1944 (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1944
ESC2016 - Ukraine 03.jpg
Adatok
Év 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál
Ország  Ukrajna
Előadó(k) Jamala
Nyelv angol, krími tatár
Dalszerző
Szövegíró
Eredmények
Elődöntő 2. hely, 287 pont
Döntő 1. hely, 534 pont
Kronológia
Előző ◄ Tick-Tock (2014)
Következő Time (2017) ►

Az 1944 egy dal, amely Ukrajnát képviselte a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon, Stockholmban Jamala előadásában.[1] A dal a 2016. február 21-én rendezett hat fős ukrán nemzeti döntőben nyerte el az indulás jogát, ahol a zsűri és a nézői szavazatok együttese alakította ki a végeredményt.[2] Szerzője az énekesnő, aki a szövegét Art Antonyannal közösen jegyzi.

2016-os Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

A dalt Stockholmban először a május 12-i második elődöntőben adták elő, fellépési sorrendben tizennegyedikként a Dániát képviselő Lighthouse X Soldiers of Love című dala után, a Norvégiát képviselő Agnete Icebreaker című dala előtt. Innen 287 pontot összegyűjtve a második helyen jutott tovább a döntőbe.

A május 14-én rendezett döntőben fellépési sorrendben huszonegyedikként adta elő a Lettországot képviselő Justs Heartbeat című dala után, a Máltát képviselő Ira Losco Walk on Water dala előtt. A szavazás során a zsűri szavazáson összesítésben második helyen végeztek 211 ponttal (Bosznia-Hercegovinától Dániától, Grúziától, Izraeltől, Lengyelországtól, Lettországtól, Macedóniától, Moldovától, San Marinótól, Szerbiától és Szlovéniától maximális pontot kaptak), a nézői szavazáson szintén második helyen végeztek 323 (Csehországtól, Finnországtól, Lengyelországtól, Magyarországtól, Olaszországtól, San Marinótól maximális pontot kaptak), így összesítésben 534 ponttal megnyerte a versenyt és megszerezte Ukrajna második eurovíziós győzelmét, egyben a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogát is elnyerte.[3] Összesítésben ez volt minden idők legmagasabb pontszáma a dalfesztiválok történetében egészen a következő évig, amikor a győztes és a második helyezett ennél is több pontot tudott összegyűjteni.

A dal története[szerkesztés]

A dalban Jamala a saját ükanyjának a történetét meséli el, akit nácinak bélyegeztek a szovjetek, és több ezer krími tatárral Közép-Ázsiába telepítettek ki. Ott rengetegen meghaltak, a túlélők és utódaik csak 1989-ben térhettek haza a Krím-félszigetre.[4]

Dalszöveg[szerkesztés]

When strangers are coming...
They come to your house,
They kill you all
And say,
We’re not guilty
Not guilty

– A dal kezdete

Amikor idegenek jönnek...
Bemennek a házadba,
Megölnek mindenkit,
És azt mondják:
Nem vagyunk bűnösök,
Nem vagyunk bűnösök.

– A dal kezdete magyarul

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Jamala - Ukraine - Stockholm 2016 (brit angol nyelven). Eurovision.tv
  2. Jamala will represent Ukraine in Stockholm! (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2016. február 21.
  3. Ukraine wins the 2016 Eurovision Song Contest (brit angol nyelven). Eurovision.tv, 2016. május 15.
  4. Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző. HVG, 2016. május 15. (Hozzáférés: 2016. május 15.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]