Candy Store Rock

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Led Zeppelin
Candy Store Rock
kislemez a Presence albumról
B-oldal Royal Orleans
Megjelent 1976. június 18. (USA)
Formátum 7"
Felvételek 1975. november–december, Musicland Studios, München, Németország
Stílus Rock and roll[1]
Nyelv angol
Hossz 4:10
Kiadó Swan Song
Szerző Jimmy Page, Robert Plant
Producer Jimmy Page
A(z) Presence album dalai
Nobody’s Fault But Mine
(4)
Candy Store Rock
(5)
Hots on for Nowhere
(6)

A Candy Store Rock az angol Led Zeppelin együttes dala az 1976-os Presence albumukról. A szám kislemezen is megjelent az Amerikai Egyesült Államokban 1976. június 18-án, de a listákra nem került fel. Szerzője Jimmy Page gitáros és Robert Plant énekes volt.

Történet[szerkesztés]

A dal az 1950-es évek rock and roll számainak a stílusában íródott. Közponban Robert Plant éneke van, aki a dalszöveget a rockabilly előadók tiszteletére írta. John Bonham dobosra itt nem a bombasztikus játékstílus a jellemző, hanem a cintányérok és a gitárok közötti, visszafogottabb kölcsönhatás. Jimmy Page gitárszólója a dal közepe táján helyezkedik el, ami rövid és kimért.[2] Az együttes a számot a Musicland Studios-ban Németországban rögzítette, 1975 november/december hónapokban, amikor a Presence albumon dolgoztak. A "Candy Store Rock" megírása mindössze egy órát vett igénybe. Plant egy kerekesszékből énekelte fel a részeit, mivel ebben az időben gyógyuló félben volt egy görögországi autóbaleset következtében. Az énekesnek ez az egyik kedvenc dala a Presence albumról.

A dal soha nem szerepelt élőben a Led Zeppelin koncerteken, kivéve Cincinnatiban (Ohioban) 1977. április 20-án.[2] Ezen a Short River Coliseumban adott fellépésen is csak egy rövid bemutatót tartottak a számból. Legközelebb 1995. július 26-án a Wembley Arenaban, Page és Plant a Black Dog közben egyperces improvizáció keretében megidézte a szerzeményt. Teljes egészében 2001. július 7-én Montreuxban adta elő Page és Plant.

A "Presence" korabeli kritikái közül Stephen Davis a Rolling Stone írója úgy vélekedett a dalról, hogy tökéletesen felidézi azt a Los Angeles-i miliőt, amelyben a zenekar alkotott a lemezfelvétel során.[3] Ezenkívül szentségtelen hibridként írt a dalról, amelyben Buddy Holly és David Bowie jellemzői keverednek.[3] A "Presence" (Deluxe Edition) újrakiadásának apropóján a Popmatters is közölt írást, melynek kritikusa Andrew Doscas szerint a dal előzménye a Rock and Roll című tétel a zenekar negyedik albumáról.[4] Robert Plant később azt nyilatkozta hogy az Achilles Last Stand mellett ez a dal "mentette meg" a Presence albumot. A felvételek idején viharos időket élt át az énekes, és az itt hallható ritmusszekció játéka inspiráló hatással volt rá.

Közreműködők[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Shadwick, Keith. Led Zeppelin: The Story of a Band and Their Music 1968–1980, 1st, San Francisco: Backbeat Books, 248. o. (2005). ISBN 0-87930-871-0 
  2. a b Dave Lewis (1994), The Complete Guide to the Music of Led Zeppelin, Omnibus Press, ISBN 0-7119-3528-9.
  3. a b Davis, Stephen. „Presence”, Rolling Stone, 1976. május 20. 
  4. Led Zeppelin: Presence (Deluxe Edition). PopMatters , 2015. szeptember 10. (Hozzáférés: 2017. július 28.)