Nestlé

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Nestlé
Nestlé textlogo.svg
NestleHQ.jpg
Típus üzleti vállalkozás
Alapítva 1866
Székhely Vevey
Vezetők Paul Bulcke (CEO)
Peter Brabeck-Letmathe (VR-elnök)
Alapító Henri Nestlé
Iparág
Tulajdonos
 • treasury stock
 • BlackRock
 • Norges Bank Investment Management
Forma Limited
Árbevétel 92 158 milliárd svájci frank (2013)
Alkalmazottak száma 328 000 (2016)[1]
Leányvállalatai
 • San Pellegrino
 • Nestea
 • Vittel
 • Bonka
 • Nestlé Waters
 • Alcon
 • Nestlé (United States)
 • Nestlé (Canada)
Tőzsde
 • SIX Swiss Exchange
 • tokiói tőzsde
A Nestlé weboldala
Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz Nestlé témájú médiaállományokat.
A Nestlé logó
Henri Nestlé

A Nestlé a világ legnagyobb élelmiszeripari vállalata és Svájc legnagyobb iparvállalata. A vállalatot Henri Nestlé alapította 1866-ban a svájci Vevey városában. A cég logója egy fészek, mivel a Nestlé szó németül „kis fészket” jelent.

Története[szerkesztés]

Az 1860-as években Henri Nestlé elsőként kezdett neki az újszülöttek számára alkalmas csecsemőtápszer kidolgozásának, e törekvéseit siker koronázta és 1867-ben a piacra került a Lactous Farina Nestlé elnevezésű csecsemőtápszer. A cég 1905-ben egyesült az Anglo-Swiss Condensed Milk Co. nevű vállalattal, melynek tulajdonosai a Page fivérek voltak, ettől kezdve a vállalat neve Nestlé & Anglo-Swiss Condensed Milk Co. lett. Ezután folyamatos terjeszkedés volt jellemző a vállalatra, amely 1929-ben a Cailler, Peter and Kohler csokoládégyárral bővült. 1938-ban bevezetik a piacra a Nescafé nevű márkát. 1947-ben a Maggi csoport beolvasztása következett.

A felvásárlások folytatásával olyan márkákkal bővült a cégportfólió, mely nem tartozott azelőtt a Nestlé profiljába. 1969-ben a Vittel márkával bővül a cég, ezzel belépnek az ásványvíz piacra. 1985-ben a Carnation felvásárlásával a Friskies márkanév is a céghez kerül és egyben új üzletág születik, az állateledelek gyártása. 1974-ben részesedést szereznek a L’Orealban, majd felvásárolják az Alcon nevű gyógyszeripari tevékenységet folytató céget.

A következő években erősítették piaci pozíciójukat a Buitonivali 1988-as, a csokoládé és édesipari termékek területén a Rowntree szintén 1988-as felvásárlásával, a fagyasztott termékek területén a 2002-es Chef America és Schöller felvásárlásokkal, vagy az energiaételek területén a Powerbar 2000-es felvásárlásával.

A Nestlé Magyarországon[szerkesztés]

A 20. század elején a Nestlé már jelen volt Magyarországon csecsemőtápszereivel, sűrített tejjel és a Maggi termékekkel. Napjainkra a Nestlé Hungária Magyarország legnagyobb élelmiszeripari vállalata lett. Négy magyarországi gyárában 1600 embert foglalkoztat. Szerencsen kakaó- és kávétermékeket, Diósgyőrben üreges csokoládéfigurákat, Bükön állateledelt, Kékkúton pedig ásványvizet állítanak elő.

Szerencs Diósgyőr és Dunakeszi[szerkesztés]

Szerencsen 1923-ban indult meg a csokoládé és a csokoládés készítmények gyártása. A II. világháború előtt itt működött az ország legnagyobb csokoládégyára. A kezdetben ételgyárként üzemelő diósgyőri üzem 1962-ben kezdte meg a csokoládé- és ostyagyártást, később a megnövekedett igények miatt más profilra volt szükség. Ezért 1978-tól egy korszerű, csak csokoládét gyártó üzem jött létre.

1991. április 11-én a Nestlé megvásárolta a szerencsi és diósgyőri gyárakat, majd megalakította a Nestlé Hungária Kft.-t. A gyárfejlesztések eredményeként a szerencsi gyár lett a regionális italporgyártó- és töltőüzem, a diósgyőri gyár pedig az egyetlen üregesfigura-gyártó üzem a Nestlé-világban.

Bük[szerkesztés]

1998-ban megvásárolták a Jupiter Állateledelgyártó Kft.-t, a Darling márka használati jogával és a büki gyárral együtt. Ezután mintegy 6 milliárd forintos beruházással újabb állateledel-gyárat létesítettek Bükön, amely - Magyarországon elsőként - száraz és nedves állateledel előállítására egyaránt képes. Az évek során az üzem az állateledel-gyártás kelet-közép-európai központjává vált. A gyár fejlesztésével Bük település olyan élelmiszeripari termelőstruktúrával gazdagodott, amely számottevő beszállítói lehetőségeket biztosít a hazai mezőgazdasági termelők számára.

Kékkút[szerkesztés]

A Kékkúti Ásványvíz Rt. hazánk egyik legrégebbi, valamint a folyamatos fejlesztéseknek köszönhetően legnagyobb és legkorszerűbb ásványvíz-palackozó és forgalmazó cége. Magyarország egyik legkedveltebb ásványvizét 1907 óta fogyaszthatjuk. Az üzem Theodora ásványvíz néven a kékkúti forrás mellett a kereki forrás vizét is palackozza. Míg a kékkúti forrás vizét már Theodora császárné is élvezettel fogyasztotta az i. sz. 4. és 5. században, addig a kereki forrást csak 1960-ban fedezték fel. Az üzem 2000-ben került a Nestlé vízzel foglalkozó üzletágához, a Nestlé Waters-hez.

Nestlé a világban[szerkesztés]

A Nestlé központja Svájcban, Vevey városában található.

A Nestlé 80 országban 488 gyárat üzemeltet, 253 000 alkalmazottja van világszerte. Árbevétele 2005-ben 91 075 milliárd svájci frank volt.

Forrás[szerkesztés]

Nestlé hivatalos honlap

 1. annual report, 2017. (Hozzáférés: 2018. január 25.)