ABBA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ABBA
ABBA logo.svg
Az ABBA együttes 1974-ben
Az ABBA együttes 1974-ben
Információk
Eredet svéd Svédország
Alapítva 1972
Aktív évek 19721983, 2018
Műfaj pop
europop/diszkó
synth-pop
soft rock
Kiadó Polar (Svédország)
Polydor (Nyugat-Németország)
Philips
Atlantic (USA)
Universal (USA)
Epic
Vogue (Franciaország)
Discomate
RCA
PolyGram
Carnaby
Sunshine
Ariston/Dig It
Tagok
Agnetha Fältskog
Björn Ulvaeus
Benny Andersson
Anni-Frid Lyngstad

Az ABBA weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz ABBA témájú médiaállományokat.

Az ABBA svéd eurodiszkó-együttest 1972-ben alapította Agnetha Fältskog (Anna), Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad (Frida). 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, és attól kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit. Legnagyobb slágereik, melyek a kezdeti sikert követték: Mamma Mia, Dancing Queen, Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), The Winner Takes It All, és a csapat utolsó nagy slágere, a One of Us. Az ABBA nevet Stig Anderson találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Az első "B" tükörképként írva összetéveszthetetlenné tette, könnyen megjegyezhető, s bárki számára könnyen kimondható, rögtön le is védették.

Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg és kb. 400 millió lemezt adtak el. Az együttes tagjai 1982 végén elhatározták, hogy szünetet tartanak, ami végül igencsak elhúzódott, és az ABBA végét jelentette. Legnagyobb vetélytársuk a néhány évvel az ABBA után alakult NSZK-beli Boney M. volt, amely az ABBA-hoz hasonlóan óriási sikereket ért el hazai és nemzetközi porondon egyaránt.

A tagok profi zenészek voltak már az ABBA előtt is. Benny és Björn saját zenekarában énekelt és zenélt. Agnetha és Frida sikeres szólókarriert tudhattak maguk mögött. A hetvenes évek elején kezdődtek a közös munkák, ahol a dalokat és a dalszövegeket főleg Björn és Benny írta. A slágergyártásban pedig Stig Anderson (1931–1997) menedzser keze is alaposan benne volt. A közös munka eredménye az egyre jellegzetesebb hangzásvilágú, szerethető, jól eladható zene lett. Az énekesnők eltérő hangszínnel – Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán – jól kiegészítik egymást.

Az ABBA tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak. Ők készítették az első, mai szemmel kezdetleges videóklipeket is, melyek hozzájárultak az együttes népszerűsítéséhez. Nagyszabású koncertkörutak, évente új nagylemez, mindegyiken több nagy sláger jellemezte fennállásuk évtizedét. Fellépőruháik akkoriban kissé extravagánsnak, később inkább mókásnak tűntek. Népszerűségük sok országban nagyobb volt, mint hazájukban. Legtöbb daluk angol nyelvű, de közülük sok eredetileg svédül íródott. Énekeltek még spanyolul, németül, franciául is.

Noha a kritikusok muzsikájukat sokszor nevezik „glamour-popnak", az mégis időtállónak bizonyult, hiszen évtizedek elteltével is széles körben ismert és kedvelt. Sikereikben annak is szerepe van, hogy zenéjük minden generáció számára befogadható és élvezhető. Az ABBA minden idők egyik legnépszerűbb együtteseként állandó viszonyítási alap, legenda lett.

1966 júniusában Björn Ulvaeus megismerkedett Benny Anderssonnal. Míg Björn egy népszerű folk stílusú együttesben, a Hootenanny Singersben játszott, addig Benny Svédország első számú pop együttesében, a Hep Starsban zenélt abban az időben. Következő találkozásuk alkalmával megbeszélték, hogy közösen írnak egy dalt, aminek eredménye az Isn't It Easy To Say című dal lett, amelyet később a Hep Stars játszott.

1969-ben mind a két csapat népszerűsége kissé csökkent. Benny és Björn is otthagyta addigi életét és a két barát együtt folytatta a dalok írását és felvételeket készítettek. A második Björn és Benny felvétel a Hej gamle man lett, amiben már két nő is énekelt: Agnetha Fältskog és Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Ez volt az első alkalom, hogy együtt énekeltek. Agnetha és Björn, Frida és Benny régebbről ismerték egymást így a választás telitalálat lett. Az együtt töltött idő szerelemmé szövődött közöttük, 1971-ben Björn és Agnetha összeházasodott.

A sikertörténet 1972-ben kezdődött, amikor úgy döntöttek, hogy csapatban próbálnak betörni a svéd zeneiparba. Az első album munkálatait még abban az évben megkezdték, aminek eredménye első slágerük, a People Need Love. Első nagylemezük, a Ring Ring felvételeit 1972. szeptember 26-án kezdték meg. A címadó dallal menedzserük, Stig Anderson tanácsára részt vettek a Melodifestivalenon, ahol harmadik helyezést értek el. 1973 elején már ABBA-ként hivatkoztak rájuk, az együttes tagjai keresztnevének kezdőbetűjéből álló mozaikszóval. Első emblémájukat Rune Söderqvist tervezte News Gothic betűtípussal, Benny tükrözött B betűje 1976-ban jelent meg először, és később ez a verzió az együttes hivatalos márkajelzésévé vált.

1974-ben kijutottak az Eurovíziós Dalfesztiválra, amit április 6-án meg is nyertek Waterloo című számukkal. Ekkor vette kezdetét az ABBA nemzetközi karrierje. Innentől már Svédországon kívül is ismertté váltak, a Waterloo betört az angol és a német piacra is.

1974 őszétől kezdve 1975 elejéig Európában turnéztak, szinte mindenhol telt házas koncerteket adtak. Közben készült a harmadik album, ami ABBA címmel 1975 tavaszán adtak ki. Az SOS szám nagy sikert ért el Angliában, első helyen volt 18 egymást követő top 10-es listán. Majd következtek a Dancing Queen és a Mamma Mia című számok, melyek a Waterloo sikeréhez hasonlóan a toplista élén landoltak. 1975 nyarán piacra dobták az I Do, I Do, I Do, I Do, I Do című számot, majd 1976 márciusában elkészült a Fernando, amely az egyik legsikeresebb számuk lett.

Negyedik sorlemezük, az 1976-ban megjelent Arrival első számú bestseller lett Európában és Ausztráliában. Erről az albumról először a Money Money Money című dal jelent meg, s hatalmas sikert aratott, majd a Knowing Me, Knowing You című szám, amely öt hétig volt az első az angol toplistán.

1977-ben nagyobb koncertturnéra indultak, Ausztráliában is adtak 11 koncertet. Ugyanebben az évben forgatták az ABBA: A film című filmet, melyet Lasse Hallström rendezett. Ez egy időben jelent meg következő sorlemezükkel, a The Albummal, amelyről a Take a Chance On Me című dal szintén jelentős sikereket ért el.

Agnetha Fältskog, Oslo, 1977

A rengeteg munka közepette Björn és Agnetha példájára Frida és Benny nyolc évnyi jegyesség után, 1978-ban összeházasodtak.

1979-ben a Chiquitita című számuk, melyet a New York-i UNICEF-gálán mutattak be, 10 országban első helyezést ért el a toplistákon. Hatodik sorlemezük, a Voulez-Vous szintén 1979-ben jelent meg, a címadó dalt Miamiban vették fel.

1980-ban Japánban jártak, ahol 11 koncertet adtak, ezután jelent meg Super Trouper címmel következő sorlemezük. Ugyanebben az évben legsikeresebb számaikat spanyol nyelven is felvették, ezek Gracias por la Música címmel jelentek meg. A Chiquitita spanyol változata nagy népszerűséget hozott számukra immár Latin-Amerikában is.

Eközben mind a két pár házassága megromlott. 1979-ben Björn és Agnetha, 1981-ben Benny és Frida is elváltak. A nézeteltérések miatt nehezen tudtak együtt dolgozni, plusz az 1980-as évek elején kezdődő új hatások és hullámok sem érintették jól a diszkóban és popban mozgó zenekart. Ez a dolog az ABBA végét is jelenthette volna, de megegyeznek, hogy a magánéleti szétválás ellenére tovább folytatják a munkát. Gőzerővel dolgoztak, aminek eredménye a Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), az I have a Dream, a Super Trouper, a The Winner Takes It All című sikerszámok.

1981 januárjában Stig Anderson menedzserük 50. születésnapjára készítették Hovas Vittne című felvételüket, amely csak 200 példányban látott napvilágot színes hanglemezen. Ezt az anyagot a rendezvényre ellátogató vendégek között osztották szét. Az év decemberében a One Of Us, és a The Visitors albumuk egyszerre készült el, ami Európában nagy sikert hozott nekik.

1982 volt az ABBA utolsó éve. Kiadták az addigi 10 évet átfogó dupla albumukat: The Singles – The First Ten Years címmel. Tavaszra még egy új album volt tervben, azonban a májusi és június felvételek nehézkesen zajlottak, csupán három dalt rögzítettek: You Owe Me One, I Am the City és Just Like That. Andersson és Ulvaeus nem voltak megelégedve az eredménnyel, így az együttes nyári szünetet tartott. A további dalok rögzítését augusztus és november között folytatták, de ezek már csak kislemezeken jelentek meg, az új nagylemez már nem készült el.

Az ABBA tíz évvel a megalakulás után abbahagyta a zenélést, így vége lett a '70-es évek legsikeresebb popcsapatának.

A svéd kiadó 1992-ben úgy határozott, hogy kiadja az ABBA Gold albumot, mely a legsikeresebb számokat tartalmazta. Az album robbanásszerűen a világ toplistái élére került, és az egyik legnagyobb sikere volt az együttesnek. 1993-ban ennek folytatásaként megjelent a More ABBA Gold, amely az addig kiadatlan I Am The Cityt is tartalmazta.

Miután az ABBA 1982-ben feloszlott, Andersson és Ulvaeus több musicalt is írtak, és vittek színpadra, míg Lyngstad és Fältskog szólókarrierbe kezdett változó sikereket érve el ezzel. Az ABBA Gold és More Gold című válogatáslemezek megjelenésekor hirtelen megnőtt az érdeklődés a zenekar iránt, így több filmben is hallhatóak voltak a dalok, úgy mint a Muriel esküvője című 1994-es filmben, valamint a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai című alkotásban is. 2008-ban megjelent a Mamma Mia! című film, mely világszerte sikeres volt a mozikban, majd 2018-ban a folytatás a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című film.

2005-ben az Eurovíziós Dalfesztivál 50. évfordulója alkalmából a Waterloo című dalt a verseny történetének legnagyobb dalává választották,[1] valamint a csapat bekerült a Rock & Roll Hírességek csarnokába,[2] 2015-ben a Dancing Queen című dalukat is beválasztották a Grammy Akadémia csarnokába, a legjobb felvétel kategóriába.[3]

2018. április 27-én, 35 év után a csapat 2 új dalt rögzített, az I Still Have Faith In You, és a Don't Shut Me Down című dalokat.[4][5] 2018. szeptember 18-án Andrersson egy interjúban elárulta, hogy a dalokon még dolgoztak, és lehet írnak egy harmadik dalt is.

Történet[szerkesztés]

1958–1970: Az ABBA előtt[szerkesztés]

Andersson (jobbról a második) a Hep Starsban
Ulvaeus (középen) a Hootenanny Singersben

Tagok és együttesek[szerkesztés]

Benny Andersson 1946. december 16-án született Stockholmban, majd a svéd pop-rock csapat Hep Stars tagja lett, melyet a "Svéd Beatles" néven is emlegették.[6] Andersson billentyűs hangszereken játszott, majd elkezdett dalokat írni zenekarának, amelyek közül több slágerlistás helyezést ért el, úgy mint a No Response, mely 1965-ben harmadik helyezést ért el, valamint a Sunny Girl, és a Wedding című dalok, majd az 1966-ban megjelent Consolation című dal. Andersson Lasse Berghagenrel is szerzett dalokat, többek között az 1968-ban megjelent Sagan om lilla Sofie (Kicsi Sophie története) című dalt.

