Volvo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ezen cikk témája a Volvo Group – AB Volvo; a Volvo Cars autógyár, mely a Volvo védjegyet használja.
AB Volvo
Típus publikus
Alapítva 1927-ben az SKF által
Székhely SvédországGöteborg, Svédország Svédország
Vezetők Carl-Henric Svanberg
(Az Igazgatóság elnöke)
Martin Lundstedt
(Elnök-vezérigazgató)
Alapító SKF
Iparág gépjárművek
Forma svéd részvénytársaság
Termékek Személyautók
Tehergépkocsik
Buszok
Munkagépek
Hajtási rendszerek tengerészeti és ipari alkalmazásra (Volvo Penta)
Űrkutatási alkatrészek
Pénzügyi szolgáltatások
Alkalmazottak száma kb. 100 000 (2007)
Leányvállalatai
 • Volvo Autóbuszok
 • Volvo Trucks
 • Volvo (United States)
 • Volvo (Canada)
 • Volvo (Germany)
 • Volvo Powertrain
 • Volvo Construction Equipment
 • Volvo Penta
Tőzsde Nasdaq Stockholm AB

Az AB Volvo weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz AB Volvo témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

A Volvo-csoport svéd autógyártó vállalat, amely személygépkocsik mellett teherautókat, autóbuszokat, munkagépeket gyárt, valamint tengerészeti és ipari alkalmazásra meghajtási rendszereket, repüléshez és űrhajózáshoz szükséges alkatrészeket, és pénzügyi szolgáltatásokat is kínál. A későbbi gépkocsigyártó 1927. április 14-én alakult meg Göteborg városban, mint az SKF csapágygyárról levált önálló cég. A Volvót 2007 júniusában törölték a NASDAQ-ról, de a stockholmi tőzsdén továbbra is jegyzett cég.[1]

A Volvo latin kifejezés a "volvere" szóból képezve, jelentése "gurulok", "gördülök". A Volvo név 1911 májusában lett bejegyezve, mint önálló cég a SKF AB-n belül, bejegyzett védjeggyel, azzal a szándékkal, hogy különleges golyóscsapágyak sorozatára használják a nevet, de ez csak rövid ideig működött ilyen formában, az SKF úgy határozott, hogy minden csapágyat "SKF" védjeggyel látnak el a későbbiekben.

Az Volvo AB nem tevékenykedett 1926. augusztus 10-ig, mikor Assar Gabrielsson, az SKF értékesítési igazgatója és Gustav Larson mérnök egy évnyi előkészület után belekezdtek tíz prototípus legyártásába, megkezdve ezzel a Volvo AB gépkocsigyártását az SKF-csoporton belül. A Volvo AB-t 1935-ben jelentették be a stockholmi tőzsdén, majd az SKF megkezdte a részvények árusítását.

Az első sorozatban gyártott Volvo személygépkocsi, a Volvo ÖV 4 1927. április 14-én hagyta el az üzemet, ami a Volvo alapításának hivatalos dátuma.

1999-ben a Volvo személygépkocsi-gyártó részlegét megvette a Ford. Majd 2010-ben aláírták a svédországi Göteborgban azt a megállapodást, amelynek értelmében a kínai Zhejiang Geely autóipari csoport 1,8 milliárd dollárért megvette az amerikai Fordtól a személygépkocsi-gyártó részleget.

A Volvo történelme[szerkesztés]

A Volvo mérnökei az utasok védelme mellett kiemelt figyelmet fordítanak a gyalogosok biztonságára is.[2] A Volvo-csoport 1927 óta létezik, amikor az első Volvo gépkocsi legördült a göteborgi üzem futószalagjáról.[3] Ebben az évben mindössze 297 kocsi épült meg.[4] Az első teherautó , az LV Serie 1 1928 januárjában mutatkozott be. 1930-ban a Volvo 639 autót adott el,[4] a teherautók európai exportja ez után indult; a gépkocsik Svédországon kívül nem váltak jól ismertté a második világháborúig.[4]

A hajómotorgyártás majdnem addig tartozott a csoporthoz, mint a tehergépkocsik. Az 1907-ben alapított Pentaverken hajómotor-gyártó céget 1935-ben vette meg a Volvo. A később rendkívül népszerűvé vált U-21 csónakmotort 1926-ban mutatták be. A gyártás 1962-ig folytatódott.

Az első autóbuszt, amit találóan B1-nek neveztek, 1934-ben vezették be, továbbá az 1940-es évek elejére repülőgépmotorokkal is bővítették a kínálatot.

1999. január 28-án a Volvo-csoport 6,45 milliárd amerikai dollár ellenében eladta személygépkocsi-gyártó részlegét, a Volvo Personalvagnart (más néven Volvo Car Corporation) a Ford Motor Company-nak.

Volvo L90F

A Volvo-csoport jelenleg a haszonjárművekre összpontosít. A csoport helyzete ezen a területen megszilárdult a Renault Trucks és a Mack Trucks 2001-es felvásárlásával, és így Franciaországban és az Amerikai Egyesült Államokban is vannak leányvállalatai. Szolgáltatási területen az utóbbi tíz évben gyors fejlődésen ment keresztül a cég, például pénzügyi megoldások segítik a gyártó üzletág eladásait. 2007-ben a Volvo-csoport megszerezte a Nissan Diesel tehergépkocsi-gyártó részlegét a Nissan Motors-tól, ami az ázsiai terjeszkedést segíti elő.

