Volvo V70

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Volvo V70
Gyártási adatok
GyártóVolvo Personvagnar
Gyártás éve1996-2016
ModellvariánsokV70, V70 XC, V70 R, XC70, V70 Ocean Race, V70 XC Ocean Race
Kategóriaszemélygépjármű
A(z) modell műszaki adatai
Méret és tömegadatok
Üzemanyagbenzin, dízel, gáz
Felépítésorr motoros, 5 ajtós kombi
ElőzőVolvo 850
KövetkezőVolvo V90
ÁrMagyarországon 400.000ft - 6.000.000ft között. (utoljára frissítve: 2023.07.04)
A Wikimédia Commons tartalmaz Volvo V70 témájú médiaállományokat.

A Volvo V70 egy személyautó, amelyet a Volvo Cars gyártott és forgalmazott három generáción keresztül, 1996 és 2016 között. A V70 név a sokoldalúságot jelképező "V" betűt és a relatív platformméretet jelző "70"-et egyesíti (tehát egy V70 nagyobb, mint egy V40, de kisebb, mint egy V90). Az első generáció (1996-2000) 1996 novemberében debütált, és a P80 platformon alapult. Elérhető volt elsőkerék- és összkerékhajtással (AWD), utóbbi pedig V70 AWD néven volt ismert. 1997 szeptemberében bemutatták a crossover verziót, amelyet V70 XC vagy V70 Cross Country néven forgalmaztak. A szedán változat a Volvo S70 nevet viselte.

A második generáció (2000-2007) 2000 tavaszán jelent meg, és a P2 platformon alapult. A második generáció is elérhető volt összkerékhajtással, amelyet eredetileg V70 XC néven keresztezett változatként forgalmaztak, majd a 2003-as modellévben átkeresztelték XC70-re. A szedán változat neve Volvo S60 volt.

A harmadik generáció (2007-2016) 2007 februárjában mutatkozott be, és a P3 platformra épült. Ez a generáció a V70 és XC70 nevek alatt érhető el. A V70 gyártása 2016. április 25-én ért véget, míg az XC70 gyártása 2016. május 13-ig folytatódott. A szedán változatot Volvo S80-nak hívták.

Első generáció (1996-2000)[szerkesztés]

Az első generációs Volvo V70 az előző 850-es modell továbbfejlesztett változata volt. Az autó megjelenése egyre kerekdedebb lett, megszüntetve a 850-es négyzetes széleit. Az elülső rész teljesen átdolgozásra került, festett lökhárítókkal és oldalsó díszítőelemekkel, valamint átlátszó irányjelző lencsékkel. A belső tér nagy részét újratervezték, új ülésekkel, ajtópanellel és műszerfallal. A Volvo összesen mintegy 1800 változtatást hajtott végre az autón. Az alapfelszereltség szintjét jelentősen fejlesztették, és tartalmazta a távirányítós központi zárat, a fűthető és elektromosan állítható tükröket, a két első és oldalsó légzsákot, az ABS-sel felszerelt fékeket és az elektromos ablakokat. Az alapfelszereltség szintje az egyes piacokon eltérő volt, és a legalsó kárpitok felszereltségi szintje is változott. Az Egyesült Államokban a jelvény a motorváltozatot és bizonyos mértékben a felszereltségi szintet jelölte, míg Európában a motorokat és az opciókat egyénileg lehetett választani. A erősebb változatok általában jobb vagy továbbfejlesztett alapfelszereltséget kaptak. A T5 és az R modellek a nagy teljesítményt képviselték. Az 1999-es modellévben kisebb kozmetikai és jelentős technikai változtatásokat vezettek be. Az első hűtőmaszkon lévő Volvo logót átalakították, a négyzetes XC stílusú tetősíneket kerekített verzió váltotta fel, és eltávolították a hátsó ajtókon található fekete keretű matricákat. A Volvo továbbfejlesztette az SRS rendszerű légzsákokat, és bevezetett egy kétlépcsős aktiválási logikát az első légzsákokhoz, valamint második generációs oldalsó ütközésgátló rendszert oldallégzsákkal (SIPS-BAG II), amelyek térfogatát a jobb védelem érdekében növelték. Az alapfelszereltség részévé vált az ostorcsapás-védelmi rendszer (WHIPS) is. Új vezérlőegység rendszerek kerültek bevezetésre, amelyek vezetékes drótokkal váltották ki a mechanikus fojtószelepet az összes benzinüzemű turbómotoron, míg a turbódízel motoroknál továbbra is a kábellel működő fojtószelep maradt. A blokkolásgátló fékrendszer (ABS) háromcsatornásról négycsatornássá fejlődött, és bevezettek egy fejlettebb tapadásszabályozó rendszert, amelyet ma STC-nek (Stabilitás Traction Control) neveznek. Az összkerékhajtású modellek vastagabb hátsó féktárcsákat és új tervezésű hátsó féknyergeket kaptak. Az 1999-es modellévben a 4 fokozatú automata sebességváltó adaptív váltási logikával rendelkező verzióira váltottak, amelyek három módú választási lehetőségét váltotta fel. A 2000-es modellévben pedig bevezették az új, 5 fokozatú automata sebességváltót adaptív váltási logikával. Ez csak a nem turbós, elsőkerék-meghajtású modelleken és a 2000-es V70 R AWD-n volt elérhető. A természetes szívású 10V-os motor helyett bevezették a hangolt 20V-os motorváltozatot. Az összes nem turbós benzinmotor esetében vezetékes vezérlőegységet használtak. A 2.0L-es V70 XC modell megszűnt.

