothers". Tizenéves korában lenyűgözte szüleit azzal, hogy megszemélyesítette többek között James Cagney színészt és Dana Carvey komikust. Zenei beállítottságú volt, és 13 évesen kezdett el gitározni. A későbbiekben versenyeken és műsorokban komédiázott és zenélt. Középiskolás korára már az osztály bohócának bélyegezték, de „kedvesnek és jól neveltnek” is tartották.[11]

A Saugerties High Schoolban a legtöbb színpadi produkcióban szerepelt, és kétszer volt az osztály szociális igazgatója. Pee-wee Herman utánzásával megnyert egy fiatal komikusokból álló versenyt. 1992-ben érettségizett, majd a New York állambeli Albanyban a The College of Saint Rose-ra járt, ahol informatika szakon tanult, mielőtt a végzős évében kommunikációra váltott volna. Átlagos tanuló volt. Hétvégenként stand-up comedyt adott elő. Fallon gyakran szállt buszra nagynénje Fort Hamilton-i házától, hogy a Times Square-en lévő Caroline’s Comedy Clubban adjon elő produkciókat. Nem diplomázott le, mert félévvel korábban otthagyta a főiskolát, hogy komédiás karriert folytasson.

2009 májusában, 14 évvel később, visszatért, hogy átvegye a Bachelor of Arts diplomát kommunikációból, amelyet a Saint Rose tisztviselői adtak át neki, akik a televíziós munkájáért gyakorlati krediteket adtak neki. Osztálytársaihoz csatlakozva a Saratoga Performing Arts Centerben vette át diplomáját.[12]

Filmográfia[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Encyclopædia Britannica (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 2. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 3. GeneaStar
 4. Jimmy Fallon Biography. Filmreference.com. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
 5. Who's who Among Students in American Universities and Colleges (1995) 
 6. Jimmy Fallon Family Tree. Irish America, 2014. január 27. (Hozzáférés: 2014. február 10.)
 7. Gloria Fallon Obituary. Legacy.com
 8. Jimmy Fallon's GTJ Emmy Prep: Gym, Tan, Jokes. Meredith Corporation, 2010. augusztus 24. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
 9. Levy, Ariel: Not Jerry Seinfeld. Vox Media, 1999. október 18. (Hozzáférés: 2013. augusztus 23.)
 10. McGoldrick, Debbie: 'Night' right for Jimmy Fallon. IrishCentral.com , 2009. március 14. (Hozzáférés: 2014. augusztus 1.)
 11. Strauss, Gary. „Jimmy Fallon's pleasant tomorrow”, Gannett Company, 2004. október 7. (Hozzáférés ideje: 2015. május 5.) 
 12. Good to Know: Jimmy Fallon '09, Saint Rose was his muse. Blogs.strose.edu , 2014. február 13. (Hozzáférés: 2017. szeptember 24.)

További információk[szerkesztés]