Steve Lukather

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Steve Lukather
Steve Lukather front.jpg
Életrajzi adatok
Született 1957október 21. (60 éves)
USA San Fernando Valley, CA, USA
Házastársa Shawn Batten (2002–2010)
Pályafutás
Műfajok hard rock, pop rock, progresszív rock, jazz fusion
Aktív évek 1975-től napjainkig
Kapcsolódó előadó(k) Toto, El Grupo, Boz Scaggs, Doves Of Fire, Los Lobotomys
Hangszer gitár, billentyűs hangszerek, mandolin
Tevékenység
 • gitáros
 • énekes
 • banjoist
 • zenei producer
 • dalszerző
Kiadók Columbia Records

Steve Lukather weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steve Lukather témájú médiaállományokat.

Steve Lukather 1957. október 21-én született Kaliforniában (San Fernando Valley).

Élete[szerkesztés]

Amíg apja nem vett neki egy gitárt, és egy Meet The Beatles albumot, zongorázni és dobolni tanult. Az album és a gitár megváltoztatta a 7 éves Luke életét.
Először magától tanulgatott gitározni, majd idősebb barátai mutatták neki, hogyan fogja az akkordokat. A középiskolában megismerte Jeff Porcaro-t és David Paich-et, két tapasztaltabb stúdiózenészt. Félig-meddig már tudott gitározni, amikor (körülbelül 15 éves korában) a klasszikus / jazz / country zenész, Jimmy Wyble kezdte tanítani. A középiskola alatt Jeff Porcaro az egyik legjobb barátja, és mentora lett Steve-nek.

Jeff Porcaro és David Paich (a Boz Scaggs-sal való turné után, 1976-ban) megkérdezte Steve Lukather-t, Bobby Kimball-t, David Hungate-et és Steve Porcaro-t, hogy lenne-e kedvük csatlakozni az együttesükhöz, a Toto-hoz. (Jeff Porcaro, David Paich és Jay Graydon vitték Lukathert egyre beljebb a stúdiózás világában. A 70-es, 80-as években Lukather megmutatta magát, mint az egyik legjobb stúdiózenész, aki szinte mindenkivel játszott a világon.)

1977 szeptemberében a Toto elkészítette első albumát (Toto címmel, mivel eredetileg csak egy album erejéig álltak össze, és csak a nagy sikerű fogadtatás miatt folytatták munkájukat). Az album 1978-ban jelent meg, s a rajta szereplő Hold The Line című számmal az együttes azonnal berobbant a köztudatba.
Két kevésbé népszerű album (Hydra, 1979; Turn Back, 1980) után a Toto elkészítette pályája egyik legnagyobb művét, a Toto IV-t (1982-ben), azaz a Toto negyedik albumát, melyen két további, a mai napig is világsláger dal volt, a Rosanna és az Africa. Ezért az albumért a Toto Grammy-díjat kapott. Az első számú énekes, Bobby Kimball ekkor szólókarrierbe kezdett, s csak 1999-ben tért vissza a Toto-hoz. Helyét előbb Fergie Frederiksen, majd a híres filmzeneszerző, John Williams fia, Joseph Williams, egy rövid időre pedig Jean-Michel Byron vette át. 1984-ben az Isolation, 1986-ban a Fahrenheit, 1988-ban pedig a The Seventh One című album jelent meg. (1984-ben a Dűne című film zenéjét készítette el az együttes.) A '80-as évek végén Lukather együtt turnézott Japánban Carlos Santana-val, Jeff Beck-kel és Simon Phillips-szel.
1989-ben kiadta első szólóalbumát Lukather címmel. (Ennek elkészítésében segítségére volt többek között Richard Marx és Eddie Van Halen is.)
1991-ben, amikor a Toto már túl volt a negyedik énekes váltáson, Steve Lukather lett az együttes vezető énekese (így egészen 1999-ig az övé a fő énekszólam).
1992-ben, a Kingdom Of Desire album stúdiómunkálatai után súlyos veszteség érte mind a Toto-t, mind Steve Lukather-t. Jeff Porcaro-nál, miközben kertjében rovarirtót permetezett, allergiás tünetek jelentkeztek, és szívrohamban meghalt. Ezzel a Toto elvesztette vezetőjét és dobosát, Lukather pedig az egyik legjobb barátját. "Soha nem leszek nélküle ugyanaz aki addig voltam. De ő mindig velem lesz. A házamban számtalan kép van róla. Érzem a jelenlétét" – nyilatkozta Luke 1993-ban. (Az együttes a koncertjeit Jeff Porcaro-nak ajánlja mind a mai napig.)
Sokan azt hitték (bár nem alaptalanul, mivel az együttesben is felmerült ez a kérdés), hogy Jeff Porcaro halálával a Toto is meghal.
De nem így történt: "Jeff nem akarná ezt" – mondták az együttes megmaradt tagjai.
David Paich, Mike Porcaro és Steve Lukather eldöntötték, hogy folytatják a turnét, és megkérték Simon Phillips-et, hogy helyettesítse Jeff-et. Simon örömmel elvállalta a felkérést.
A turné végeztével az együttes egy kis pihenőre ment.

