Az én apám

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Pápai Joci
Az én apám
kislemez
Megjelent 2018. december 23.
Formátum Digitális letöltés
Stílus Pop, folk
Nyelv magyar
Hossz 3:02
Kiadó Origo Produkció
Szerző Pápai Joci, Molnár Ferenc Caramel / Molnár Ferenc Caramel
Pápai Joci-kronológia
Kirakós (2018)Az én apám
SablonWikidataSegítség
Az én apám
Adatok
Év 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Magyarország Magyarország
Előadó(k) Pápai Joci
Nyelv magyar
Dalszerző Pápai Joci, Molnár Ferenc Caramel
Szövegíró Molnár Ferenc Caramel
Eredmények
Elődöntő 12. hely, 97 pont
Döntő
Kronológia
Előző ◄ Viszlát nyár (2018)

Az én apám Pápai Joci dala, A Dal 2019 győztese, Magyarország versenydala a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon.

A dal hivatalosan 2018. december 23-tól tölthető le, aznap töltötte fel a hivatalos YouTube-csatornájára az előadó, három héttel azután, hogy bejelentették, hogy ez a mű részt vesz a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál magyarországi előválogatóján, A Dalban. Pontosan két évvel azelőtt, 2016. december 23-án mutatták be az Origo, korábbi Dal-győztes szám videóklipjét. A dal zenéjét Pápai Joci és Molnár Ferenc Caramel, míg a szövegét Molnár Ferenc Caramel szerezte. Az én apám 2019. január 24-én megjelent A Dal 2019 – A legjobb 30 válogatáslemezen is. A dalhoz készült videóklipet Jimy J. Hollywood rendezte.

A Dalban[szerkesztés]

A produkciót először a február 2-i harmadik válogatóban adta elő, fellépési sorrendben hetedikként a Ruby Harlem Forró című dala után és Kyra Maradj még című dala előtt. A válogatóban 41 ponttal holtversenyben az első helyen végzett, így továbbjutott az elődöntőbe. A második elődöntőben február 16-án fellépési sorrendben kilencedikként a Ruby Harlem Forró című dala után lépett színpadra.

Az elődöntőben 45 ponttal az első helyen végzett, így továbbjutott a verseny döntőjébe. A dalt utoljára a február 23-i döntőben adta elő fellépési sorrendben ötödikként a Fatal Error Kulcs című dala után, és Szekér Gergő Madár, repülj! című dala előtt. Pápai Joci dala a zsűritől 26 pontot kapott, így első helyen került be a négyes szuperfináléba.

A közönségszavazás lezárása után kiderült, hogy a legtöbb SMS szavazatot is Az én apám című dal kapta, így Pápai Joci nyerte a 2019-es válogatót és ő képviselheti Magyarországot a 64. Eurovíziós Dalfesztiválon, Tel-Avivban.[1]

A 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon[szerkesztés]

A 2019. május 14-én rendezett első elődöntőben, a szavazatok és a nemzetközi zsűrik pontjai alapján nem került be a dal a május 18-án megrendezésre kerülő döntőbe. Összesítésben 97 ponttal a 12. helyen végzett, 25 ponttal lemaradva a még éppen továbbjutó fehérorosz dal mögött.

2011 óta ez volt az első év, hogy a Magyarországot képviselő produkció nem jutott tovább az elődöntőből, továbbá ez a dal volt az utolsó, mely Magyarországot képviselte a versenyen, mivel az indulásért felelős MTVA nem nevezett többé előadót az Eurovíziós Dalfesztiválra.

A produkció közreműködői[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Pápai Joci nyerte A Dal 2019-et Az én apám című számával. hirado.hu, 2019. február 23. (Hozzáférés: 2019. február 24.)

Források[szerkesztés]