2017-ben bejelentették, hogy 2019-től minden újonnan bevezetett Volvo-modellt elektromos hajtással fognak felszerelni. Ezzel a cégnél véget fog érni a tisztán belső égésű motorral hajtott járművek korszaka.[5] Ezt a célt nem sikerült elérniük. Az új célkitűzés az, hogy a 2020-as év közepére minden második eladott autójuk elektromos meghajtású és minden harmadik önvezető autó legyen.[6]

A Volvo védjegy[szerkesztés]

A Volvo Trademark Holding AB tulajdoni részén egyenlően osztozik az AB Volvo és a Volvo Car Corporation.

A cég fő tevékenysége a védjegyek birtoklása, fenntartása, védelme és megőrzése (beleértve a Volvo feliratot, a Volvo márkajegyeket (hűtőrácson az átlós vonal és az embléma), a Volvo Aero-t, és a Volvo Penta-t) a tulajdonosok nevében, és a tulajdonosok felhatalmazása a használatra. A mindennapos munka a védjegyek bejegyzéséről, karbantartásáról és a bejegyzett védjegyek védelméről szól. A holding lép fel az illetéktelen használat és bejegyzés ellen, amelyek a Volvo védjegyekkel megegyezőek, vagy ahhoz hasonlóak.

A Volvo márka[szerkesztés]

Volvo C70

A márka innovatív reklámstratégiáinak egyike a Volvo for life Awards, egy grassroots program, amelyben olyan hétköznapi embereket tüntetnek ki, akik nem hétköznapi dolgokat tesznek a közösségükért. A díjakat három kategóriában osztják ki – biztonság, életszínvonal és környezet – minden, ami a márka értékeihez kapcsolódik. A közönség olyan egyéneket javasolhat a program honlapján (www.volvoforlifeawards.com), akik nagy mértékben segítették a közösséget. Továbbá a közönség javaslatokat tehet a Butterfly Award-ra, ami gyerekeket ismer el, akik a világ jobbá tétele érdekében tevékenykedtek. A jelölési szakasz után az amerikai közönség szavazhat a honlapon a legtöbb szavazatot kapottak közül, és a program kiválasztott döntőbizottsága kiválasztja a nyerteseket, akiket a Volvo kitüntet az évente New Yorkban megrendezett díjátadó ünnepségen.

A márka reklámstratégiái közé tartozik a vitorlás verseny, a Volvo Ocean Race, korábbi nevén Whitbread Around the World Race támogatása. Ez a legnagyobb világ körüli jachtverseny, amely először 2001-2002-ben került megrendezésre ilyen formában. Ezeken kívül van még a Volvo Baltic Race és a Volvo Pacific Race. valamint a gazdagságot mutató képét a világ minden részén szervezett golfversenyekkel erősíti olyan bajnokságokkal, mint a Volvo Masters, és a Volvo China Open.

A Volvonak régóta fennálló kötelezettségei vannak az ISAF-ben, és benne van a Volvo/ISAF World Youth Sailing Championship-ben 1997 óta.

Továbbá a Volvo támogatja a Show Jumping World Cup-ot az 1979-es kezdettől 1999-ig.

Jelenlegi modellek[szerkesztés]

Volvo Adventure[szerkesztés]

A Volvo Adventure a Volvo és az ENSZ által szervezett nemzetközi környezetvédelmi verseny, amely a legrangosabb ezen a területen.

Volvo vállalatok[szerkesztés]

Vállalatok a Volvo csoporton belül:

Üzleti egységek[szerkesztés]

A csoport cégeit számos üzleti egység is támogatja:

Lásd még[szerkesztés]

Márkák a Volvo-csoporton belül[szerkesztés]

A Volvo márka évtizedek alatt épült fel, és jelenleg az egyik legismertebb,és legelismertebb autómárka.

A Renault Trucks, és a Mack Trucks 2001-es felvásárlásával létrehozták Európa legnagyobb, a világon a második legnagyobb nehéztehergépkocsi-gyártó cégét, amely széles termékskálával rendelkezik. A Mack az egyik legismertebb tehergépkocsi márka Észak-Amerikában, míg a Renault Trucks különleges helyzettel rendelkezik Dél-Európában.

A Volvo Bus Corporation tulajdonában lévő Prevost Car Észak-Amerikában a prémium turistabuszok, luxus- és egyedi felépítmények vezető . A Nova Bus – a Prevost része – vezető város buszok tervezése, gyártása és értékesítése terén.

A Polestar a Volvo nagyteljesítményű változataiért volt felelős, 2015-ben megvásárolta a Volvo és önálló márkáként, elektromos autókat fog árusítani az anyacég technikáját felhasználva.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. AB Volvo applies for delisting from Nasdaq - Forbes.com. [2007. október 16-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 9.)
 2. A Volvo mérnökei gyalogos-érzékelő rendszerrel szerelik fel a V40-es modellt. [2014. július 28-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2014. július 24.)
 3. Volvo 80 years. [2009. október 22-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2008. április 9.)
 4. a b c Georgano, G. N. Cars: Early and Vintage, 1886-1930. (London: Grange-Universal, 1985)
 5. 2019-től minden Volvo modellben lesz villanymotor. nol.hu, 2017. július 5. (Hozzáférés: 2017. július 6.)
 6. Ny teknik(svédül)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Volvo
A Wikimédia Commons tartalmaz Volvo témájú médiaállományokat.