Ring Ring (dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ABBA
Ring Ring
kislemez
Megjelent 1973. február 14.
Felvételek Stockholm/Svédország
Stílus pop
Hossz 3:00
Kiadó Polar Music
Producer Benny Anderssonés Björn Ulvaeus
ABBA-kronológia
He Is Your BrotherRing RingNina Pretty Balerina

A Ring Ring hozta meg a nemzetközi áttörést az ABBA együttes számára 1973-ban. A kislemez hivatalos megjelenése 1974-re datálható Ausztráliában, Észak-Amerikában, valamint Európa legtöbb országában. A dalt eredetileg svéd nyelven írta Benny Andersson és Björn Ulvaeus, valamint menedzserük Stig Anderson. Az angol nyelvű fordításban Neil Sedaka és Phil Cody segédkeztek. A svéd verzió #1 helyezést ért el a svéd toplistán. A dalt német és spanyol nyelven is felvették.

Története[szerkesztés]

A "People Need Love" című daluk sikerével az együttes (ahogy akkor hívták: Björn&Benny, Agnetha&Frida), valamint a menedzserük, Stig Anderson ráeszméltek a potenciális siker lehetőségére amennyiben a lányok énekhangját ötvözik a fiúk dalszerzői képességével.Ekkor döntöttek úgy, hogy készítenek egy lemezt. Történetesen ez a lemez lett később a Ring Ring (album). Benny, Björn és Stig belekezdtek egy dal kiválasztásába, mellyel az együttes részt vehetett az 1973-as Eurovíziós Dalfesztivál hazai selejtezőjén. Pár nappal később elkészült a dal az eredeti svéd verziójú Ring Ring dallamával, és a "Klocklat" (Óra ketyegés) címmel. A szöveget Stig Anderson szerezte, kissé populárisabb megközelítéssel, mint az akkori jellegzetes versenydalok. A cél az volt, hogy megváltoztassa az Eurovíziós Dalfesztivál jellegzetes visszafogott, mesterkélt, már-már körülményes hangulatát. A dalt később átnevezték a telefoncsörgés ihlette "Ring Ring"-re.

Annak érdekében, hogy a dal több hallgatóhoz eljusson, nagyobb eséllyel szerepeljen az esetleges nemzetközi versenyen, felkérték az amerikai dalszerző Neil Sedaka-t és szerzőtársát Phil Cody-t, hogy készítsenek angol nyelvű szöveget. 1973. január 10-én a Stockholmi Metronom stúdióban felvették a lemezt. Michael B.Tretow, a stúdió hangmérnöke közreműködött Benny-vel és Björn-nel sok későbbi munkájuk elkészültében. Ő olvasott korábban egy könyvet egy bizonyos Phil Spector nevű zenei producerről, és az ő általa kitalált "Wall of sound" eljárásról (ezzel a technikával a dalok hanganyagát stabilizálni tudták, mely később alkalmassá tette azokat a rádiókban való lejátszásra minőségromlás nélkül), mellyel a '60-as évek óta a sikeres zenészek számait rögzítették. Ugyanakkor míg Spector a technikája kapcsán sok zenész azonos időben, azonos hangszeren történő játszását alkalmazta, addig ez a költségek miatt a Ring Ring album elkészítésénél lehetetlen volt. Megoldásként Tretow azt javasolta, hogy a háttérzenét rögzítsék még egyszer, ezzel elérték az "igazi" zenekari hanghatást.

Később a fesztivál hazai selejtezőjén Björn&Benny, Agnetha&Frida előadták a dalukat, azonban csak harmadik helyen végeztek. Ugyanakkor a skandináv toplistákon a daluk sokkal jobban szerepelt, mint a fesztivál nyertes dal, vagy a második helyezett. Mindössze ekkor döntöttek arról, hogy végleges együttest alkotnak és közös erővel a dalszerzésre fókuszálnak. Országos turnéra indultak, és nem szegte kedvüket a tény, hogy a Ring Ring daluk mindössze harmadik helyezést ért el, készek voltak a következő évi fesztiválon való részvételre, megírták a "Waterloo" című dalt.

Lista helyezések (1973, kislemezlisták)[szerkesztés]

Ország Helyezés
ausztrál Ausztrália 92 (1973-ban), 7 (1976-ban)
osztrák Ausztria 2
belga Belgium 1
brit Egyesült Királyság 32
holland Hollandia 5
francia Franciaország 82
Új-Zéland Új-Zéland 17
norvég Norvégia 2
Rhodézia 12
Dél-Afrika Dél-afrikai Köztársaság 3
svéd Svédország 1 (svéd verzió)
svéd Svédország 2 (angol verzió)

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Ring Ring (song) című angol nyelvű Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.