Björn Ulvaeus 1945. április 25-én született Göteborgban. Zenei pályafutását 18 évesen a Hootenanny Singers nevű svéd népi zenekarban kezdte mint énekes, és gitáros. Ulvaeus a svéd mellett angol nyelvű dalokat is írt, és többször találkozott a Hep Stars tagjaival különböző fellépéseken. 1966-ban Andersson és Ulvaeus úgy döntöttek, hogy írnak közösen egy dalt. Első közös daluk az Isn't It Easy to Say című volt, amelyet a Hep Stars rögzített. Stig Anderson ekkor a Hootenanny Singers csapatnak dolgozott, és a Polar Music alapítója volt, aki arra ösztönözte Ulvaeust és Anderssont, hogy írjanak még több dalt. Az első igazi telitalálat a Ljuva sextital (Édes hatvanas évek) címmel jelent meg Brita Borg előadásában, melyben a Hep Stars közreműködött, majd megjelent 1969-ben a Speleman című dal is.

Andersson az 1969-es Melodifesztiválra írt egy dalt Hej Clown címmel. A dal erősen slágergyanús volt, azonban az első helyre nem került fel, csupán második helyezett lett. Ezen a versenyen szintén részt vett Anni-Frid Lyngstad is, akihez egy hónappal később már szerelmi szálak fűzték. Ahogy a zenekarok 1969-ben kezdtek felbomlani, Andersson és Ulvaeus közös albumot tervezett Lycka címmel. Anny-Frid és Fältskog gyakran jelen voltak a felvételeknél, és háttérénekesként is közreműködtek. Ulvaeus még 1974 közepéig a Hootenanny Singers együttesben játszott, és Andersson is részt vett pár felvételen.

Agnetha Fältskog 1950. április 5-én született Jönköpingben. Bernt Enghardt egy Agnetha által írt demo felvételt készített, amelyet elküldött a Karl Gerhard Lundkvist nevű zenekarnak. A dal a Jag var så kär címet kapta, és Lundkvistet annyira lenyűgözte Agnetha hangja, hogy meg volt róla győződve, hogy sztár lesz belőle. Agnetha 18 éves korában Stockholmba utazott, hogy két zeneszámot rögzítsenek, melynek az lett az eredménye, hogy egyik dala No 1. helyezést ért el a dal Svédországban, amelyből 80 000 példány kelt el. A szerzők és kritikusok hamarosan észrevették Agnetha tehetségét. Ebben az időben Connie Francis inspirálta Agnethát a zenei pályáján. Egyedülálló volt, és szokatlan az 1960-as években, hogy 1968 és 1971 között négy önálló albumot jelentetett meg, és számos kislemeze slágerlistás helyezést ért el a svéd listán.

1969 májusában egy svéd TV műsor felvétele során találkozott Fältskog Ulvaeussal, melyből 1971. július 6-án házasság lett. A házaspár több alkalommal vett részt egymás zenei felvételein, majd hamarosan Andersson és Lyngstad is részt vett Fältskog harmadik stúdióalbumának felvételein, amely a Som jag är címet kapta, és 1970-ben jelent meg.[7] Az albumot egyébként 2017-ben ismét megjelentették.[8] 1972-ben Agnetha Mária Magdolna szerepét játszotta el a Jézus Krisztus Szupersztár svéd változatában, és kedvező kritikákat kapott. 1967 és 1975 között Agnetha öt stúdióalbumot jelentetett meg.[9][10][11][12][13]

Anni-Frid Lyngstad 1945. november 15-én született Bjørkåsenben, Norvégiában. 13 éves korától különböző zenekarokban énekelt, főleg jazz orientált dalokat, majd megalapította saját zenekarát Anni-Frid Four néven. 1967 közepén országos tehetségkutató versenyen első helyezést ért el az A Day in Portofino című bossanova dal En ledig dag svéd változatával. Az első helyezéssel egy EMI lemezszerződés is járt. A kiadónál eltötött idő alatt Lyngstad kiadott ugyan pár felvételt, azonban azok nem voltak túl sikeresek. 2005-ben megjelent egy dokumentumfilm Frida – The DVD címmel, mely Lyngstad pályafutását mutatja be egy több mint 3 órás dokumentumfilmben.[14]

Benny Andersson 1971-ben már írt pár dalt Fridának, többek között a Min egen stad című dalt. Lyngstad rendszeresen turnézott, és fellépett a helyi folkparkban, valamint rádióban és televízióban is szerepelt. 1963-ban találkozott Ulvaeussal egy tehetségkutató versenyen, majd 1968-ban Fältskoggal is megismerkedett.

1969-ben Lyngstad csatlakozott jövőbeli csapattagjaihoz, és még ez év március 1-én részt vett egy Fesztiválon, ahol először találkozott Anderssonnal, majd néhány héttel később ismét találkoztak egy dél-svédországi koncert alkalmával, és hamarosan egy pár lettek. Andersson 1969 szeptemberében először készített dalokat Ulvaeusszal, és megegyeztek, hogy Lyngstad debütáló albumát a Frida-t közösen írják. Lyngstad 1969 és 1973 között több revűben és kabaré show műsorban fellépett Stockholmban. Az ABBA megalakulása után 1975-ben újabb sikeres szólóalbumot készítettek Lyngstadnak, Frida Ensam címmel, amely tartalmazta a Fernando című dal svéd változatát is, mely még az angol nyelvű változat előtt készült el, és slágerlistás helyezést ért el.[15]

Az első élő fellépések, a "Festfolket" kezdete[szerkesztés]

1970 áprilisában a két pár együtt utazott Ciprus szigetére, majd a strandon egy rögtönzött koncertet adtak az ENSZ katonái előtt. Andersson és Ulvaeus első közös albumuk, a Lycka, amely 1970 szeptemberében jelent meg, immár női vokál részeket is tartalmazott Fältskog és Lyngstad által. November 1-jén Göteborgban a tagok a Festfolket nevű rendezvényen léptek fel.

Az Andersson és Ulvaeus által írt Hej gamle man című dal sikeresnek mondható volt, és a párok közösen is próbálkoztak különböző dalokkal, saját szólóalbumaikról, azonban ezek nem voltak túl sikeresek, így a közös munkára vonatkozó tervekkel még vártak, így hamarosan minden tag saját projektjére koncentrált.  

Az első közös felvétel "Hej gamle man"[szerkesztés]

A "Hej gamle man" című dal az Üdvhadsereg katonájáról szólt, mely az első olyan sikerük volt, amely 5. volt az eladási listán, és a Svensktoppen slágerlistán 15 hétig listavezetőként tarolt.

1971-ben a négy művész elkezdte közös munkájukat. Ulvaeus és Fältskog már ekkor egy pár voltak, Lyngstad mindig egyedül érkezett a felvételekre, azonban a közös munka közel hozták egymáshoz a tagokat.

1970–1973: Az együttes megalakulása[szerkesztés]

A Lycka című album megjelenése után Björn és Benny két kislemezt jelentettek meg Svédországban Det kan ingen doktor hjälpa és Tänk om jorden vore ung címmel, melyben Lyngstad és Fältskog vokálozott. A két dal mérsékelt siker volt az országban.

Fältskog and Ulvaeus már házasként Anderssonnal együtt több svéd folkparkban is felléptek 1971 közepén.

Stig Anderson a Polar Music alapítója és tulajdonosa úgy gondolta, hogy Andersson és Ulvaeus a nemzetközi piacon is megállná a helyét. Stig azt jósolta, hogy egy nap olyan dalt fognak írni, mely világszerte sikeres lesz, így arra ösztönözte a dalszerzőket, hogy írjanak egy dalt a Melodifesztiválra, és miután kétszer már elutasították őket 1971-ben, Andersson és Ulvaeus ismét benyújtottak egy dalt, amely a Säg det med en sång címet viselte, mely a 3. helyen végzett. A helyezés ösztönzőleg hatott Stig Anderssonra, és a dal sláger lett.

A külföldi siker első jelei megmutatkoztak, amikor Andersson és Ulvaeus kislemeze a She's My Kind of Girl 1972. márciusában megjelent Japánban az Epic Records kiadásában. A dal bekerült a legjobb tíz dal közé. Ezt követte még két kislemez ugyancsak Japánban, az En Carousel,[16] (Skandináviában En Karusell, a Merry-Go-Round korábbi változata) és a Love Has The Ways, amelyet Köicihi Moritával közösen írtak.  

Az első sláger, mint Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid/Frida[szerkesztés]

Ulvaeus és Andersson dalokat szereztek, és új hangokkal, énekhangokkal kísérleteztek. A People Need Love című daluk 1972 júniusában jelent meg női vokált tartalmazva, mely sokkal nagyobb hangsúlyt kapott a felvételen. Stig Andersson a dalt Björn & Benny, Agnetha & Anni-Frid néven jelentette meg, amely a 17. helyet érte el a kombinált kislemez/album listán. A dal slágerlistás helyezett lett az Egyesült Államokban is, ahol a 114. helyezést érte el a Cashbox, és 117. helyezést a Record World kislemezlistán. A dalt a Playboy Records labelje alatt jelentették meg, A dal sokkal nagyobb sláger lett volna az Államokban, ha a Playboy Records kiadó gondoskodik a megfelelő terjesztésről, így eljuthatott volna a felvétel sokkal több rádióállomáshoz, és boltokba is.

A csapat úgy döntött, hogy első albumukat 1972 végén jelentetik meg, míg végül 1972. szeptember 26-án jelent meg. A Nina, Pretty Ballerina című dal Top 10-es helyezett volt Ausztriában, és ebben a dalban volt először hallható az a harmónia, ami a további ötleteket adta a csapatnak a további dalokhoz, mivel a női vokál erősen emelte a dal minőségét, és hangzását.

Ring Ring[szerkesztés]

Az ABBA az 1973-as Popzien fellépésen

1973-ban a zenekar és Stig Anderson úgy döntöttek, hogy beneveznek a Melodifestivalen-re a Ring Ring című dallal. A stúdiómunkálatokat Michael B. Tretow végezte el, és új hangokkal kísérletezett, ami azt eredményezte, hogy a dal egy teljesen új hangzásvilággal párosult. 1973. február 10-én a dal harmadik lett a Melodifestivalenben, így soha nem érte el az Eurovíziós Dalfesztivált. Ennek ellenére az együttes első debütáló stúdióalbuma a Ring Ring címet kapta. Az album Európa szerte, és Dél-Afrikában is telitalálat volt. Stig Anderson azonban úgy érezte, hogy az igazi áttörést csak az Egyesült Királyságban, vagy az Egyesült Államokban érheti el az album.

Mikor 1973-ban megszületett Agnetha kislánya Linda, egy kis ideig Inger Brundin helyettesítette őt a nyugat-németországi fellépéseik során.

Hivatalos név[szerkesztés]

1973-ban Stig Anderson úgy érezte, hogy fáradságos mindig a zenekari tagok keresztneveit megjelentetni írott formában, és beszélni erről, így elkezdett szavakkal játszani. Erről így nyilatkozott:

" Elkezdtem a szavakkal játszani, és mivel az Abba egy ismert halkonzerveket forgalmazó cég volt Svédországban, szintén egy rövidítés, úgy gondoltam, hogy a halászok Svédországon kívül ismeretlenek voltak, azt hittem, hogy ez a név a nemzetközi piacokon is működni fog. A göteborgi újságban versenyt hirdettünk a legjobban megfelelő név megtalálására, és nyáron hivatalosan is bejelentettük, hogy a csoport "ABBA" néven jelenteti meg kiadványait.

Az "ABBA" szó a tagok nevének első betűiből tevődik össze, úgy mint Agnetha, Björn, Benny, és Anni-Frid. A papírra írott "ABBA" nevet először a Metronome Stúdió 1973. október 16-i felvételi üléslapjára írták rá, nagy betűkkel a lap tetejére.

