XYZ

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
XYZ
Információk
Alapítva 1981
Műfaj progresszív rock
Kiadó Swan Song Records

Az XYZ egy supergroup lett volna, ám az ötlet nem valósult meg soha. A rövidítés az eX-Yes & Zeppelin kifejezés kiemelt betűiből állt össze. A gondolat Jimmy Page, Chris Squire és Alan White fejében fogalmazódott meg, ám miután 1981-ben Robert Plant nem fogadta el a tagok felkérését, így az ötletet elejtették.

1990-ben megjelent egy illegális felvétel az XYZ számaiból, melyet Chris Squire stúdiójában vett fel a csapat 1981 áprilisában. Sokak úgy gondolják, hogy ezek olyan demófelvételek, amiket 1987-ben loptak el Jimmy Page házából. Ez a kiadás négy instumentális számot tartalmaz: a Fortune Hunter című 1981-es felvételt, amelyrt 1986-ban a Mean Business című The Firm albumon azonos címmel vettek át, az 1977-es Mind Drive-ot, mely a Yes egyik klasszikus alkotása, valamint a Telephone Spies és a And (Do) You Believe It néven ismert számokat. 2001-ben még megírták Can You Imagine-t, mely később szerepet kapott a Magnification című Yes-lemezen.

Squire és White később készített egy kislemezt Run With the Fox címmel, mely egy XYZ-demó dallamán alapul. Később a két zenész megalapította a Cinemát Tony Kaye és Trevor Rabin társaságában, és ez később a Yes újraalakulásához vezetett, hisz Jon Anderson is csatlakozott a kompániához. Ez a merőben új felállású együttes vette föl a 90125-öt.

Tagok[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a XYZ (band) című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel.