ABBA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ABBA
Logo ABBA.svg
Az ABBA együttes 1974-ben
Az ABBA együttes 1974-ben
Információk
Eredet svéd Svédország
Alapítva 1972
Megszűnt 1982
Aktív évek 1972-1983, 2018- jelenleg
Műfaj pop
europop/diszkó
synth-pop
soft rock
Kiadó Polar (Svédország)
Polydor (Nyugat-Németország)
Philips
Atlantic (USA)
Universal (USA)
Epic
Vogue (Franciaország)
Discomate
RCA
PolyGram
Carnaby
Sunshine
Ariston/Dig It
Tagok
Agnetha Fältskog
Björn Ulvaeus
Benny Andersson
Anni-Frid Lyngstad

Az ABBA weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ABBA témájú médiaállományokat.

Az ABBA egykori svéd eurodiszkó-együttest 1972-ben alapította Agnetha Fältskog (Anna), Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad (Frida). 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, és attól kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit. Legnagyobb slágereik, melyek a kezdeti sikert követték: S.O.S., Mamma Mia, Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You, Voulez-Vous, The Winner Takes It All. Az ABBA nevet Stig Anderson találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Az első "B" tükörképként írva összetéveszthetetlenné tette, könnyen megjegyezhető, s bárki számára könnyen kimondható, rögtön le is védették.

Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg és kb. 400 millió lemezt adtak el. Az együttes tagjai 1982 végén elhatározták, hogy szünetet tartanak, ami végül igencsak elhúzódott, és az ABBA végét jelentette. Legnagyobb vetélytársuk a néhány évvel az ABBA után alakult NSZK-beli Boney M. volt, amely az ABBA-hoz hasonlóan óriási sikereket ért el hazai és nemzetközi porondon egyaránt.

A tagok profi zenészek voltak már az ABBA előtt is. Benny és Björn saját zenekarában énekelt és zenélt. Agnetha és Frida sikeres szólókarriert tudhattak maguk mögött. A hetvenes évek elején kezdődtek a közös munkák, ahol a dalokat és a dalszövegeket főleg Björn és Benny írta. A slágergyártásban pedig Stig Anderson (1931–1997) menedzser keze is alaposan benne volt. A közös munka eredménye az egyre jellegzetesebb hangzásvilágú, szerethető, jól eladható zene lett. Az énekesnők eltérő hangszínnel – Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán – jól kiegészítik egymást.

Az ABBA tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak. Ők készítették az első, mai szemmel kezdetleges videoklipeket is, amelyek hozzájárultak az együttes népszerűsítéséhez. Nagyszabású koncertkörutak, évente új nagylemez, mindegyiken több nagy sláger jellemezte fennállásuk évtizedét. Fellépőruháik akkoriban kissé extravagánsnak, később inkább mókásnak tűntek. Népszerűségük sok országban nagyobb volt, mint hazájukban. Legtöbb daluk angol nyelvű, de közülük sok eredetileg svédül íródott. Énekeltek még spanyolul, németül, franciául is.

Noha a kritikusok muzsikájukat sokszor nevezik „glamour-popnak", az mégis időtállónak bizonyult, hiszen évtizedek elteltével is széles körben ismert és kedvelt. Sikereikben annak is szerepe van, hogy zenéjük minden generáció számára befogadható és élvezhető. Az ABBA minden idők egyik legnépszerűbb együtteseként állandó viszonyítási alap, legenda lett.


Benny-Frida-Agnetha-Björn
Az ABBA-logó

1966 júniusában Björn Ulvaeus megismerkedett Benny Anderssonnal. Míg Björn egy népszerű folk stílusú együttesben, a Hootenanny Singersben játszott, addig Benny Svédország első számú pop együttesében, a Hep Starsban zenélt abban az időben. Következő találkozásuk alkalmával megbeszélték, hogy közösen írnak egy dalt, aminek eredménye az Isn't It Easy To Say című dal lett, melyet később a Hep Stars játszott.

1969-ben mind a két csapat népszerűsége kissé csökkent. Benny és Björn is otthagyta addigi életét és a két barát együtt folytatta a dalok írását és felvételeket készítettek. A második Björn és Benny felvétel a Hej gamle man lett, amiben már két nő is énekelt: Agnetha Fältskog és Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Ez volt az első alkalom, hogy együtt énekeltek. Agnetha és Björn, Frida és Benny régebbről ismerték egymást így a választás telitalálat lett. Az együtt töltött idő szerelemmé szövődött közöttük, 1971-ben Björn és Agnetha összeházasodott.

