When All Is Said and Done

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ABBA
When All Is Said and Done
kislemez a(z) The Visitors albumról
B-oldal Should I Laugh Or Cry Brazília
RCA – 101.8233[1]
Megjelent 1981. december 31. (csak az Egyesült Államokban jelent meg.)
Formátum 7"
Felvételek 1981. március 16-19.
Polar Music Stúdió Stockholm
1981. november 14.
(végső munkálatok)
Stílus euro pop
Hossz 3:20
Kiadó Atlantic Amerikai Egyesült Államok US
Szerző Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Producer Benny Andersson
Björn Ulvaeus
ABBA-kronológia
Slipping Through My Fingers
(1981)
When All Is Said and Done
(1981)
Head over Heels
(1982)

A When All Is Said and Done című dal a svéd ABBA együttes 1981. december 31.-én megjelent kislemeze az utolsó The Visitors című stúdióalbumukról. A dalt Anni-Frid Lyngstad énekli. A kislemez csupán az Egyesült Államokban jelent meg, B. oldalán az albumon nem publikált "Should I Laugh or Cry" című dallal. A dal az amerikai Billboard Hot 100 slágerlistára is felkerült, a 27. helyre.

Áttekintés[szerkesztés]

Az együttes két házaspárból állt, melyből Björn Ulvaeus és Agnetha Fältskog a The Winner Takes It All megjelenésekor már elváltak, majd őket követte Benny Andersson és Anni-Frid Lyngstad a When All Is Said and Done megjelenésekor.

A dal felvételei 1981. márciusában kezdődtek, amikor már Andersson és Lyngstad egy hónapja elvált emberek voltak. Mégis érezhető volt a zűrzavar a stúdióban, és ez rányomta a bélyegét a közös munkára is.[2]

A dalban Frida mindazt belefektette a dalba, amit érzett, fájdalmakat, érzelmeket, melyeken a válás során keresztülmentek. Az első felvételeket teljesen megváltoztatták, melyről Frida később emlékezett: "Minden szomorúságom benne volt a dalban."

Az ABBA felvett egy spanyol nyelvű változatot is "No Hay a Quien Culpar" címmel, mely Mexikóban, és Észak-Amerikában jelent meg. A spanyol nyelvű változatot Buddy és Mary McCluskey írták. Melynek az angol fordítása a "No One Is to Blame" lett lefordítva spanyol nyelve. A dalt kicsit átremixelték, és az eredeti angol változathoz képest a spanyol nyelvű változat kicsit melegebb érzést keltett.

Videóklip[szerkesztés]

A dalhoz tartozó videót Lasse Hallström rendezte, melyet a tengeren forgattak, a stockholmi szigetvilágban. A dal spanyol változatához októberben készítettek klipet.[3] Ennek eredményeképpen az angol változat részei is szerepelnek a spanyol változatban. Különösképpen, hogy mindkét videóhoz más-más frizurája volt Fridának. Ez látható a spanyol változatban is.[4]

Fogadtatás[szerkesztés]

A legtöbb országban az One of Us című kislemez jelent meg először a The Visitors című albumról, azonban az Atlantic Records a "When All Is Said and Done"-t választotta, így csupán az Egyesült Államokban jelent meg a dal kislemezen, mely csupán a 27. helyre került a Billboard listán. Ez volt a csapat 14. és legutolsó Top 40-es slágere.

A dal 10. helyezett volt az Adult Contemporary slágerlistán, valamint az utolsó Top 10-es slágere volt a Billboard Dance/Disco kislemezlistáján, ahol a 8. helyig jutott.[5]

A dal Kanadában is sikeres volt, és 1982. márciusában a 4. helyezett volt az Adult Contemporary listán, ahol kilenc hetet töltött el ott.[6]

A dalt Ausztráliában is kiadták a "Soldier" című dallal együtt, mely a kislemez B. oldalán szerepelt. A dal 81. helyezett volt az országban.[7]

Megjelenések[szerkesztés]

7" Amerikai Egyesült Államok Atlantic – 3889[8]

 • A When All Is Said And Done 3:20
 • B Should I Laugh Or Cry 4:30

Slágerlista[szerkesztés]

Slágerlista (1982) Legjobb
helyezés
Ausztrália Ausztrália Australian Singles Chart 81
Kanada Kanada Canada Adult Contemporary 4
Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült ÁllamokBillboard Hot 100 27
Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült ÁllamokBillboard Adult Contemporary 10
Amerikai Egyesült Államok Amerikai Egyesült ÁllamokBillboard Dance/Disco 8

Feldolgozások[szerkesztés]

 • 1996-ban a brit énekesnő Hazel Dean készítette el saját változatát a "The Winner Takes It All: Hazel Dean Sings Abba" című albumára.
 • A dal hangszeres változatát készítették el a 2004-es ABBA emlékalbum a Funky ABBA lemezre. Nils Landgren zenész mellett Benny Andersson is közreműködött zongorán, és a svéd jazz énekesnő Viktoria Tolstoy énekelt.
 • 2006-ban a svéd operaénekesnő Anne Sofie von Otter vette fel saját változatát az I Let the Music Speak című albumra.
 • A dal eurodance változatát DJ Ensamble készítette el a Trancing Queen című albumára, mely később megjelent a 2007-es Remixland Summer 2007 című válogatáslemezen is.[9]
 • 2007-ben a The Idea of North előadta a dal acapella változatát, mely szerepel a Lie at the Powerhouse CD-n és DVD-n.
 • 2018-ban a norvég jazz énekes Inger Marie Gundersen készítette el saját változatát, mely Feels Like Home című albumán szerepel.

Mamma Mia változat[szerkesztés]

A dal felcsendül a Mamma Mia! című filmben is Sam Carmichael révén (Pierce Brosnan játssza), melyet Meryl Streep is énekelt. A dal lényegesen különbözik az eredeti változattól, nem csak abban, hogy balladává alakították át, hanem mert Björn Ulvaeus a film számára megváltoztatta a dalszöveg egy részét:

" It's been there in my dreams, the scene I see unfold. True at last, flesh and blood, to cherish and to hold Careless fools will suffer, yes, I know and I confess: Once I lost my way when something good had just begun Lesson learned – it's history – when all is said and done"

A filmben a dalszövegnek teljesen más jelentőségük van, mint az eredetiben. A párokat külön utakon ábrázolja, majd két szeretőt mutat be, akik újra egymásra találnak. Ez az egyetlen dal, mely nem szerepel az eredeti színpadi változatban.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. https://www.discogs.com/ABBA-When-All-Is-Said-And-Done/release/6336785
 2. https://abbasite.com/articles/when-all-is-said-and-done-the-lost-hit-single/
 3. Archivált másolat. [2019. július 4-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 18.)
 4. https://www.youtube.com/watch?v=6qmzmD4POMk
 5. https://www.billboard.com/music/abba/chart-history/dance-club-play-songs
 6. Archivált másolat. [2016. március 15-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 18.)
 7. Archivált másolat. [2007. december 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 18.)
 8. https://www.discogs.com/ABBA-When-All-Is-Said-And-Done-Should-I-Laugh-Or-Cry/release/5280668
 9. Archivált másolat. [2019. február 6-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2019. június 18.)