Presence

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Led Zeppelin
Presence
Led Zeppelin – Presence (album cover).jpg
nagylemez
Megjelent 1976. március 31.
Felvételek Musicland Studios, München
1975. november-december
Stílus Hard rock
Nyelv angol
Hossz 44 perc 24 mp
Kiadó Swan Song Records
Producer Jimmy Page
Kritikák
Led Zeppelin-kronológia
Physical Graffiti
(1975)
Presence
(1976)
The Song Remains the Same
(1976)

1976. március 31-én jelent meg a Led Zeppelin hetedik albuma, a Presence. Az album terve Robert Plant rodoszi autóbalesete (1975. augusztus 5.) után született meg; a baleset lehetetlenné tette az 1975-1976-ra tervezett világkörüli turné lebonyolítását. Mialatt Plant a kaliforniai Malibuban gyógyult, Jimmy Page-dzsel elegendő mennyiségű dalt írt ahhoz, hogy a hollywoodi SIR stúdióban elkezdjék a próbákat. Az albumot három hét alatt vették fel a müncheni Musicland Studiosban; a felvételek közben Plant egy karosszékben ült. A gyors munka egyik oka az volt, hogy stúdióidejüket közvetlenül a Rolling Stones ideje elé foglalták le, akiket eléggé meglepett, hogy tizenhét nap alatt minden (a felvételek és a keverés is) elkészült. Jimmy Page két napig ébren maradt, hogy saját rájátszásait felvegye. A Stones zenészei nem tudhatták, hogy a Led Zeppelinnek általában ez a stúdiómódszere. Ebben még az is benne van, hogy a felvételek közben Plant újra eltörte sérült bokáját, mivel az egyik szám felvétele közben túlságosan megfeledkezett magáról.

Page és Plant úgy tervezte, hogy – első albumukhoz hasonlóan – visszatérnek a hard rockhoz, csak még komplexebb formában. Ez a Led Zeppelin egyetlen stúdióalbuma, melyen sem akusztikus, sem billentyűs hangszereket nem használtak (a "Candy Store Rock" alig-alig hallható akusztikus gitárjától eltekintve).

A borítót a Pink Floyd-albumok borítóiról nevezetes Hipgnosis csoport készítette. A külső és belső borítón látható emberek egy fekete, obeliszkszerű tárgy mellett társalognak. A belső borítón a tárgyra csak „A Tárgy – The Object”-ként hivatkoznak. A tárgy a Led Zeppelin „erejét és jelenlétét” jelképezi. A Led Zeppelin Remasters jegyzetében Page ezt mondta:

„Az albumnak nem volt munkacíme. A borító tervezője azt mondta: »Amikor rátok gondolok, mindig a hatalom és az erő jut az eszembe. Határozott jelenlét (presence) van ott.« Ennyi. Ő 'Obelisk'-nek hívta volna. Nekem viszont fontosabb volt, hogy mi van az obeliszk mögött. Hogy őszinte legyek, a cím elég vicces. A 2001 egyfajta kigúnyolása. Rendkívül mulatságos.”

A Billboard listáján a Presence az 1. helyet érte el, az angol toplistákon 14 hétig szerepelt, minden egyéb Led Zeppelin albumnál kevesebbet. A megjelenése előtt Dave Dee, az Atlantic Records promóciós ügynöke azt jósolta, hogy minden idők legnagyobb sikere lesz. A jóslat nem vált be (annak ellenére, hogy az Amerikai Egyesült Államokban már elővételben platinalemez lett), de ma már tudható, hogy a Presence a hard rock egyik legmaradandóbb albuma.

Az album dalai[szerkesztés]

Minden dalt Jimmy Page és Robert Plant írt, kivéve, ahol jelölve van.

 1. Achilles Last Stand – 10:25
 2. For Your Life – 6:20
 3. Royal Orleans (Jimmy Page – Robert Plant – John Paul Jones – John Bonham) – 2:58
 4. Nobody's Fault But Mine – 6:27
 5. Candy Store Rock – 4:07
 6. Hots on for Nowhere – 4:43
 7. Tea for One – 9:27

Közreműködők[szerkesztés]

Produkció[szerkesztés]

 • Keith Harwood – hangmérnök, keverés
 • Jeremy Gee – asszisztens
 • Hipgnosis – borító design
 • George Hardie – borító design
 • Jimmy Page – producer
 • Peter Grant – produkciós vezető