Fábián Juli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fábián Juli
Életrajzi adatok
Születési név Fábián Julianna
Becenév Juli
Született 1980. július 9. (35 éves)
Budapest
Származás magyar
Pályafutás
Műfajok Jazz, Nu Jazz, Pop
Aktív évek 2007 – napjainkig
Együttes 4 Free Birds
Barabás Lőrinc Eklektric
Fábián Juli Jazz Riff
Fábián Juli - Sárik Péter duo
Fábián Juli - Zoohacker
Kiadók CLS Music

Fábián Juli weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fábián Juli témájú médiaállományokat.

Fábián Julianna, művésznevén Fábián Juli (Budapest, 1980. július 9.) magyar dzsessz énekesnő.

Fábián Juli, MC Zeek, Gabriella Hänninen - A38, 2014

Karrier[szerkesztés]

Fábián Juli - 2015

Zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a Külkereskedelmi Főiskola|Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, mellyel párhuzamosan (2001-2003.) az Etűd Zeneiskolában sajátította el a dzsesszének alapjait – tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak.

Két év ének tanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, Berki Tamás tanítványaként. Érett, átélt előadásmódja mellett kiemelkedő fejlett stílusérzéke és improvizatív készsége.

Számos formáció tagja volt – a kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Band, az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band, saját dzsessz kvartettje - a Just In Time, és a Téli Márta művészeti vezetésével indult, öt dzsesszénekesnőből és négytagú zenekarukból álló formáció - a Jazzjet - énekesnőjeként. Saját kvartettje, a Just In Time két évig volt jelen a hazai dzsesszéletben és adott koncerteket klubokban és fesztiválokon, többek közt a Jazztergom fesztivál, a Sziget Fesztivál, a Columbus Jazzklub és az A38 színpadán – itt pl. a blues legenda, Roben Ford előzenekaraként. A kvartett olyan zenészegyéniségekkel is fellépett, mint a trombitás Fekete-Kovács Kornél, Ducsai Szabolcs vagy a fiatal gitáros tehetség, Oláh Szabolcs.

Mindezek mellett az énekesnő rendszeres vendége a Gyárfás István Triónak, a Coolmen Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében, és egy éve önálló estet adott Berlin egyik patinás dzsesszklubjában. Számos stúdiómunkája mellett továbbá rendszeres szerzője az EMI dzsessz újságjának, a Hangjegyzetnek, emellett 2005 óta az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz ének tanára.

Az énekesnő 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazz-énekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. Első komoly találkozása a mai modern műfajokkal a Barabás Lőrinc Eklektric-kel történt - ami hihetetlen gyorsasággal vált az ország egyik legismertebb elektronikus bandájává, s melynek köszönhetően Juli országos ismertségre tett szert. 2010-ben Juli énektanárként közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében.

2011-ben elnyerte az évente három, kiemelkedően tehetséges, fiatal jazz zenésznek odaítélhető Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat. Ugyanebben az évben megjelenik Fábián Juli és Zoohacker első közös lemeze, a CLS Music kiadónál, mely a "Girly" címet viseli. 2012-ben a Fábian Juli és Zoohacker formáció részt vesz az Eurovízió hazai válogatásán, a "Like A Child" című dalukkal.[1]

Díjak, helyezések, elismerések[szerkesztés]

 • Montreuxi Jazz Fesztivál Shure jazz énekversenyének döntőse, 2007, 2008.
 • International songwriting Contest, 2010, London: A Honey and Chili album 5 nevezett dala 7 helyezést ért el
 • Fonogram, jazz kategória, 2010. Honey and Chili album a nevezettek között.
 • Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíj, 2011

Jelentősebb koncertek[szerkesztés]

Sziget Fesztivál

 • VOLT fesztivál,
 • Balaton Sound,
 • Hegyalja Fesztivál
 • MÜPA - 2 alkalommal és két formációval.

Szakmai felkérések[szerkesztés]

 • X-Faktor 2010 - Felkészítő tanár
 • Talentométer 2010, 2011 - Zsűrielnök

Filmszerep[szerkesztés]

 • Poligamy, 2009.

Linkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]