Molitva

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Molitva
Marija Šerifović Helsinkiben.
Marija Šerifović Helsinkiben.
Adatok
Év 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Szerbia Szerbia
Előadó(k) Marija Šerifović
Nyelv szerb
Dalszerző Vladimir Graić
Szövegíró Saša Milošević Mare
Dalszöveg diggiloo.net
Eredmények
Elődöntő 1. hely, 298 pont
Döntő 1. hely, 268 pont
Kronológia
Következő Oro (2009) ►

A „Molitva” (cirill betűkkel: Молитва; magyarul: Imádság) volt a 2007-es Eurovíziós Dalfesztivál győztes száma, melyet a Szerbiát képviselő Marija Šerifović adott elő szerb nyelven. A dal szövegét Saša Milošević Mare szerezte. Ez volt Szerbia első szereplése független államként a Dalversenyen, hiszen Szerbia és Montenegró államszövetsége 2006 júniusában felbomlott.

Az Eurovíziós Dalverseny[szerkesztés]

A dal a 2007. március 8-án megrendezett szerb nemzeti döntőn nyerte el az indulás jogát.[1]

A dalt először a május 10-i elődöntőben adták elő, a fellépési sorrendben tizenötödikként, a lengyel The Jet Set együttes Time To Party című dala után, és a cseh Kabát együttes Malá Dáma című dala előtt. A szavazás során 298 pontot kapott, mely az első helyet érte a huszonnyolc fős mezőnyben, így továbbjutott a döntőbe.

A május 12-i döntőben a fellépési sorrendben tizenhetedikként adták elő, a német Roger Cicero Frauen regier'n die Welt című dala után, és az ukrán Verka Szergyucska Dancing Lasha Tumbai című dala előtt. A szavazás során 268 pontot kapott, mely az első helyet érte a huszonnégy fős mezőnyben. Ez volt Szerbia első győzelme.

A Molitva az első nyertes dal 1998 óta, mely nem tartalmaz angol szöveget. (A 2004-ben Ruszlana által előadott nyertes Wild Dances című dalban volt néhány angol kifejezés.) Emellett ez volt az első alkalom, hogy egy lassú szám nyert, amióta bevezették a telefonos szavazást.

A dal emlékezetes egyszerű színpadi előadása miatt is, melyből hiányoztak a táncok, a díszes vagy kivágott kosztümök, a pirotechnika és más színpadi trükkök. A Molitva sok eleme kontrasztban állt az előző évi győztes Hard Rock Hallelujah című számmal.

A következő szerb induló Jelena Tomašević Oro című dala volt a hazai rendezésű 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválon.

A következő győztes az orosz Gyima Bilan Believe című dala volt.

Más változatok[szerkesztés]

A dal angol nyelvű változatának Destiny, az orosznak Malitva, a finnek Rukoilen a címe. A dal dance remixe is megjelent. A Megasztár című zenei tehetségkutató verseny egyik döntőjében Bencsik Tamara elénekelte a szerb számot, bizonyos részeit magyarul énekelve. A dalt az X-faktor 1-ből és a Csillag születik 4-ből ismert Szirota Jennifer is elénekelte angol és szerb kevert nyelvű verzióban.

Slágerlistás helyezések[szerkesztés]

Slágerlisták (2007) Lh.*
Svájc[2] 19
Svédország[3] 9

*Lh. = Legjobb helyezés.

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. 2007-es szerb nemzeti döntő. natfinals.50webs.com. (Hozzáférés: 2009. június 24.)
  2. Hitparade.ch
  3. Swedishcharts.com