Első generációs modellek[szerkesztés]

V70[szerkesztés]

Az eredeti Volvo V70 különféle motorokkal, sebességváltókkal és felszereltségi szintekkel volt elérhető. Az alapkonfigurációban az autó elsőkerék-meghajtással rendelkezett. Volt azonban elérhető egy összkerék-meghajtású változat is, amelyet V70 AWD néven említettek. Bizonyos piacokon, mint például Olaszországban, a Volvo V70 TDI néven futó dízelmotor volt kínált opció. Az olyan országokban, ahol magas adókat vetettek ki a 2,0 liter feletti motorteljesítményű autókra, speciális benzinüzemű modelleket kínáltak 2000 néven. Ezek közé tartoztak a 2.0T és a 2.0L T5 változatok, w a T5 kicsit alacsonyabb teljesítménnyel rendelkezett, mint a 2.3L változat. Az opcionális harmadik sorban elhelyezett ülések lehetővé tették az utasok számának ötről hét főre növelését, ugyanakkor csökkentették a csomagtér padlója alatti tárolóhelyet. A V70 Bi-Fuel a Volvo gyárilag CNG-üzemanyaggal (sűrített földgáz) működő autók kínálatát jelentette. Az autóba beépített 95 literes CNG-tartály körülbelül 250 km-es hatótávolságot biztosított. A nagyméretű tartály miatt a hátsó raktér jelentősen csökkent. A sofőrök egy gombnyomással választhatták ki, hogy autójuk benzin vagy CNG-üzemanyaggal közlekedik. A Bi-Fuel modelleknél a műszercsoport hőmérsékletmérőjét a gáztartály szintjét jelző műszerre cserélték. A Bi-Fuel és a TDI változatok nem voltak elérhetők a Észak-Amerikai piacon. Speciális járművek, mint például taxik és rendőrautók, közvetlenül a gyártótól rendelhetők voltak. Az átalakítások magukban foglalták a további felszerelések előkészítését, a hitelesített kalibrált sebességmérőt, a megerősített fékeket kopásjelzőkkel és a standard felszereltség eltérő szintjét.

V70 XC[szerkesztés]

1997 szeptemberében mutatták be a V70 XC-t, amit más néven V70 Cross Country-ként is ismerhetünk. Ez a modell egy különleges változata volt a V70-nek, amely normál összkerékhajtással rendelkezett. A vásárlók két különböző motor- és sebességváltó-variáció közül választhattak. Az Egyesült Államokban csak a 2,4 literes turbómotorral és automata sebességváltóval volt elérhető.

A V70 XC 2.0L-s változata csak azokon a piacokon volt elérhető, ahol a magas adók miatt korlátozták a 2000 cc-esnél erősebb motorokat. Ebben a változatban a menetmagasságot 35 mm-rel emelték a hagyományos modellhez képest, és a hasmagasság is 26 mm-rel magasabb volt. Összességében a teljes hasmagasság 166 mm volt.

A V70 Cross Country megjelenésében különbözött a hagyományos V70 AWD-től néhány vizuális jegy alapján. Ezek közé tartozott egyedi első és hátsó lökhárító, festetlen oldalsó küszöbök és karosszériaelemek, négyzetesebb tetősínek, valamint egyedi első rács. A hátsó ajtón egy fekete matrica található, amelyen a "Cross Country" felirat olvasható.

A vásárlók választhattak egy kétszínű külső festési lehetőséget is, amit Duo Tone néven emlegettek. A belső térben vastagabb padlószőnyeg és speciális vászon vagy bőrkárpit található.