Albumok[szerkesztés]

 • 1994-ben megjelent Luke második szólóalbuma Candyman címmel.
 • 1995-ben megjelent a Tambu című albumuk, tele személyes hangú dalokkal.
 • 1997-ben megjelent Lukather harmadik szólóalbuma, a Luke.
 • 1999-ben visszatért a Toto-hoz az együttes legelső énekese, Bobby Kimball, és elkészítették a Mindfields című albumot. Ugyanebben az évben megjelent a Mindfields turné koncertfelvételeivel a Livefields nevű album.
 • 2002-ben megjelent a Through The Looking Glass album, különböző világslágerek feldolgozásaival.
 • 2003-ban a Toto részt vett a Night Of The Proms könnyűzenei-komolyzenei turnésorozaton. Ugyanebben az évben megjelent a Live In Amsterdam, az amszterdami koncert CD-n és DVD-n.
 • 2003-ban Steve elkészített egy karácsonyi albumot Santamental címmel.
 • 2004-ben David Paich visszavonult a turnézástól, de a studióban továbbra is az együttes segítségére van. A koncerteken a helyét Greg Phillinganes vette át.
 • 2005-ben a Toto elkészítette az eddigi legszemélyesebb és legenergikusabb albumát, a Falling In Between-t. (Ez 2006. február 10-én jelent meg a boltokban, ugyanazon a napon, amelyiken a Toto Londonban megkezdte világkörüli turnéját új albumuk anyagával. A 2006/2007-es évet végigturnézták, szinte minden országban felléptek.) A 2007-es párizsi koncert vágatlanul megjelent CD-n (még 2007-ben) és DVD-n (2008 elején).
 • 2008-ban megjelent Steve Lukather szólólemeze, az Ever Changing Times.
 • 2010-ben Lukather kiadta az All's Well That Ends Well címet viselő szólóalbumát.
 • 2013-ban a Transition című lemeze jelent meg, melyet a 2012-es Toto, G3 és Paul McCartney turné szüneteiben rögzített. 2013-ban ennek az anyagával járta a világot.
 • 2015-ben a Toto új stúdióalbummal jelentkezett, XIV címmel.

Összegzésképpen elmodnható, hogy 'Steve Lukather aktívan jelen van az elmúlt 40 év szinte minden jelentős albumán. Könnyebb lenne felsorolni azokat, akikkel még nem játszott együtt, mint azokat, akikkel már igen. (Csak néhányan azok közül, akikkel már játszott: Michael Jackson, Eddie Van Halen, Carlos Santana, Jeff Beck, Elton John, Quincy Jones, Al Di Meola, Eric Clapton, Cher, Lionel Richie, Art Garfunkel, és még sokan mások…)

Luke-nak első házasságából van egy fia, Trevor, és egy lánya, Tina. Második házasságából (Shawn Batten-től, akit 2002-ben vett feleségül) pedig szintén egy lány és egy fiú, Lily-Rose, aki 2007-ben született, és Bodhi aki 2010-ben. Luke 2010-ben magánéleti válságát élte: elvált második feleségétől, s édesanyját is elvesztette. Ezek hatása erősen érezhető az All's Well That Ends Well albumon.

Steve Lukather-nek a kezéhez készített gitárokat (Music Man Luke gitárok) az Ernie Ball cég gyártja.

A Toto jelenlegi tagjai[szerkesztés]

A 2007-es turnén Leland Sklar helyettesítette Mike Porcaro-t, aki kézsérülése miatt nem tudott elmenni a turnéra. A 2006-os turnén még Mike Porcaro basszusozott. Ekkor még csak találgatások és pletykák keringtek, hogy milyen okból kénytelen Mike távol maradni a zenekartól. 2010 év elején sokkolta a zenei világot a hír, hogy Mike Porcarónál ALS szindrómát diagnosztizáltak, melynek következtében 2015. március 15-én elhunyt.

2008. június 5-én Steve Lukather, a Toto tagjai közül az utolsó alapító tag bejelentette, hogy kilép az együttesből, ezzel megszűnik a Toto. Luke a döntését az együttes többi tagjával már az utolsó turné előtt közölte. Kilépését többek között azzal indokolta, hogy így, 50 évesen már nem érzi ugyanazt az érzést, amit 19 évesen, másrészt a Toto alapító tagjai közül már csak ő volt benne az együttesben. (Lukather teljes bejelentését elolvashatod angolul Steve saját honlapján (www.stevelukather.net).) Luke-ról köztudott, hogy rendkívüli szeretet köti rajongóihoz, így a lehető legtisztességesebben járt el a kilépését illetően.

2010-ben Steve Lukather egy rövidebb Toto turnét szervezett, mellyel Mike Porcarót kívánták segíteni. Az együttesbe visszatértek a hajdani középiskolás osztálytársak: Joseph Williams, David Paich, Steve Porcaro. (Az új formációban már nem játszik Greg Phillinganes billentyűs, s Lee Sklar-t is Nathan East váltotta a basszusgitárnál. Bobby Kimball szintén nem szerepelt az új felállásban: a 2008-as felbomláskor történt nézeteltérés óta nem tagja az együttesnek. 2011-es felbomlásáig a Yoso tagja volt, azóta többnyire szólóban lép fel, illetve kisebb együttesek vendégművészeként.) Az újraegyesített együttes a régi Toto-hangulaton és a turné sikerén felbuzdulva az együttes 2011-ben és 2012-ben egy kisebb világturnéra ment. 2013-ban a Toto fennállásának 35 éves jubileumát ünnepelte. 2015-ben - a XIV megjelenése kapcsán - újabb turné következett; a dobok mögött ekkor már nem Simon Phillips ült, mivel korábban bejelentette kilépését az együttesből. Helyét Keith Karlock vette át, basszusgitáron pedig David Hungate, az együttes első basszusosa játszott.

Források[szerkesztés]

Külső hivatkozások[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Steve Lukather témájú médiaállományokat.