Scania

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Scania
Scandia wordmark.svg
Scania factory in Södertälje, Sweden.
Scania factory in Södertälje, Sweden.
Típus autógyár
Alapítva 1911
Székhely Södertälje
Iparág autógyártás
Tulajdonos Volkswagen
Forma aktiebolag
Termékek
Alkalmazottak száma 35 000
Anyavállalata Traton Group
Leányvállalatai
  • Scania Production Słupsk
  • SOE Busproduction Finland
  • Dansk Automobil Byggeri
  • Scania Peter
  • Scania Production Angers
  • Scania-Bussar
  • Scania IT
  • Ferruform
  • Scania-Hytter
  • Scania Latin America

Scania (Svédország)
Scania
Scania
Pozíció Svédország térképén
é. sz. 59° 10′ 14″, k. h. 17° 38′ 26″Koordináták: é. sz. 59° 10′ 14″, k. h. 17° 38′ 26″
A Scania weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Scania témájú médiaállományokat.

A Scania a világ vezető busz, vontató, valamint tengeri és ipari motorokat gyártó cégeinek egyike. Európai és latin-amerikai gyártóegységekkel és 32 000 munkavállalóval területének egyik legjövedelmezőbb cége.

Az 1891-ben alapított svéd Scania ma már több mint 100 országban tevékenykedik, és körülbelül 46 000 főt foglalkoztat. A kutatás és fejlesztés központja Svédországban található. Ma a Volkswagen-csoporthoz tartozik. A név eredetileg egy bicikligyártó céget jelölt (ez volt a mai társaság elődje), de a második világháború miatt 1911-ben csődbe mentek, ekkor alakult meg a ma is létező, kamionokat és buszokat gyártó cég. Tankokat és más katonai járműveket is készítettek. Több cég is megpróbálta megvenni a Scaniát az évek során, például a Volvo vagy a MAN AG is. A társaság a Saab anyavállalata volt 1969-től 1995-ig. 2006-ban a MAN-hoz, és így a Volkswagenhez került a Scania. A márka kamionjairól és buszairól lett híres az egész világon. Különlegesség, hogy korábban sportautót is terveztek, de sikertelensége miatt nem dobták piacra. 2016-ban 73 100 tehergépkocsit, 8300 autóbuszt, valamint 7800 ipari és hajómotort adtak át ügyfeleiknek. Nettó értékesítési árbevételük megközelítette a 104 milliárd svéd koronát, amelynek mintegy 20 százaléka a szolgáltatásokhoz köthető.

A Scania Hungária Kft. 100%-os leányvállalat és a Scania termékek hivatalos importőre Magyarországon. A biatorbágyi importőr tevékenységen kívül 5 saját tulajdonú kirendeltséggel és Kaposváron 1 szerződött partnerrel rendelkezik, amelyeken keresztül Scania vontatókat és buszokat értékesít és szervizel, így Nagykanizsán, Lébényben, Budapesten, Szegeden és Tiszaújvárosban várják ügyfeleiket.

A Scania Hungária Kft. a Közép-Európai Régió tagja, prágai központtal. A régió tagjai Magyarország, Csehország és Szlovákia.

További információk[szerkesztés]