V70 R[szerkesztés]

A népszerű 850 T-5R és 850 R helyettesítőként a V70 R 1997 májusában mutatkozott be. Az előző generációs R modellekhez hasonlóan egyedi bőr belső tér volt gyémánt varrással az üléseken. További stílusjegyek voltak egy speciális első lökhárító, a műszerfalon kék nyomtávú lapok, két különleges szín és speciális könnyűfém keréktárcsák. Minden amerikai autó 16 hüvelykes alufelnivel volt felszerelve, más piacokon 17 hüvelykes felnik voltak elérhetők felár ellenében vagy alapfelszereltségként. Az alapfelszerelést lényegesen továbbfejlesztették a normál modellekhez képest, néhány opcióval, például csomagtartóra szerelt CD-váltóval, a Volvo saját fejlesztésű út- és közlekedési információs (RTI) navigációs rendszerével vagy egy továbbfejlesztett sztereó rendszer. A modellválaszték nagy teljesítményű változatának szánták, az összes R modellt a sorozat legnagyobb teljesítményű motorjaival szerelték fel, és mind első, mind összkerék-meghajtású változatban automata vagy kézi sebességváltóval voltak elérhetők. Alacsonyabb menetmagasságú és erősebb ütésekkel ellátott újratervezett felfüggesztés volt a szabvány. Három különböző verzió készült, a modellévtől függően. 1998-ra az R hat ezekben a színekben volt kapható: fekete kő, nautic kék, ezüst metál, korall vörös, regency red, sáfrány. Az első kivételével mindegyik fém vagy gyöngyfesték volt, a Sáfrán csak a V70 R-hez érhető el. A kínált verziók között volt az FWD és az AWD, mindkettő 4-fokozatú automata vagy 5-fokozatú kézi sebességváltóval. Az automata sebességváltóval rendelkező autók teljesítménye 177 kW volt, míg a kézi sebességváltóval felszerelt autók nagyobb turbóval voltak felszerelve, amely 184 kW teljesítményt és nyomatékot 350 N⋅-ra növel. Az R FWD kézi sebességváltóval felszerelt viszkózus alapú korlátozott csúszású differenciálmű. Az Egyesült Államokban sem FWD-t, sem kézi sebességváltót nem kínáltak. 1999-re az R 8 ilyen színekben volt kapható: fekete kő, klasszikus vörös, tengeri kék gyöngy, ezüst metál, ház, velencei vörös gyöngy, sötét olajbogyó zöld, lézerkék. Az első kettő kivételével mindegyik fém- vagy gyöngyfesték volt, a lézer kék csak az R-en érhető el. Az FWD és a kézi sebességváltó változatai megszűntek, csak az AWD és egy 4 fokozatú automata volt elérhető. Az autók V70 R AWD jelvényt kaptak. A teljesítmény 250 PS-ra nőtt. Az R modellekhez kék motorburkolatokat vezettek be. 2000-re az R 6 a következőképpen volt kapható: fekete kő, nautic kék gyöngy, ezüst metál, velencei vörös gyöngy, sötét olajbogyó zöld, lézerkék. Az első kivételével mindegyik fém- vagy gyöngyfesték volt, és csak az R-n kapható a lézerkék. Új 2.4L motort vezettek be és a teljesítmény 195 kW nőtt. nagyobb turbó és változó szelepvezérlés (VVT) használata. Az egyetlen sebességváltó egy újonnan bevezetett, 5 fokozatú adaptív automata volt, a hátsó fékeket az R-hez egyedülálló szellőzőlemezekre fejlesztették. Alapkivitelben egy kettős kimenetű kipufogót [100] szereltek fel, a hátsó lökhárítót úgy alakították át, hogy annak megfeleljen. A belső tér kétszínű kivitelben rendelhető, amely fehér alcantarát és fekete bőrt párosított az üléshuzatokhoz.

Motorok[szerkesztés]

Az első generációs Volvo modellekbe öthengeres motorok kerültek beépítésre. A benzinüzemű változatok a Volvo moduláris motorcsaládjába tartoztak, míg a dízelmotorok beszerzéséért a Volvo együttműködött a Volkswagen Audi Group (VAG) céggel.

Benzinmotorok
MODELL MOTOR KÓD GYÁRTÁS TELJESÍTMÉNY GYORSULÁS (0-100)
2.0 10V B5202FS 1997-1998 124 LE 11,9s manuális

12,5s automata

2.5 10V B5252FS 1997-1999 142 LE 10,4s manuális

10,8s automata

2.5 20V B5254FS 1997-1999 168 LE 9,2s manuális

10,2s automata

2.5 20V B5254S 1999 168 LE 8,9s manuális

10s automata

2.4 B5244S2 2000 138 LE 10,1s manuális

11,1s automata

2.4 B5244S 2000 168 LE 9s manuális

10s automata

2.0T B5204T2 1997-2000 178 LE 9,4s manuális

10,1s automata

2.5T

2.5T AWD

B5254T 1997-1999 190 LE 7,8s manuális

8,2s automata

8,7s manuális AWD

9,1s automata

2.4T

2.4T AWD

B5244T 2000 190 LE 8s manuális

8,4s automata

8,5s manuális AWD

8,9s automata AWD

T5 2.0 B5204T3 1997-2000 222 LE 7,8s manuális

7,9s automata

T5 2.3 B5234T3 1997-2000 237 LE 7,1s manuális

7,4s automata

R (automata)