Hivatalos logó[szerkesztés]

A Rune Söderqvist által tervezett hivatalos logó (1976)

Az ABBA hivatalos logóját Rune Söderqvist tervezte. A fordított "B"-betűs logó először a francia Disques Vogue által kiadott Golden Double (1976) című válogatás albumon volt olvasható.[17]   A hivatalos fordított "B"-betűs logó ötletét a német fotós Wolfgang "Bubi" Heilemann készítette, amikor a Bravo magazin számára fotózta az együttest. A fotón a tagok az ABBA óriási kezdőbetűjét tartották a kezükben. A képek készítése után Heilemann rájött, hogy Benny Andersson megfordítva tartotta a "B" betűt, ami azt eredményezte, hogy a "B" betűt megfordították, mintha tükröződne. 1976-tól ez lett a hivatalos logója az együttesnek, melyet le is védettek azonnal.

A PolyGram egy másik betűtípussal kezdett el kísérletezni, amelynek az lett az eredménye, hogy 1992-ben az ABBA Gold: Greatest Hits összeállítás borítóján egy koronás embléma szerepelt. Amikor az Universal Music megvásárolta a PolyGramot, és így az ABBA Polar Music International címkéjét, az erdeti logót kezdték el használni újra, minden hivatalos kiadáson.[18]

Az igazi áttörés 1973–1976, az 1979-es utolsó turnén át, az 1983-as szétválásig.[szerkesztés]

Eurovíziós Dalfesztivál, 1974[szerkesztés]

Az ABBA a holland televízió egyik műsorában 1974 áprilisában

A csapat a Melodifestivalen dalversenyen a Ring Ring című dallal szállt versenybe 1973-ban, majd ezek után Stig Anderson megkezdte az 1974-es Eurovíziós Dalverseny előkészületeit.

Ulvaeus, Andersson és Stig Anderson lehetőséget láttak a dalversenyben való részvételben, majd 1973 végén a svéd televízió is felkérte a csapatot, hogy induljanak egy új dallal az 1974-es Melodifestivalen versenyen. A tagok számos új dal közül választották ki a Waterloo dalát. A csapatot az akkor Angliában növekvő glam rock stílus ihlette.

Az ABBA 1974. február 9-én nyert a svéd televízióban, és ezzel sokkal nagyobb bizalommal indultak az Eurovíziós Dalversenyre, melyre 1974. április 6-án került sor, amelyet meg is nyertek. A versenyen az együttes angolul énekelte a dalt, majd ezután számos lehetőség várt rájuk Európa szerte, ami televíziós műsorokban való részvételre, turnézásra terjedt ki. A Waterloo számos országban, köztük az Egyesült Királyságban, és Nyugat-Németországban is slágerlistás helyezett volt, és az Egyesült Államokban is sikerült a 6. helyig jutniuk a Billboard Hot 100-as kislemezlistán. Első televíziós előadásuk a The Mike Douglas Show műsorban került megrendezésre. Az ezt követő Waterloo album az amerikai Billboard 200-as listán a 145. helyen végzett, de ennek ellenére egyhangúlag pozitív kritikákat kapott a kritikusoktól. A Los Angeles Times egy lenyűgöző debütáló albumnak nevezte, mely elég hatékonyan tükrözi a mainstream pop zenei stílusát. Hatalmas, élvezetes, kellemes. A Creem magazin kivételes, kedves kompozíciók tökéletes keverékének nevezte.

Az ABBA következő kislemeze a Honey, Honey című dal volt, amely az amerikai Billboard Hot 100-as listán a 27. helyig jutott. Nyugat-Németországban a 2. helyezett volt. Az Egyesült Királyságban az ABBA brit lemezkiadója, az EPIC úgy döntött, hogy újra kiadja a Ring Ring remixelt változatát a Honey, Honey helyett. A Ring Ring csupán Top30-as sláger lett Angliában, így a csapatot beskatulyázták az „egyslágeres csoda” kategóriába.

Az Eurovízió után[szerkesztés]

1974 novemberében az ABBA megkezdte első Európai turnéját Dániában, Nyugat-Németországban, és Ausztriában. A kezdeti sikerek elmaradtak, mivel a legtöbb helyszín nem volt megfelelő, és a kereslethiány miatt kénytelenek voltak néhány műsort visszavonni, köztük egy Svájci koncertet is. A turné második szakasza, melyet 1975-ben Skandináviában folytattak, nagyon eltérő volt. Mindenhol teltházas koncerteket adtak. Hazájukban és Finnországban 14 szabadtéri előadást tartottak. A Stockholmi Gröna Lund vidámparkban lévő koncerten 19 200 fő volt jelen.

1974 végén megjelent a So Long című dal az Egyesült Királyságban, de a dalt a rádió nem játszotta eléggé, így slágerlistás helyezést nem ért el. 1975 közepén megjelent az I Do, I Do, I Do, I Do, I Do című kislemez, azonban ez is a keveset játszott dalok közé tartozott, ám végül mégiscsak a 38. helyig jutott az angol kislemezlistán. Az S.O.S. című dal az ABBA albumnak köszönhetően a 6. helyen végzett a kislemezlistán, az album pedig a 13. helyig jutott. Az SOS Németországban a 2., míg Ausztráliában a 3. helyezést érte el. A sikert tovább erősítette a Mamma Mia című dal, ami 1. helyezést érte el az Egyesült Királyságban, Németországban, és Ausztráliában. Az Amerikai Egyesült Államokban az SOS a 10. helyezést érte el a Record World Top 100-as listán, és a 15. volt a Billboard Hot 100-as listán, és BMI díjat kapott 1975-ben az egyik amerikai rádió leggyakrabban játszott dalaként.

A csapatnak az Egyesült Államokban 1976 elején már négy Top 30-as kislemeze volt az amerikai slágerlistákon, viszont az albumpiac keménynek bizonyult. A névadó ABBA album három amerikai slágerlistás helyezést hozott, így csupán a 165. helyezést érte el a Cashbox listán, és a 174. volt a Billboard 200-as slágerlistáján. A Creem újság szerint az ABBA nagyon hanyag promóciós kampányt folytatott az Államokban. Azonban az amerikai sajtó pozitív véleménnyel volt a csapatról. A Casbox szerint van egy ismétlődő íz, egy művészi szál, amely benne van az ABBA marketingjében, kreativitásában.

Ausztráliában az I Do, I Do, I Do, I Do, I Do és a Mamma Mia videóklipjeinek köszönhetően nagyon gyorsan óriási népszerűségre tett szert az országban. A klipeket a Countdown című műsorban mutatták be, mely először 1974 novemberében mutatkozott be. A zenei videók hatására megnőtt a kereslet a zenekar iránt, ami azt eredményezte, hogy az album hónapokig 1. helyezés volt a slágerlistákon.

Szupersztárság 1976–1981[szerkesztés]

1976 márciusában a zenekar megjelentette első Greatest Hits című válogatás albumukat. Az Egyesült Királyságban az album 1. helyezést ért el a slágerlistán, és az Egyesült Államokban is bekerült a Top 50-be, majd végül több mint egymillió példányt értékesítettek belőle. Ugyanekkor Németország kiadta a The Very Best of ABBA nevű összeállítást, amely szintén 1. helyezést ért el a slágerlistán. Néhány hónappal később a Greatest Hits Németországban is megjelent, és a 2. helyen végzett. Mindkét albumon szerepel a Fernando című dal is, mely a megjelenéskor csak ezeken a válogatás albumokon kapott helyet. A dal legalább 13 országban volt slágerlistás helyezés, úgy mint Németország, Ausztrália, és az Egyesült Királyságban is, és több mint 10 millió példányszámban értékesítették a kislemezt.[19] Ausztráliában a dal 14 hétig volt slágerlistás első helyezés, és 40 hétig volt slágerlistás helyezés. Ezt korábban csak a The Beatles tudta elérni a Hey Jude című dalával. 1975-ben a csapat megkapta első nemzetközi díját, a Fernando című dal pedig 1975-ben a legjobb stúdiófelvétel díját zsebelte be. Az Egyesült Államokban a dal a Cashbox lista 10. helyezettje volt, míg a Billboard Hot 100-as listán a 13. helyen landolt. A Billboard Adult Contemporary listáján viszont az előkelő 1. helyet sikerült megszereznie. Ez volt az első ABBA dal, amely No.1. helyezést ért el az országban.

Az ABBA az Amszterdami repülőtéren (1976)

Az együttes 4. stúdióalbuma az Arrival Európában, és Ausztráliában No.1. helyezést ért el a slágerlistákon, és az egyik legjobban fogyó albumnak számított, köszönhetően az alapos stúdiómunkának, és dalszerkesztésnek. A Melody Maker, a New Musical Express kritikusai pozitív hangot adtak az albumnak, és az amerikai kritikusok is több elismerésben részesítették az albumot. A Money Money Money című kislemez slágerlistás első helyezés volt Ausztráliában, és Németországban, valamint a Knowing Me, Knowing You volt az ABBA 6. egymást követő No1. helyezése a német kislemezlistán. Az igazi áttörés a Dancing Queen volt, mely az Egyesült Királyságban, Németországban, Ausztráliában, és az Egyesült Államokban is első helyezést ért el. Az ABBA hihetetlen sikereket aratott 1976 és 1977 között a Fernando, Dancing Queen, Knowing Me, Knowing You című dalokkal, amelyek ekkor a legnépszerűbb 20 kislemez közé tartoztak. 1977-ben az Arrival a Legjobb Nemzetközi Album kategóriában helyezést ért el. A Frida – The DVD című dokumentumfilmben Frida elmesélte, hogyan alakult ki ő és Agnetha közötti összhang a felvételek során, melyek az évek során egyre összetettebbé váltak.

A zenekar népszerűsége az Egyesült Államokban viszonylag alacsonyabb szinten mozgott, és ekkor a Dancing Queen volt az egyetlen ABBA dal, amely első helyezést ért el a Billboard Hot 100-as listán. Később persze még három dalnak sikerült a csúcsra jutnia a különböző amerikai listákon, úgy mint a Billboard, Billboard Adult Contemporary és a Hot Dance Club Play listák. Ennek ellenére az igazi áttörést a Billboard 200-as albumlistán 20. helyezést elért album hozta meg számukra, melyet RIAA arany státusszal díjaztak.

Európai és Ausztráliai turnék[szerkesztés]

1977 januárjában az ABBA megkezdte első nagy turnéját. A csapat státusza drámaian megváltozott, és egyértelműen szupersztárnak tekintették őket. Január 28-án Norvégiában, Osloban volt az első állomás, amely nagyszerűen előkészített, látványos showműsorral párosult. A koncert a média által a figyelem központjában volt egész Európában, és Ausztráliában is. Megfordultak Nyugat-Európában, Göteborgban, Koppenhágában, Berlinben, Kölnben, Amszterdamban, Antwerpenben, Hannoverben, és Hamburgban is. Az utolsó állomások az Egyesült Királyságban, azon belül Manchesterben, Birminghamben, Glasgowban, és Londonban két Royal Albert Hall beli koncert is megrendezésre került. A két előadásra kizárólag csak postai úton lehetett jegyeket igényelni. Később kiderült, hogy az iroda 3,5 millió jegyet igényelt, ami elegendő volt ahhoz, hogy a helyszínt ötszázszor töltse meg a közönség. A Royal Albert Hall egyik koncertje az ausztrál turné forgatásának egyik referenciája volt, amiből film is készült ABBA: The Movie címmel. Azonban pontosan nem ismert, hogy mennyi filmet forgattak igazából a turné alatt.

