SOS (ABBA-dal)

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
ABBA
SOS
kislemez a(z) ABBA albumról
B-oldal Man In The Middle
Megjelent 1975 június (Svédország)
1975 szeptember 6
(Egyesült Államok)
1975 szeptember 20 (UK)
Formátum 7" kislemez,
Stílus sláger
Nyelv angol
Hossz 3:22
Kiadó Polar Svédország SVE
Szerző Benny Andersson
Björn Ulvaeus
Producer Benny Andersson
Björn Ulvaeus
ABBA-kronológia
Bang-A-Boomerang
(1975)
SOS
(1975)
Mamma Mia
(1975)

Az SOS című dal a svéd ABBA 1975-ben megjelent azonos címet viselő ABBA stúdióalbumról kimásolt kislemez, melynek B. oldalán a Man In The Middle című dal kapott helyet.

A dal svéd nyelven Agnetha Elva Kvinnor I Et Husen[1] című 1975-ös szólólemezén is megtalálható, valamint kislemezen is megjelent.[2] Az SOS című dal volt a Waterloo című dal óta az egyik legnagyobb világsláger.

Előzmények[szerkesztés]

Az SOS című dalt Benny Andersson, Björn Ulvaeus, Stig Anderson írták, melyet a Glen Stúdióban rögzítettek 1974 augusztus 22-23-án. A dal címét maga Stig adta, bár a szövegeket Ulvaeusék írták. A dal címe eredetileg Turn Me On lett volna.

A dal egyedülállónak számított a kor pop dalai között, mely kíséret nélküli klasszikus billentyűzettel nyit egy lehangolt D-minor kulcsban. Ellentétben az ABBA korábbi dalaival, a vokál Fältskog érzelmi szóló énekével kezdődik. A lehangoló akkordokat a Minimoog szintetizátor dallama és a női vokál határozza meg. A dal ekkor egy kórus hangzásba csap át, melyet egy torzított elektromos gitár és a kórus határoz meg.

Annak ellenére, hogy a dal több slágerlistán is az első helyezést érte el, a So Long című dalt választották az album első kislemezének, elsősorban azért, mert hasonló a Waterloo című dalhoz.

Björn Ulvaeus elmondta, hogy három év elteltével próbálta meghatározni a dal stílusát, mivel a rajongók csupán pop csapatként emlegették őket.

A zenekar első látogatása az Egyesült Államokba 1975 november 15-én történt, amikor meghívást kaptak az American Bandstand című showműsorba,[3] mely Los Angelesben volt.

Videoklip[szerkesztés]

A zenei videót Lasse Hallstrom rendező készítette. A videó nagy része egy kameraállásból került rögzítésre, mintha egy toronyból származnának. A tagok arcai néha torzulnak a fényekből eredően. A videoklip a YouTube-on az AbbaVEVO csatornán 2009 október 8 óta elérhető, és 2017 júniusa óta több mnt 40 millióan nézték meg.[4]

Források[szerkesztés]