Ugrás a tartalomhoz

Lara Fabian

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lara Fabian
Életrajzi adatok
Születési névLara Crokaer
ÁlnévLara Fabian
Született1970. január 9. (54 éves)[1][2][3]
Etterbeek
HázastársaGabriel Di Giorgio (2013. június 28. – , Szicília)
Élettárs
 • Patrick Fiori (1998–2000)
 • Gérard Pullicino (2006–2012)[4]
IskoláiConservatoire royal de Bruxelles
Pályafutás
Műfajok
Hangszer
Hangszoprán
DíjakVictory of the album revelation of the year (1998)
Tevékenység
Kiadók
IPI-névazonosító
 • 00132908386
 • 00132908484

Lara Fabian weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Lara Fabian témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Lara Fabian (Etterbeek, Belgium, 1970. január 9. –) belga-olasz származású kanadai énekesnő, zeneszerző, szövegíró. Sokat énekel olaszul, franciául, spanyolul, angolul, és pár alkalommal már németül és portugálul is.

Lemezei eddig világszerte több mint 20 millió példányban keltek el.

Gyermekkora

[szerkesztés]

Flamand apától és szicíliai anyától származik, így a szicíliai olasz dialektus az anyanyelve. Nagyon fiatalon kezdett tanulni zongorázni. Gyermekkorában sokat költöztek. Az első 5 évben Cataniában laktak, majd Brüsszelben. 1986-ban jelent meg az első lemeze, amellyel egy francia énekes (Daniel Balavoine) iránti hódolatát kívánta kifejezésre juttatni. Művésznevéből a Lara a Zsivago doktor hősnőjének keresztneve, a Fabian pedig egy nagybátyjára emlékeztet.

Karrierjének a kezdete

[szerkesztés]

1988-ban Luxemburgot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol 4. helyezést ért el "Croire" című dalával.[5] Ez a dal nagyon kelendő volt, több mint 500 ezer példány fogyott el belőle. 1990-ben, tanulmányai befejezése után Kanadába utazott, hogy a harmadik kislemezét bemutassa. 1991-ben 1000 dollárral a zsebében, útnak indult Rick Allisonnal, hogy Észak-Amerikában építsen karriert. Neki is köszönheti, hogy nemzetközileg ismert lett.

A lemezzel 1991-ben debütált, amit Belgiumban készítettek ugyan, de Kanadában jelent meg az év augusztusában. 100 ezer példányban kelt el, 1993-ban arany-, majd a következő évben már platinalemez lett. A sikerhez viszont kellett az is, hogy a lemezen vidám hangulatú, popos táncdalok is helyet kapjanak. Ilyen volt pl. a Le your oú tu partira.

Az 1993-as ADISQ gálán kiosztották a Felix-díjat, ami akkora elismerésnek számít, mint Amerikában a Grammy-díj, és akkoriban őt tartották a legígéretesebb quebeci énekesnőnek.

Első sikere

[szerkesztés]

Lara első áttörő sikerét a Carpe Diem című lemez hozta meg, 1994-ben. Nem sokkal a megjelenése után aranylemez lett, és a következő évre a háromszoros platina státuszt is elérte. Lara elkezdett turnézni a lemezen szereplő dalokkal. Ez a turné több mint 150 000 rajongót vonzott. Az 1995-ös ADISQ-gálán már két díjat vehetett át. Az egyik "Az év legjobb show-ja" a másik pedig "Az év legjobb énekesnője" volt. Utóbbit a közönség ítélte oda neki.

1995-ben Serga Lama megkérte, hogy énekelje el vele duettben a Je suis malade című számát, ami akkora sikert aratott, hogy Serga egyből megkérte Larát, hogy énekelje el még egyszer a számot, ezúttal csak egyedül.

1996-ban felkérték, hogy ő legyen Esmeralda hangja.

A nagy áttörés (1997-1999)

[szerkesztés]

Lara 1997 júniusában megjelent lemeze, a "Pure", Franciaországban több mint kétmillió példányszámban kelt el, és olyan slágereket tartalmaz, mint pl. a La Difference.

Abban az évben újra megkapta a Félix-díjat a legnépszerűbb lemez kategóriában. A lemez, amely olyan világslágereket tartalmaz, mint a "Je'taime", a "Tout" vagy éppen a "Humana", hatalmas sikert hozott Larának Európában. Ezek a dalok megjelentek kislemezként is, és dalonként több mint egymillió példányban keltek el.

1998 januárjában Johnny Hallydayjel énekelt egy duettet, a címe "Requiem pour un fou".

A koncertjei telt házasak voltak. A jegyek hetekkel a koncert előtt elkeltek.

Első kanadai énekesként abban a megtiszteltetésben részesült, hogy kiállították viaszból készült képmását a Viaszmúzeumban.

1998-ban ismételten Félix-díjat kapott, most "A legismertebb művész Quebecen kívül" kategóriában.

1998 hátralévő hónapjait Franciaországban töltötte. Még abban az évben belekezdett egy 24 várost felölelő turnéba. Ezek a koncertek is egytől egyig telt házasak voltak. Több mint 150 000 ember előtt énekelt.

1999-re több mint 7 millió lemezt adott el.