Az Európai turnét követően az együttes 1977 márciusában Ausztráliában koncertezett, ahol összesen 11 koncertet adtak, több mint 160 000 ember előtt. Az első koncertet a Sydney Showgroundban rendezték meg március 3-án, ahol 20 000 rajongó várta az együttest. A koncert emlékezetes volt, mivel a koncert alatt a nedves színpad csúszott, és Lyngtad megcsúszott rajta. Amikor Melbournebe érkeztek, az együttes a városháza erkélyéről integetett a lelkes 6000 fős tömegnek. A városban három koncertet adtak, a Sidney Myer Music Bowlban, ahol 14.500 rajongó volt, köztük Malcolm Fraser ausztrál miniszterelnök és családja is szintén részt vettek a koncerten. Az első Melbourne-i koncerten további 16 000 ember gyűlt össze a bekerített területen kívül, hogy meghallgassák a koncertet. Ők sajnos nem jutottak be a koncertre. Felléptek még az Adelaide városában, a West Lakes labdarúgó-stadionban 20 000 ember előtt, és további 10 000-en várakoztak kint az elzárt területen kívül. Az öt perthi koncert egyikén bombariadó volt, így mindenkit evakuáltak a koncertről. Az ausztrál turnét tömeges hisztéria fogadta a rajongók részéről, valamint hatalmas média hadjárat vette körül az eseményeket.

Az ausztrál turné alatt forgatott anyagból elkészült az ABBA: The Movie című koncertfilm, mely az együttes ott tartózkodásáról, és a koncert anyagáról szólt. Agnetha a koncerteken fehér színű testnadrágban jelent meg a színpadon. Az egyik ausztrál újság a koncertet követően Agnetha hátsójáról tudósított. Amikor Agnethát megkérdezték egy sajtótájékoztatón, hogy mit szól, hogy erről cikkeztek az újságok, csak annyit válaszolt: "Ausztráliában nincs fenekem?"

1977 decemberében megjelent az ötödik album, az ABBA: The Album, amely szinten azonos időben jelent meg az ABBA: The Movie koncertfilmmel. Annak ellenére, hogy az Egyesült Királyságban mérsékelt siker volt az album, több siker is született az albumról. Többek között a The Name Of The Game, Take a Chance On Me, mely a kislemezlistán a 12. és a 3. helyezett lett. Bár a Take a Chance on Me nem volt amerikai slágerlistás helyezés, mégis több példányt adtak el belőle, mint a Dancing Queen című kislemezből. Az albumról kimásolt Thank You for The Music kislemez B. oldalán az Eagle kapott helyet, ami később önálló kislemezként is forgalomba került. A dalt Írországban, és az Egyesült Királyságban A oldalas kislemezként is megjelentették 1983-ban. A Thank You for the Music című dal az egyik legkedveltebb ABBA dal lett, anélkül, hogy önálló kislemezként megjelent volna korábban.

A Polar Music Stúdió[szerkesztés]

A Polar Music Stúdió eredeti berendezésének rekonstrukciója az ABBA Múzeumban (2014)

1978-ig az ABBA a világ egyik legnagyobb zenekara volt. Egy üres mozit alakítottak át a Polar Music Stúdiójává, ahol az akkori technikának megfelelően modern stúdiót rendeztek be ott. A stúdiót több együttes is használta, mint pl. a Genesis, akik itt készítették el Duke című albumukat, de a Led Zeppelin is megfordult is, szintén egy albumot rögzítettek itt, az In Through the Out Door címűt 1979-ben. Május folyamán az együttes eljutott az Egyesült Államokban, ahol promóciós kampányon vettek részt Andy Gibb és Olivia Newton-John mellett. A Summer Night City című dalt itt vette fel az együttes, amelyet következő albumukra szántak.

1979. január 9-én a csapat előadta a Chiquitita című dalt az UNICEF gálán, mely ebben az évben az UNICEF éve volt. A dal megjelenését követően tíz országban slágerlistás első helyezést ért el.

Észak-amerikai és európai turnék[szerkesztés]

1979. január közepén Ulvaeus és Fältskog bejelentették, hogy elválnak. A bejelentést követően a zenekar a média középpontjában volt, és találgatások folytak a zenekar jövőjét illetően. Az együttes biztosította a sajtót és a rajongókat, hogy továbbra is folytatják a közös munkát, és a válás nem érinti a zenekar jövőjét. Ettől függetlenül a média továbbra is szembesítette őket magánéleti dolgaikkal az interjúkban. A média elkerülése és a további dalírásra való összpontosítás érdekében Andersson és Ulvaeus titokban elutazott Nassauba, a Bahamákra a Compass Point Stúdióba, ahol két hétig a következő albumuk dalaira összpontosítottak.

Az együttes 6. stúdióalbuma a Voulez-Vous 1979 áprilisában jelent meg, amelyet a híres Criteria Stúdióban Miamiban vették fel Tom Dowd hangmérnök segítségével. Az album Európa szerte, Japánban, Mexikóban, Kanadában, és Ausztráliában Top 10-es helyezés volt. Az Államokban pedig benne volt a legjobb 20 album között. Az album egyetlen kislemeze sem volt első helyezett a brit kislemezlistán, de a Chiquitita, Does Your Mother Know, Angeleyes (a Voulez-Vous című dal dupla A oldalas kislemezként is megjelent) valamint az I Have a Dream című dalok az Egyesült Királyság kislemezlistáján Top 5 helyezett voltak. Kanadában az I Have a Dream 2. helyezett lettaz RPM Adult Contemporary listán (korábban a Fernando dalnak sikerült az első helyezett ezen a listán). A csapat 1979-ben kiadta második válogatás albumát Greatest Hits Vol. 2 címmel melyen ezen a lemezen volt először hallható a Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) című dal, ami az Németországban, az Egyesült Királyságban, és Oroszországban a 3. helyezett volt a slágerlistán. Oroszországban az 1970-es évek végén az együttest olajárakban fizették meg a rubel gazdasági szankciója miatt.

1979. szeptember 13-án az ABBA Kanadában a Northlands Coliseumban turnézott, ahol 14 000-es közönség előtt léptek fel. Az Edmonton Journal szerint Anni-Frid és Agnetha magas, éles, éneke lenyűgöző volt.

Az elkövetkező négy hét során összesen 17 koncertet adtak. 13-at az Egyesült Államokban, és négyet Kanadában. Amikor az együttes New Yorkból Bostonba indult, a szélsőséges időjárási viszonyok miatt az együttes privát gépe hosszabb ideig nem tudott leszállni, így 90. percet késtek a Boston Music Hallban megrendezett koncertre. A koncert turné Torontóban a Maple Leaf Gardensben bemutatott előadással zárult, ahol 18 000 rajongó vett részt az eseményen.

„Az ABBAN meglepő erővel és hangerővel játszik, így bárki, aki öt évet vár, hogy lássa az együttest, elégedett lesz” – írta a Record World.

1979. október 19-én a turné Nyugat-Európában folytatódott, ahol a zenekar 23 koncertet adott, köztük hatot londoni Wembley Stadionban.  

Japán turné és a Super Trouper[szerkesztés]

1980 márciusában az ABBA Japánba utazott, ahol a Narita nemzetközi repülőtéren már több ezer rajongó várta őket. A csapat tizenegy koncertet adott Japánban, hatot Tokióban. Ez volt az utolsó koncert pályafutásuk során. 1980 júliusában megjelent a The Winner Takes It All című dal, amely 1978 óta az első ABBA dal, mely a brit kislemezlista 1. helyére került. A dalt széles körben félreértették, mint ami Ulvaeus és Fältskog válásáról szólna, mivel nagyon személyes hangvételű. Fältskog többször is kijelentette, hogy nem az ő válásukról szól, és hogy nem érzi vesztesnek magát válásuk kapcsán. A dal az Egyesült Államokban a 8. volt a Billboard Hot 100-as listán, az Adult Contemporary listán viszont 1. helyezett lett a dal. Novemberben megjelent a Super Trouper című 7. stúdióalbum, mely az ABBA stílusának bizonyos változását tükrözi a szintetizátorok használata, és egyre személyesebb dalszövegek miatt. Az albumból a megjelenés előtt egy millió példányt rendeltek elő az Egyesült Királyságban. A Super Trouper című dal 1. helyezést ért el a brit kislemezlistán, ami a 9. és egyben utolsó slágerlistás helyezése volt a csapatnak. Az 1981-ben kiadott Lay All Your Love on Me [20] című dalt 12-es vinyl maxi lemezen is megjelentették, ami a Billboard Hot Dance Club Play listán a 7. helyezést érte el.

1980-ban az ABBA elkészítette a Thank You For the Music spanyol nyelvű változatát Gracia Por La Música címen. Ezt Japánban, Ausztráliában, és a spanyol nyelvterületeken adták ki. Az album nagy sikert aratott, különösen a Chiquitita spanyol változata, ezzel jelezve a csapat népszerűségét Latin-Amerikában. Az ABBA Oro: A Grandes Éxitos,[21] az ABBA Gold: Greatest Hits spanyol megfelelője, amely 1999-ben jelent meg.

1981–1982: Az utolsó album és fellépések[szerkesztés]

1981 januárjában Ulvaeus feleségül vette Lena Källersjö-t. Stig Anderson menedzser ekkor ünnepelte 50. születésnapját egy partival. Erre az alkalomra az ABBA felvette a Hovas Vittne [22] című dalát, tiszteletét kifejezve Anderson felé, amit 200 darabos limitált piros vinylen megjelentettek. A lemezt a partin a vendégek között elosztották. 1981. február közepén Andersson és Lyngstad is bejelentették válásukat. Az információk szerint a kapcsolat romlása már évek óta húzódott, és Benny megismerkedett egy másik nővel, Mona Nörklittal, akivel 1981 novemberében össze is házasodott.

Andersson és Ulvaeus 1981 elején dalszövegeket írt, majd márciusban elkezdődtek a felvételek. Április végén az ABBA egy speciális TV felvételre volt hivatalos, ahol Dick Cavett meghívta show műsorába az ABBA tagokat. A The Visitors az együttes nyolcadik, egyben utolsó stúdióalbuma volt, mely megmutatta a dalszerzés érettségét és az érzések mélységét, melyek kifejezetten hiányoztak a korábbi felvételekből. De a zenekar még mindig határozottan a pop zsánerben helyezkedett el, fülbemászó dallamokkal és harmóniákkal. Az album címadó dala Ulvaeus szerint a totalitárius kormányok, a szovjet-uralta államok ellen tartott titkos találkozókra utal, más számok olyan témákkal foglalkoznak, mint a sikertelen kapcsolatok, a háborús fenyegetés, az öregedés és ártatlanság elvesztése. Az album egyetlen nagy durranása az One of Us című dal volt, amely Németországban a 9. és egyben az utolsó No1. helyezett volt a kislemezlistán 1981 decemberében. A dal az Egyesült Királyságban csupán Top 3-as sláger volt, azonban néhány kislemezlistán (pl. Record Mirror) az 1. helyre került.

Bár a The Visitors album felkerült az ír, német, és a brit slágerlistákra, mégsem volt annyira sikeres, mint a korábbi albumok, az eladási statisztikák szerint az album nem fogyott kellő példányszámban, mint korábban például Franciaországban, Ausztráliában, vagy Japánban. Az albumról kimásolt When All Is Said and Done című dal kislemezen csak Észak-Amerikában, Ausztráliában, és Új-Zélandon jelent meg. A dal az amerikai slágerlistára 1981. december 31-én került fel, és a csapat utolsó Top 40-es slágere volt. A dal felkerült a kanadai RPM Adult Cotemporary listára is, ahol a 4. helyet sikerült elérnie. A The Winner Takes It All és a One of Us című dalok nagyon érzelmes szövegekkel, fájdalmas szakításokról szóltak. A The Visitors című dal az Egyesült Államokban jelent meg csupán, ahol 10. helyezést érte el a Billboard Hot Dance Club Play listán.

Az utolsó évad, az utolsó felvételek[szerkesztés]

1982 tavaszán stúdióba vonultak, és több felvételt is készítettek. A csapat egy új albumot is tervezett megjelentetni, és felmerült egy újabb turné lehetősége is. Az 1982 május és június között készült felvételekkel az együttes nem volt teljesen megelégedve,így nyári szünetet tartották mely igencsak elhúzodot...

