Saab

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
SAAB AB
Saab wordmark grey.svg
Gripen ag1.jpg
Rövid név Saab
Típus publikus (OMX:SSE1051;SAAB B)
Jogelőd AB Svenska Järnvägsverkstädernas Aeroplanavdelning
Alapítva 1937
Megszűnt 2012
Székhely Svédország Svédország, Stockholm
Alapító Marcus Wallenberg
Iparág repülés, űrhajózás, gépkocsigyártás
Tulajdonos GM
Forma aktiebolag
Termékek air traffic control
Árbevétel 2 070 millió
Alkalmazottak száma 12 830 (2005)
Anyavállalata Saab-Scania
Leányvállalatai
  • Sensis Corporation
  • Saab (Switzerland)
Tőzsde OMX AB

SAAB AB (Svédország)
SAAB AB
SAAB AB
Pozíció Svédország térképén
é. sz. 58° 16′ 60″, k. h. 12° 16′ 60″Koordináták: é. sz. 58° 16′ 60″, k. h. 12° 16′ 60″
A SAAB AB weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz SAAB AB témájú médiaállományokat.

A SAAB AB egy svédországi központú védelmi, repülőgép- és gépkocsigyártó társaság, melyet 1937-ben alapítottak, Trollhättanban. A neve egy mozaikszó, a "Svenska Aeroplan Aktiebolaget" -ből összerakva (IPA:[sv'en:ska 'aeropla:n 'ak:tsjebo:la:get]) (fordítása: Svéd Repülőgép(gyártó) rt.), leírva "SAAB". 1939-ben egyesült a linköpingi székhelyű ASJA-val, és a központ Linköping-be került. A '90-es években, a tulajdonos körüli változások során a cég neve SAAB AB lett.

Az eredetileg repülőgépeket gyártó cég új utakat próbált keresni az üzletágak változatosabbá tételére, és a 40-es évek végén gépkocsikat kezdett gyártani. A gépkocsigyártó részleg székhelye Trollhättan lett. Az első típust 1947. június 10-én mutatták be, ez a 92001-es volt. A társaság hamar ismertté vált biztonságos és megbízható autóiról, emlékezetes versenytörténelméről.

Az 1950-es évek végén a SAAB belépett a számítógéppiacra, a DataSAAB-bal.

1969-ben egyesült a teherautókat gyártó Scania-Vabis-szal, 1969-1995 között a cég neve SAAB-Scania AB.

1990-ben a General Motors megvette a gépkocsigyártó részleg 51%-át, a Saab Automobile-t, egy évtizeddel később pedig a többit is.

Tulajdon[szerkesztés]

1998 óta a brit BAE Systems űrtársaság a legnagyobb részvényes a Saab-ban, miután 35% részvényi tulajdonjogot szerzett az Investor AB-től a jogelőd British Aerospace-en keresztül. 2005 januárban a BAE 20%-ra csökkentette a részvényállományát. Az Investor AB megtartotta a részvények 20%-át.

Repülőgépgyártás[szerkesztés]

A Cseh Légierő Saab JAS 39C Gripen típusú gépe
SAAB-340 Erieye
Saab 9-5 Sedan (2009)

A repülőgépgyártás a vadászgépekre összpontosul, jelenleg a JAS 39 Gripen a fő modell. A Saab az 1930-as évek óta gyárt repülőgépeket, a Gripen tisztán sugárhajtású elődei Tunnan, a Lansen, a Draken és a Viggen voltak. Az utolsó polgári modellek, melyekek a Saab készített, a Saab 340 és a Saab 2000 voltak. Mindkettő közepes hatótávú, turbólégcsavaros utasszállító gép. A gépek fejlesztése és gyártása Linköpingben folyik.

1995-ben a British Aerospace-szel (BAE Systems) közösen megalakult a SAAB-BAE Gripen AB, a Gripenek nemzetközi igényekhez alakítása, gyártása, forgalmazása és ellátása céljából. Az együttműködést 2001-ben meghosszabbították a Gripen International megalakításával, ugyanabból a célból.

A BAE tervezett egy továbbfejlesztett szárnyat, amit később gyártani is kezdtek, a repülőgépvázak 45%-a exportra került. A Saab Military Aircraft felelős teljes egészében a "repülőgép-rendszerekért", ide értve a fejlesztést és gyártást, tesztelést és szállítást.

SAAB 340B
SAAB 2000

Datasaab[szerkesztés]

A Datasaab társaság eredménye részben a repülőgép-fejlesztés nagy számításigényességének, részben annak a tudományos-fantasztikus elképzelésnek, hogy készüljön egy olyan számítógép, ami elég kicsi, hogy fel lehessen szerelni repülőgépre, mint navigációs felszerelést. Az 1960-as évek alatt számos fejlett rendszert sikerült kifejleszteni és eladni több európai országnak (például banki felhasználásra). A CK37 repülőgép-számítógépet 1971-ben valósították meg, és a Viggenben alkalmazták. A kevéssé sikeres társaság 1975-ben kelt el, a Sperry UNIVAC-hoz került, a repülőgép-számítógépek fejlesztése a SAAB-nál maradt.

Gépkocsik[szerkesztés]

A SAAB megbízható, biztonságos és környezetbarát autóiról volt ismert. A két legfőbb típus a SAAB 9-5, és a SAAB 9-3, mindkét típusnál megtalálhatók bioetanolt tartalmazó E85 üzemanyaggal is hajtható BioPower motorok.

Válság, majd csőd az autógyártásban[szerkesztés]

2009 elején a General Motors elkezdte leépíteni a konszernt, ennek hatására – mivel a Saab leginkább csak veszteséget termelt – eladásra bocsátották. Később, szinte biztos volt a megszüntetése, de az utolsó pillanatban a holland Spyker Cars ajánlatot tett, és összesen 74 millió dollárért cserébe meg is vásárolta a márkát, így megmentve az autógyárat. 2011 áprilisában ismét válságba került a márka, melynek során leállt a gyártás, fizetési problémák miatt. A Saab tárgyalásokat kezdett a kínai Hawtai Motorral, célja a márka 30 százalékának eladása lett volna, de a kínai befektető visszalépett.[1] Végül több, sikertelen kínai[2] és orosz[3] befektetési kísérlet után, 2011. december 19-én a Saab feladta a küzdelmet, és végleg csődöt jelentett.[4]

A SAAB jövője[szerkesztés]

Hosszú és alapos kiválasztási folyamat eredményeként 2012. június 13-án bejelentették, hogy új tulajdonos veszi át a Saab Automobile autógyártót. Az új tulajdonos a National Electric Vehicle Sweden AB (NEVS) nevű svéd cég, melyet egy japán és hongkongi befektetőkből álló nemzetközi konzorcium alapított annak céljából, hogy megvásárolja a Saab vagyonelemeit és prémium kategóriás elektromos autókat fejlesszen és gyártson Saab márkanév alatt a svédországi Trollhättanban lévő gyárban. A NEVS 2013 végén tervezi elindítani az első új modell gyártását, melyet a vadonatúj PhoeniX platformra épülő számos egyéb, különböző méretű elektromos meghajtású Saab modell kifejlesztése követ majd. Néhány éven belül a NEVS a maximális, évi 200.000 db-os kapacitásra kívánja felfuttatni a trollhättani gyár termelését.

Források[szerkesztés]

További információk[szerkesztés]

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]