Marko Kon

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Marko Kon
Esc serbia.jpg
Életrajzi adatok
Született 1972. április 20. (49 éves)
Belgrád
Pályafutás
Aktív évek 1981-
Hangszer zongora, gitár, klarinét, furulya, dob, szaxofon
Hang bariton
Tevékenység
A Wikimédia Commons tartalmaz Marko Kon témájú médiaállományokat.

Marko Kon (Belgrád, Szerbia, 1972. április 20.) szerb előadóművész, zeneszerző, dalszövegíró és producer. 2009-ben részt vett a Eurovíziós Dalfesztiválon, azonban az elődöntőből nem jutott tovább.

Életrajza[szerkesztés]

9 éves korában kezdett el komolyabban a zenével foglalkozni és megtanult klarinétozni, furulyázni, dobolni, szaxofonozni és gitározni. Az Eurovízió honlapján úgy van megemlítve, mint a "legsikeresebb személy a szerb könnyűzenei iparban". Ezt a címet talán azért kapta, mert 2009-ig több mint 800 dalszöveget írt meg, és több mint 1000 alkalommal vokálozott különböző lemezeken. Egyike volt azoknak, akik megírták a Ludi letnji ples című számot (Őrült nyári tánc), amivel a Flamingosi együttes 2006-ban megnyerték a Beoviziját. A Zauvijek volim te (Mindig szeretni foglak) c. számot (amelyet a 2008-as Eurovíziós Dalfesztiválon Stefan Filipović adott elő) is ő írta.

Eurovízió[szerkesztés]

Beovizija[szerkesztés]

2009. március 8-án sor került a 7. Beovizijara. Ezen az eseményen sorsolják ki a nézők és 3 zsűritag, hogy ki képviselje őket az az évi Dalfesztiválon. Az elődöntőben 6. helyen ment tovább, majd a másnapi döntőt magasan nyerte. Ezzel kiharcolta a jogot, hogy részt vegyen a Eurovízión.

Eurovízió[szerkesztés]

2009. május 14-én a második elődöntőben lépett fel, a Cipela (Cipő) c. számot énekelve. A nézőközönségtől összesen 60 pontot kapott, ami a 10. helyre volt elegendő, de a horvát Igor Cukrovot a szakmai zsűri jobbnak tartotta, így végül Szerbia búcsúzott a versenytől. Az Eurovízió után elindult egy program, miszerint a dalt francia, angol és orosz nyelvre lesz lefordítva.

Jegyzetek[szerkesztés]

Források[szerkesztés]

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Marko Kon című szerb Wikipédia-szócikk ezen változatának fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.