Honeybeast

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
HoneyBeast
Információk
Eredet  Magyarország
Alapítva 2011
Aktív évek 2005 – napjainkig
Műfaj Alternatív rock / Funk rock / Pop-rock / Funky
Tagok
Tarján Zsófia - ének
Bencsik-Kovács Zoltán - gitár
Tatár Árpád - gitár
Lázár Tibor - basszusgitár
Kovács Tamás - dobok
Kővágó Zsolt - billentyűk
Korábbi tagok
Czutor Anett
Kiszin Miklós
Ritzel Ani
Hodászi Klára

A HoneyBeast weboldala

A HoneyBeast platina – és háromszoros aranylemezes[1] magyar akusztikus együttes, mely vegyesen több stílusú rock és funky zenéket játszik. A jelen felállásban 2011-től működik, bár történetét – némileg eltérő formációban és néven – 2005-ig vezeti vissza. Első nagy sikereit az együttes 2010-ben érte el, majd a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi válogatójának szereplőjeként szerzett országos ismertséget.

Honey Bee korszak[szerkesztés]

Az – akkor még – Honey Bee zenekar 2005-ben alakult Szegeden a Smarties nevű formáció utódjaként, Bencsik-Kovács Zoltán (Aquarell), Tatár Árpád (Sedative, Heaven's Drink) és Czutor Anett (Nyers) kiválásával. Hamarosan csatlakozott hozzájuk Kiszin Miklós basszusgitáros (Ganxsta Zolee és a Kartel, Kelemen Kabátban), Kovács Tamás dobos (Nevergreen, Dystopia) és Hodászi Klára (Nox, Zanzibar, Janicsák Veca) hegedűs-vokalista, így alakult ki az első felállás.

Az első három év tehetségkutatózással telik, a zenekar minden létező díjat megnyer. Így ismerkednek meg Madarász Gábor gitáros-producerrel, akivel elkészítik a későbbi Parazita album három dalát, majd leszerződnek az FF Film & Music-hoz. 2009-ben a zenekar HoneyBeastre változtatja a nevét, Ritzel Ani (Dharma) személyében új vokalista érkezik és megjelenik a Parazita című kétnyelvű duplaalbum. A címadó dalhoz készült klipre – melynek érdekessége, hogy másfélszeres tempóban, visszafelé lett leforgatva, így a teljes zenekarnak meg kellett tanulnia a számot másfélszeres tempóban, visszafelé – felfigyel az MTV Hungary, a dalt játssza az MR2-Petőfi Rádió. A Weekdeays című dal egy külföldi, főleg amatőr zenekarokat felsorakoztató oldalon (a tagok szavazata alapján) hónapokig vezeti a slágerlistát.

Az első igazi átütő sikert 2010-ben a Portugál című dal hozza meg: az MR2-Petőfi Rádió Top 30-as listáján a harmadik helyig jut, a klip YouTube-on több százezres nézettséget ér el.

HoneyBeast korszak[szerkesztés]

2011 a nagy változások időszaka: Kiszin Miklós a Ganxsta Zolee és a Kartelben basszusgitározik tovább, helyére Lázár Tibor kerül. A zenekar egy billentyűs-vokalistával is kiegészül Kővágó Zsolt (Dreyelands, At Night I Fly) személyében, Czutor Anett énekesnőt pedig a rendkívül sokoldalú, korábban death metal frontember és a Balkán Fanatikban rappelő, majd a Kőbányai Zenei Stúdió növendékeként profi jazz-énekesnővé avanzsáló Tarján Zsófia váltja (itt, a Póka Egon vezette intézményben ismerkednek meg Kővágó Zsolttal, így kerül Zsófi a HoneyBeast élére). 2012-ben Hegyi Olivér kézzel rajzolt animációs klipet készít az Isten álma című dalra, melyet nagy sikerrel játszik az MTV, a számot az MR2-Petőfi Rádió. A 2013-ban megjelenő legújabb daluk a Portugál folytatásának is tekinthető, erősen közéleti témájú Maradok, mely azonnal nagy sikert arat a rajongók körében, és jelölik a 2014-es Fonogram díjra "az év hazai alternatív vagy indie-rock albuma vagy hangfelvétele" kategóriában.

A zenekar "A legnagyobb hős" című dala a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar selejtezőjén a 435 pályázó közül a legjobb 30-ba, ezáltal A Dal c. műsorba kerül, és három adáson át közönségszavazással a döntőig, a legjobb 8-ig jut, ahol azonban a zsűri már nem ad lehetőséget a legjobb 4-be, és ezáltal az Eurovíziós Dalversenybe kerülésre. Ettől függetlenül az év egyik legnagyobb slágerévé válik: a MAHASZ 2014-es eladási toplistáján az első helyig jut, YouTube-on több milliós nézettséget ér el és rotációba kerül a Class FM-en és a legtöbb magyar zenei rádióadón.

2014 őszén jelenik meg a zenekar második nagylemeze A legnagyobb hős címmel a Gold Record gondozásában, rajta 12 dallal, köztük az Egyedüllel, melyet az X-Faktor extra produkciójaként mutatnak be, és amely a zenekar második legnépszerűbb és legismertebb dalává válik. A Maradok című Fonogram-jelölt szerzeményt is ekkor fedezi csak fel a magyar rádiók többsége, A legnagyobb hőssel és az Egyedüllel együtt így három daluk fut párhuzamosan kiemelt rotációban a kereskedelmi rádiókban. A Honeybeast turnéra indul, több, mint száz koncertet adnak 2014–15-ös időszakban. 2015-ben jelölik újabb Fonogram díjra az év dala kategóriában A legnagyobb hőssel. Ugyanebben az évben Bencsik Kovács Zoltánt Artisjus-dijban részesítik.

Harmadik nagylemezük Bódottá címen jelenik meg, melynek albumbemutató koncertjén a zenekar megkapja A legnagyobb hősért járó Aranylemezt. A lemez Hetes című dala a Petőfi rádió 29. helyén nyitott, és eljutott a 2. helyig.

Diszkográfia[szerkesztés]

Nagylemezek[szerkesztés]

Év Cím Kiadó
2008 Parazita / Parasite FF Film & Music
2014 A legnagyobb hős Gold Record
2015 Bódottá Gold Record
2017 Súlytalan Gold Record
2018 Élet a Marson Gold Record
2020 Ego Gold Record

EP[szerkesztés]

Év Cím Kiadó
2014 Maradok Gold Record

Kislemezek[szerkesztés]

Év Cím Kiadó
2015 Hazai pálya Gold Record
2019 Nyakamon az ünnep Gold Record
2020 Reggeli napfény Gold Record
2020 Túlélő Gold Record

Videóklipek[szerkesztés]

 • 2008 – Parazita / Parasite
 • 2009 – Elfogadom
 • 2010 – Hétköznapok
 • 2011 – Portugál
 • 2012 – Isten álma
 • 2013 – Maradok
 • 2014 – A legnagyobb hős
 • 2015 – Egyedül
 • 2016 – Bódottá
 • 2016 – Ül
 • 2017 – Így játszom
 • 2017 – Védtelen
 • 2018 – Utazó
 • 2018 – Idevaló
 • 2019 – Nyakamon az ünnep
 • 2020 – Reggeli napfény
 • 2020 – Ego
 • 2021 – Éjfél után
 • 2021 – Cirkusz
 • 2022 – Tele a szívem (Honeybeast X Paulina dal)

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. SympHONEY II. – Honeybeast koncert az Arénában - zeneszmagazin.hu. www.zeneszmagazin.hu. (Hozzáférés: 2018. december 17.)

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]