Ugrás a tartalomhoz

Running

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Running
Kállay-Saunders András a dal előadása közben a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjének első főpróbáján
Kállay-Saunders András a dal előadása közben a 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál első elődöntőjének első főpróbáján
Adatok
Év2014-es Eurovíziós Dalfesztivál
OrszágMagyarország Magyarország
Előadó(k)Kállay-Saunders András
Nyelvangol
DalszerzőKállay-Saunders András
Szakos Krisztián
SzövegíróKállay-Saunders András
Dalszöveg4lyrics.eu
Eredmények
Elődöntő3. hely, 127 pont
Döntő5. hely, 143 pont
Kronológia
Előző◄ Kedvesem (Zoohacker Remix) (2013)
KövetkezőWars for Nothing (2015) ►

A Running (magyarul: Rohanás, a dalszöveg alapján fut) című dal képviselte Magyarországot a koppenhágai 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon Kállay-Saunders András előadásában. A dal a 2014. február 22-én rendezett magyar nemzeti döntőben nyerte el az indulás jogát, ahol egy szakmai zsűri és a nézők szavazatai alakították ki a végeredményt. A dalt maga az előadó szerezte Szakos Krisztiánnal, míg a szöveg magyar verzióját Tabár István jegyezte.

A dal gyors tempójú, a családon belüli erőszakról szól, Kállay-Saunders egyik barátjával megtörtént eseményt mesél el.[1]

A 2014-es magyar nemzeti döntő fináléjába összesen nyolc előadó jutott be. Kállay-Saunders András dala a zsűritől 30 pontot kapott, így elsőként került be a négyes szuperfináléba. A közönségszavazás lezárása után kiderült, hogy a legtöbb SMS szavazatot is a Running című dal kapta, így Kállay-Saunders András nyerte a 2014-es válogatót és ő képviselhette Magyarországot az 59. Eurovíziós Dalfesztiválon, Koppenhágában.

Az Eurovíziós Dalfesztiválra változtatnia kellett a magyar stábnak A Dalban látott színpadképen. Előzetesen megkapták a koppenhágai színpad adatait, ez alapján pedig átalakították a produkciót, majd egy próbafelvételt elküldtek Koppenhágába. A nemzeti döntőn látott zongorázó lány nem vehetett részt a produkcióban, mert egy szabály előírja, hogy csak 16 éven felülik állhatnak a színpadra a dalfesztiválon. Valamint a játékmackó is eltűnt a zongoráról. Viszont összességében nem változott sokat a színpadkép, a zongora megmaradt, de a kislány helyett az egyik háttértáncos játszott rajta.[2] A dal előtt látható képeslapot, kisfilmet márciusban forgatták Budapesten.[3] Kállay-Saunders Rubik-kockákból rakta ki a magyar zászlót a képeslapon. Az M1 május 1-én és május 6-án, Irány Koppenhága! címmel egy riportműsort vetített, melyben a nézők Kállay-Saunders útját követhették nyomon a dalválasztóshow megnyerésétől a Dániába való elutazásig.

A magyar produkció próbái április 29-én és május 2-án voltak.

A dalt Koppenhágában először a május 6-i első elődöntőben adták elő, fellépési sorrendben utolsóként, azaz tizenhatodikként a montenegrói Sergej Ćetković Moj svijet című dala után. A dalfesztivál történetében először fordult elő, hogy Magyarország képviselője az elődöntőben utolsóként adhatta elő dalát. Az elődöntőben a dal 127 ponttal a 3. helyen végzett, így továbbjutott a dalfesztivál döntőjébe.

A dalt a május 10-én rendezett döntőben fellépési sorrendben huszonegyedikként adták elő a svájci Sebalter Hunter of Stars című dala után, és a máltai Firelight együttes Coming Home című dala előtt. A szavazás során 143 pontot szerzett, Montenegrótól a maximális 12 pontot begyűjtve, ez az 5. helyet jelentette a huszonhat fős mezőnyben, ami a második legjobb helyezés, amit magyar versenyző el tudott érni a dalfesztiválok történetében.