Agnetha Fältskog 1982-ben

Ekkor készültek a You Owe Me One, I Am The City és Just Like That című dalok, melyek azonban már albumra nem kerültek fel.

Augusztus elején az együttes újra stúdióban volt, és az év hátralévő részében teljesen megváltoztatták terveiket. Karácsonyra egy kétlemezes album kiadását tervezték, amely a The Singles: The First Ten Years címet kapta. Az album egy két lemezes válogatás album volt, mely 1982 novemberében meg is jelent. Októberben és decemberben megjelent a The Day Before You Came / Cassandra, és az Under Attack / You Owe Me One című kislemezek. A dalok helyet kaptak a novemberi válogatás albumon is, azonban egyik dal sem érte el a Top 20-as helyezést az Egyesült Királyságban. Azonban a The Day Before You Came című dal Németországban, Hollandiában, és Belgiumban benne volt a Top 5 helyezettben. Az album első helyen végzett az Egyesült Királyságban, Belgiumban, Top 5-ös helyezés volt Hollandiában és Németországban is, illetve Top 20-as számos más országban. Az Under Attack című dal az utolsó ABBA kisemez volt feloszlásuk előtt, ami Top 5-ös helyezés volt Hollandiában és Belgiumban.

Anni Frid Lyngstad 1982-ben

Az I Am The City és Just Like That nem kerülek rá a válogatás lemezre, amelyet eredetileg a következő stúdióalbumra szántak, ami aztán végül nem jelent meg, csak az 1993-ban megjelent More ABBA Gold: More ABBA Hits válogatás albumon szerepel a "korábban meg nem jelent" jelzővel. A Just Like That című dalt pedig Andersson és Ulvaeus átdolgozta, és különböző művészekkel adta elő a Sakk című musicalben. A dal az 1994-ben megjelent The Complete Studio Recordings 9 lemezes kiadványon sem szerepel, bár a rajongók szerették volna elérni, hogy az eredeti teljes változat kiadásra kerüljön, de Andersson és Ulvaeus nem engedték, még akkor sem, ha a dal teljes változata bootlegeken alapul.

A csapat a The Singles: The First Ten Years című válogatás albumuk népszerűsítése miatt Londonba utazott, ahol szerepeltek a "Saturday Superstore" , és a "Late Late Breakfast Show" című műsorokban, majd következő héten Nyugat-Németországban a "Show Express" című műsorba voltak hivatalosak. 1982. november 19-én az ABBA utoljára Svédországban jelent meg a "Nöjersmaskinen" TV műsorban 1982. december 11-én. Még egy utolsó kérésnek eleget téve a stockholmi TV stúdióból élő közvetítésként Noel Edmonds "The Late Late Breakfast Show" - jában voltak láthatóak.[23]

Utolsó előadások[szerkesztés]

Andersson és Ulvaeus 1983 elején kezdték el közös munkájukat a Sakk nevű zenei projekthez, míg Fältskog és Lyngstad nemzetközi szólókarrierjükre koncentráltak. Míg Andersson és Ulvaeus a musicalen dolgoztak, további három együttműködés jött lértre a francia televízió által gyártott Abbacadabra musicalben, melyben 14 ABBA dalt használtak fel. Alain és Daniel Boublill, akik A Nyomorultak című musicalt írták, kapcsolatba léptek Stig Anderssonnal, és a musicalt a francia televízióban rendezték meg, majd később a holland változat is elkészült. Boublil korábban megírta a Mirelle Mathieu féle The Winner Takes It All francia változatát is.

Anni-Frid Lyngstad Párizsba ment, hogy a Belle című dalt vegye fel a francia énekes Daniel Balavoine-vel. A dal az 1976-os Arrival című dal instrumentális változata volt. A dalt kizárólag csak Franciaországban lehetett kapni. Cameron Mackintosh elkészítette a dal angol nyelvű változatát, amelyet Londonban akart előadni. A francia szöveget David Wood és Don Black fordította. Andersson és Ulvaeus részt vettek egy új dal előkészületeiben, mely az I'Am The Seeker címet kapta, és az Abbacadabra című musical egyik betétdala volt. A dalt B.A Robertson adta elő, és önálló kislemezen is megjelent.[24] A musical 1983. december 8-án került megrendezésre a Lyric Hammarsmith Színházban, Londonban. A telt házas előadás 8 hétig volt műsoron, és 1984. január 21-én zárult. Lyngstad 1984 májusában Genfben az ENSZ gáláján előadta az I Have A Dream című dalt egy gyerekkórussal.

A tagok utolsó nyilvános megjelenésére 1986 januárjában került sor, és készítettek egy akusztikus dalt "Tivedshambo" néven, amelyet videoszalagra rögzítettek, és Stig Andersson 55. éves születésnapjára átadtak neki. A dalt eredetileg Stig Andersson írta. A tagok ekkor már több mint két éve nem találkoztak. Ebben az évben egy magánrendezvényen is felléptek Claes af Geijerstam 40. születésnapján, aki korábban turnémenedzserük volt. Itt előadták a "Der Kleine Franz" cím dalt, mely később a Chess című musicalben is felszínre került. 1986-ban megjelent az ABBA Live amely az 1977-es és 1979-es turnéinak hanganyaga volt. 1999-ben Görel Hanser 50. születésnapján is megjelentek, és egy születésnapi dallal "Med En Enkel Tulipan" kedveskedtek neki.[25]   Benny Andersson többször előad ABBA dalokat zongorán, és készít feldolgozásokat, mint például a Like an Angel Passing Through My Room című dal, melyet Anne Sofie von Otter operaénekesnővel ad elő, vagy a When All Is Said and Done című dal, amelyet Viktoria Tolstoyjal ad elő. 1992-ben Ulvaeus is megjelent az U2 Stockholmi koncertjén, ahol előadták a Dancing Queen című dalt. 2002-ben Andersson és Ulvaeus Ivor Novello díjat vehettek át Londonban. Lyngstad a Dancing Queen capella változatát adta elő a The Real Group nevű svéd csapattal 1993-ban, és 2003-ban rögzítették az I Have A Dream című dalt a svájci Dan Daniell énekesnővel.

Bár az ABBA soha nem jelentette be hivatalosan feloszlását, már régóta egy megszűnt zenekarnak számítottak. Utolsó előadásuk 1982. december 11-én volt a The Late, Late Breakfast Show című műsorban, melyet élőben közvetítettek Stockholmból. Ez egy brit TV műsor volt. Ulvaeus a meghívás előtti napokban azt mondta: "'Talán egyszer még folytatjuk..."[26] 1983 januárjában a Fältskog szólóalbuma felvételeit készítette, Lyngstad néhány hónappal korábban megjelentette sikeres albumát. Ulvaeus és Andersson időközben a saját musicalükre koncentrált. Az akkori interjúkban tagadták az ABBA feloszlását, és kijelentették: "Kik vagyunk mi a hölgyek nélkül?". Lyngstad és Fältskog is azt állították, hogy az együttes ismét újabb albumot fog készíteni, azonban a csapat és a menedzser között lévő belső konfliktusok miatt ez nem jött létre. 1983-ban eladták a Polar Music részvényeit a zenekar tagjai.

Az együttes tagjai a 2008-as Mamma Mia! színészeivel: bal szélen Benny, balról az ötödik Agnetha, keze „Frida” vállán, jobbról a második, pedig Björn

Az ABBA tagok 2008. július 4-én több mint 20 év után jelentek meg nyilvánosan együtt a Mamma Mia! svéd premierjén.

Esetleges újraegyesülés[szerkesztés]

A Sunday Telegraph interjújában Ulvaeus és Andersson is a következőket nyilatkozta:

"Kizárt dolog, hogy mi valaha is újra színpadra lépjünk együtt. Egyszerűen nincs motíváció az együttes újbóli egyesülésére, ami nem a pénzen múlik, hanem egyszerűen csak azt szeretnénk, hogy az emberek úgy emlékezzenek ránk, ahogy akkor megismertek bennünket"

2011. január 3-án Fältskog felvetette annak lehetőségét, hogy újra egyesüljenek, mégha csak egy rövidke időre is, azonban ezt a gondolatát még nem osztotta meg a többi taggal. 2013 áprilisában újra reménykedett az együttes feltámasztásában, és a Die Zeitnek nyilatkozva azt mondta: „Ha megkérdeznének, én igent mondanék”.[27]


2013 májusában Fältskog 63 éves korában interjút adott, és elmesélte, hogy az ABBA újraegyesítése soha nem fog megtörténni.

"Több tényező is van, ami miatt ez nem lehetséges. El kell fogadni, hogy túl öregek vagyunk, és mindannyiunknak megvan a saját élete. Túl sok év telt el azóta, hogy abbahagytuk a közös zenélést, és tényleg nincs értelme az újabb összeálláshoz. Mindemellett jó viszonyban maradtunk, ha találkozunk néha, akkor beszélgetünk, nosztalgiázni."


[28] De amíg tudunk énekelni, és játszani, bármi megtörténhet. Én szeretném, de ez Bennyn és Björnön múlik.[29]

2016 – jelenleg: Újraegyesülés, hologram turné, harmadik film és az új dalok[szerkesztés]

2016. január 20-án mind a négy tag megjelent a Mamma Mia! összejövetelen, amelyet Stockholmban tartottak.[30][31]

2016. június 6-án az ABBA négy tagja megjelent a stockholmi Berns Salonger privát összejövetelen, melyet Andersson és Ulvaeus első találkozójának 50. évfordulója alkalmából tartottak. Fältskog és Lyngstad elénekelték a The Way Old Friends Do című dalt, mielőtt Andersson és Ulvaeus beléptek a színpadra.[32]   Simon Fuller brit menedzser 2016 októberében kijelentette, hogy a csoport újraegyesíti az új „digitális szórakoztató élményt”.[33] A projekt az 1979-es turnén alapuló életszerű hologram formában fog szerepelni. [34] 2018. április 27.-én a tagok bejelentették, hogy két új dalt rögzítettek az I Still Have Faith In You, és Don't Shut Me Down címmel.[35][36][37]

2018 szeptemberében Björn Ulvaeus kijelentette, hogy a két új dal, valamint az ABBA: Thank You For The Music, An All-Star Tribute nem jelenik meg 2019 márciusánál előbb.[38]

2020.június 21.-én Judy Craymer, a Mamma Mia! (film) , és a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmek producere bejelentette hogy a filmsorozat folytatódik, hisz eleve trilógiának indult. Björn Ulvaeus másnap egy interjúban megerősítette hogy a két új dal szerepelni fognak majd az új filmben is. Azonban hogy magát a filmet mikor mutatják be, az még bizonytalan ugyanis Judy azt is elárulta hogy:

 - "Ezekben a hónapokban kezdődtek volna el az első munkálatok, azonban a vírus közbe szólt. Még ugyan nem tudom mikor állhatunk neki ismét, de egy valami biztos. A show-nak folytatódni kell, és biztos hogy lesz harmadik és egyben utolsó rész is."

2020.07.21.-én Björn bejelentette hogy a már 2018-ban is rögzített két új dallal együtt összesen 5 új dalt fognak megjeleníteni azonban csak 2021-ben.

Divat, stílus, videók[szerkesztés]

Az ABBA-t széles körben elismerték színes, trendi, meghatározó öltözködésük miatt, mint a magánéletben, mint a színpadon.[39] A színpadi képhez Graham Tainton koreográfus segítsége is hozzájárult, ami által mozgásuk még meghatározóbb volt a színpadon.