A sikertörténet 1972-ben kezdődött, amikor úgy döntöttek, hogy csapatban próbálnak betörni a svéd zeneiparba. Az első album munkálatait még abban az évben megkezdték, aminek eredménye első slágerük, a People Need Love. Első nagylemezük, a Ring Ring felvételeit 1972. szeptember 26-án kezdték meg. A címadó dallal menedzserük, Stig Anderson tanácsára részt vettek a Melodifestiválon, ahol harmadik helyezést értek el. 1973 elején már ABBA-ként hivatkoztak rájuk, az együttes tagjai keresztnevének kezdőbetűjéből álló mozaikszóval. Első emblémájukat Rune Söderqvist tervezte News Gothic betűtípussal, Benny tükrözött B betűje 1976-ban jelent meg először, és később ez a verzió az együttes hivatalos márkajelzésévé vált.

1974-ben kijutottak az Eurovíziós Dalfesztiválra, amit április 6-án meg is nyertek Waterloo című számukkal. Ekkor vette kezdetét az ABBA nemzetközi karrierje. Innentől már Svédországon kívül is ismertté váltak, a Waterloo betört az angol és a német piacra is.

1974 őszétől kezdve 1975 elejéig Európában turnéztak, szinte mindenhol telt házas koncerteket adtak. Közben készült a harmadik album, ami ABBA címmel 1975 tavaszán adtak ki. Az SOS szám nagy sikert ért el Angliában, első helyen volt 18 egymást követő top 10-es listán. Majd következtek a Dancing Queen és a Mamma Mia című számok, amelyek a Waterloo sikeréhez hasonlóan a toplista élén landoltak. 1975 nyarán piacra dobták az I Do, I Do, I Do, I Do, I Do című számot, majd 1976 márciusában elkészült a Fernando, amely az egyik legsikeresebb számuk lett.

Negyedik sorlemezük, az 1976-ban megjelent Arrival első számú bestseller lett Európában és Ausztráliában. Erről az albumról először a Money Money Money című dal jelent meg, s hatalmas sikert aratott, majd a Knowing Me, Knowing You című szám, amely öt hétig volt az első az angol toplistán.

1977-ben nagyobb koncertturnéra indultak, Ausztráliában is adtak 11 koncertet. Ugyanebben az évben forgatták az ABBA: A film című filmet, melyet Lasse Hallström rendezett. Ez egy időben jelent meg következő sorlemezükkel, a The Albummal, amelyről a Take a Chance On Me című dal szintén jelentős sikereket ért el.

Agnetha Fältskog, Oslo, 1977

A rengeteg munka közepette Björn és Agnetha példájára Frida és Benny nyolc évnyi jegyesség után, 1978-ban összeházasodtak.

1979-ben a Chiquitita című számuk, amelyet a New York-i UNICEF-gálán mutattak be, 10 országban első helyezést ért el a toplistákon. Hatodik sorlemezük, a Voulez-Vous szintén 1979-ben jelent meg, a címadó dalt Miamiban vették fel.

1980-ban Japánban jártak, ahol 11 koncertet adtak, ezután jelent meg Super Trouper címmel következő sorlemezük. Ugyanebben az évben legsikeresebb számaikat spanyol nyelven is felvették, ezek Gracias por la Música címmel jelentek meg. A Chiquitita spanyol változata nagy népszerűséget hozott számukra immár Latin-Amerikában is.

Eközben mind a két pár házassága megromlott. 1979-ben Björn és Anna, 1981-ben Benny és Frida is elváltak. A nézeteltérések miatt nehezen tudtak együtt dolgozni, plusz az 1980-as évek elején kezdődő új hatások és hullámok sem érintették jól a diszkóban és popban mozgó zenekart. Ez a dolog az ABBA végét is jelenthette volna, de megegyeznek, hogy a magánéleti szétválás ellenére tovább folytatják a munkát. Gőzerővel dolgoztak, aminek eredménye a Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), az I have a Dream, a Super Trouper, a The Winner Takes It All című sikerszámok.

1981 januárjában Stig Anderson menedzserük 50. születésnapjára készítették Hovas Vittne című felvételüket, amely csak 200 példányban látott napvilágot színes hanglemezen. Ezt az anyagot a rendezvényre ellátogató vendégek között osztották szét. Az év decemberében a One Of Us, és a The Visitors albumuk egyszerre készült el, ami Európában nagy sikert hozott nekik.

1982 volt az ABBA utolsó éve. Kiadták az addigi 10 évet átfogó dupla albumukat: The Singles – The First Ten Years címmel. Tavaszra még egy új album volt tervben, azonban a májusi és június felvételek nehézkesen zajlottak, csupán három dalt rögzítettek: You Owe Me One, I Am the City és Just Like That. Andersson és Ulvaeus nem voltak megelégedve az eredménnyel, így az együttes nyári szünetet tartott. A további dalok rögzítését augusztus és november között folytatták, de ezek már csak kislemezeken jelentek meg, az új nagylemez már nem készült el.

