In Through the Out Door

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Led Zeppelin
In Through the Out Door
Led Zeppelin – In Through the Out Door (album cover).jpg
nagylemez
Megjelent 1979. augusztus 15.
Felvételek Polar Studios, Stockholm
1978. november-december
Stílus Hard rock
Nyelv angol
Hossz 42 perc 25 mp
Kiadó Swan Song Records
Producer Jimmy Page, Peter Grant
Kritikák
Led Zeppelin-kronológia
The Song Remains the Same
(1976)
In Through the Out Door
(1979)
Coda
(1982)

1979. augusztus 15-én jelent meg a Led Zeppelin utolsó stúdióalbuma, az In Through the Out Door. A felvételek 1978 novemberében és decemberében, az ABBA stockholmi stúdiójában, a Polar Studiosban készültek. A címet a tagok magánéleti problémái és a punkzene előretörése ihlette: úgy gondolták, hogy a rajongókat visszaszerezni olyan, mintha a kijáraton ('Out' door) keresztül próbálnánk bemenni a bejárat ('In' door) helyett. Emellett azonban két másik lehetséges magyarázat is van. Plant meglepve tapasztalta, hogy mekkora népszerűségnek örvend a homoszexuális férfiak körében; ezek szerint a cím („A kijáraton át”) egy ironikus utalás az anális szexre. A Fekete Vidéken (melybe Birmingham egyes részei is beletartoztak) az „out door” a pubnak az a része volt, ahol nem ittak az emberek. Külön bejárata volt, de át lehetett menni az italozó részbe, így a tizenéves fiúk anélkül ihattak alkoholt, hogy kidobták volna őket. Plant és Bonham ismerhette ezt, és szinte biztos, hogy gyerekkorukban ki is használták. Így az album címe egy szójáték, melynek három különböző értelmezése van.

Az eredeti bakelit tasakja különleges volt: a külső borítón barna csomagolópapír volt, a belső borítón pedig egy fekete-fehér rajz, amit ha nedves kefével átdörzsöltek, színessé vált. Hat különböző borítóképet készítettek (az elülső és hátsó borítón is volt kép), viszont a barna csomagolópapír miatt a vásárló nem tudta, hogy melyiket veszi meg. (A tasak gerincén van egy kód, melynek alapján megállapítható, hogy melyik borító van az adott albumon – ezt a kódot néhány felbontatlan tasakon is látni lehetett.) Mind a hat borítón ugyanaz a jelenet látható (egy férfi eléget egy levelet) – a többi borítón szereplő emberek valamelyikének szemszögéből. A borítót a Hipgnosis csoport készítette.

A Billboard listáján az In Through the Out Door az 1. helyet érte el. Ez volt a Led Zeppelin utolsó albuma, ami John Bonham halála előtt jelent meg.

Az album dalai[szerkesztés]

 1. "In the Evening" (John Paul Jones – Jimmy Page – Robert Plant) – 6:49
 2. "South Bound Saurez" (John Paul Jones – Robert Plant) – 4:12
 3. "Fool in the Rain" (Jimmy Page – Robert Plant – John Paul Jones) – 6:12
 4. "Hot Dog" (Jimmy Page – Robert Plant) – 3:17
 5. "Carouselambra" (John Paul Jones – Jimmy Page – Robert Plant) – 10:31
 6. "All My Love" (Robert Plant – John Paul Jones) – 5:53
 7. "I’m Gonna Crawl" (John Paul Jones – Jimmy Page – Robert Plant) – 5:30

Közreműködők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

 • Leif Mases – hangmérnök
 • Hipgnosis – borító
 • Jimmy Page – producer
 • Peter Grant – produkciós vezető