A zenekar legnagyobb slágerei hogy minél szélesebb körben jussanak el az emberekhez, videóklipeket kezdtek el gyártani, így őket tartják a műfaj legkorábbi képviselőinek ebben a műfajban. Az ABBA videóit, mint az ABBA: The Movie című koncertfilmet is Lasse Hallström rendezte. Ugyancsak az ő nevéhez fűződik a Life as a Dog, The Cider House Rules, és a Chocolat című filmek is.[40]

Az ABBA azért készített videóklipeket, hogy dalaik sok országban eljussanak, mivel személyes megjelenésekre nem mindig volt lehetőség, és így minimalizálták az utazásokat, különösen olyan országokba, ahová nagyon hosszú lett volna a repülőút. Fältskognak és Ulvaeusnak volt két kisgyermeke, akiket Fältskog mindig nagyon vonakodva hagyott magukra hosszú időkre, és amúgy is félt a repüléstől. Az ABBA vezetője Stig Andersson rájött, hogy a televízión keresztül egyszerűbb egy videóklip bemutatása, vagy egy album nyilvánosságra hozatala, mintha személyesen jelennének meg mindig az adott országokban. Néhány videójuk divatot teremtett, mind megjelenésileg, mind jelmezileg, mint például egy adott klipben a zenekar tagjai különböző párkombinációkban láthatóak, amikor az egyik énekes profilja átfedi a másik arcát, és így fordítva.

1976-ban az ABBA részt vett a Matsushita Electric Industrial Co., ausztráliai reklámkampányban, melyet Japánban is közvetítettek. Öt, egyenként egy perces spotokat készítettek, amelyekben a Fernando című dallam is felcsendült.[41]

Sikerek az Egyesült Államokban[szerkesztés]

1972 és 1982 között – aktív karrierjük során – 20 kislemez került fel a Billboard Hot 100-as listára, melyből 14 volt Top 40-es sláger. 13 dal a Cashbox Top 100-as listára is felkerült, és 10 dal volt Top 20-as sláger. A kislemezek közül négy dal volt Top 10-es helyezett, köztük a Dancing Queen amely 1977 áprilisában első helyezett volt. Míg a Fernando és az SOS nem volt Top 10-es sláger a Billboard Hot 100-as listán, így csupán a 13. és 15. helyre sikerült kerülniük. A Cashbox listán viszont a Fernando benne volt a legjobb 10 helyezett között. A Dancing Queen és a Take a Chance On Me című dalok több mint 1 millió példányban keltek el az Egyesült Államokban, és arany státuszt kaptak.[42]

A csapatnak 12 Top 20-as dala volt a Billboard Adult Contemporary listán, közülük a Fernando és a The Winner Takes It All első helyezett volt. A Lay All Your Love on Me című dal a negyedik kislemez volt, mely slágerlistás első helyezés volt a Billboard Hot Dance Club Play listán.

Kilenc ABBA album volt Billboard 200-as helyezett, közülük hét Top 50-es helyezett volt, és négy album elérte a Top 20-as helyezést. Az ABBA: The Album a 14. helyezett volt az albumlistán. Ez a csapat karrierjének legnagyobb csúcsa volt slágerlista szempontjából az Egyesült Államokban. Öt album kapott RIAA aranytanúsítványt a több mint félmillio eladott példányszám alapján, és három album pedig platina helyezett volt a több mint egymillió eladott példányszám után.

Az 1993-ban megjelent ABBA Gold válogatás a Billboard Top Pop Catalog Album listán 2008 augusztusában került fel, és ez volt az első kiadványuk, amely első helyezést ért el a Billboard album listán. Az album 6-szoros platina helyezést ért el az eladások alapján. (1x platina = 1 millió eladott példány)

2010. március 15-én a Bee Gees tagjai Barry Gibb és Robin Gibb ünnepséget tartottak, melyre az ABBA tagokat is meghívták. Az együttest Anni-Frid Lyngstad és Benny Andersson képviselte. Az ünnepség a Rock and Roll Hall of Fame (Hírességek csarnoka) nevű rendezvény, amelynek az ABBA is tagja elért sikereik alapján. Az ünnepséget a New York-i Waldorf Astoria Hotelben tartották.[43]

Politikai álláspont[szerkesztés]

2010 szeptemberében Andersson és Ulvaeus bírálták a jobboldali dán Néppártot (DF), mivel az ABBA Mamma Mia című dalt játszották módosított dalszöveggel a gyűléseken. A zenekar pert fontolgatott a párt ellen, mondván, soha nem engedték, hogy zenéjüket politikailag felhasználják, és semmilyen érdekük nem fűződik a párt támogatásában. Az Universal Music később azt mondta, hogy semmilyen jogi intézkedést nem hoznak, mivel megállapodás született.[44]

Szólókarrier[szerkesztés]

Benny Andersson és Björn Ulvaeus[szerkesztés]

1984 októberében Ulvaeus és Andersson Tim Rice szövegíróval együtt megjelentette a Sakk című dupla albumot, amelyen szerepel a One Night in Bangkok című dal Murray Head és Anders Glenmark előadásában, valamint az I Know Him So Well Barbara Dickson és Elaine Paige közös duettjével, valamint később ugyanezt a dalt Barbra Streisand és Whitney Houston is felvette. Az előbbi Ausztráliában, Németországban, Spanyolországban, Svájcban 1. helyezett volt a slágerlistákon. A második dal Ausztria, Franciaország, és Új-Zéland slágerlistáján a 3., míg Norvégiában, Svédországban, és az Egyesült Államokban benne volt a legjobb 10 között. 1986 májusában a musical a londoni West Endben majdnem három évig volt műsoron, majd 1988 áprilisában a Broadway-n is bemutatták, azonban két hónap múlva levették műsorrol a nem túl jó vélemények miatt. Stockholmban a zeneszerzők 2003-ban megrendezték a Sakk svéd változatát, melyet néhány új anyaggal kiegészítettek, többek között a "Han är en, han är ett barn" (Ő egy ember, ő egy gyermek) és "Glöm mig om du kan" (Felejtsd el, ha tudod ") című anyagokkal. 2008-ban a musical ismét sikerrel futott a londoni Royal Albert Hallban, amelyet később DVD-n is megjelentettek két különböző előadással 2010-ben az Egyesült Királyságban, és Amerikában is.

Andersson és Ulvaeus következő projektje a Kristina från Duvemåla [45] című svéd musical, melynek premierje Malmöben volt 1995 októberében. A musical angol nyelvű változatát egyszerűen csak "Kristina" címmel mutatták be 2009 szeptemberében a New York-i Carnegie Hallban, és a londoni Royal Albert Hallban 2010 áprilisában, majd a megjelent CD-n a New York-i előadás teljes anyaga.   1983 óta a Sakk és a Kristina från Duvemåla musicalok mellett Ulvaeus és Andersson továbbra is írtak dalokat. A svéd Gemini nevű pop duónak 1985-ben, és 1987-ben közreműködtek a lemezén. Andersson szintén készített egy szólóalbumot Klinga mina klockor címmel,[46] amely egy svéd folkalbum volt. Ezt követte az November 1989 című albuma.[47]

Az 1990-es években Andersson több dalt is írt a népszerű svéd kabaré kvartettnek, az Ainbusk Singersnek, melyből két dal lett sláger, a "Lassie" és az "Älska mig" című dalok, és közreműködött Josefin Nilsson Shapes című albumán is. Andersson rendszeresen írt dalokat filmekhez, leginkább a Roy Andersson féle Songs from the Second Floor című svéd filmhez. 2001-ben Andersson megalapította saját zenekarát Benny Anderssons Orkester BAO néven, amely 2001-ben, 2004-ben, és 2007-ben három sikeres albumot jelentetett meg. Az egyik Andersson által írt dal, a "Du är min man" (Te vagy az én emberem) melyet Helen Sjöholm énekelt, 2004 és 2009 között 278 hetet töltött a svéd Radios Skenkstoppen slágerlistán.[48] Andersson harmadik albuma együttesével 2007-ben jelent meg, amelyen olyan művészek közreműködtek, mint Helen Sjöholm és Tommy Körberg. Az album anyagát 2007. október és november között svédország legnagyobb koncerthelyszínein adták elő 14 000 ember előtt.

Ulvaeus az ABBA óta nem jelent meg nyilvánosan, de 2005. július 16-án a Hootenanny Singers tagjaival találkozott egy kis fesztiválon szülővárosában Västervikben, ahol előadták 1966-os dalukat a Marianne címűt.

Andersson és Ulvaeus részt vettek a Mamma Mia! világméretű produkciójának előkészületeiben, melynek premierjén Lyngstad is részt vett. A film premieerje 2008 júliusában volt. A musical dalainak produceri munkáit Andersson felügyelte.

Andersson és Ulvaeus folyamatosan írtak új dalokat. Legutóbb Andersson együttesének albumára írtak 7 dalt, amelyen Sjöholm, Körberg és Moreus énekesek is közreműködtek. 2009-ben a BAO megjelentette első nemzetközi kiadványát, mely Benny Andersson Band néven jelent meg, és a The Story of a Heart címet kapta. Az album a korábban megjelent öt svéd nyelvű album dalaiból készült válogatás, amelyek az 1987 és 2007 közötti dalokat foglalja magában, és 14 dalt tartalmaz. Közöttük volt öt angol nyelvű dal is, és a BBC2-n Ken Bruce Showjában bemutatott dal is szerepelt rajta. A svéd nyelvű változat a "Sommaren Du Fick" című dal megjelent kislemezen is Helen Sjöholm közreműködésével. A svéd változat mellett angol változat is készült a dalból. 2009 májusában Andersson Stockholmban a Hotel Rival munkatársai által készített egy dalt 2nd Best to None címmel, melyet egy munkatársakat bemutató video kísérte. Andersson és Ulvaeus közös dalt írtak Sissela Kyle svéd énekesnek, a "Jag vill bli gammal" című dalt.

Ulvaeus új dalszöveget írt Sarah Brightman számára, amely korábban az 1976-ban megjelent Arrival című albumuk egyik dalának alapjaira készült. A dal Brightman 2008-as Winter Symphony című albumán hallható. 1999-ben Andersson Barbara Dickson részére írt angol nyelvű dalszöveget, mely The Silence of the Dawn címen jelent meg. A dalt korábban Andersson Innan Gryningen (Millenium Hymn) címen jelentette meg. A dal ugyan elkészült, és Dickson elő is adta, azonban stúdióban nem rögzítették, és nem jelent meg hivatalosan. 2007-ben Andersson szintén írt egy dalt "Han som har vunnit allt" (He Who's Wont It All) címmel az énekes, színész Anders Ekborg részére. Björn két régi dalt dolgozott fel, új angol szöveggel, amely korábban Benny szólóalbumán szerepelt. Az I Walk with You Mama 1989-ben jelent meg, és a Stockholm by Night című albumon található, valamint az After the Rain, mely az 1987-es Efter regnet című albumon található. A feldolgozást Anne Sofie von Otter operaénekesnő adta elő, amely szerepel Andersson emlékalbumán, az I Let the Music Speak címűn. Barbara Dickson felvett egy Björn és Benny által írt dalt, a The Day The Wall Came Tumbling Down címűt, azonban nem jelentette meg. A dal végül megjelent Ausztráliában Anne Wood Divine Discontent című ABBA-feldolgozásokat tartalmazó albumán.[49] 2012 októberében Ulvaeus bejelentette, hogy karácsonyi dalokat ír Andersson folk zenekarának számára. Benny eléggé elfoglalt volt ebben az időszakban, hiszen egy musicalt írt "Hjälp Sökes" címmel Kristina Lugn és Lars Rudolfsson közreműködésével, melynek premierje 2013. február 8-án volt. Andersson még ebben az évben írt egy dalt Olof Palme életét bemutató dokumentumfilmjéhez, "Sorgmarsch" címmel.

