Angeleyes

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ABBA
Angeleyes
kislemez a(z) Voulez-Vous albumról
B-oldalVoulez-Vous Norvégia
Polar – POS 1253 [1]
Megjelent1979. július 2.
Formátum7", 12"
Felvételek1978.október 26.
Polar Music Stúdió
Stíluspop, rock, disco
Nyelvangol
Hossz4:20
KiadóPolar Svédország
SzerzőBenny Andersson
Björn Ulvaeus
ProducerBenny Andersson
Björn Ulvaeus
ABBA-kronológia
Voulez-Vous
(1979)
Angeleyes
(1979)
Gimme! Gimme! Gimme! (A Man After Midnight)
(1979)
SablonWikidataSegítség

Az Angeleyes (vagy "Angel Eyes") című dal a svéd ABBA együttes 1978-ban felvett kislemeze, mely a csapat 6. Voulez-Vous című stúdióalbumán található. A dal dupla A oldalas lemezen jelent meg 1979 júliusában. A dal szövegét, és hangszerelését Benny Andersson és Björn Ulvaeus végezte. A dal slágerlistás helyezett volt az Egyesült Királyságban, ahzol a 3. helyezést érte el a kislemezlistán.[2]

Története[szerkesztés]

Az Angeleyes - eredeti címe Katakusom - , egy olyan dal, melyben a főszereplő arra kéri a nőket, hogy elkerüljék a jóképű, mégis csaló ember ártatlan tekintetét, figyelmeztetve őket arra a játékra, amelyet szeret. A dalt Ulvaeus, Agnetha, és Anni-Frid énekli.

Megjelenés és fogadtatás[szerkesztés]

A dalt az Egyesült Királyságban dupla A oldalas vinyl lemezen jelentették meg a Voulez-Vous című dallal együtt. Az ABBA és az Epic kiadó munkatársa úgy vélte, hogy az Angeleyes jelentősen népszerű lesz a rajongók körében. A dalhoz videóklip nem készült, azt a Voulez-Vous című dallal együtt reklámozták. A dal 1979 augusztusában 3. helyezett volt a brit slágerlistán.

A megjelenés után az ABBA Angeleyes című dala az Egyesült Királyság Top 20-as helyezettje volt a slágerlistán, amikor ugyanezzel a címmel a brit Roxy Music is ugyanezen a slágerlistán szerepelt.[3] A dalt Bryan Ferry és Andy Mackay szerezték, és bár a két dalnak vannak lírai hasonlóságai, ez utóbbi inkább a kortárs pop-rock stílusra hasonlít.

A da az Egyesült Államokban 1979 októberében a 64. helyen szerepelt a Billboard Hot 100-as listán. A dalt csak a várakozások ellenére csak mérsékelten játszották az USA-ban.[2]

A dal három hónappal a megjelenése után szerepelt a csapat válogatás albumán, a Greatest Hits Vol. 2 címűn, azonban nem szerepelt a The Singles: The First Ten Years című válogatáson.

A dal szerepel továbbá a More ABBA Gold: More ABBA Hits 1993-ban megjelent válogatás albumon, valamint a 4 CD-t tartalmazó Thank You for the Music című kiadványon is. A The Definitive Collection (2001),[4] és a The Albums (2008) is szintén tartalmazza ezt a dalt.[5]

Megjelenések[szerkesztés]

7" Kanada Kanada Atlantic – AT 3609 [6]

  • A Voulez-Vous 5:08
  • B Angeleyes 4:20

Slágerlista[szerkesztés]

Slágerlista (1979) Legjobb
helyezés
Egyesült Királyság Brit kislemezlista[7] 3
Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok Billboard Hot 100[2] 64
Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok Billboard Adult Contemporary[8] 37
Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok Cashbox Top 100 Singles[9] 76
Slágerlista (2018) Legjobb
helyezés
Skócia Skócia (Official Charts Company)[10] 91

Feldolgozások[szerkesztés]

  • A német E-Rotic nevű csapat 1997-es Thank You for the Music című albumán szerepel a dal, mely 1998-ban a Dancemania 8 című válogatás albumra is felkerült.
  • Az amerikai The Czars nevű alternatív rockzenekar 2006-os Sorry I Made You Cry című albumán szerepel a dal feldolgozása.
  • Az Abbacadabra nevű csapat az Almighty Records kiadónál jelentett meg a dalt, melynek zenei alapjai a kiadó honlapján is megtalálhatóak.[11]

Megjelenés egyéb médiában[szerkesztés]

Az Angel Eyes szerepel a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmzenei albumon is, ahol Julie Walters (Rosie) és Christine Baranski (Tanya), valamint Amanda Sexfried (Sophie) éneklik a dalt. Az album a Capitol és Polydor kiadónál jelent meg 2018. július 13-án.

Slágerlista (2018) Legjobb
helyezés
Skócia Skócia (Official Charts Company)[12] 61

Források[szerkesztés]