Strange Sensation

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Strange Sensation
Információk
EredetEgyesült Királyság
Alapítva2001
Aktív évek1993-2007
Műfajhard rock
KiadóMercury Records
Tagok
Robert Plant
Justin Adams
John Baggott
Clive Deamer
Billy Fuller
Skin Tyson
Korábbi tagok
Charlie Jones
Porl Thompson
Michael Lee
SablonWikidataSegítség

A Strange Sensation Robert Plant háttérzenekara, amit kilenc év alatt alakítottak ki Plant szólóalbumainak felvételei alatt. 1993-ban a Fate of Nations után Plant és Jimmy Page újra összeálltak, és megalapították a Page and Plant formációt. Az első albumuk a No Quarter: Jimmy Page and Robert Plant Unledded volt, a zenészek feltárták a Led Zeppelin dalok világzenei újraértelmezéseit egy marokkói string („húrszalag”) zenekar és egy egyiptomi zenekar segítségével, velük pótolták a hagyományos rock and roll felállást.

A duó következő albuma a Walking into Clarksdale és az azt követő turné hagyományosabb rock vállalkozás volt. Plant az észak afrikai zenére fordította a figyelmét, különösen a Tuareg Rock és a Mali Zenei Fesztiválra.

2002-ben Plant visszatért a Dreamland című albummal, a blues és rock zenei album az eredeti Strange Sensation felállgással valósult meg, de Plant szóló lemezeként jelentették meg. A következő album a 2003-ban megjelent Sixty Six to Timbuktu című válogatáslemez volt, az összeállítás tartalmazta Plant korai szóló felvételeit is, például egy a CBS Recordsnál tizenhat évesen felvett számot, egészen a legújabb felvételekig, például a Win My Train Fare Home (If I’m Lucky) című dalig, amit a Mali Zenei Fesztiválon adott elő Justin Adamszel.

Az első teljes hosszúságú Strange Sensation albumot 2005. április 25-én bocsátották ki: a Strange ReArranger a világi és Western zenei hatások egy keveréke, vallásra és végzetre való misztikus, rézsútos és némileg cinikus utalásokkal. Az album tartalmaz néhány finom politikai nyilatkozatot is. 2006-ban jelent meg a csoport DVD-je, amin Robert Plant és Led Zeppelin dalokat adnak elő, ez a Soundstage: Robert Plant and the Strange Sensation.

Felállás[szerkesztés]

Korábbi tagok

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Strange Sensation című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.