R AWD (manuális)

B5234T4 1998 247 LE 6,8s FWD

7,3s AWD

R (automata) B5234T3 1998 237 LE 7,4s automata FWD
R AWD (automata) B5234T6 1998 237 LE 8,1s automata AWD
R AWD (automata) B5234T8 1999 247 LE 7,9s automata AWD
R AWD (automata) B5244T2 2000 261 LE 7,4s automata AWD
Dízelmotorok
MODELL MOTOR KÓD GYÁRTÁS TELJESÍTMÉNY GYORSULÁS (0-100)
2.5 D (TDI) D5252T MSA 15.7 1997-1999 138 LE 10,2s manuális
2.5 D (TDI) D5252T MSA 15.8 1999-2000 138 LE 11s automata
Gázmotorok
MODELL MOTORKÓD GYÁRTÁS TELJESÍTMÉNY GYORSULÁS (0-100)
Bi-Fuel GB5252S 1997-1998 benzin: 142 LE

gáz: 120 LE

10,8s benzin

14,1s gáz

Bi-Fuel GB5252S2 1999 benzin: 142 LE

gáz: 120 LE

10,8s benzin

14,1s gáz

Bi-Fuel CNG B5244SG 2000 138 LE 9,9s manuális

10,7s automata

Bi-Fuel LPG B5244SG2 2000 138 LE 9,9s manuális

10,7s automata

Biztonság[szerkesztés]

A vezető légzsákja minden V70 modellben alapfelszereltség volt. A vásárlók dönthetnek úgy, hogy nem rendelkeznek utasoldali légzsákkal, hogy előrefelé néző gyermekülést telepíthessenek. Az oldalsó ütközésgátló rendszer (SIPS) minden V70 modellben alapfelszereltség volt. Az első ülésekbe beépített alap oldallégzsákok kiegészítették a rendszert. Az Euro NCAP 1998-ban értékelte az S70-et (a V70 szalon változata), és négy csillagból négyet kapott a felnőtt utasok védelméért. Az S70 az elülső teszten 16 pontból hetet, az oldalsó tesztben 16-ból 16-ot kapott. Az S70 összesen 25 pontot kapott 37 pontból, ezért négy csillagot (25–32) kapott az Euro NCAP értékelésében. Az S70 az öt csillagból ötöt kapott a vezető és az első utas első ütésvédelméért az Egyesült Államok Országos Közúti Közlekedésbiztonsági Igazgatóságának (NHTSA) biztonsági tesztjeiben, ötből négyet kapott. Az Autópálya-biztonsági Biztosító Intézet (IIHS) a 850 / S70-es osztályzatnak a legmagasabb "jó" minősítést adta az első ütközésvédelem érdekében. A hátsó ütközésvédelmet szintén „jónak” minősítették. Az 1999-es modell és az azt követő járművek minimálisra csökkentették vagy megakadályozták az ostorcsapódást az energiaelnyelő ülés háttámla csuklós mechanizmusával, amely alapfelszerelés.

Második generáció (2000-2007)[szerkesztés]

A Volvo P2 platformon alapulva a második generáció jelentős mechanikai és stílusbeli közös vonásokat mutatott be a Volvo S60 szalonban, amelynek elülső területe 2,23 m2 (2,67 négyzetméter) volt. Az új generáció ragasztószerkezettel rendelkezik, szemben a foltok hegesztésével a kulcsfontosságú területeken, a Volvo azt állította, hogy az új karosszéria 70 százalékkal merevebb, mint elődje. A második generáció tervezésének kritikus szempontjai befejeződtek, mielőtt a Ford 1999-ben megvásárolta a Volvót. 4 cm-es szélesség- és magasságnövekedéssel, 5 cm-rel hosszabb tengelytávval, valamivel rövidebb teljes hosszúsággal, mint elődje. Az alapfelszereltség része volt az utasoldali fejtámla oldalába integrált kabáthorog, tolltartóval és díjkártyával ellátott kesztyűtartó, konfigurálható középkonzol és hátsó ülés kétállású háttámlával. Az összes P2 platformos Volvo 2005-ben az összes piacon kisebb arculatot kapott. Az első burkolatot átalakították, a hátsó és a fejlámpákat átlátszó burkolatokra cserélték, a középkonzolt és a műszerfalat részletesen megváltoztatták. Néhány kisebb változtatás történt az elektromos rendszerben és néhány motorban. Új 6 fokozatú automata sebességváltót vezettek be, amely AWD és FWD konfigurációkban egyaránt elérhető. A második generációs V70 és XC70 gyártása a 2007-es modellévvel zárult.

