A Dal

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ha a jelenlegi nemzeti döntőről szeretnél többet tudni, lásd: A Dal (2016)
A Dal
A műsor logója
A műsor logója
Műfaj Eurovíziós nemzeti döntő

Rendező Koós György
Műsorvezető Tatár Csilla (2015–)
Harsányi Levente (2014–)
Korábbiak:
Gundel Takács Gábor (2012–2014)
Kapócs Zsóka (2012)
Novodomszky Éva (2013–2014)
Buda Márton (2013)
Rátonyi Krisztina (2014)
Zsűri Csiszár Jenő (2012–)
Rúzsa Magdi (2013–)
Pierrot (2015–)
Korábbiak:
Rákay Philip (2012–2015)
Rakonczai Viktor (2012–2013)
Wolf Kati (2012)
Walkó Csaba (2013)
Kovács Kati (2014)
Narrátor Sipos Dávid Günther (2012–2014)
Főcím What About My Dreams? (2012)
Sound of Our Hearts (2013)
Kedvesem (2014)
Running (2015)

Formátum 16:9 SD
Szlogen Keressük a Dalt! (2012)
Újra szól a Dal! (2013–)
Ország  Magyarország
Nyelv magyar
Évadok 4
Epizódok 21
Gyártás
Forgatási helyszín 1037 Budapest, Kunigunda útja 64., 1-es stúdió
Részenkénti játékidő 120 perc
Gyártó Hungister Zrt. (2012)
Show and Game Produkciós Kft. (2013–)
Forgalmazó Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap
Sugárzás
Eredeti adó Duna (2016–)
Duna World (2012–)
M1 (2012–2015)
Eredeti sugárzás 2012. január 28. – 2015. február 28.
Státusz Az ötödik évad előkészülőben
Korhatár Tizenkét éven aluliak számára nem ajánlott. (2014-ig)
Korhatár nélkül megtekinthető. (2015 óta)
Kronológia
Kapcsolódó műsor Eurovíziós Dalfesztivál
További információk
Hivatalos oldal
PORT.hu-adatlap

A Dal című műsorsorozat az Európai Műsorszolgáltatók Szövetsége felügyelete alatt az Eurovízió néven ismert műsorcsere keretében, az EBU tagok nemzetközi koprodukciójaként megrendezésre kerülő, évente több mint százmillió nézőt vonzó Eurovízós Dalfesztivál magyarországi válogatóversenye. Első alkalommal 2012-ben rendezték a hazai válogató műsort, három élő adással. A következő években már hat élő műsorral jelentkezett a nemzeti döntő.

Amióta Magyarország A Dal című műsor keretiben választja ki a versenyzőjét, azóta minden egyes előadó, illetve zenekar bejutott a dalfesztivál döntőjébe, és 2014-ig sikerült az előző évi eredményen javítani. Az elődöntők 2004-es bevezetése óta mindössze csak kétszer nem sikerült Magyarországnak kvalifikálnia magát, 2008-ban és 2009-ben, habár a 2004-es, a 2006-os és a 2010-es versenyen nem vett részt a Magyar Televízió.

Magyarországi nemzeti döntők A Dal előtt[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első magyar versenyző, aki részt vehetett az Eurovíziós Dalfesztivál nemzetközi döntőjében Bayer Friderika volt 1994-ben. „Kinek mondjam el vétkeimet?” című dalával nyerte meg az utolsó Táncdalfesztivált. A jó eredménynek köszönhetően 1995-ben is döntős volt Magyarország. Ekkor az országot Szigeti Csaba képviselte, de őt már nem nyilvános műsor keretében választották ki.

1996-ban Vágó István vezetésével rendeztek egy tizennégy fős nemzeti döntőt, viszont Delhusa Gjon „Fortuna” című dalával nem vehetett részt az oslói versenyen, mivel holtversenyben végzett a finn előadóval az utolsó, még továbbjutó helyen, ám végül utóbbi jutott tovább. Ebben az évben egy bizonyos kieséses módszert vezettek be, de többé nem ismételték meg.

1997-ben a V.I.P. együttes képviselte az országot, szintén nemzeti döntőt megnyerve. A következő évben Charlie vett részt, „A holnap már nem lesz szomorú” című szerzeményét az MTV belső zsűrije jelölte ki erre a feladatra.

