Fábián Juli

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Fábián Juli
Fábián Juli - Random trip to 2015 (1).JPG
Életrajzi adatok
Születési név Fábián Julianna
Becenév Juli
Született 1980. július 9. (37 éves)
Budapest
Származás magyar
Pályafutás
Műfajok Jazz, Nu Jazz, Pop
Aktív évek 2007 – napjainkig
Együttes 4 Free Birds
Barabás Lőrinc Eklektric
Fábián Juli Jazz Riff
Fábián Juli - Sárik Péter duo
Fábián Juli - Zoohacker
Kiadók CLS Music

Fábián Juli weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Fábián Juli témájú médiaállományokat.

Fábián Julianna, művésznevén Fábián Juli (Budapest, 1980. július 9.) magyar dzsessz énekesnő.

Fábián Juli, MC Zeek, Gabriella Hänninen - A38, 2014

Karrier[szerkesztés]

Fábián Juli - 2015

Zenei tanulmányait a Petőfi Sándor Általános iskola Ének-Zene tagozatán alapozta meg, ahol klasszikus zongorát is tanult. Később a Külkereskedelmi Főiskola|Külkereskedelmi Főiskolán szerzett diplomát, mellyel párhuzamosan (2001-2003.) az Etűd Zeneiskolában sajátította el a dzsesszének alapjait – tanárai Munkácsi Bea és Winand Gábor voltak.

Két év ének tanulás után felvételt nyert a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Jazz tanszakára, Berki Tamás tanítványaként. Érett, átélt előadásmódja mellett kiemelkedő fejlett stílusérzéke és improvizatív készsége.

Számos formáció tagja volt – a kizárólag női tagokból álló Soft Jazz Band, az elektronikus zenét játszó Erik Sumo Band, saját dzsessz kvartettje - a Just In Time, és a Téli Márta művészeti vezetésével indult, öt dzsesszénekesnőből és négytagú zenekarukból álló formáció - a Jazzjet - énekesnőjeként. Saját kvartettje, a Just In Time két évig volt jelen a hazai dzsesszéletben és adott koncerteket klubokban és fesztiválokon, többek közt a Jazztergom fesztivál, a Sziget Fesztivál, a Columbus Jazzklub és az A38 színpadán – itt pl. a blues legenda, Roben Ford előzenekaraként. A kvartett olyan zenészegyéniségekkel is fellépett, mint a trombitás Fekete-Kovács Kornél, Ducsai Szabolcs vagy a fiatal gitáros tehetség, Oláh Szabolcs.

Mindezek mellett az énekesnő rendszeres vendége a Gyárfás István Triónak, a Coolmen Triónak, több alkalommal énekelt Pege Aladár zenekarával, a Budapest Jazz Orchestrával, a Free Style Chamber Orchestrával, több ízben fellépett a Magyar Rádió Márványtermében, és egy éve önálló estet adott Berlin egyik patinás dzsesszklubjában. Számos stúdiómunkája mellett továbbá rendszeres szerzője az EMI dzsessz újságjának, a Hangjegyzetnek, emellett 2005 óta az Etűd Zeneiskola és Zeneművészeti Szakközépiskola dzsessz ének tanára.

Az énekesnő 2007-ben és 2008-ban az egyik legismertebb jazz-énekverseny, a Montreux Jazz Voice Competition legjobb nyolc énekese közé jutott. Első komoly találkozása a mai modern műfajokkal a Barabás Lőrinc Eklektric-kel történt - ami hihetetlen gyorsasággal vált az ország egyik legismertebb elektronikus bandájává, s melynek köszönhetően Juli országos ismertségre tett szert. 2010-ben Juli énektanárként közreműködött az első hazai X-Faktor versenyzőinek szakmai felkészítésében.

2011-ben elnyerte az évente három, kiemelkedően tehetséges, fiatal jazz zenésznek odaítélhető Lakatos-Ablakos Dezső Ösztöndíjat. Ugyanebben az évben megjelenik Fábián Juli és Zoohacker első közös lemeze, a CLS Music kiadónál, mely a "Girly" címet viseli. 2012-ben a Fábian Juli és Zoohacker formáció részt vesz az Eurovízió hazai válogatásán, a "Like A Child" című dalukkal.[1] Szerepelt A nagy duett című műsorban Győrfi Pál oldalán.

Díjak, helyezések, elismerések[szerkesztés]

 • Montreuxi Jazz Fesztivál Shure jazz énekversenyének döntőse, 2007, 2008.
 • International songwriting Contest, 2010, London: A Honey and Chili album 5 nevezett dala 7 helyezést ért el
 • Fonogram, jazz kategória, 2010. Honey and Chili album a nevezettek között.
 • Ablakos Lakatos Dezső ösztöndíj, 2011

Jelentősebb koncertek[szerkesztés]

Sziget Fesztivál

 • VOLT fesztivál,
 • Balaton Sound,
 • Hegyalja Fesztivál
 • MÜPA - 2 alkalommal és két formációval.

Szakmai felkérések[szerkesztés]

 • X-Faktor 2010 - Felkészítő tanár
 • Talentométer 2010, 2011 - Zsűrielnök

Filmszerep[szerkesztés]

 • Poligamy, 2009.

Linkek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]