Stílus[szerkesztés]

A második generációs V70-et Peter Horbury brit tervező tervezte, aki szerint "a tervezés egy kihívás volt, hogy a sportautó stílussal házasságot kötöttek a fronton, a kocsi hátuljának szükséges korlátaival." Pontosabban a koncepciót úgy írta le, a "Ford Transit kisteherautó hátuljához kötött Jaguar E-Type" elülső része.

"A 2000-es V70 volt a funkcionalitás legjobb kombinációja az autó hátulján, ahol szükség van rá, és egy nagyon szép, elegáns, sportos puha, érzéki elülső rész, amely beleolvadt ebbe a funkcióba - megmutatva, hogy mindkettő megvan." - Peter Horbury

Második generációs modellek[szerkesztés]

V70[szerkesztés]

A második generációs V70 Bi-Fuel elérhetővé vált. A cseppfolyósított gáz (LPG) tárolókapacitását összesen 100 literre növelték, egy 75 literes (20 US gal) tartályra és két 12,5 literes tartályra osztva. A korábbi modellektől eltérően a tartályokat az autó aljára szerelték, így a csomagtér teljes területe rendelkezésre állt. A Bi-Fuel modelleket csak a 2,4 literes nem turbó motorral adták el, és 5-fokozatú kézi vagy 5-fokozatú automata sebességváltóval választhattak.

V70 XC / XC70[szerkesztés]

Bevezetésekor a második generációs V70 XC jelentős frissítést kapott. Jobb talajtávolsága (210 mm) volt a megemelt felfüggesztésnek. Az első utas belső fogantyúját csak erre a modellre szerelték fel. A korai V70 XC speciális visszapillantó tükröket tartalmazott, ez a funkció 2003 után megszűnt. A motor és a sebességváltó választása korlátozott volt. Csak a benzines 2,4 literes alacsony nyomású turbó, vagy a D5-ös dízelmotor volt 5-fokozatú kézi vagy 5-fokozatú automata váltóval. Az észak-amerikai piacra nem kínáltak dízel változatot. 2003-ban a modell neve XC70 lett, a Volvo újonnan bemutatott XC90-jével összhangban. Benzin 2,5 literes alacsony nyomású turbómotor váltotta fel a 2,4 literes alacsony nyomású motort.

V70 / XC70 Ocean Race[szerkesztés]

2001-ben, az imént átnevezett Volvo Ocean Race szponzorálásuk jegyében bejelentették a V70 és V70 XC speciális Ocean Race kiadásait. A 2002-es modellévre kiadott autók csak a kék egyedi árnyalatában voltak festve. Ezüst, külső burkolatok és tetősínek, speciális Ocean Race padlószőnyegek, valamint válogatott jelvények különböztetik meg a modelleket a nem OR típusú modellektől. 2005-re a Volvo újjáélesztette a V70 és XC70 Ocean Race kiadásokat. Ezeket 2005 elején mutatták be, és ismét csak a kék egyedi árnyalatában festették őket. Korszerűsítették a szokásos felszerelést és különleges stílusú elemeket, például speciális könnyűfém keréktárcsákat, kék belső burkolatot, kontrasztvarrással ellátott bőrüléseket [146] és kívül az Ocean Race jelvényeket.

V70 R[szerkesztés]

Az előző generációhoz hasonlóan a Volvo is nagy teljesítményű V70 R AWD nevű változatot kínált. A 2001-es PCC2 koncepcióautó alapján a modellt a 2002. szeptember 26-i Párizsi Autószalonon mutatták be. A 2003-ban megjelent modell a Volvo első számú úttörője volt. Csak Haldex alapú összkerék-meghajtású rendszerrel és 2,5 literes turbós, öthengeres motorral volt elérhető, 300 lóerős és 400 N⋅m (295 lbf⋅ft) nyomatékkal. Ez 0–97 km / h (5–9 km / h) 5,9 másodperces időt engedett meg. Elektronikusan korlátozott végsebessége 250 km/h volt. Az R M66-os hatfokozatú kézi vagy Aisin AW55 ötsebességes automata váltóval volt kapható. A 2005-ös facelift során az ötfokozatú automata helyett egy korszerűbb hatfokozatú egységet cseréltek ki. A Brembo által gyártott nagy fékek nagy teljesítményű fékezési képességeket nyújtottak, összhangban az autó nagy teljesítményű jellemzőivel. A V70 R alapfelszereltségként a Volvo 4C multifunkciós felfüggesztésével. A sofőr három különböző beállítás közül választhatott, hogy a vezetési stílustól és a körülményektől függően változtassa az autó kezelhetőségét. A The Manwagon című 2006-os cikkében a The Wall Street Journal összekapcsolta a V70R-t azzal a tendenciával, hogy "sebességgel őrült fiúkat csábítson gyerekekkel", mondván, hogy "az autógyártók megpróbálják valami újdonsággá alakítani az ördögös öreg családi fuvart" és hogy "a fogyasztói kutatások meglepően sok olyan családos férfit tártak fel, akik úgy gondolták, hogy a kocsik klasszak lehetnek, ha csak több bátorságuk lenne". Összesen 3407 V70R-t szállítottak Észak-Amerikába: 2004–1655; 2005–823; 2006–674; 2007–345.