A nagy siker

[szerkesztés]

1999-ben megjelentette következő lemezét, amin olyan világslágerek is helyett kaptak, mint az "I Will Love Again", vagy az "Adagio", és azonnal a slágerlista első helyére ugrott. Az "I Will Love Again" kislemez is az első helyen debütált.

A francia gyökerek

[szerkesztés]

2001 őszén Lara visszatért a francia gyökerekhez: Franciaországban megjelent a következő lemeze, a "Nue".

Az utóbbi évek érzelmeit, amiben Rick Allisonnak is óriási szerepe volt, egy nagyon személyes lemezzel dokumentálta. Ezzel megszabadult minden negatív kritikától, ami addig érte őt, és megmutatta, mennyire sebezhető, törékeny, és a kivételes hangja ellenére képes kinyitni szívét és lelkét az emberek felé. A "J'y croire encore" című dala a francia slágerlisták első helyén végzett, akárcsak a lemez, ami nem sokkal a dal után megjelent Portugáliában is.

2002 végén megjelentetett egy DVD-t is, amelyen a legnagyobb slágerei is helyet kaptak. A DVD-n van egy megható pillanat is, ami a "Je t'aime" című dallal kapcsolatos. A dalt a közönség énekelte végig, Lara meghatódására.

2003 - akusztikus koncertek

[szerkesztés]

2003-ban jelent meg az a CD, DVD, ami Európában a legnagyobb sikereket érte el: az "En toute intimité" című lemez. Lara a DVD-n is megörökített pár mondatot a koncerten: tiszteletét tette Céline Dion előtt, akivel a média évekig összemérte őt.

2004 - siker és a visszavonulás

[szerkesztés]

2004 év elején elkészítette a második angol nyelvű lemezét "A Wonderful Life" címmel, amely bár nem ért el túlzottan nagy sikereket, de pozitív kritikákat kapott.

Két szám a lemezről mégis filmbetétdal lett. Ezek egy kicsit jobban reflektorfénybe kerültek: az "I Guess I Loved You" és a "Love by Grace". Az elsőnek egy brazil film betétdalául szolgált, mivel Brazíliában igen erős szenvedély él Lara zenéje iránt.

Lara az elkövetkezendő hónapokban úgy döntött, hogy visszavonul a nyilvánosság elől. Az újságok elkezdték írni, hogy nagyon súlyos beteg lett, és ezért nem lehet látni. Ez nem volt igaz, olyannyira, hogy egy interjú erejéig megjelent, és elmagyarázta az okokat.

2005 - A visszatérés éve

[szerkesztés]

Franciaországban és Kanadában új lemezzel rukkolt ki, amely teljesen másmilyen volt, mint az előzőek. Lara nagy változásokon ment át zeneileg és magánéletében is.

A megjelent lemez első slágere a "La lettre" volt, amit az akkori kedvesével írt. A lemez érdekességét az adta, hogy a rajta szereplő dalok gyönyörű történeteket mesélnek el. Azután óriási „Un regard 9" turné következett; Franciaországban, Belgiumban, Svájcban, Libanonban, Oroszországban, Quebecben, Törökországban, Luxemburgban, Mauritius szigetén, a tengeren túli francia területeken, a Karib-szigeteken és Óceániában (több mint 60 koncert és nyári turné). Emberek százezrei várták a koncerteket.

2006 - a nagy duett

[szerkesztés]

Ebben az évben sikeres duettet énekelt olaszul Gigi D'Alessióval. A dal franciául is elkészült.

2007 - kislánya születése

[szerkesztés]

2007. március 2-án a San Remó-i Fesztiválon is előadták az Un cuore malatót.

2007-ben megszületett a kislánya, Lou. Lara féltve őrzi magánéletét, nem sokat beszél róla. Nem engedi, hogy kislányáról videófelvételek készüljenek.

Magánélete

[szerkesztés]
 • Lara Fabian nagy szerelme Patrick Fiori volt.
 • Gerard Pullicino szintén olasz származású francia zeneszerzővel való, 2012-ig[6] tartott kapcsolatból született a lánya.
 • 2013-ban a legnagyobb titokban, egy év ismeretség után összeházasodott az olasz Gabriel Di Giorgio bűvész, illuzionistával.[7]

Jegyzetek

[szerkesztés]
 1. Integrált katalógustár (német nyelven). (Hozzáférés: 2014. április 27.)
 2. Internet Movie Database (angol nyelven). (Hozzáférés: 2015. október 14.)
 3. Discogs (angol nyelven). (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 4. Wikiwix. (Hozzáférés: 2022. január 11.)
 5. RUIZ, EDE-Studio ak Thierry: Lara Fabian Web © 2005 ~ 2016 | Site Référence des Fans de Lara Fabian - Actualité & Dates Concerts, Biographie, Discographie, Photos, Vidéos, Chroniques - Partenaires d'AMTM (Association Médicale Toit du Monde) & de la Fondation Grégory Lemarchal. www.larafabianweb.com. [2012. március 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2016. április 27.)
 6. Facebook. www.facebook.com. (Hozzáférés: 2016. április 27.)
 7. Média, Prisma: Lara Fabian décrit sa rencontre avec Gabriel, son mari magi­cien - Voici. Voici.fr. (Hozzáférés: 2016. április 27.)

Források

[szerkesztés]