Agnetha Fältskog és Anni-Frid Lyngstad[szerkesztés]

Az ABBA mindkét női tagja új csapattal próbálkozott, és szólókarriert kezdett. Lyngstad 1982-ben a Genesis dobosával és Phil Collinsszal elkészítette szólóalbumát Something's Going On címmel, melyről az I Know There's Something Going On lett sláger.[50] A dal Franciaországban, öt héten át volt első helyezett, de Ausztriában, Hollandiában, Norvégiában, Svédországban, és Lengyelországban is az előkelő 3. helyet sikerült megszereznie. Németországban, Olaszországban, Finnországban, Dél-Afrikában, és Ausztráliában is a legjobb 10 között jegyezték. A dal az Egyesült Államokban is felkerült a Billboard Hot 100-as listára, ahol a 13. helyen landolt. Itt majdnem négy hónapot töltött. A svéd televízió az album munkálatairól is dokumentumfilmet forgatott, ahol megszólaltak a zenészek, többek között Collins, Ulvaeus és Andersson is. Ez a dokumentumfilm és az album promóciós videói felkerültek a Frida – The DVD-re is.

Lyngstad második szólóalbuma a Shine volt, amelynek producere Steve Lillywhite volt, és Párizsban került rögzítésre. Az album 1984-ben jelent meg. Az albumon található "Slowly" című dalt Andersson és Ulvaeus írta Frida számára. Az ehhez tartozó promóciós videók szintén megtalálhatók a Frida – The DVD kiadványon.

1980-ban Agnetha Fältskog az akkor hétéves Linda lányával egy svéd karácsonyi albumot vett fel, Nu tändas tusen juleljus címmel. Az album 1981-ben jelent meg, és ez volt Fältskog első svéd nyelvű albuma, miután elhagyta a Polar Music kiadót, és szerződött a Universal music kiadóval. 1982 januárjában az album a svéd listán a 6. helyezést érte el, majd az 1990-es évek ben és 2000-es évek elején ismét megjelentették. A nagylemez az egyik legkelendőbb svéd karácsonyi albumnak számított. Az albumon Skandinávia legismertebb karácsonyi dalai hallhatóak.

1983-ban megjelent Fältskog szólóalbuma Wrap Your Arms Around Me címmel, mely Svédországban platina státuszt kapott az eladások alapján. Az albumon található The Heat Is On című dal Európa szerte, és Skandináviában is sláger volt. A dal első helyezést ért el Svédországban, és Norvégiában. Második volt Hollandiában, és Belgiumban. Az Egyesült Államokban a Billboard listán Top 30-as sláger volt a Can't Shake Loose című dal. A Wrap Your Arms Around Me a másik sikeres dal volt az albumról, amely Belgiumban és Dániában is slágerlistás volt. Svédorságban, Hollandiában, és Észak-Afrikában Top 5-ös helyezést ért el a slágerlistán. Németországban, és Franciaországban Top 20-as volt, és világszerte 1,2 millió példányban talált gazdára. Az album munkálatait a sikeres író, és producer Mike Chapman ügyelte, aki korábban együtt dolgozott a Blondie zenekarral, valamint Pat Benatar, Suzi Quatro énekesekkel is.

Az It's So Nice to be Rich című dal Agneta 4. Top 10-es slágere volt Svédországban 1983-ban. A dalt Tomas Ledinnel együtt közösen vették fel.

Agnetha második angol nyelvű szólóalbuma az Eyes of a Woman 1985 márciusában jelent meg, és rögtön 2. helyezett lett Svédországban. Az album platina státuszt kapott, és Európában is jól teljesített az eladások alapján. Az album producere a 10cc együttesből Eric Stewart volt. Az album első kimásolt kislemeze az I Won't Let You Go volt, melyet Ola Håkanssonnal közösen vettek fel. Az album másik dala a The Way You Are No1. sláger volt Svédországban 1986-ban, és dupla platina státuszt kapott.

1987 elején Agnetha fiával Christiannal egy gyermekeknek szánt svéd nyelvű albumot jelentetett meg Kom följ med i vår karusell címen. Az albumon Agnetha fiával énekel, valamint egy kórus is közreműködik a lemezen. Az albumról a På Söndag a legtöbbet játszott dal volt a svéd rádióban, és Top 10-es helyezést ért el a slágerlistán.[51]

Fältskog még ugyanebben az évben kiadta harmadik szólóalbumát, amelyen Peter Cetera volt a producer. Az I Stand Alone című albumról az I Wasn't the One (Who Said Goodbye) című dal felkerült a Billboard Adult Contemporary listájára. A dal egy duett volt Ceterával. Az Európai slágerlistán a The "The Last Time" és a "Let It Shine" ért el helyezést. Az album abszolút sikeres volt Svédországban, és 8 hétig No1. helyezett volt. Dupla platina státuszt kapott. Röviddel az Európai promóció után 1988 elején Fältskog visszavonult a zenei élettől, majd 1996-ban kiadott egy önéletrajzi kiadványt, és egy válogatás albumot, melyen ABBA dalok is találhatóak.

2004-ben visszatért a zenei életbe, és megjelentette új albumát My Colouring Book címmel. Az album legkedvesebb dalaiból áll, amelyek az 1960-as évekre nyúlnak vissza, amikor még tinédzser volt. Az album elsőként debütált Svédországban, és tripla platina státuszt ért el. Németországban a 6. helyezett volt, és 12. az Egyesült Királyságban. Ezáltal ezüst státuszt kapott. Finnországban arany státuszt ért el az album. Az "If I Thought You'd Ever Change Your Mind" című dal egy feldolgozás, melyet az 1960-as években Cilla Black vitt sikerre. A dal a legnagyobb szóló kislemeze volt az Egyesült Királyságban, és 11. helyig jutott a slágerlistán. Svédországban a dal 1. helyezett lett a listán. A "When You Walk in the Room" című dal kevésbé volt sikeres, de így is a 34. helyig sikerült jutnia Angliában. 2007-ben élő duettet énekelt Tommy Körberg svéd énekessel a Mamma Mia! előadásán Stockholmban, ahol Andersson és Ulvaeus is jelen voltak.

1992-ben Lyngstad elvállalta az "Artister för miljön" környezetvédelmi szervezet elnökséggel járó posztot, és 1992 és 1995 között a szervezet elnöke volt. A környezet iránti érdeklődésével rögzítette Julian Lennon Saltwater című dalát, és Stockholmba költözött. Nyári táborokat szervezett, és finanszírozott Svédországban szegény gyermekek számára, a környezetvédelmi és ökológiai kérdésekre összpontosítva. Környezetvédelmi munkája során megjelentette Djupa andetag című albumát, amely 1996 végén jelent meg, és környezetvédelmi kérdésekkel foglalkozik. 2004-ben Lyngstad megjelentette "The Sun Will Shine Again" című dalát, melyet kifejezetten neki írt a Deep Purple egyik korábbi tagja Jon Lord. Lyngstad viszonylag visszafogott életet él, azonban néha megjelenik jótékonysági rendezvényeken is. 1992. augusztus 26-án feleségül vette Heinrich Ruzzo Reuss von Plauen herceg, aki 1999-ben limfómában elhunyt. Férje elvesztése mellett Lyngstad lányát is elveszítette, aki egy évvel korábban autó balesetben hunyt el.

2005. december 5-én megjelent az Univeral kiadó által egy 4 CD-ből és 1 DVD-ből álló kollekció amely Frida szólólemezeiből áll, valamint egy DVD, melyen pályafutását kísérhetjük végig az 1967-es svédországi televíziós debütálásának évétől a 2004-ig Németországban készített televíziós előadásokig. A kiadványhoz tartozó interjút 2005-ben a svájci Alpokban készítették az énekesnővel.[52]

Lyngstad 2010-ben visszatért a stúdióba, és felvették a Morning Has Broken című dalt, amely egy Cat Stevens feldolgozás, a svéd Georg Wadenius gitáros közreműködésével. A dal a Reconnection című albumán található. Az albumon több vendég zenész is közreműködött. Az album 17. helyezett volt a svéd listán.[53]

Újbóli érdeklődés[szerkesztés]

Az 1980-as években napvilágot látott egy francia zenés musical, mely az Abbacadabra nevet viselte. A televíziós gyermek musicalben 14 ABBA-dalt használtak fel, és ismét nagy érdeklődés övezte a zenekart.

Az 1990-es évek közepén az Erasure nevű szinti-pop duó az ABBA tiszteletére kiadott egy ABBA-feldolgozásokat tartalmazó EP-t, amely az ABBA Esque címet kapta. Amikor az U2 Stockholmban koncertezett, 1992 júniusában, meghívták Benny Anderssont, és Björn Ulvaeust is, hogy csatlakozzanak hozzájuk a színpadon, és előadták a Dancing Queen című dalt. 1992-ben megjelent az ABBA Gold: Greatest Hits című válogatás album, a Dancing Queen című dallal reklámozták az Egyesült Királyságban. A dal ismét felkerült a kislemezlistára, ahol 16. helyezett lett, ezáltal Top 20-as slágernek számított újra.

A válogatás album iránt hatalmas érdeklődés mutatkozott, így 1993-ban megjelenhetett a More ABBA Gold: More ABBA Hits című válogatásalbum.

1994-ben két ausztrál film is megjelent, melyben ABBA-dalok is hallhatóak voltak. Úgy mint a Muriel esküvője, és a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai. Ugyanebben az évben megjelent egy 4 CD-ből álló válogatás Thank you for the Music címmel.

Az ABBA-t hamarosan más előadók is elismerték, és több feldolgozás is született. Evan Dando a Lemonheadsből a Knowing Me, Knowing You című dalt dolgozta fel, míg Sinead O'Connor, a Boyzone, Stephen Gately a Chiquitita című dalt, míg Tanita Tikaram, a Blancmange és Steven Wilson a The Day Before You Came című dalhoz nyúlt hozzá. Cliff Richard a Lay All Your Love On Me, Dionne Warwick, Peter Cetera, és a Celebrity Skin pedig az SOS saját változatukat vették fel. Az amerikai alternatív rockzenész, Marshall Crenshaw is elismerte az ABBA-t, és készített egy változatot a Knowing Me, Knowing You című dalból, amelynek saját változatát mindig előadja saját koncertjein. A legendás latin-pop dalszerző Richard Daniel Roman pedig elismeri az ABBA-t. A svéd metál gitáros Yngwie J. Malmsteen pedig a Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight) feldolgozását készítette el saját stílusában.

Az ABBA dalaiból két különböző összeállítás készült. Az ABBA: Tribute egybeesett a 25. évfordulóval, és 17 dalt tartalmazott, melyek közül néhányat erre a kiadásra rögzítettek. A lemezen Go West One of Us, az Army of Lovers Hasta Mañana feldolgozása, az Information Society féle Take a Chance on Me, valamint az Erasure Take a Chance on Me című dala is rákerült erre az albumra, MC Kinky közreműködésével. De hallható egy közös duett Lyngstad és a Real Group által rögzített Dancing Queen című dal is. A második 12 dalt tartalmazó album 1999-ben jelent meg ABBAmania címmel. A lemezen a Madness Money, Money, Money, a Culture Club Voulez-Vous, a The Corrs The Winner Takes It All, a Steps Lay All Your Love on Me", "I Know Him So Well című feldolgozásai is az albumon szerepelnek. Valamint a Thank You for the Music című dal, amelyet több művész is bemutatott az évek alatt a Brit Music Awards díjkiosztón.

1997-ben megalakult az ABBA Teens, melyet röviden csak A-Teens-nek neveztek. A csoport első albuma a The ABBA Generation [54] kizárólag ABBA-feldolgozásokból állt, amelyet a mai hangzásnak megfelelően rögzítettek. Világszerte sikeres volt. A csapat végül 2006-ban feloszlott.

Svédországban Andersson és Ulvaeus örökségének egyre növekvő elismerése azt eredményezte, hogy B & B néven emlékkoncerteket adtak azok a svéd énekesek, akik az ABBA aktív pályafutása alatt, és után is együtt dolgoztak az ABBA-tagokkal. A koncert anyaga CD-n is megjelent, valamint Skandináviában és Pekingben is sor került két koncertre.