Motorok[szerkesztés]

A második generáció motorjai mind öt hengerrel rendelkeztek. A benzines változatok a Volvo moduláris motorcsalád részét képezték. A korai modellévekben még mindig a VAG-től vásárolt öthengeres dízelt használták, amelyet fokozatosan megszüntettek a Volvo D5-ös motorcsalád saját öthengeres dízelje javára.

Benzinmotorok
MODELL MOTORKÓD GYÁRTÁS TELJESÍTMÉNY
2.0T B5204T 2000-2004 161 LE
2.0T B5204T5 2000-2007 178 LE
2.4 B5244S2 2001-2008 138 LE
2.4 B5244S 2001-2003 168 LE
2.4 B5244S 2003-2008 168 LE
2.4T

2.4T AWD

B5244T3 2000-2003 197 LE
2.5T

2.5T AWD

B5254T2 2003-2008 207 LE
T5 B5234T3 2000-2004 247 LE
T5 B5244T5 2005-2007 257 LE
R AWD (5 sebességes automata) B5254T4 2004-2006 296 LE
R AWD (6 sebességes automata) B5254T4 2006-2007 296 LE
R AWD (manuális) B5254T4 2004-2007 296 LE
Dízelmotorok
MODELL MOTOR KÓD GYÁRTÁS TELJESÍTMÉNY

(4000-es fordulatszámon)

2.5D (TDI) D5252T 2000-2001 138 LE
2.4D D5244T2 2002-2006 128 LE
D5

D5 AWD

D5244T 2002-2006 161 LE
2.4D D5244T7 2005-2008 124 LE
2.4D D5244T5 2005-2008 161 LE
D5

D5 AWD

D5244T4 2005-2007 182 LE
Gázmotorok
MODELL MOTORKÓD GYÁRTÁS TELJESÍTMÉNY
Bi-Fuel CNG B5244SG 2001-2008 138 LE
Bi-Fuel LPG B5244SG2 2002-2005 138 LE

Biztonság[szerkesztés]

Az Euro NCAP 2001-ben értékelte az S60-at (V70 szalonváltozata), és 5 csillagból 4-et kapott a felnőtt utasok védelme érdekében. Az S60 az elülső teszt 16 pontjából 10, az oldalsó teszt 16 pontot szerzett. Az S60 összesen 28 pontot kapott 37 pontból, ezért négy csillagot (25–32) kapott az Euro NCAP értékelésében. Az Autópálya-biztonsági Biztosító Intézet (IIHS) értékelte a Volvo S60-at (szalon változat). Az S60 az IIHS legmagasabb minősítést kapta az első és hátsó teszteken. Az S60 az Intézet második legmagasabb "elfogadható" minősítést kapott az oldalsó teszten.

Harmadik generáció (2008-2016)[szerkesztés]

2007. február 2-án a Volvo bemutatta a V70 harmadik generációját. A Volvo P3 platform alapján számos elemet és általános stílust osztott meg a második generációs Volvo S80-val. A V70-et először négy- és hathengeres motorokkal kínálták. A nagy teljesítményű V70R AWD modellek ezzel a harmadik generációval szűntek meg, csak egy többnyire kozmetikai R-Design csomagot tettek elérhetővé. A 2011-es modellév után a Volvo beszüntette a V70 forgalmazását Észak-Amerikában, ahelyett, hogy az XC70 FWD változatát forgalmazta volna. A Volvo XC60 Sensus Infotainment rendszerét 2011-ben tették elérhetővé a V70 és XC70 modellekhez. 2012-re a V70 és az XC70 kisebb javítást kapott. Az elülső része átalakított, krómozott lökhárítót kapott, a hűtőrácson a Volvo logót megnövelték. Új választható könnyűfém felnik és külső festési lehetőségek kerültek beépítésre.

Harmadik generációs modellek[szerkesztés]

V70[szerkesztés]

V70 Plug-in Hybrid[szerkesztés]

