Lara Fabian

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Lara Fabian
Lara Fabian 2012.jpg
Született
1970. január 9. (46 éves)[1][2]
Etterbeek
Állampolgársága
Foglalkozása

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Lara Fabian témájú médiaállományokat.

Lara Fabian (Etterbeek, Belgium, 1970. január 9. –) belga-olasz származású énekesnő, zeneszerző, szövegíró. Sokat énekel olaszul, franciául, spanyolul, angolul, és pár alkalommal énekelt már németül és portugálul is. Eredeti neve: Lara Crokaert. Lemezei eddig világszerte több mint 20 millió példányban keltek el.

Gyermekkora[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Flamand apától és szicíliai anyától származik, így a szicíliai olasz dialektus az anyanyelve. Nagyon fiatalon kezdett tanulni zongorázni. Gyermekkorában sokat költöztek. Az első 5 évben Cataniában laktak, majd Brüsszelbe költöztek. 1986-ban jelent meg az első lemeze, amellyel egy francia énekesnő iránti hódolatát kívánta kifejezésre juttatni.

Karrierjének a kezdete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1988-ban Luxemburgot képviselte az Eurovíziós Dalfesztiválon, ahol 4. helyezést ért el "Croire" című dalával. Ez a dal nagyon kelendő volt, több mint 500 ezer példány fogyott el belőle. 1990-ben, tanulmányai befejezése után Kanadába utazott, hogy a harmadik kislemezét bemutassa. 1991-ben Lara, 1000 dollárral a zsebében, útnak indult Rick Allisonnal, hogy Észak-Amerikában építsen karriert. Rick segítette Larát mindenben, amiben csak tehette. Neki is köszönheti Lara, hogy itt tart most, ahol van.

A lemezzel 1991-ben debütált, amit Belgiumban készítettek ugyan, de Kanadában jelent meg ez év augusztusában. A lemez 100 ezer példányban kelt el. A bemutatkozó korongja 1993-ban arany-, majd a következő évben már platinalemez lett. A sikerhez viszont kellett az is, hogy a lemezen vidám hangulatú, pop-os táncdalok is helyet kapjanak. Ilyen dal volt pl. a Le your oú tu partira.

Az 1993-as ADISQ gálán kiosztották a Felix-díjat, ami akkora elismerésnek számít, mint Amerikában a Grammy-díj, és akkoriban Larát tartották a legígéretesebb quebeci énekesnőnek.

Első sikere[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lara első áttörő sikerét a Carpe Diem című lemez hozta meg 1994-ben. Nem sokkal a megjelenés után aranylemez lett, és a következő évre a háromszoros platina státuszt is elérte. Lara elkezdett turnézni a lemezen szereplő dalokkal. Ez a turné több mint 150.000 rajongót vonzott. Az 1995-ös ADISQ-gálán már két díjat vehetett át. Az egyik "Az év legjobb show-ja" a másik pedig "Az év legjobb énekesnője" volt. Az év legjobb énekesnője díjat a közönség ítélte oda Larának.

1995-ben Serga Lama megkérte, hogy énekelje el vele duettben a Je suis malade című számát, ami akkora nagy sikert aratott, hogy Serga egyből megkérte Larát hogy énekelje el még egyszer a számot, ezúttal csak egyedül.

1996-ban felkérték, hogy ő legyen Esmeralda hangja.

A nagy áttörés (1997-1999)[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Lara 1997 júniusában megjelent lemeze, a "Pure", Franciaországban több mint 2 millió példányszámban kelt el, és olyan slágereket tartalmaz mint pl. a La Difference. Ebben az évben újra bezsebelt egy Félix-díjat, a legnépszerűbb lemez kategóriában. A lemez, amely olyan világslágereket tartalmaz, mint a "Je'taime", a "Tout" vagy éppen a "Humana", hatalmas sikert hozott Larának Európában. Ezek a dalok megjelentek kislemezként is, és dalonként több mint 1.000.000 példányban keltek el.

1998-ban januárban Lara Johnny Hallyday-jel énekelt egy csodálatos és felejthetetlen duettet, a címe "Requiem pour un fou".

A koncertjei telt házasok voltak. A jegyek hetekkel a koncert előtt elkeltek.

Népszerűségének a hitelességét semmi sem fejezi ki jobban, mint az, hogy első kanadai énekesként abban a megtiszteltetésben részesült, hogy kiállították Lara viaszból készült képmását a Viaszmúzeumban.

1998-ban ismételten Félix-díjat kapott, most "A legismertebb művész Quebec-en kívül" kategóriában.

1998 hátralévő hónapjait Franciaországban töltötte. Még ebben az évben belekezdett egy 24 várost felölelő turnéba. Ezek a koncertek is egytől egyig telt házasok voltak. Több mint 150.000 ember előtt énekelt.

1999-re több mint 7 millió lemezt adott el.

