Nemzeti Sport

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Nemzeti Sport
Nemzeti Sport logó.png
Adatok
Típus Sportnapilap

Alapítva 1903
Ár 190 Ft
Kiadó Mediaworks Hungary Zrt.
Főszerkesztő Szöllősi György
Szerkesztő főszerkesztő-helyettes: Deák Zsigmond, vezető szerkesztők: L. Pap István, S. Tóth János, Szűcs Miklós
Példányszám cc 45000
Nyelv Magyar
Székhely Budapest

ISSN 0866-2517
A Nemzeti Sport weboldala

Az 1903-ban alapított Nemzeti Sport Magyarország egyetlen sportnapilapja. Az olvasók az interneten megtekinthetnek egyes cikkeket, a regisztráció biztosítja az egész lap megtekintését.

Története[szerkesztés]

Az újság alapítója Fodor Károly műegyetemi vívómester. A hiánypótló újság Fodor vívótermében készült. Az első újság 30 fillérbe került.

1903-ban hetente jelent meg először a vívással és minden egyéb sporttal foglalkozó hetilap. Szerény példányszámban, kis méretekben, fekete-fehér változatban, a tudósítók kézzel írt oldalakat juttattak el a szerkesztőkhöz. 1907-ben a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) hivatalos lapjává nyilvánította. 1912. november 10. és 1919. október 2. között – a túlzott mértékben megnövekedett költségek miatt – nem jelent meg. 1919. szeptember 18-án az első kiadvány Képes Sport címmel jelenik meg. Október 2-án már Nemzeti Sport névvel, már hetente kétszer kerül a terjesztőkhöz.

1922. augusztus 22-én megalakult a függetlenséget, önállóságot biztosító Nemzeti Sport Lapkiadó Rt.. A heti megjelenés háromra emelkedett.

Vadas Gyula főszerkesztő irányításával 1923-ban napilap lett, az újság hetente ötször jelent meg. Keddi napokon Képes Sport mellékletet tartalmazott. 1925-től jellegzetesen zöld papírra nyomtatták az újságot. Ebben az évben szórakoztató melléklettel Bolondos Ötletek Képekkel (BÖK) bővült. Állandó mottói közé tartozott: Tévedni bírói dolog. Létrehozták, évente adták át a Nemzeti Sport Plakettjét, az első elismerést Schlosser Imre kapta.

Felelős szerkesztői közé tartozott Hoppe László, Pluhár István, Feleki László, Mattanovich Béla.

A második világháború végén újjászületett a magyar sport régen várt lapja, Népsport néven, új évfolyam-számozással: Az I. évfolyam 1. száma 1945. április 24-én jelent meg. Az első főszerkesztőség összetétele: Barcs Sándor, Gallowich Tibor. Hidas Ferenc és Solti Lajos volt. Ára: 1 pengő (fél év múlva 150 pengő). A rendszerváltásig (1990-ig) Népsport néven jelent meg (leszámítva az 1956-os forradalmat követő néhány hónapot, amikor csak Sport volt a cím). Eredeti nevét a privatizációval egyidejűleg kapta vissza, kezdetben az átmenetet jelképező Nemzeti (nép)Sport alakban, majd a nép szót elhagyva. 1999-ben a Ringier Kiadóhoz került a lap kiadói joga és a teljes szerkesztőség. 2014-ben a Ringier-Axel Springer portfóliócsere következtében a Mediaworks Kiadó lett a tulajdonos.

A lap 1998-ban 75 éves, 2003-ban pedig százéves fennállását ünnepelte, az ünnepek során figyelembe veszik a tényleges alapítást és az újraindulás évét.

A Népsport indulása[szerkesztés]

Az első szám vastagbetűs címei[szerkesztés]
 • Köszöntő
 • Így került Jaross Andor az FTC elnöki székébe
 • Szovjet sportolók a Latorca utcában
 • Legalább háromszor egy héten Népsportot!
 • Az Újpest megszöktette játékosait
 • Tudósítás az első barátságos mérkőzésről: Kispest–FTC (2:2)
 • A futball játékvezetők népes taggyűlést tartottak, ahol dr. Ábrai Zsigmond elnök ismertette a JT célkitűzéseit és útjára indította a testületet.
A második szám két szenzációt is közöl[szerkesztés]
 • Az új szezon teljes sorsolását és az
 • NB I-ben engedélyezett csapatok listáját, valamint egyéb
 • Felhívás! A JT felhívja az összes játékvezető figyelmét, hogy V. hó 4-én (pénteken) jelenjenek meg fontos ügyben a Vadász u. 31. sz. alatti helyiségben
 • Izgalmas hírek a futball-házából
 • Szabó Pál, a Fradi új edzője ragaszkodik Kubala Lászlóhoz

Főszerkesztők[szerkesztés]

Felelős szerkesztők[szerkesztés]

Dr. Mamusich Mihály, Tabi László, Kutas István, Tabák Endre, Várkonyi Sándor, dr. Boross Dezső, Gyenes András, Németh Péter, Török Péter, Lakat T. Károly, Szabó Illés, Kiss László, Zsiday István, Gyárfás Tamás, Kő András, Jakab József, Nagy N. Péter, Rochy Zoltán, Szombathy István, Vincze András.

Témáik[szerkesztés]

A lap számos sportággal foglalkozik. Kiemelten fontos szerepet kap a labdarúgás. Figyelemmel kíséri a magyar labdarúgó-bajnokság, az európai élvonalbeli bajnokságokat, az olimpiai játékokat, valamint a kontinensi és világbajnokságokat.

A labdarúgáson kívüli sportágak, például a Formula–1, a Rali-világbajnokság, a tenisz, a kézilabda, a kosárlabda, a vízilabda, a jégkorong és az úszás hírei is a hasábokra kerülnek.

Kiemelt figyelmet kapnak azok a sportágak, amelyekben Magyarország hagyományosan jól teljesít. Hetente egyszer részletesen taglalják az utánpótlás és amatőr sportesemények eredményeit.

Források[szerkesztés]

 • (1958) „újságcikk”. Labdarúgás 1958. IV. évfolyam 4. szám.  
 • (1960) „újságcikk”. Játékvezető 1960. II. évfolyam 5. szám.  
 • (2013) „újságcikk”. Népszabadság 2013. március 16..  

További információk[szerkesztés]