Rise Like a Phoenix

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Rise Like a Phoenix
Conchita Wurst - Rise Like a Phoenix (single cover).jpg
Adatok
Év 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Ausztria Ausztria
Előadó(k) Conchita Wurst
Nyelv angol
Dalszerző Charlie Mason, Joey Patulka, Ali Zuckowski, Julian Maas
Szövegíró Charlie Mason, Joey Patulka, Ali Zuckowski, Julian Maas
Dalszöveg 4lyrics.eu
Eredmények
Elődöntő 1. hely, 169 pont
Döntő 1. hely, 290 pont
Kronológia
Előző ◄ Shine (2013)
Következő I Am Yours (2015) ►

A Rise Like a Phoenix (magyarul: Felemelkedni, mint egy főnix) egy dal, amely Ausztriát képviselte a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Koppenhágában.[1] A dalt az osztrák Conchita Wurst adta elő angol nyelven.

Az Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

Conchita Wurst Koppenhágában

Miután az az osztrák műsorsugárzó, az ORF 2013. szeptember 10-én bejelentette, hogy Conchita Wurst fogja képviseli Ausztriát a 2014-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Koppenhágában, elkezdték keresni az előadó a versenydalát. Nyílt pályázatot írtak ki, melyre közel 70-80 darab pályamű érkezett. A dalról egy szakmai zsűri döntött, akik a Rise Like a Phoenix című számot nevezték meg végső indulóként 10 nappal a Eurovíziós nevezés leadási időpontja előtt. Az idő rövidsége miatt, nem találták Ausztriában olyan szimfonikus zenekart, akik el tudták volna vállalni a zenei alap felvételét. Végül a dal producerei felkeresték a magyar származású Johnny K. Palmert, aki egy magyar szimfonikus zenekarhoz fordult, hogy vegyék fel az alapot a dalhoz. Így a dal a Magyar Rádió 22-es stúdiójában, a Budapest Art Orchestra közreműködésével készült el. Délelőtt vették fel a számot, délután pedig Bécsben Conchita már ráénekelt a felvett szimfonikus alapra, másnapra pedig teljesen elkészült a versenydal.[2]

A dalt végül 2014. március 18-án mutatták be az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos YouTube csatornáján.

A dal egyik szerzője Charlie Mason szerezte többek között A Dal 2014-ben Radics Gigi Catch Me című dalát is. Továbbá több híres eurovíziós előadóval is közreműködött, mint például az észt Birgit Sarrappal, vagy a svéd Danny Saucedóval is.

A dalt Koppenhágában először a május 8-i második elődöntőben adták elő, fellépési sorrendben hatodikként a lengyel Donatan és Cleo My Słowianie – We Are Slavic című dala után, és a litván Vilija Matačiūnaitė Attention című dala előtt. Az elődöntőben 169 ponttal az 1. helyen végzett, így továbbjutott a döntőbe.

A május 10-én rendezett döntőben fellépési sorrendben tizenegyedikként adták elő görög Freaky Fortune duó és RiskyKidd Rise Up című dala után, a német Elaiza együttes Is It Right című dala előtt. A szavazás során 290 pontot szerzett, tizenhárom országtól begyűjtve a maximális 12 pontot. Ez az 1. helyet jelentette a huszonhat fős mezőnyben, így Ausztria elnyerte a 2015-ös Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogát.

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Conchita to "Rise Like A Phoenix" for Austria (angol nyelven). EBU, 2014. március 18. (Hozzáférés: 2014. május 11.)
  2. Magyarok mentették meg az osztrák szakállas énekesnőt, Conchitát (magyar nyelven). YouTube, 2014. május 8. (Hozzáférés: 2014. május 11.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Rise Like a Phoenix
A Wikimédia Commons tartalmaz Rise Like a Phoenix témájú médiaállományokat.