One of Us

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
ABBA
One of Us
kislemez a(z) The Visitors albumról
B-oldalShould I Laugh or Cry Svédország
Polar – POS 1291 [1]
Megjelent1981 december 7. (Svédország)
1981. december 4. (Egyesült Királyság)
1983. február (Amerikai Egyesült Államok)
Formátum7"
Felvételek1981. október 21.
Polar Music Stúdió Stockholm
Stíluspop, disco, euro pop
Nyelvangol
Hossz3:55
KiadóPolar Svédország SVE
Epic Egyesült Királyság UK
Atlantic Amerikai Egyesült Államok US
SzerzőBenny Andersson
Björn Ulvaeus
ProducerBenny Andersson
Björn Ulvaeus
ABBA-kronológia
Lay All Your Love on Me
(1981)
One of Us
(1981)
Slipping Through My Fingers
(1981)
SablonWikidataSegítség

Az One of Us (svédül: En av oss) az első kimásolt kislemez az ABBA utolsó The Visitors című stúdióalbumáról. A kislemez 1981. debemberében jelent meg, és szerepel az ABBA Gold: Greatest Hits és Number Ones című válogatás albumokon is.

Története[szerkesztés]

Az One of Us, mely eredetileg Number 1 és Mio Amore neveket viselte, az 1981-es The Visitors című album egyik kimásolt dala, melyet Agnetha Fältskog énekelt. A dal egyike annak a számnak, mely Björn és Benny dalszerzéseinek egyik sötétebb időszaka, mivel a két férfi válása erősen rányomta bélyegét az általuk szerzett dalokra, mind szövegileg, mind zeneileg. A dal valóban arról, hogy egy nő megpróbál egy régi kapcsolatot újjáéleszteni, mely véget ért. Stig Andersson menedzser részéről aggályok merültek fel a dallal kapcsolatban, mert szerinte túl elnyomott a dal, és túl lírai. Ennek ellenére a dal az első kimásolt kislemez volt az albumról, melyen szerepelt az albumon nem elérhető "Should I Laugh or Cry" című dal is a kislemez B. oldalán. A dal az együttes pályafutásának utolsó 1. helyezést elért dala volt. Az One of Us című kislemez az album megjelenése után már nem volt kapható a svéd boltokban.

Az Egyesült Királyságban az One of Us egy másik borítóval jelent meg, míg a legtöbb országban a kislemez borítója megegyezett az album borítójával, az Epic Records kiadó más képet szeretett volna a brit kiadáshoz, és külön fotókat használt fel a csapat tagjairól, egy nagy ABBA logóval együtt. Agnetha és Frida az előlapon láthatóak, míg Björn és Benny a hátlapon kaptak helyet. A fotók eléggé elavultak voltak, mivel Frida még mindig göndör hajjal látható, míg Björn szakállt viselt. Egy korlátozott kiadású picture disc is kiadásra került a dalból.

A B. oldalon található "Should I Laugh or Cry" című dal egy beszédes beszámolót is tartalmazott, mely a brit és dél-afrikai kiadásokban jelent meg csupán. Az Epic Recordshoz szállított mesterszalagok tartalmazták ezt a hibát, de nem javították, így ebben a formában jelentek meg. A 2000-es évek elején az Epic jogai az Egyesült Királyságban már lejártak, bár még mindig az Egyesült Királyságban birtokolták ezen mesterszalagokat a kislemez kiadások számára. Később a szalagok a stockholmi Polar Music kiadóhoz kerültek, mely már az Universal Music tulajdonában volt, aki később kiadta a javított változatot, és hozzáférhetővé tette CD-n először. Ez a változat található a Deluxe Edition című box részeként is, mely 2012. április 23-án jelent meg.

Fogadtatás[szerkesztés]

Az One of Us című dal volt az első hivatalos kiadás, melyen már a zenekar tagjai elváltak voltak. Ez volt az ABBA utolsó sikere, és 1. helyezett dala. A dal első helyezett volt Belgiumban, Németországban, Írországban, és Hollandiában is 1. helyezett volt, mely a 13. és egyben utolsó volt az Eurochart listán. A dal további országokban is sikeres volt, többek között Ausztria, Franciaország, Norvégia, Dél-Afrika, Spanyolország, és Svájc.

A dal az Egyesült Királyságban a 11. helyen debütált 1981. december 12-én, és a következő héten a 3. helyig jutott. A dal 3 hetet töltött ebben a pozícióban, és 10 hétig volt slágerlistás helyezés. Miután 1982. január 16-án elhagyta a slágerlistát, ez a dal volt az utolsó Top 10-es kislemeze a csapatnak.[2]

A dal 1983. februárjáig nem jelent meg az Egyesült Államokban, azonban csupán a 107. helyet sikerült elérnie a slágerlistán. Ez az eredeti megjelenés után jóval később történt, és addigra az ABBA már feloszlott.

Megjelenések[szerkesztés]

7" Spanyolország Spanyolország Carnaby – MO 2109 [3]

  • A One Of Us 3:55
  • B Should I Laugh Or Cry 4:25

Videóklip[szerkesztés]

A dalhoz tartozó klipet Lasse Hallström rendezte. A dalban Agnethát egy olyan nőként ábrázolják, aki új házba költözik, feltehetően egy válás, vagy egy partnerével való szakítás után.[4]

Slágerlista[szerkesztés]

Heti összesítés[szerkesztés]

Slágerlista (1981–83) Legjobb
helyezés
Ausztrália Ausztrália Australian Singles Chart 48
Ausztria Ausztria Austrian Singles Chart 3
Belgium Belgium Belgian Singles Chart 1
Hollandia Hollandia Dutch Top 40[5] 1
Hollandia Hollandia Single Top 100[6] 1
Európai Unió Európa Eurochart Hot 100 Singles 1
Finnország Finnország Finnish Singles Chart 17
Franciaország Franciaország French Singles Chart 8
Németország Németország German Singles Chart 1
Írország Írország Ír slágerlista [7] 1
Új-Zéland Új-Zéland New Zealand Singles Chart 43
Norvégia Norvégia Norwegian Singles Chart 6
Spanyolország Spanyolország Spanish Singles Chart 7
Svédország Svédország Swedish Singles Chart 13
Svájc Svájc Swiss Singles Chart 3
Egyesült Királyság Egyesült Királyság Brit kislemezlista[8] 3
Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült ÁllamokBillboard Bubbling Under the Hot 100 107
Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült Államok Billboard Adult Contemporary[9] 33

Év végi összesítések[szerkesztés]

Slágerlista (1981) Helyezés
Hollandia Hollandia (Single Top 100)[10] 60
Slágerlista (1982) Helyezés
Hollandia Hollandia (Dutch Top 40)[11] 97

Feldolgozások[szerkesztés]

  • 1995 júniusában a svéd eurodance énekes Pandora jelentette meg saját változatát, mely Tell the World című stúdióalbumán is megtalálható. A dal 13. helyezést ért el a svéd kislemezlistán, Finnországban viszont 1. helyezett volt.
  • Az A-Teens The ABBA Generation című albumán volt hallható a dal, saját feldolgozásukban 1999-ben.
  • 2018. július 13-án megjelent a Mamma Mia! Sose hagyjuk abba című filmzene album a Capitol és Polygram kiadó gondoz ásában. A dalt Amanda Seyfield (Sophie) és Dominic Cooper (Sky) adta elő. Producere Benny Andersson volt.
  • 2018. szeptember 21-én megjelent a dal Cher saját feldolgozásában, mely Dancing Queen című stúdióalbumán található.

Források[szerkesztés]