ABBA

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ABBA
Logo ABBA.svg
Az ABBA együttes 1974-ben
Az ABBA együttes 1974-ben
Információk
Eredet svéd Svédország
Alapítva 1972
Megszűnt 1982
Aktív évek 1972-1983
Műfaj pop
europop/diszkó
synth-pop
soft rock
Kiadó Polar (Svédország)
Polydor (Nyugat-Németország)
Philips
Atlantic (USA)
Universal (USA)
Epic
Vogue (Franciaország)
Discomate
RCA
PolyGram
Carnaby
Sunshine
Ariston/Dig It
Tagok
Agnetha Fältskog
Björn Ulvaeus
Benny Andersson
Anni-Frid Lyngstad

Az ABBA weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ABBA témájú médiaállományokat.

Az ABBA egy svéd eurodiszkó-együttes volt. 1972-ben alapította Agnetha Fältskog (Anna), Björn Ulvaeus, Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad (Frida). 1974-ben váltak világszerte ismertté, amikor Waterloo című dalukkal megnyerték az Eurovíziós Dalfesztivált, és attól kezdve éveken át uralták a különböző országok toplistáit. Legnagyobb slágereik, melyek a kezdeti sikert követték: S.O.S., Mamma Mia, Fernando, Dancing Queen, Money, Money, Money, Knowing Me, Knowing You, Voulez-Vous, The Winner Takes It All. Az ABBA nevet Stig Anderson találta ki a tagok nevének kezdőbetűiből (Agnetha, Björn, Benny, Anni-Frid). Az első "B" tükörképként írva összetéveszthetetlenné tette, könnyen megjegyezhető, s bárki számára könnyen kimondható, rögtön le is védették.

Pályafutásuk során több mint 100 dalt jelentettek meg és kb. 400 millió lemezt adtak el. Az együttes tagjai 1982 végén elhatározták, hogy szünetet tartanak, ami végül igencsak elhúzódott, és az ABBA végét jelentette. Legnagyobb vetélytársuk a néhány évvel az ABBA után alakult NSZK-beli Boney M. volt, amely az ABBA-hoz hasonlóan óriási sikereket ért el hazai és nemzetközi porondon egyaránt.

A tagok profi zenészek voltak már az ABBA előtt is. Benny és Björn saját zenekarában énekelt és zenélt. Agnetha és Frida sikeres szólókarriert tudhattak maguk mögött. A hetvenes évek elején kezdődtek a közös munkák, ahol a dalokat és a dalszövegeket főleg Björn és Benny írta. A slágergyártásban pedig Stig Anderson (1931–1997) menedzser keze is alaposan benne volt. A közös munka eredménye az egyre jellegzetesebb hangzásvilágú, szerethető, jól eladható zene lett. Az énekesnők eltérő hangszínnel - Agnetha szoprán, Frida mezzoszoprán - jól kiegészítik egymást.

Az ABBA tekinthető az első profi módon menedzselt popcsapatnak. Ők készítették az első, mai szemmel kezdetleges videoklipeket is, amelyek hozzájárultak az együttes népszerűsítéséhez. Nagyszabású koncertkörutak, évente új nagylemez, mindegyiken több nagy sláger jellemezte fennállásuk évtizedét. Fellépő ruháik akkoriban kissé extravagánsnak, később inkább mókásnak tűntek. Népszerűségük sok országban nagyobb volt, mint hazájukban. Legtöbb daluk angol nyelvű, de közülük sok eredetileg svédül íródott. Énekeltek még spanyolul, németül, franciául is.

Noha a kritikusok zenéjüket sokszor nevezik „glamour-popnak", az mégis időtállónak bizonyult, hiszen évtizedek elteltével is széles körben ismert és kedvelt. Sikereikben annak is szerepe van, hogy zenéjük minden generáció számára befogadható és élvezhető. Az ABBA minden idők egyik legnépszerűbb együtteseként állandó viszonyítási alap, legenda lett.

ABBA mánia[szerkesztés]

Benny-Frida-Agnetha-Björn
Az ABBA logó

1966 júniusában Björn Ulvaeus megismerkedett Benny Anderssonnal. Míg Björn egy népszerű folk stílusú együttesben, a Hootenanny Singersben játszott, addig Benny Svédország első számú pop együttesében, a Hep Starsban zenélt abban az időben. Következő találkozásuk alkalmával megbeszélték, hogy közösen írnak egy dalt, aminek eredménye az Isn't It Easy To Say című dal lett, melyet később a Hep Stars játszott.

1969-ben mind a két csapat népszerűsége kissé csökkent. Benny és Björn is otthagyta addigi életét és a két barát együtt folytatta a dalok írását és felvételeket készítettek. A második Björn és Benny felvétel a Hej gamle man lett, amiben már két nő is énekelt: Agnetha Fältskog és Anni-Frid "Frida" Lyngstad. Ez volt az első alkalom, hogy együtt énekeltek. Agnetha és Björn, Frida és Benny régebbről ismerték egymást így a választás telitalálat lett. Az együtt töltött idő szerelemmé szövődött közöttük, 1971-ben Björn és Agnetha összeházasodott.

A sikertörténet 1972-ben kezdődött, amikor úgy döntöttek, hogy csapatban próbálnak betörni a svéd zeneiparba. Az első album munkálatait még abban az évben megkezdték, aminek eredménye első slágerük, a People Need Love. Első nagylemezük, a Ring Ring felvételeit 1972. szeptember 26-án kezdték meg. A címadó dallal menedzserük, Stig Anderson tanácsára részt vettek a Melodifestiválon, ahol harmadik helyezést értek el. 1973 elején már ABBA-ként hivatkoztak rájuk, az együttes tagjai keresztnevének kezdőbetűjéből álló mozaikszóval. Első emblémájukat Rune Söderqvist tervezte News Gothic betűtípussal, Benny tükrözött B betűje 1976-ban jelent meg először, és később ez a verzió az együttes hivatalos márkajelzésévé vált.

