1944 (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
1944
Jamala at Crimean Question.png
Adatok
Év 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Ukrajna Ukrajna
Előadó(k) Jamala
Nyelv angol, krími tatár
Dalszerző Jamala
Szövegíró Jamala, Art Antonyan
Eredmények
Elődöntő 2. hely, 287 pont
Döntő 1. hely, 534 pont
Kronológia
Előző ◄ Tick-Tock (2014)
Következő Time (2017) ►

Az 1944 egy dal, amely Ukrajnát képviselte a 2016-os Eurovíziós Dalfesztiválon, Stockholmban Jamala előadásában. A dal a 2016. február 21-én rendezett hat fős ukrán nemzeti döntőben nyerte el az indulás jogát, ahol a zsűri és a nézői szavazatok együttese alakította ki a végeredményt. Szerzője az énekesnő, Jamala, szövegét Art Antonyannal közösen jegyzi.

A dalban Jamala a saját ükanyjának a történetét meséli el, akit nácinak bélyegeztek a szovjetek, és több ezer krími tatárral Közép-Ázsiába telepítettek ki. Ott rengetegen meghaltak, a túlélők és utódaik csak 1989-ben térhettek haza a Krím-félszigetre.[1]

2016-os Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

A dalt Stockholmben először a május 12-i második elődöntőben adták elő, fellépési sorrendben tizennegyedikként a dán Lighthouse X Soldiers of Love című dala után, a Norvégiát képviselő Agnete Icebreaker című dala előtt. Innen 287 ponttal a második helyen jutott tovább a döntőbe.

A május 14-én rendezett döntőben fellépési sorrendben huszonegyedikként adták elő a lett Justs Heartbeat című dala után, a Máltát képviselő Ira Losco Walk on Water dala előtt. Jamala dala a szavazás során 534 pontot szerzett és ezzel megnyerte a versenyt. Összesítésben ez minden idők legmagasabb pontszáma a dalfesztiválok történetében. Ukrajna második győzelmét aratta és egyben a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál rendezési jogát is elnyerte.

Toplisták[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Háborúellenes dallal nyerte az Eurovíziót az ukrán versenyző. HVG, 2016. május 15. (Hozzáférés: 2016. május 15.)

Külső hivatkozások[szerkesztés]