A Szabadság

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
A Szabadság
A Szabadság hetilapot olvasó lány 2007 by Kadosa.jpg
Adatok
Típus hetilap
Formátum A/4-es

Ország Magyarország
Alapítva 1989 (2006)
Megszűnt 2006 (klasszikus)
Ár 300 Ft
Tulajdonos Magyar Munkáspárt
Főszerkesztő Frankfurter Zsuzsanna
Szerkesztő Frankfurter Zsuzsanna
Nyelv magyar
Politikai ideológia kommunizmus
Politikai kötődés Magyar Munkáspárt
Székhely 1046 Budapest, Munkácsy Mihály utca 51/a.

ISSN 0865-5146
Az A Szabadság weboldala

A Szabadság a Magyar Munkáspárt hivatalos hetilapja, pártlap. 1989-ben alapították, a régi Népszabadság szellemiségének továbbvitele érdekében. Megjelenik minden szombaton.

Története[szerkesztés]

A lap 1989 óta jelenik meg folyamatosan, heti rendszerességgel, első számát még 1989. november 25-én adták ki. 2006 májusáig az újság fekete-fehér volt (leszámítva a fejlécet, amely piros betűkkel volt szedve, illetve a későbbiekben a piros, majd rózsaszín nyomás egyre sűrűbben bukkant fel a hasábokon). Ebben az időszakban hetente körülbelül 10 000 példány fogyott belőle és újságárusoknál is kapható volt. 2006 májusa és 2007 áprilisa között a Munkáspárt anyagi gondjai miatt csak az interneten jelent meg, de már színesben, nagy képekkel. 2007 áprilisa óta ismét nyomtatják, átdolgozott külalakkal, csökkentett példányszámmal. 2010-től a lap egyes részei ismét fekete-fehérek lettek, gyakorlatilag fele-fele arányban lett színes és fekete-fehér az újság. Ez év októberétől, ha szerény példányszámban is, de az újságárusoknál is kapható lett a lap.

A Szabadság főként az előfizetőkből tartja fönn magát, akik főleg a Munkáspárt tagjai, aktivistái. Az újság emellett nagy szerepet játszik a választók megnyerésében, helyi rendezvényeken gyakran kerül kiosztásra. Létezik emellett a Szabadság Alapítvány, amely közvetlenül segíti a lap működését, fenntartását is.

2020-tól az újság átköltözött a hetilapunk.hu címre, ahol online is olvasható, más hírekkel egyetemben.

Tartalma[szerkesztés]

A Szabadság hetilapot olvasó lány

A Szabadság a marxista-leninista ideológiát követve tudósít a gazdaságról, politikáról, az emberek helyzetéről és életéről. Főleg a kommunista mozgalmak híreivel foglalkozik, külföldivel, belföldivel egyaránt. Tudósít a párt életéről; a lapon keresztül informálódnak a párttagok országszerte a párton belüli eseményekről, pártrendezvényekről. A szakszervezetekkel kapcsolatos hírekről is rendszeresen beszámol. Az újság indulásától kezdve teret engedett az olvasók által beküldött cikkeknek is. Noha a Munkáspárt kapcsolatban áll külföldi kommunista pártok lapjaival, mégsem hasonlít igazán egyikhez sem.

A lap ára előfizetőknek havonta 1200 forint, függetlenül a havonta megjelenő számoktól. Ezt a „csonka” hónapokban (amikor egy pénteki nap valami oknál fogva kimarad, például ünnepnap) úgy oldják meg, hogy az egyik lapszámot 12-ről 16 oldalasra emelik. Az év végi utolsó szám hagyományosan 20 oldalas. Az előfizetési díj fele egyébként közvetlenül a Munkáspártot támogatja, másik fele kerül csak az újság fenntartására.

Szerkesztőség[szerkesztés]

Az újság első kiadása 2006-ig valódi szerkesztőséggel rendelkezett, hivatásos újságírókkal. Első főszerkesztője Horváth J. Ferenc volt, majd a későbbiekben Vida János vette át a stafétabotot, utolsó felelős szerkesztője pedig Szabados Judit volt. 2006-2007 között valódi szerkesztősége nem volt; egyetlen szerkesztőjeként Székely Péter volt megnevezve. A 2010-es újraárusítással egy időben ismét kialakult egy csapat, az új felelős szerkesztő pedig Fogarasi Zsuzsanna lett. Az ő távozásával 2014-től Frankfurter Zsuzsanna a felelős szerkesztő.

Források[szerkesztés]

Hivatkozások[szerkesztés]