Az ABBA tíz évvel a megalakulás után abbahagyta a zenélést, így vége lett a '70-es évek legsikeresebb popcsapatának.

A svéd kiadó 1992-ben úgy határozott, hogy kiadja az ABBA Gold albumot, amely a legsikeresebb számokat tartalmazta. Az album robbanásszerűen a világ toplistái élére került, és az egyik legnagyobb sikere volt az együttesnek. 1993-ban ennek folytatásaként megjelent a More ABBA Gold, amely az addig kiadatlan I Am The Cityt is tartalmazta.

Miután az ABBA 1982-ben feloszlott, Andersson és Ulvaeus több musicalt is írtak, és vittek színpadra, míg Lyngstad és Fältskog szólókarrierbe kezdett változó sikereket érve el ezzel. Az ABBA Gold és More Gold című válogatáslemezek megjelenésekor hirtelen megnőtt az érdeklődés a zenekar iránt, így több filmben is hallhatóak voltak a dalok, úgy mint a Muriel esküvője című 1994-es filmben, valamint a Priscilla, a sivatag királynőjének kalandjai című alkotásban is. 1999-ben megjelent a Mamma Mia! című film, mely világszerte sikeres volt a mozikban, majd 2018-ban a folytatás a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című film.

2005-ben az Eurovíziós Dalfesztivál 50. évfordulója alkalmából a Waterloo című dalt a verseny történetének legnagyobb dalává választották,[1] valamint a csapat bekerült a Rock & Roll Hírességek csarnokába,[2] 2015-ben a Dancing Queen című dalukat is beválasztották a Grammy Akadémia csarnokába, a legjobb felvétel kategóriába.[3]

2018. április 27-én, 35 év után a csapat 2 új dalt rögzített, az I Still Have Faith in You, és a Don't Shut Me Down című dalokat.[4][5] 2018. szeptember 18-án Andrersson egy interjúban elárulta, hogy a dalokon még dolgoztak, és lehet írnak egy harmadik dalt is, mely 2019-ben fog megjelenni.

Történet[szerkesztés]

1958 - 1970: Az ABBA előtt[szerkesztés]

Tagok és együttesek[szerkesztés]

Benny Andersson 1946. december 16-án született Stockholmban, majd a svéd pop-rock csapat Hep Stars tagja lett, melyet a "Svéd Beatles" néven is emlegették.[6] Andersson billentyűs hangszereken játszott, majd elkezdett dalokat írni zenekarának, melyek közül több slágerlistás helyezést ért el, úgy mint a No Response, mely 1965-ben harmadik helyezést ért el, valamint a Sunny Girl, és a Wedding című dalok, majd az 1966-ban megjelent Consolation című dal. Andersson Lasse Berghagenrel is szerzett dalokat, többek között az 1968-ban megjelent Sagan om lilla Sofie (Kicsi Sophie története) című dalt.

Björn Ulvaeus 1945. április 25-én született Göteborgban. Zenei pályafutását 18 évesen a Hootenenny Singers nevű svéd népi zenekarban kezdte mint énekes, és gitáros. Ulvaeus a svéd mellett angol nyelvű dalokat is írt, és többször találkozott a Hep Stars tagjaival különböző fellépéseken. 1966-ban Andersson és Ulvaeus úgy döntöttek, hogy írnak közösen egy dalt. Első közös daluk az Isn't It Easy to Say című volt, melyet a Hep Stars rögzített. Stig Anderson ekkor a Hootenanny Singers csapatnak dolgozott, és a Polar Music alapítója volt, aki arra ösztönözte Ulvaeust és Anderssont, hogy írjanak még több dalt. Az első igazi telitalálat a Ljuva sextital (Édes hatvanas évek) címmel jelent meg Brita Borg előadásában, melyben a Hep Stars közreműködött, majd megjelent 1969-ben a Speleman című dal is.

Andersson az 1969-es Melodifesztiválra írt egy dalt Hej Clown címmel. A dal erősen slágergyanús volt, azonban az első helyre nem került fel, csupán második helyezett lett. Ezen a versenyen szintén részt vett Anni-Frid Lyngstad is, akihez egy hónappal később már szerelmi szálak fűzték. Ahogy a zenekarok 1969-ben kezdtek felbomlani, Andersson és Ulvaeus közös albumot tervezett Lycka címmel. Anny-Frid és Fältskog gyakran jelen voltak a felvételeknél, és háttérénekesként is közreműködtek. Ulvaeus még 1974 közepéig a Hootenanny Singers együttesben játszott, és Andersson is részt vett pár felvételen.

Diszkográfia[szerkesztés]

Az együttes tagjai a 2008-as Mamma Mia! színészeivel: bal szélen Benny, balról az ötödik Agnetha, keze „Frida” vállán, jobbról a második, pedig Björn

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ABBA témájú médiaállományokat.