Waterloo (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Waterloo
Adatok
Év 1974-es Eurovíziós Dalfesztivál
Ország Svédország Svédország
Előadó(k) ABBA
Nyelv angol
Dalszerző Benny Andersson, Björn Ulvaeus
Szövegíró Stikkan Anderson
Karmester Sven-Olof Walldoff
Dalszöveg diggiloo.net
Eredmények
Döntő 1. hely, 24 pont
Kronológia
Előző ◄ You're Summer (1973)
Következő Jennie, Jennie (1975)►

A Waterloo az első kislemez az ABBA ugyanolyan című albumáról. Ezzel a dallal sikerült megnyerniük az 1974-es Eurovíziós Dalfesztivált Svédország első győzelmét megszerezve, és a győzelem után megkezdték útjukat a nemzetközi hírnévig. A kislemez B oldalán a Watch Out című szám volt.

A dal[szerkesztés]

A dal egy lányról szól, aki arra készül, hogy megadja magát a szerelemnek, ahogy Napóleonnak is meg kellett adnia magát a waterlooi csatában, 1815-ben.

A Waterloo egyike azon kevés ABBA-daloknak, amiknek szimultán rock és jazz ütemei is vannak, amiket később hanyagoltak a diszkósabb ritmusokat részesítve előnyben. A dalt az ABBA tagjai svéd, angol, német és francia nyelven is felénekelték, később pedig számos más előadó is feldolgozta.

Mivel a dal a vezető vokalistákra, Frida Lyngstadre és Agnetha Fältskogra helyezi a hangsúlyt, Björn Ulvaeus és Benny Andersson úgy döntött, hogy ezzel neveznek be a svéd Melodifestivalenre az eredetileg tervezett Hasta Mañana helyett. Egy évvel korábban már részt vettek Ring Ring című dalukkal az előválogatón, és a harmadik helyen végeztek.[1]

Eurovíziós Dalfesztivál[szerkesztés]

A dal svéd nyelvű változata az 1974. február 9-én rendezett svéd nemzeti döntőn nyerte el az indulás jogát.[2]

1973 és 1976 között rövid időre eltörölték a versenyen a nyelvhasználatot korlátozó szabályt, így az ABBA úgy döntött, hogy a dal angol nyelvű változatával neveznek be.

Az április 6-i döntőben a fellépési sorrendben nyolcadikként adták elő, a jugoszláv Korni Grupa Moja Generacija című dala után, és a luxemburgi Ireen Sheer Bye Bye I Love You című dala előtt. A szavazás során 24 pontot kapott, mely az első helyet érte a tizenhét fős mezőnyben. Ez volt Svédország első győzelme.

A következő svéd induló Lasse Berghagen Jennie, Jennie című dala volt a hazai rendezésű 1975-ös Eurovíziós Dalfesztiválon.

A következő győztes a holland Teach-In Ding-A-Dong című dala volt.

2005. október 22-én az Eurovíziós Dalfesztivál 50. évfordulóját ünneplő eseményen a Waterloot választották a Dalfesztivál történetének legjobb dalává.

Kapott pontok[szerkesztés]

Az Eurovíziós Dalfesztivál döntőjében az egyes zsűriktől kapott pontok a következők voltak:

Zsűrik
Finnország
FIN
Egyesült Királyság
GBR
Spanyolország
ESP
Norvégia
NOR
Görögország
GRE
Izrael
ISR
Jugoszlávia
YUG
Svédország
SWE
Luxemburg
LUX
Monaco
MON
Belgium
BEL
Hollandia
NED
Írország
IRE
Németország
GER
Svájc
SUI
Portugália
POR
Olaszország
ITA
Kapott pontok 5 0 1 2 0 2 1   1 0 0 3 1 2 5 1 0
A tábla a fellépés sorrendjében van rendezve

Slágerlistás eredmények[szerkesztés]

A Waterloo kislemez megismertette a világgal az ABBA-jelenséget. Az Egyesült Királyságban a toplisták első helyén volt két hétig, az együttes 9 egyesült királysági toplistás dala egyikeként. Szintén első lett Írországban, Belgiumban, Finnországban, Norvégiában, Svájcban, az NSZK-ban és Dél-Afrikában, továbbá az első háromban volt a dal hazájában, Svédországban (az angol változata a 2., a svéd a 3. helyet érte el), Ausztriában, Hollandiában, Franciaországban, és Spanyolországban. Egy Eurovízió-győztes dalhoz képest lenyűgöző eredmény, hogy az első tízben volt Zimbabwében (akkor még Rhodesia néven), Új-Zélandon, Ausztráliában és az USA-ban.

Érdekességek[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

  1. 1973-as svéd nemzeti döntő. natfinals.50webs.com. (Hozzáférés: 2009. június 24.)
  2. 1974-es svéd nemzeti döntő. natfinals.50webs.com. (Hozzáférés: 2009. június 24.)
  • zene Zeneportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap