Volvo

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Jump to navigation Jump to search
Ezen cikk témája a Volvo Group - AB Volvo; a Volvo Cars luxuskocsigyár, mely a Volvo védjegyet használja.
AB Volvo
Volvo logo.svg
Típus publikus
Alapítva 1927-ben az SKF által
Székhely Göteborg, Svédország Svédország
Vezetők Zhejiang Geely, elnök és vezérigazgató
Alapító SKF
Iparág gépjárművek
Forma aktiebolag
Termékek Személyautók
Tehergépkocsik
Buszok
Munkagépek
Hajtási rendszerek tengerészeti és ipari alkalmazásra (Volvo Penta)
Űrkutatási alkatrészek
Pénzügyi szolgáltatások
Alkalmazottak száma kb. 100 000 (2007)
Leányvállalatai
 • Volvo Autóbuszok
 • Volvo Trucks
 • Volvo (United States)
 • Volvo (Canada)
 • Volvo (Germany)
 • Volvo Powertrain
Tőzsde tokiói tőzsde

Az AB Volvo weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz AB Volvo témájú médiaállományokat.

A Volvo csoport svéd luxusgépkocsikat gyártó cég, mely ezen kívül teherautókat, autóbuszokat és munkagépeket, meghajtási rendszereket tengerészeti és ipari alkalmazásra, repüléshez és űrhajózáshoz szükséges alkatrészeket, és pénzügyi szolgáltatásokat is kínál. A későbbi gépkocsigyártó 1927. április 14-én alakult meg Göteborg városban, mint az SKF csapágygyárról levált önálló cég. A Volvo 2007 júniusában törölték a NASDAQ-ról, de a stockholmi tőzsdén továbbra is jegyzett cég.[1]

A Volvo latin kifejezés a "volvere" szóból képezve, jelentése "gurulok", "gördülök". A Volvo név 1911 májusában lett bejegyezve, mint önálló cég a SKF AB-n belül, bejegyzett védjeggyel, azzal a szándékkal, hogy különleges golyóscsapágyak sorozatára használják a nevet, de ez csak rövid ideig működött ilyen formában, az SKF úgy határozott, hogy minden csapágyat "SKF" védjeggyel látnak el a későbbiekben.

Az Volvo AB nem tevékenykedett 1926. augusztus 10-ig, mikor Assar Gabrielsson, az SKF értékesítési igazgatója és Gustav Larson mérnök egy évnyi előkészület után belekezdtek tíz prototípus legyártásába, megkezdve ezzel a Volvo AB gépkocsigyártását az SKF csoporton belül. A Volvo AB-t 1935-ben jelentették be a stockholmi tőzsdén, majd az SKF megkezdte a részvények árusítását.

Az első sorozatban gyártott Volvo személygépkocsi, a Volvo ÖV 4 1927. április 14-én hagyta el az üzemet, ami a Volvo alapításának hivatalos dátuma.

1999-ben a Volvo személygépkocsi-gyártó részlegét megvette a Ford. Majd 2010-ben aláírták a svédországi Göteborgban azt a megállapodást, amelynek értelmében a kínai Zhejiang Geely autóipari csoport 1,8 milliárd dollárért megvette az amerikai Fordtól a személygépkocsi-gyártó részleget.

A Volvo történelme[szerkesztés]

A cég igazából az után indult be, hogy Assar Gabrielsson felesége meghalt egy autóbalesetben. Gabrielsson megfogadta, hogy a lehető legbiztonságosabb autókat fogja elkészíteni. A Volvo mérnökei az utasok védelme mellett kiemelt figyelmet fordítanak a gyalogosok biztonságára is.[2] A Volvo csoport 1927 óta létezik, amikor az első Volvo gépkocsi legördült a göteborgi üzem futószalagjáról.[3] Ebben az évben mindössze 297 kocsi épült meg.[4] Az első teherautó , a LV Serie 1, 1928 januárjában mutatkozott be. 1930-ban, a Volvo 639 autót adott el,[4] a teherautók európai exportja ez után indult; a gépkocsik Svédországon kívül nem váltak jól ismertté a második világháborúig.[4]

A hajómotorgyártás majdnem addig tartozott a csoporthoz, mint a tehergépkocsik. A Pentaverken 1907-ben lett megalapítva, 1935-ben lett megszerezve. 1929-ben mutatták be az U-21 csónakmotort. A gyártás 1962-ig folytatódott.

Az első autóbuszt, amit találóan B1-nek neveztek, 1934-ben vezették be, továbbá az 1940-es évek elejére repülőgépmotorokkal is bővítették a kínálatot.

1999. január 28-án a Volvo csoport eladta személygépkocsi-gyártó részlegét, a Volvo Personalvagnart (más néven Volvo Car Corporation) a Ford Motor Company-nak, 6,45 milliárd USD ellenében.

Volvo L90F

A Volvo csoport jelenleg a haszonjárművekre összpontosít. Megszilárdult a csoport helyzete ezen a területen a Renault Trucks, és a Mack Trucks 2001-es felvásárlásával, és, így Franciaországban, és az Amerikai Egyesült Államokban is vannak ágai. Az utóbbi tíz évben gyors fejlődésen ment keresztül a cég a szolgáltatási területen, például pénzügyi megoldások segítik a gyártó üzletág eladásait.

A 2007-es évben a Volvo csoport megszerezte a Nissan Diesel tehergépkocsi-gyártó részlegét a Nissan Motors-tól, ami az ázsiai terjeszkedést segíti elő. 2017-ben bejelentették, hogy 2019-től minden újonnan bevezetett Volvo modellt elektromos hajtással fognak felszerelni. Ezzel a cégnél véget fog érni a tisztán belső égésű motorral hajtott járművek korszaka.[5]

A Volvo védjegy[szerkesztés]

A Volvo Trademark Holding AB tulajdoni részén egyenlően osztozik az AB Volvo és a Volvo Car Corporation.

A cég fő tevékenysége a védjegyek birtoklása, fenntartása, védelme és megőrzése (beleértve a Volvo feliratot, a Volvo márkajegyeket (hűtőrácson az átlós vonal, és az embléma), a Volvo Aero-t, és a Volvo Penta-t) a tulajdonosok nevében, és a tulajdonosok felhatalmazása a használatra . A mindennapos munka a védjegyek bejegyzéséről és karbantartásáról szól a teljes állományra vetítve, és a bejegyzett védjegyek védelméről.

A fő elfoglaltság az illetéktelen használat és bejegyzés elleni fellépés, amik a Volvo védjegyekkel megegyezőek, vagy ahhoz hasonlóak.

A Volvo márka[szerkesztés]

Volvo C70

A márka innovatív reklámstratégiáinak egyike a Volvo for life Awards, egy grassroots program amelyben olyan hétköznapi embereket tüntetnek ki, akik nem hétköznapi dolgokat tesznek a közösségükért. A díjakat három kategóriában osztják ki - biztonság, életszínvonal, és környezet - minden, ami a márka értékeihez kapcsolódik. A közönség olyan egyéneket javasolhat a program honlapján (www.volvoforlifeawards.com), akik nagy mértékben segítették a közösséget. Továbbá, a közönség javaslatokat tehet a Butterfly Award-ra, ami gyerekeket ismer el, akik tevékenykedtek a világ jobbá tétele érdekében. A jelölési szakasz után az amerikai közönség szavazhat a honlapon a legtöbb szavazatot kapottak közül, és a program kiválasztott döntőbizottsága kiválasztja a nyerteseket, akiket a Volvo kitüntet az évente New Yorkban megrendezett díjátadó ünnepségen.

A márka reklámstratégiái közé tartozik a vitorlás verseny, a Volvo Ocean Race, korábbi nevén Whitbread Around the World Race. Ezeken kívül van még a Volvo Baltic Race és a Volvo Pacific Race, valamint a gazdagságot mutató képét a világ minden részén szervezett golfversenyekkel erősíti, és olyan bajnokságokkal, mint a Volvo Masters, és a Volvo China Open.

A Volvo támogatja a Volvo Ocean Race rendezvényt, a legnagyobb világ körüli jacht versenyt, ami először 2001-2002-ben került megrendezésre ilyen formában. A következő 2008-ban esedékes. A Volvo-nak régóta fennálló kötelezettségei vannak az ISAF-ben, és benne van a Volvo/ISAF World Youth Sailing Championship-ben 1997 óta.

Továbbá a Volvo támogatja a Show Jumping World Cup-ot az 1979-es kezdettől 1999-ig.

Jelenlegi modellek[szerkesztés]

Volvo V40 CrossCountry

XC40

Volvo S60

Volvo Adventure[szerkesztés]

A Volvo Adventure a Volvo és az ENSZ által szervezett nemzetközi környezetvédelmi verseny amely a legrangosabb ezen a területen.

Volvo vállalatok[szerkesztés]

Vállalatok a Volvo csoporton belül:

Üzleti egységek[szerkesztés]

A csoport cégeit számos üzleti egység is támogatja:

Lásd még[szerkesztés]

 • Volvo Cars
 • Ainax - Scania részvények tulajdonosa, amelyet a Volvo szerzett meg

Márkák a Volvo csoporton belül[szerkesztés]

A Volvo márka évtizedek alatt épült fel, és jelenleg az egyik legismertebb,és legelismertebb autómárka.

A Renault Trucks, és a Mack Trucks 2001-es felvásárlásával létrehozták Európa legnagyobb, a világon a második legnagyobb nehéztehergépkocsi-gyártó cégét, amely széles termékskálával rendelkezik. A Mack az egyik legismertebb tehergépkocsi márka Észak-Amerikában, míg a Renault Trucks különleges helyzettel rendelkezik Dél-Európában.

A Volvo Bus Corporation tulajdonában lévő Prevost Car Észak-Amerikában a prémium turistabuszok, luxus- és egyedi felépítmények vezető . A Nova Bus - a Prevost része - vezető város buszok tervezése, gyártása és értékesítése terén.

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. AB Volvo applies for delisting from Nasdaq - Forbes.com
 2. A Volvo mérnökei gyalogos-érzékelő rendszerrel szerelik fel a V40-es modellt
 3. Volvo 80 years
 4. ^ a b c Georgano, G. N. Cars: Early and Vintage, 1886-1930. (London: Grange-Universal, 1985)
 5. 2019-től minden Volvo modellben lesz villanymotor. nol.hu, 2017. július 5. (Hozzáférés: 2017. július 6.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Volvo témájú médiaállományokat.