Magyarország hat kihagyott verseny után 2005-ben vett részt újra. Ekkor a NOX együttes nyerte meg a hazai előválogatót „Forogj, világ!” című dalukkal. A következő évben pénzügyi okok miatt nem vett részt Magyarország,[1] majd 2007-ben Rúzsa Magdi a Megasztár harmadik szériájának győztese indult a versenyen, Helsinkiben. „Unsubstantial Blues” című szerzeményével. Ő a Fonogram díjátadó felfedezettjeként nyerte el a képviseleti jogot. 2008-ban Csézy utazott a megmérettetésre. Ekkor ismét rendeztek nemzeti döntőt, melyen 15 dal versengett a Belgrádba szóló repülőjegyért. 2009-ben botrányokkal övezve ugyan, de a Magyar Televízió jelöltje Ádok ZoliDance with Me” című dala volt. A 2010-es Eurovíziós Dalfesztiválon való szerepléstől visszaléptek. Az Magyar Televízió egy év kihagyás után úgy döntött, hogy részt vesz a 2011-es düsseldorfi megmérettetésen, ahol a 2009-es dalkiválasztáshoz hasonlóan egy belső zsűri döntése alapján Wolf Kati képviselte Magyarországot.

Versenyszabályok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Nevezés[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A versenyre kizárólag olyan, legfeljebb 3 perc időtartamú zeneszám nevezhető, amely az előző év szeptember 1-je előtt – sem a dalszöveg, sem a zene, sem külön-külön, sem együtt – nem került kereskedelmi forgalomba, illetve nem hangzott el nyilvános előadás keretében. Minden közreműködő előadóművész csak Magyarország színeiben vehet részt az Eurovíziós Dalfesztiválon. További követelmény, hogy csak olyan előadók nevezhetők, akiknek korábban már jelent meg albuma vagy rádiófelvétele, illetve kiadóval kötött érvényes lemezszerződése vagy menedzsment háttere van, és a részt vevő művészeknek az adott évi dalfesztivál első elődöntőjéig be kell tölteniük a tizenhatodik életévüket. A versenyben a dalok 2013-ban csak magyar nyelven, illetve a magyarországi kisebbségek nyelvén voltak előadhatóak a hazai válogató során. A műsor 2014-es verziójában ezt a szabályt kibővítették azzal, hogy ismét lehet angol nyelvű dalokkal is pályázni. Ez nem érinti az európai döntőn más idegen nyelven történő előadás lehetőségét. A Dalra való nevezésre legalább 45 napot kell biztosítani. A részletes pályázati felhívás kidolgozásának és közzétételének felelőse az MTVA Szórakoztató műsorok főszerkesztőségének vezetője.

Előválogatás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A nevezéseket a határidőt követő tíz napon belül ellenőrizni kell abból a szempontból, hogy azok megfelelnek-e a felhívásban rögzített alaki feltételeknek. Az ellenőrzést legalább három személyből álló, a Szórakoztató műsorok főszerkesztőségének vezetője által kijelölt ellenőrző bizottság végzi. Az ellenőrzést egy munkanapon belül el kell végezni. Hiánypótlásra, illetve más korrekcióra a nevezési határidő után nincs lehetőség, így a felhívásnak nem megfelelő jelentkezések kizárásra kerülnek a versenyből.

Az élő műsorok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A válogatókat, az előzsűrizést követő 30 napon belüli kezdettel, három egymást követő pénteken, szombaton vagy vasárnap kell megrendezni. Az egyes válogatókban szereplő dalokat és azok előadási sorrendjét sorsolással kell megállapítani, legkésőbb az előzsűrizés lezárultát követő 20 napon belül.

A zsűri közvetlenül elhangzásuk után pontozza az egyes dalokat. Ha a pontozás során holtverseny alakul ki, abban az esetben a zsűri egyszerű szótöbbséggel dönt a továbbjutó dalokról. Válogatónként továbbá a nézői SMS-ek alapján is jutnak be dalok a következő fordulóba. Amennyiben az SMS-szavazás alapján holtverseny alakul ki, ebben az esetben az a dal jut tovább, amely a zsűri pontozása szerint kialakult sorrendben előbb végzett. Amennyiben a zsűri sorrendjében holtverseny alakul ki, abban az esetben a zsűri egyenlő szótöbbséggel dönt a továbbjutó dalról.

Az elődöntők egy hétvégén (pénteken és szombaton vagy szombaton és vasárnap) vagy két egymást követő pénteken, szombaton vagy vasárnap zajlanak. Az egyes elődöntőkben szereplő dalokat és azok előadási sorrendjét sorsolással kell megállapítani, legkésőbb a válogatók lezárultát követő három napon belül.

A döntő a második elődöntőt követő hétvége péntekjén, szombatján vagy vasárnapján zajlik. A döntőben szerepelő dalok előadási sorrendjét sorsolással kell megállapítani, legkésőbb az elődöntők lezárultát követő három napon belül.