A V70 PHEV tesztautó 11,3 kW-os lítium-ion akkumulátort használ. Amint arról a tesztpilóták beszámoltak, a V70 Plug-in Hybrid demonstrátorok teljes elektromos hatótávolsága 20 és 30 kilométer (12 és 19 mérföld) között van. A demonstrálókat egy gomb segítségével építették fel, hogy a tesztvezetők bármikor manuálisan választhassanak az áram vagy a dízelmotor között. A terepi próba első szakasza 2010 júniusában ért véget, és 16 családot, a Volvo vagy a Vattenfall összes alkalmazottját foglalta magában, akik 1,5 hét és egy hónap között birtokolták az autót. A teszt második szakaszát 2010 júliusától decemberig kellett lefuttatni a Vattenfall munkatársaival Göteborgban és Stockholmban. Az első szakasz legfontosabb megállapításai a következők: A legtöbb sofőr úgy döntött, hogy a városi forgalomban alacsonyabb sebességgel használja az áramot, de autópálya-vezetésre dízelre váltott. A tesztpilóták megállapították, hogy a 20-30 km-es távolság nem elegendő az összes elektromos hatótávolsághoz, és legalább 50 kilométert (31 mérföld) szorgalmaztak, egyesek 80 kilométert (50 mérföld), mások 150-200 kilométert (93 és 124 mérföld) akartak. Az összes tesztvezető naponta tölt, de még soha egyik sem használta a próbához telepített nyilvános töltőállomást. A tesztpróba előtt a járművezetők aggódtak amiatt, hogy az elektromos meghajtású jármű csendje miatt veszélyt jelentenek a gyalogosokra és a kerékpárosokra. A teszt után többen megváltoztatták véleményüket, és azt mondták, hogy ez a kérdés a vártnál kisebb problémát jelent. A Volvo 2009-ben jelentette be, és 2010-ben megerősítette, hogy már 2012-ben bevezetik a sorozatgyártású dízel-elektromos dugaszolható hibrideket. A Volvo azt állította, hogy plug-in hibridje az európai tesztciklus alapján 125 mérföldet tudna elérni amerikai gallononként (1,88 L / 100 km; 150 mpg-imp). Végül a V70 Plug-in Hybrid gyártása nem kezdődött el, és a modell soha nem volt kereskedelmi forgalomban. Ehelyett a Volvo a V60 PIH bevezetését választotta 2012-ben.

XC70[szerkesztés]

Az előző generációs modellekhez hasonlóan az XC70 megnövelt hasmagassággal, opcionális összkerékhajtással és néhány kozmetikai különbséggel rendelkezik a normál V70-től. Külső oldalán csak az XC-hez tartozó első és hátsó lökhárítók, oldalsó szoknyák, kerékív-meghosszabbítások és további külső ajtókárpitok vannak, festetlen fekete műanyagból. Az opcionális tetősínek dombornyomott "XC" jellel rendelkeznek, és csak fekete színben kaphatók. Különféle egyedi könnyűfém keréktárcsákat kínálnak csak az XC-hez. Az XC harmadik generációjához egy új, domb-ereszkedés-vezérlés funkciót vezettek be, amely korlátozza a jármű sebességét, amikor egy meredek töltésen halad lefelé.

V70 / XC70 Ocean Race[szerkesztés]

2011-ben bemutatták a V70 és XC70 Ocean Race Edition verzióit, amelyek egybeesnek a 2011–2012-es Volvo Ocean Race-vel. Minden autó különleges belső díszítéssel, dekorációval és részletekkel volt ellátva. A külső színeket az Ocean Race Blue Metallic vagy az Electric Silver Metallic korlátozta. A motorválasztás a D5-re vagy a T6-ra korlátozódott. A 2014-es Ocean Race modelleket részletgazdag változásokkal frissítették, például különböző küszöblemezekkel, fényes fekete tükörsapkákkal és elülső rácsokkal a 2014–2015-ös Volvo Ocean Race kíséretében.

Motorok[szerkesztés]

A V70 és az XC70 négy, öt és hathengeres motorokkal volt kapható.

Benzinmotorok
MODELL MOTORKÓD GYÁRTÁS TELJESÍTMÉNY
2.0 B4204S3 2008-2010 143 LE
2.0F B4204S4 2008-2010 143 LE
2.0T B4204T6 2010-2011 200 LE
2.5T

2.5T AWD

B5254T6 2008-2009 197 LE
2.5FT

2.5FT AWD

B5254T8 2009 197 LE
2.5T

2.5T AWD

B5254T10 2010-2011 228 LE
2.5FT

2.5FT AWD

B5254T11 2010-2011 228 LE
3.2

3.2 AWD

B6324S 2008-2010 235 LE
3.2

3.2 AWD

B6324S5 2011-2016 235 LE
T4 B4164T 2011-2016 178 LE
T4F B4164T2 2011-2016 178 LE
T4 B4204T19 2015-2016 187 LE
T5 B4204T7 2011-201X 237 LE
T5

BiFuel

B4204T11 2014-2016 242 LE
T5 B5254T12 2014-2016 251 LE
T6 AWD B6304T2 2008-2010 281 LE
T6 AWD B6304T4 2011-2016 300 LE
Dízelmotorok
MODELL MOTORKÓD GYÁRTÁS TELJESÍTMÉNY
2.0D D4204T 2008-2010 134 LE
2.4D D5244T5 2008-2009 161 LE
2.4D D5244T14 2010-2011 173 LE
D2