2000-ben arról számoltak be, hogy az ABBA visszautasított egy egymilliárd dollár értékű szerződést, melyet egy újbóli összeállásra, és egy 100 koncertből álló turnéra ajánlottak fel az együttesnek.[55]

A 2004-ben Isztambulban megrendezésre kerülő Eurovíziós Dalversenyen az ABBA négy tagja egy különleges vicces videó felvételen jelentek meg, amely az "Our Last Video Ever" címet kapta. A videóban jól ismert előadók is megjelentek, úgy mint az Iron Maiden, Rik Mayall, vagy Cher. Azonban ez a video nem szerepelt az Eurovíziós Dalverseny hivatalos DVD kiadásán. Azt egy külön DVD-n jelentették meg, azonban az ABBA-tagok kérésére visszavonták ezt a videót.

2005-ben az ABBA mind a négy tagja megjelent a Mamma Mia! Stockholmi premierjén.[56]

2005. október 22-én az Eurovíziós Dalverseny történetének 50. évfordulója alkalmából a Waterloo dalt választották minden idők legjobb dalának.[1]

2008. július 4-én mind a négy ABBA-tag ismét megjelent a Mamma Mia! svéd előadásán. Ez volt a második alkalom, hogy 1986 óta újra megjelentek együtt a nyilvánosan.[57] A megjelenés során többször is hangsúlyozták, hogy soha nem akarnak újra egyesülni, hivatkozva Robert Plant véleményére, aki szerint az újjáalakult Led Zeppelin jobban hasonlít önmagára, mint az eredeti zenekarra. Ulvaeus kijelentette, hogy azt akarja, hogy a zenekart úgy őrizzék meg az emberek, ahogy sikereik csúcsán voltak.[58]

Az eredetileg 1992-ben megjelent ABBA Gold: Greatest Hits összeállítás már ötödik alkalommal volt listaelső az Egyesült Királyság albumlistáján 2008. augusztus 3-án.[59] A Mamma Mia! filmzene az amerikai Billboard listán szintén első helyen szerepelt. A zenekar életében ez volt a valaha elért legmagasabb slágerlistás helyezés, a korábban is produkált 14 slágerlistás helyezés mellett.

2008 novemberében megjelent egy válogatás The Album [60] címmel, mely egy 9 CD-ből álló kiadvány, amely tartalmazza mind a nyolc stúdióalbumot, valamint a 9. lemezen ritka, nem publikált felvételek is hallhatóak. Az album a svéd albumlistán a 4. helyezett volt, de számos európai országban is helyezést ért el, és Top 10-es lett.

Ugyanebben az évben a Sony Computer Entertainment Europe a svéd Universal Music Group kiadóval közösen megjelentette a SingStar ABBA nevű videójátékot mely PlayStation 2 és PlayStation 3 játékkonzolokon is fut. A PS2 változat 20 ABBA-dalt tartalmaz, míg a PS3 25 dalos.

2009. január 22-én Fältskog és Lyngstad közösen jelentek meg a színpadon, hogy átvegyék a Rockbjörnen nevű svéd zenei díjat. Egy interjúban hálásan megköszönték a tiszteletbeli díjat a rajongóknak.

2009. november 25-én a PRS for Music bejelentette, hogy a brit közönség az ABBA-t szavazta meg a legjobban újrakezdeni kívánt zenekarnak.[61]

2010. január 27-én egy 25 helyiségből álló interaktív és audiovizuális tevékenységet bemutató turnékiállítás debütált Londonban ABBAWORLD néven. A kiállítás honlapja szerint a zenekar tagjai jóváhagyták, és teljes mértékben támogatták a kiállítást.[62][63]

A Mamma Mia néhány dala elérhető volt az online RPG játékban 2011. május 17-én. A Gimme! Gimme! Gimme+ a Bandmaster Fülöp-szigeteki szerverhet nem mint prémium dal volt elérhető. Ugyanebben az évben, november 15-én az Ubisoft megjelentette az ABBA: You Can Dance című táncos játékát.[64][65]

2012 januárjában az Universal Music bejelentette, hogy újra kiadja az ABBA utolsó stúdióalbumát, a The Visitors címűt, amelyen egy korábban nem publikált dal is szerepel "From a Twinkling Star to a Passing Angel" címmel.[66]

2014 elején egy hivatalos fotókönyvet jelentettek meg a csapat Eurovíziós győzelmének 40. évfordulója alkalmából. A könyv rávilágít arra, hogy a zenekar szokatlan jelmezeinek az oka az volt, hogy a svéd adótörvények abban az időben megengedték, hogy a napi viseletre nem alkalmas ruhákat viselje a zenekar.

2017. május 20-án bejelentették az újabb Mamma Mia! film folytatását, mely a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba címet kapta. A film 2018. július 20-án jelent meg.[67] A filmben megjelent Cher is, aki 2018 szeptemberében megjelentette Dancing Queen című albumát, amelyen ABBA-feldolgozások hallhatóak.

Diszkográfia[szerkesztés]

Turnék[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. a b http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4366574.stm
 2. https://notices.californiatimes.com/gdpr/latimes.com/
 3. https://www.grammy.com/grammys/news/grammy-hall-fame-class-2015
 4. https://pitchfork.com/news/abba-reunite-announce-new-songs/amp/
 5. https://www.instagram.com/p/BiEl5cslkdR/
 6. https://www.virginmedia.com/virgin-tv-edit/
 7. https://www.discogs.com/Agnetha-F%C3%A4ltskog-Som-Jag-%C3%84r/release/2583045
 8. https://www.discogs.com/Agnetha-F%C3%A4ltskog-Som-Jag-%C3%84r/release/10176615
 9. https://www.discogs.com/Agnetha-F%C3%A4ltskog-Agnetha-F%C3%A4ltskog/master/299189
 10. https://www.discogs.com/Agnetha-F%C3%A4ltskog-Agnetha-F%C3%A4ltskog-Vol-2/master/306512
 11. https://www.discogs.com/Agnetha-F%C3%A4ltskog-Som-Jag-%C3%84r/master/306529
 12. https://www.discogs.com/Agnetha-N%C3%A4r-En-Vacker-Tanke-Blir-En-S%C3%A5ng/master/817960
 13. https://www.discogs.com/Agnetha-F%C3%A4ltskog-Elva-Kvinnor-I-Ett-Hus/master/595386
 14. https://www.discogs.com/Frida-The-DVD/release/3902118
 15. https://www.discogs.com/Anni-Frid-Lyngstad-Frida-Ensam/master/129900
 16. https://www.discogs.com/release/1149457-%E6%81%8B%E3%81%AE%E3%82%AB%E3%83%AB%E3%83%BC%E3%82%BB%E3%83%AB-En-Carousel-%E6%81%8B%E7%89%A9%E8%AA%9E-Lycka/images
 17. https://www.discogs.com/ABBA-Golden-Double-Album/release/6627369
 18. https://web.archive.org/web/20080721023557/http://abbamail.com/feature/logo25th.htm
 19. http://www.tagg.org/mmmsp/fernando.html
 20. https://www.discogs.com/ABBA-Lay-All-Your-Love-On-Me/release/446065
 21. https://www.udiscovermusic.com/news/abba-spanish-oro-grandes-exitos-makes-180-gram-vinyl/
 22. https://www.discogs.com/ABBA-Hovas-Vittne/release/2011671
 23. http://home.bt.com/news/showbiz-news/abba-together-on-stage-again-but-only-to-open-a-taverna-11364034663670
 24. https://www.discogs.com/master/view/234288
 25. http://www.raffem.com/BjornUlvaeusBiogr.htm
 26. https://www.youtube.com/watch?v=mBG4H6M8alw
 27. https://www.vg.no/rampelys/musikk/i/k7lqB/agnetha-aapner-for-abba-gjenforening
 28. https://www.nytimes.com/2013/05/06/arts/music/agnetha-faltskog-of-abba-back-with-a-new-album.html
 29. https://www.theguardian.com/music/2014/apr/10/abba-interview-bjorn-ulvaeus-frida-lyngstad
 30. https://www.news.com.au/entertainment/music/abba-have-finally-reunited-in-sweden-for-the-opening-of-a-mamma-miathemed-restaurant/news-story/4abab91390a7c78bb93aacf26d659808
 31. https://www.telegraph.co.uk/news/2016/06/06/abba-sing-together-for-first-time-in-more-than-30-years/
 32. https://www.expressen.se/noje/abba-together-on-stage-again/
 33. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-37776505
 34. https://myaccount.news.com.au/sites/heraldsun/subscribe.html?sourceCode=HSWEB_WRE170_a&mode=premium&dest=https://www.heraldsun.com.au/news/70s-pop-stars-abba-to-be-digitally-recreated-for-virtual-reality-world-tour/news-story/be146a18ca86a3ef7c58d53923512074?nk=5424ddedb754906bf6aa7e560f09a3d5-1551729329&memtype=anonymous
 35. https://www.theguardian.com/music/2018/apr/27/abba-announce-first-new-songs-for-35-years
 36. https://www.afp.com/de
 37. https://www.aftonbladet.se/nojesbladet/a/MgBVpR/abba-reunited--has-recorded-new-music
 38. https://www.dailystar.co.uk/showbiz/730380/abba-i-still-have-faith-in-you-new-song-bbc-christmas-show
 39. http://wwwc.aftonbladet.se/puls/0002/04/abba.html
 40. https://www.imdb.com/title/tt2642740//
 41. https://web.archive.org/web/20120302102624/http://www.abba-world.net/phenomenon/national/national.htm
 42. https://web.archive.org/web/20130331234333/http://riaa.com/goldandplatinumdata.php?content_selector=gold-platinum-searchable-database
 43. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/8570059.stm
 44. https://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11403230
 45. http://www.icethesite.com/home/kristina/
 46. https://www.discogs.com/Benny-Andersson-Klinga-Mina-Klockor/master/82061
 47. https://www.discogs.com/Benny-Andersson-November-1989/master/262634
 48. https://web.archive.org/web/20100625074448/http://sverigesradio.se/cgi-bin/p4/programsidor/artikel.asp?ProgramID=2023&Artikel=454872
 49. https://www.amazon.com/Divine-Discontent-Abba-Covers-Benny-Andersson/dp/B00836SEBA
 50. https://www.allmusic.com/album/somethings-going-on-mw0000193886
 51. https://www.discogs.com/Agnetha-Christian-Kom-F%C3%B6lj-Med-I-V%C3%A5r-Karusell/master/342366
 52. https://www.billboard.com/articles/news/60446/frida-admits-longing-for-abba-reunion
 53. https://acharts.co/album/58457
 54. https://www.discogs.com/ATeens-The-ABBA-Generation/release/11824642
 55. http://www.mtv.com/news/1424667/abba-nixes-billion-dollar-offer-to-reunite/
 56. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/4263745.stm
 57. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7491246.stm
 58. http://news.bbc.co.uk/2/hi/entertainment/7491908.stm
 59. http://www.bbc.co.uk/6music/news/20080804_abba.shtml
 60. https://www.allmusic.com/album/the-albums-mw0000805352
 61. https://www.telegraph.co.uk/culture/music/music-news/6646768/Abba-is-the-band-most-people-want-to-see-reform.html
 62. https://intransit.blogs.nytimes.com/2009/12/23/mamma-mia-thats-a-lot-of-abba/
 63. Archivált másolat. [2019. április 3-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 3.)
 64. Archivált másolat. [2019. január 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. április 3.)
 65. https://royalflushmagazine.com/gaming/uber-first-impressions-preview-just-dance-kids-just-dance-3-abba-the-black-eyed-peas-experience/
 66. https://www.dailytelegraph.com.au/entertainment/abba-rebjorn-from-a-twinkling-star-to-a-passing-angel-with-new-deluxe-edition-of-the-visitors/news-story/837e5bd8deef374886e481c8faa24734
 67. https://www.independent.co.uk/arts-entertainment/films/news/mamma-mia-2-here-we-go-again-confirmed-release-date-meryl-streep-pierce-brosnan-a7746071.html