A nagy siker[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

1999-ben megjelentette következő lemezét, amin olyan világslágerek is helyett kaptak, mint az "I Will Love Again", vagy éppen az "Adagio". A lemez hatalmas siker lett, és azonnal a slágerlista első helyére ugrott. Az "I Will Love Again" kislemez is az első helyen debütált. A rajongók megőrültek Laráért, aki rengeteg helyre elutazott, hogy bemutathassa a dalait a közönségnek.

A francia gyökerek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2001 őszén Lara vissza tért a franciai gyökerekhez. Franciaországban megjelent a következő lemeze, a "Nue".

Az utóbbi évek érzelmeit, amiben Rick Allison-nak is óriási szerepe volt, egy nagyon személyes lemezzel dokumentálta. Ezzel a lemezzel Lara megszabadult minden negatív kritikától, ami addig érte őt, és megmutatta, mennyire sebezhető, törékeny, és a kivételes hangja ellenére képes kinyitni szívét és lelkét az emberek felé. A "J'y croire encore" című dala a francia slágerlisták első helyén végzett, akárcsak a lemez, ami nem sokkal a dal után megjelent Portugáliában is.

2002 végén megjelentetett egy DVD-t is, amelyen a legnagyobb slágerei is helyet kaptak. A DVD-n van egy megható pillanat is, ami a "Je t'aime" című dallal kapcsolatos. A dalt a közönség énekelte végig, Lara legnagyobb meglepetésére. A meglepetésen Lara sírva is fakadt.

2003 - Az akusztikus koncertek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2003-ban jelent meg az a CD, DVD, ami Európában a legnagyobb sikereket érte el: az "En toute intimité" című lemez. Lara a DVD-ben is megörökített pár mondatot mondta a koncerten... tiszteletét tette Céline Dion előtt, annak ellenére, hogy a média évekig vele mérte össze őt. A lemeznek és a koncertnek a végeredménye csodálatos volt... Mindenki ezt mondta, aki csak látta egyiket vagy másikat.

2004 - A siker és a visszavonulás[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2004 év elején elkészítette a második angol nyelvű lemezét "A Wonderful Life" címmel, amely bár nem ért el túlzottan nagy sikereket, de pozitív kritikákat kapott. A számait ugyan játszották a rádiók, de nem értek el nagy sikereket. Nem volt olyan dal ami nagy nyomott hagyott volna.

Két szám a lemezről mégis filmbetétdal lett. Ezek egy kicsit jobban reflektorfénybe kerültek. A két dal az "I Guess I Loved You" és a "Love by Grace". Az elsőnek említett dal egy brazil film betétdalául szolgált, mivel Brazíliában igen erős szenvedély él Lara zenéje iránt.

Lara az elkövetkezendő hónapokban úgy döntött, hogy visszavonul a nyilvánosság elől. Az újságok elkezdték írni, hogy nagyon súlyos beteg lett, és ezért nem lehet látni. Ez természetesen nem volt igaz, olyannyira, hogy egy interjú erejéig megjelent, és elmagyarázta az okokat.

2005 - A visszatérés éve[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Franciaországban és Kanadában egy új lemezzel jelent meg. Ez a lemez teljesen másmilyen volt, mint az előzőek. Lara nagy változásokon ment át zeneileg és magánéletében is.

A megjelent lemez első slágere a "La lettre" volt, amit az akkori kedvesével írt.

A lemez érdekességét az adta, hogy a rajta szereplő dalok gyönyörű történeteket mesélnek el. A lemez sikere után egy óriási „Un regard 9" turné következett; Franciaországban, Belgiumban, Svájcban, Libanonban, Oroszországban, Quebecben, Törökországban, Luxemburgban, Mauritius szigetén, tengeren túli francia területek a Karib-szigeteken és Óceánián (több mint 60 koncert és nyári turné). Emberek százezrei várták a koncerteket.

2006 - A nagy duett[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Ebben az évben Lara Fabian duettet énekelt Gigi D'Alessio-val. A duett sikeres lett. A dal franciául is elkészült. Eredetileg olasz nyelven íródott.

2007 - Kislánya születése[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

2007. március 2-án, a San Remo-i Fesztiválon is elõadták az "Un cuore malato"-t. A 2007-es év Lara életében nagyon fontos mérföldkő, mert megszületett a kislánya: Lou. Lara féltve őrzi magánéletét, nem sokat beszél róla. Nem engedi, hogy kislányáról videofelvételek készüljenek.

Magánélete[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  • Lara Fabian nagy szerelme Patrick Fiori volt.
  • Gerard Pullicino Lara volt kedvese, akitől született Lou nevű lánya 2007-ben.
  • Gabriel de Giorgio Lara férje, akivel 2013-ban, egy év ismeretség után összeházasodtak.

Jegyzetek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Források[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

További információk[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés | forrásszöveg szerkesztése]

  1. Integrált katalógustár, 2014. április 27.
  2. nm1125843, 2015. október 14., Internet Movie Database