(hivatalosan DRIVe)

D4162T 2007-2013 113 LE
D2 D4204T20 2015-2016 118 LE
D3 D5204T2 2011-2012 161 LE
D3 D5204T7 2013-2016 134 LE
D3 D4204T9 2015-2016 148 LE
D4 D5244T17 2013-2016 161 LE
D4 D4204T5 2014-2016 179 LE
D5

D5 AWD

D5244T4 2008-2009 182 LE
D5

D5 AWD

D5244T10 2010-2011 202 LE
D5

D5 AWD

D5244T11 2012-2016 212 LE
D5

D5 AWD

D5244T15 2012-2016 212 LE

Kényelem[szerkesztés]

A harmadik generációs V70 és XC70 modellek kezdetben a Volvo RTI navigációs rendszerével rendelkeztek, és a 2012-es modellévtől a Volvo Sensus Infotainment System konzolját is tartalmazták. A Volvónál megszokott módon az első ülések és a hátsó üléspad ortopéd kialakítású. A Dolby Pro-Logic rendszerek alapfelszereltségnek számítanak, és hangszóróbővítések és mélysugárzók is rendelkezésre állnak. A standard audiorendszer tartalmaz egy CD-lejátszót, USB-csatlakozóval rendelkezik MP3-lejátszókhoz, valamint elérhető Bluetooth streameléshez és zenei fájlok importálására az autó merevlemezére. 2013-ban a 46. gyártási héttől a térképfrissítéseket a tulajdonos USB-n keresztül végezheti el a korábbi DVD-alapú rendszer helyett. A térképadatokkal és távirányítóval ellátott DVD-navigáció alapfelszereltség a magasabb specifikációkhoz. Az opciók közé tartozik a hátsó DVD szórakoztató rendszer két fejtámla-monitorral, Xenon fényszórók fényszórómosóval, integrált gyermekülések, integrált home link távirányítós garázsajtónyitó, hátsó ajtó gyerekbiztonsági zárak, első és hátsó parkolássegítő, elektromos állítható első ülések 3 pozícióban memóriával és deréktámasszal, fűthető első és hátsó ülések, beépített táskatartó, beépített napszemüvegtartó, automatikusan elsötétülő visszapillantó tükör visszapillantó tükör iránytűvel, elektromos üvegtető, 12 voltos konnektor a csomagtartóban, bőrülések, sötétített hátsó ablakok, esőérzékelő és motorblokk fűtés. A fej fölé szerelt biztonsági öv-emlékeztető lámpák alapfelszereltség része. A 2014-es modellévtől TFT műszerfal váltotta fel az analóg műszereket. 2007-től alapfelszereltségként szerepelt a Volvo készenléti közúti segélyszolgálatának beépítése négy évre.

Biztonság[szerkesztés]

Alapfelszereltségként a jármű vezető-, utas-, oldal- és függönylégzsákokkal van felszerelve. A harmadik generációs V70-esek a BLIS holttér-érzékelő rendszerrel kaphatók, amely képes észlelni a jármű egyik oldalán elhelyezkedő járművet, amely egyébként el van rejtve a vezető szeme elől. A Volvókra jellemző módon minden modell nappali menetlámpával rendelkezik, hogy javítsa a vezető láthatóságát. A biztonsági opciók közé tartozik az aktív hajlítású xenon fényszóró, az automatikus tompított távolsági fényszóró, a City Safety (amely magában foglalja a gyalogos- és kerékpáros felismerő szoftvert), az adaptív sebességtartó automatika és a forgalomkövetés, a vezető éberségének figyelése és a sávelhagyásra figyelmeztető rendszer, valamint közlekedési tábla felismerés is elérhető. Az XC70 legújabb verziója tartalmazza a DSTC-t (dinamikus stabilitás- és kipörgésgátló), amely minden modellen alapfelszereltség, és egyesíti az elektronikus menetstabilizáló programként ismert funkciókat és a kipörgésgátlót. Az Euro NCAP 2007-ben értékelte a V70-et, és 5 csillagból 5 csillagot kapott a felnőtt utasok védelméért. A V70 az első teszten 16-ból 15-öt, az oldalteszten 16-ból 16-ot ért el. Az autót a pólusteszten a rendelkezésre álló két pontból egy ponttal büntették a függönylégzsák nem megfelelő működése miatt az eredeti teszten és az ismételt teszten is. A V70 további két pontot kapott az ebben a kategóriában kapható három biztonsági öv-emlékeztetőért. A V70 összesen 34 pontot kapott a 37 pontból, így öt csillagot (33–37) kapott az EuroNCAP értékelésében.

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben az Volvo V70 című angol Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Jegyzetek[szerkesztés]

  • autó Autóportál • összefoglaló, színes tartalomajánló lap