A következő magyar induló Boggie Wars for Nothing című dala volt a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dalfesztiválon látott produkció közreműködői

[szerkesztés]
 • Kállay-Saunders András – ének
 • Likovics Alexandra – táncos
 • Nagy Tibor – táncos
 • Cselovszky Rozina – vokál
 • Fedor Kyra – vokál

Fogadtatás

[szerkesztés]

Kapott pontok

[szerkesztés]
Első elődöntő
Össz Szavazó országok
Örményország Lettország Észtország Svédország Izland Albánia Oroszország Azerbajdzsán Ukrajna Belgium Moldova San Marino Portugália Hollandia Montenegró Dánia Franciaország Spanyolország
127 1 3 8 10 8 10 8 8 8 12 4 8 10 10 6 3 10
Döntő
Össz Szavazó országok
Ukrajna Fehéroroszország Azerbajdzsán Izland Norvégia Románia Örményország Montenegró Lengyelország Görögország Ausztria Németország Svédország Franciaország Oroszország Olaszország Szlovénia Finnország Spanyolország Svájc Málta Dánia Hollandia San Marino Egyesült Királyság Lettország Észtország Albánia Belgium Moldova Portugália Izrael Grúzia Litvánia Írország Macedónia
143 3 5 8 6 10 12 6 7 7 6 5 2 1 3 4 7 1 7 8 7 4 6 7 1 10

Szakmai fogadtatás

[szerkesztés]

A dalfesztiválon részt vevő és szavazó országok pontjait 50%-ban a zsűri szavazatai, 50%-ban pedig a telefonos szavazók szavazatai tették ki. Az egyes országok zsűritagjainak rangsorain az első helyen végzett a magyar dal, ezek a következők:

Első elődöntő

 •  Albánia: Edmond Zhulali, Alfred Kacinari
 •  Belgium: Roos van Acker, Yannic Fonderie
 •  Moldova: Andrei Tostogan
 •  Oroszország: Szergej Zsilin, Leonyid Rudenko, Julija Nacsalova
 •  Portugália: Jan Dijck, Marina Ferraz
 •  Svédország: Michael Cederberg, Robert Sehlberg, Sacha Jean-Baptiste, Elli Flemström

Döntő

Dalszöveg

[szerkesztés]

She keeps on running, running, running
From this crazy life
She keeps on running, running, running
Never sees the light
I can see the angels standing by your side
It'll be alright

– A Running című dal refrénje angolul

Most már csak rohan, rohan, rohan
Őrült élettől,
Míg tud, csak rohan, rohan, rohan
Messze édentől.
Hol van már egy őrangyal, ki óvná Őt,
Hova szaladnál.

– A Running című dal refrénje magyarul

Toplista

[szerkesztés]
Ország Toplista Csúcspozíció
Belgium Ultratip Flanders 19.
Dánia Tracklisten 40.
Egyesült Királyság UK Singles 116.
Írország Irish Singles Chart 92.
Magyarország MAHASZ Rádiós Top 40 6.
MAHASZ Editors' Choice 1.
MAHASZ Stream Top 40 1.
Class 40 4.
Németország Media Control Charts 93.

Díjak

[szerkesztés]

2006-tól minden évben megszavazza az európai, az amerikai és az ausztrál közönség az ESC Radio Awards győzteseit. Mint, ahogy a dalfesztiválon sem, itt sem lehet saját országra szavazni. 2014-ben Kállay-Saunders András két kategóriában volt jelölve: a legjobb dal és a legjobb férfi előadó kategóriában. A legjobb dal díját 8,8%-kal nyerte meg Kállay-Saunders, a második helyen a svéd Sanna Nielsen állt 8,5%-kal, a harmadik helyen pedig a dalverseny osztrák győztese, Conchita Wurst 7,8%-kal. A legjobb férfi előadó díját 23,9%-kal nyerte meg, megelőzve a Svájcot képviselő Sebaltert (23,2%) és a örmény Aram Mp3-t (12,3%). A dalverseny győztese, Conchita Wurst az előadók között a második helyig jutott (20,7%), míg versenydala a harmadik helyen végzett (7,8%).[4]

Az ESC Radio Awards nyolcéves történetében másodszorra nyert közönségdíjat magyar énekes, 2007-ben Rúzsa Magdi vihette el a legjobb női előadó díját. Kállay-Saunders egyszerre kettő kategóriában is győzedelmeskedni tudott, ezzel ő tartja a rekordot. Elődje, a tavalyi ESC Radio Awards győztese Bonnie Tyler volt, ő is 2 díjat vihetett haza, övé lett a legjobb dal és a legjobb női előadó díja. A 2012-es Eurovíziós Dalfesztivál győztese, Loreen is ezt a 2 díjat nyerte meg.

2014. május 31-én a BRAVO OTTO-díjátdó gálán a Running-ot Az év dalának választották.

Év Ország Díj Kategória Eredmény
2014  Németország ESC Radio Awards Legjobb dal (Running) Elnyerte
Legjobb férfi előadó Elnyerte
 Magyarország BRAVO OTTO Az év dala (Running) Elnyerte

Jegyzetek

[szerkesztés]

További információk

[szerkesztés]