A zsűri tagjai és a műsorvezetők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Rúzsa Magdi, a műsor egyik zsűritagja 2013 óta
Kovács Kati, a műsor egyik zsűritagja volt 2014-ben

     Aktuális
     Múltbeli
     Még nincs adat

Műsorvezető 2012 2013 2014 2015 2016
Tatár Csilla
Harsányi Levente
Gundel Takács Gábor
Kapócs Zsóka
Novodomszky Éva
Buda Márton
Rátonyi Krisztina
Zsűri 2012 2013 2014 2015 2016
Csiszár Jenő
Rúzsa Magdi
Pierrot
Rákay Philip
Rakonczai Viktor
Wolf Kati
Walkó Csaba
Kovács Kati

A zsűri[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

A pályázati felhívásnak megfelelő nevezések legkésőbb a nevezési határidő utolsó napjától számított tizenöt napon belül előzsűrizésen esnek át. Az előzsűri tagjai:

 • az MTVA Szórakoztató műsorok főszerkesztőségének vezetője
 • az MTV delegáltja
 • a műsor rendezője
 • a Petőfi Rádió zenei szerkesztője
 • a műsor zenei producere és
 • az élő műsor zsűrije, azaz
  • az M1 intendánsa
  • az előző évi verseny győztes dalának előadója, illetve az azt előadó együttes tagja
  • egy, az Eurovíziós Dalfesztiválon már részt vett dal szerzője és/vagy zenei producer
  • egy könnyűzenei profilú rádió műsorvezetője
  • egy, az Eurovíziós Dalfesztiválon már részt vett előadó

A műsor zsűrijét jelenleg az alábbi személyek alkotják:

Az élő műsorok során az alábbi személyek voltak még A Dal zsűrijének a tagjai:

Műsorvezetők[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Az első évadot Gundel Takács Gábor és Kapócs Zsóka vezette. A második és harmadik évadban Gundel Takács mellett Novodomszky Éva lett még műsorvezető. 2013-tól a Green Roomban lévő versenyzőknek külön műsorvezetője volt. A második évadban Buda Márton, majd 2014-ben Harsányi Levente és Rátonyi Krisztina, illetve digitális kommentátorként ByeAlex. 2015-ben a verseny házigazdája Tatár Csilla lett, akit a Green Roomból Harsányi Levente segített.

Évadok[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Évad Kezdet Döntő Részek száma,
résztvevők száma
A győztes Dal (Előadó) Közvetítő televízióadó Eredmény az Eurovízión
A Dal generic.png
2012. január 28. 2012. február 11. 3 rész, 20 dal
2 elődöntő
1 döntő
Sound of Our Hearts (Compact Disco) Az M1 logója.png Duna world logó.png Baku, Azerbajdzsán 24. hely, 19 pont
Elődöntő: 10. hely, 52 pont
A Dal 2013 logo.png
2013. február 2. 2013. március 2. 6 rész, 30 dal
3 elődöntő
2 középdöntő
1 döntő
Kedvesem (Zoohacker Remix) (ByeAlex) Az M1 logója.png Duna world logó.png Malmö, Svédország 10. hely, 84 pont
Elődöntő: 8. hely, 66 pont
A Dal 2014.png
2014. január 25. 2014. február 22. Running (Kállay-Saunders András) Az M1 logója.png Duna world logó.png Koppenhága, Dánia 5. hely, 143 pont
Elődöntő: 3. hely, 127 pont
A Dal 2015.png
2015. január 24. 2015. február 28. Wars for Nothing (Boggie) Az M1 logója.png Az M2 logója.png Duna world logó.png Bécs, Ausztria 20. hely, 19 pont
Elődöntő: 8. hely, 67 pont
A Dal 2016.png
2016. 2016. Dunatv logo.png Duna world logó.png Stockholm, Svédország

Mérföldkövek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

# Előadó Dal (zene / szöveg) Időpont
1. dal Bencsik Tamara és Kökény Attila „Állítsd meg az időt” (Krajczár Péter, Pacsai Márk, Tabár István, Kökény Attila) 2012. január 28.
50. dal Puskás Péter „Amíg a tűz ég” (Csöndör László Diaz, Tran Duc Anh / Puskás Péter) 2013. február 16.
100. dal Szécsi Saci & Böbe „Our Time” (Szécsi Saci, Szécsi Böbe) 2015. január 31.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

 1. Eurovision Song Contest full?. esctoday.com. (Hozzáférés: 2009. április 24.)

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]