Viggo Mortensen

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Viggo Mortensen
Mortensen 2020-ban
Mortensen 2020-ban
Életrajzi adatok
Születési név Viggo Peter Mortensen, Jr.
Született 1958. október 20. (62 éves)
New York, New York, Amerikai Egyesült Államok
Házastársa Exene Cervenka (1987–1998)
Élettárs Ariadna Gil
Pályafutása
Iskolái St. Lawrence University
Aktív évek 1984–napjainkig
Híres szerepei Aragorn (A Gyűrűk Ura)
Műfajok western
Díjai
További díjakSant Jordi-díj - Legjobb külföldi színész
Eastern Promises – Gyilkos ígéretek (2008)

Viggo Mortensen IMDb-adatlapja
PORT.hu-adatlap
A Wikimédia Commons tartalmaz Viggo Mortensen témájú médiaállományokat.

Viggo Mortensen (New York, New York, 1958. október 20. –) Oscar- és Golden Globe-díjra jelölt dán származású amerikai színész.

Élete[szerkesztés]

Viggo Peter Mortensen 1958. október 20-án született Manhattanben egy háromgyermekes dán család legidősebb fiaként. Szülei 1971-ben elváltak. Viggo édesanyja a New York állambeli Watertownba költözött fiaival.

Az ifjabb Viggo az állandó költözések miatt számos nyelven beszél: dánul, spanyolul, angolul folyékonyan, de a norvég, svéd, francia és az olasz nyelvekkel is megbirkózik. 1972-ben beiratkozott a watertowni középiskolába, ahol a teniszcsapat és az úszócsapat kapitánya lett.

A középiskolai évek után a St. Lawrence egyetemen folytatta tanulmányait államigazgatás és spanyol szakon, ahol 1980-ban diplomázott. Ezután Dániába költözött, ahol gyermekkorában vakációit töltötte. Itt unokatestvéreinél élt, és minden lehetséges munkát elvállalt, hogy megélhetését biztosítsa: virágokat árult, felszolgált, liftesfiúként dolgozott. 2 év után visszatért New Yorkba.

Eleinte színházakban kapott szerepeket, majd filmekbe is hívták (Kairó bíbor rózsája, Swing Shift), egyelőre csak mellékszereplőnek. Los Angelesben próbált szerencsét, ahol a Bent című színdarabban nyújtott alakításáért megkapta a színikritikusok díját.

1985-1995 között a filmezés felé fordult, de ez nem fizetett jól, így kénytelen volt mellékállások után nézni. Éttermekben felszolgált, pultosként dolgozott, majd beállt teherautó-sofőrnek.

1987-ben a Salvation című film forgatása alatt ismerkedett meg Exene Cervenkával, és még abban az évben összeházasodtak. Egy évvel később megszületett fiuk, Henry. Elhagyták Los Angelest, és Idahóba költöztek.

Hamarosan jelentősebb szerepekre is felkérték, melyek lassanként ismertté tették nevét a filmszakmában. Főszerepet játszott a Daylight – Alagút a halálba, Egy hölgy arcképe, Az angyalok háborúja és Az utolsó esély című filmekben. A Gwyneth Paltrow és Michael Douglas főszereplésével készült Tökéletes gyilkosság hozta meg az igazi hírnevet számára.

Eközben a színész házassága megromlott. 1998-ban közös megegyezés alapján elváltak, Henry az édesanyjánál maradt. A válás után visszaköltözött Idahóból Los Angelesbe.

1999-ben megkapta a Tony Goldwyn rendezésében készült Séta a holdon főszerepét. Ekkoriban figyelt fel a fotóira Dennis Hopper, Viggo régi barátja, és arra biztatta, hogy rendezzenek a képekből kiállítást. 2001 januárjában nyitotta meg kapuit a látogatók előtt Track 16 címmel első fotókiállítása Santa Monicában. Ezután festészettel is próbálkozott, és 2 verseskötetet is megjelentetett korábban írott műveiből (Recent Forgeries, Ten Last Night).

1999-ben Stuart Townsendnek ajánlották fel a tervezett A Gyűrű Szövetsége című filmben Aragorn szerepét. Miután Townsend visszalépett, a producer, Peter Jackson felkereste őt, hogy legyen ő Tolkien kószája.

Filmjei[szerkesztés]

Viggo Mortensen – Díjak és jelölések[szerkesztés]

Források[szerkesztés]