1974-ben kijutottak az Eurovíziós Dalfesztiválra, amit április 6-án meg is nyertek Waterloo című számukkal. Ekkor vette kezdetét az ABBA nemzetközi karrierje. Innentől már Svédországon kívül is ismertté váltak, a Waterloo betört az angol és a német piacra is.

1974 őszétől kezdve 1975 elejéig Európában turnéztak, szinte mindenhol telt házas koncerteket adtak. Közben készült a harmadik album, ami ABBA címmel 1975 tavaszán adtak ki. Az S.O.S. szám nagy sikert ért el Angliában, első helyen volt 18 egymást követő top 10-es listán. Majd következtek a Dancing Queen és a Mamma Mia című számok, amik a Waterloo sikeréhez hasonlóan a toplista élén landoltak. 1975 nyarán piacra dobták az I Do, I Do, I Do, I Do, I Do című számot, majd 1976 márciusában elkészült a Fernando, ami az egyik legsikeresebb számuk lett.

Negyedik sorlemezük, az 1976-ban megjelent Arrival, ami első számú bestseller lett Európában és Ausztráliában. Erről az albumról először a Money, Money, Money című szám jött ki, ami hatalmas sikert aratott, majd a Knowing Me, Knowing You című szám, ami 5 hétig volt az első az angol toplistán.

1977-ben nagyobb koncertturnéra indultak, Ausztráliában is adtak 11 koncertet. Ugyanebben az évben forgatták az ABBA: A film című filmet, melyet Lasse Hallström rendezett. Ez egy időben jelent meg következő sorlemezükkel, a The Albummal, melyről a Take A Chance On Me című dal, ami szintén jelentős sikereket ért el.

Agnetha Fältskog, Oslo, 1977

A rengeteg munka közepette Björn és Agnetha példájára Frida és Benny 8 évnyi jegyesség után, 1978-ban összeházasodtak.

1979-ben a Chiquitita című számuk, amit a New York-i UNICEF gálán mutattak be, 10 országban első helyezést ért el a toplistákon. Hatodik sorlemezük, a Voulez-Vous szintén 1979-ben jelent meg, a címadó dalt Miamiban vették fel.

1980-ban Japánban jártak, ahol 11 koncertet adtak, ezután jelent meg Super Trouper címmel következő sorlemezük. Ugyanebben az évben legsikeresebb számaikat spanyol nyelven is felvették, ezek Gracias por la Música címmel jelentek meg. A Chiquitita spanyol változata nagy népszerűséget hozott számukra immár Latin-Amerikában is.

Eközben mind a két pár házassága megromlott. 1979-ben Björn és Anna, 1981-ben Benny és Frida is elváltak. A nézeteltérések miatt nehezen tudtak együtt dolgozni, plusz a '80-as évek elején kezdődő új hatások és hullámok sem érintették jól a diszkóban és popban mozgó zenekart. Ez a dolog az ABBA végét is jelenthette volna, de megegyeznek, hogy a magánéleti szétválás ellenére tovább folytatják a munkát. Gőzerővel dolgoztak, aminek eredménye a Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight), az I have a Dream, a Super Trouper, a The Winner Takes It All című sikerszámok.

1981 januárjában Stig Anderson menedzserük 50. születésnapjára készítették Hovas Vittne című felvételüket, amely csak 200 példányban látott napvilágot színes hanglemezen. Ezt az anyagot a rendezvényre ellátogató vendégek között osztották szét. Az év decemberében a One Of Us és a The Visitors albumuk egyszerre készült el, ami Európában nagy sikert hozott nekik.

1982 volt az ABBA utolsó éve. Kiadták az addigi 10 évet átfogó dupla albumukat: The Singles - The First Ten Years címmel. Tavaszra még egy új album volt tervben, azonban a májusi és június felvételek nehézkesen zajlottak, csupán három dalt rögzítettek: You Owe Me One, I Am the City és Just Like That. Benny Andersson és Björn Ulvaeus nem voltak megelégedve az eredménnyel, így az együttes nyári szünetet tartott. A további dalok rögzítését augusztus és november között folytatták, de ezek már csak kislemezeken jelentek meg, az új nagylemez már nem készült el. Az ABBA tíz évvel a megalakulás után abbahagyta a zenélést, így vége lett a '70-es évek legsikeresebb popcsapatának.

A svéd kiadó 1992-ben úgy határozott, hogy kiadja az ABBA Gold albumot, ami a legsikeresebb számokat tartalmazta. Az album robbanásszerűen a világ toplistái élére került, és az egyik legnagyobb sikere volt az együttesnek. 1993-ban ennek folytatásaként megjelent a More ABBA Gold, ami az addig kiadatlan I Am The Cityt is tartalmazta.

Az eltelt években mind a négyen szólópályán igyekeztek érvényesülni. Agnetha és Frida szólóalbummal próbálkozott, Björn és Benny pedig egy rég dédelgetett álmukat válthatták valóra, a musicalírást.

Diszkográfia[szerkesztés]

Az együttes tagjai a 2008-as "Mamma Mia!" színészeivel: bal szélen Benny, balról ötödik Agnetha, keze „Frida” vállán. Jobbról a második, pedig Björn

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz ABBA témájú médiaállományokat.