2019-es Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez
Ha az aktuális magyar nemzeti döntőről szeretnél többet tudni, lásd: A Dal (2019)


2019-es Eurovíziós Dalfesztivál
Dare to Dream
Expo Tel-Aviv, Tel-Aviv,  Izrael
Gallery-19 10.jpg

Első elődöntő 2019. május 14.
Második elődöntő 2019. május 16.
Döntő 2019. május 18.
Műsorvezető Bar Refaeli
Erez Tal
Assi Azar
Lucy Ayoub
Rendező
csatorna
Izrael IPBC LOGO KAN.svg
Dalfesztivál igazgatója Norvégia Jon Ola Sand
Győztes dal Hollandia Arcade (Duncan Laurence)
Magyar versenyző Pápai Joci (Az én apám)
Szavazási rendszer Mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak. A zsűri és a közönség pontjai külön számítanak bele a végeredménybe.
Indulók száma 41; 26 a döntőben, a két elődöntőből összesen 15 ország nem jut tovább
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
Visszalépő
országok
 Bulgária
 Ukrajna
Nulla pontos
dal
Meghívott előadók
Első elődöntő: Netta, Dana International, Roksana Węgiel
Második elődöntő: Shalva Band, Lior Suchard
Döntő: Nadav Guedj, Netta, Madonna, Gal Gadot, Dana International, Idan Raichel, Ilanit, Conchita Wurst, Måns Zelmerlöw, Eleni Foureira, Verka Serduchka
Előző
Következő
◄ 2018
2020 ►
2021 ►
SablonWikidataSegítség

A 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál (angolul: Eurovision Song Contest 2019, franciául: Concours Eurovision de la chanson 2019, héberül: אירוויזיון 2019) a hatvannegyedik Eurovíziós Dalfesztivál volt. Izraelben rendezték meg, mivel a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivált az izraeli Netta Toy című dala nyerte. Ez volt a harmadik alkalom, hogy a dalfesztivált Izraelben rendezték meg, viszont az első, hogy Tel-Avivban.

41 ország erősítette meg részvételi szándékát. Bulgária visszalépett a versenytől, míg Ukrajna műsorszolgáltatója a nemzeti válogató körül kialakult konfliktusok után jelentette be távolmaradását.

A döntőt a holland Duncan Laurence nyerte meg Arcade című dalával.

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés]

Az ország győzelme és a trófea átvétele után az énekesnő, Netta, valamint nem sokkal később az izraeli miniszterelnök, Benjámín Netanjáhú Twitter-üzenetben egyaránt kijelentette, hogy a 2019-es versenynek Jeruzsálem ad otthont, de ezt ekkor még nem erősítette meg a dalfesztivált szervező Európai Műsorsugárzók Uniója.[1]

Egy riporter, Joáv Ginaj a győzelem után élő adásban megemlítette, hogy a jeruzsálemi önkormányzat szóvivője a Teddy Stadiont javasolta helyszínként a verseny megrendezésére. Egy másik lehetséges helyszín – amelyet Nir Barkat, Jeruzsálem polgármestere említett meg az izraeli hadsereg rádióján – a Jeruzsálem Aréna.[2]

Szintén lehetséges helyszínnek bizonyult a Menóra Mivtachim Aréna Tel-Avivban, azonban a város polgármestere, Ron Huldai a győzelmet követően kijelentette, hogy Tel-Aviv nem pályázik a rendezés jogának megszerzéséért.[3] A Haaretz értesülései alapján azonban június 11-én kiderült, hogy a város Eilat, Haifa és Jeruzsálem mellett mégis benyújtotta pályázatát.[4] Korábban lehetséges helyszínként felmerült Beér-Seva és Petah Tikva is.[5] 2018. augusztus 30-án bejelentették, hogy Eilat visszalép a kandidáló városok versenyéből.[6]

A győztest 2018. szeptember 13-án jelentették be: a dalfesztiválnak Tel-Aviv adhat otthont.[7]

Később bejelentették hogy a Tel-Avivi Nemzetközi Kiállítási Központ 2-es pavilonjában rendezik a versenyt.

A dalfesztivál hivatalos mottója Dare to Dream lett, mely magyarul azt jelenti, hogy Merj álmodni![8]

A verseny helyszíne, az Expo Tel-Aviv 2-es Pavilonja

Kulcsok:  †   Rendező város  ‡   Pályázó városok      Nem megfelelő helyszínek

Város Intézmény Kapacitás Megjegyzés
Eilat Két hangár a kikötőben 10 000 A tervek szerint két hangár összeépítésével a helyszín megfelelne a követelményeknek.[9]
Ice Mall 7 500
Jeruzsálem Paisz Aréna 15 654 A két legmegfelelőbb helyszín egyike volt.
Teddy Stadion 31 733 A rendezéshez szükséges egy tető építése.
Tel-Aviv Menóra Mivtachim Aréna 5 941
Expo Tel Aviv, 2-es Pavilon[10] 9 000[11] Itt kerül megrendezésre a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál.
Haifa Sammy Ofer Stadion 30 870 A rendezéshez szükséges egy tető építése.
Masszáda[12][13] legalább 20 000 A rendezéshez szükséges egy tető építése.
Beér-Seva Turner Stadion 16 126 A rendezéshez szükséges egy tető építése.
Petah Tikva A városnak jelenleg nincs megfelelő helyszíne a rendezésre.

A résztvevők[szerkesztés]

Andorra 2018. május 19-én jelezte, hogy a közeljövőben nem kíván részt venni semelyik eurovíziós rendezvényen, így a 2019-es verseny lesz sorozatban a tizedik év a törpeállam nélkül.[14] Bosznia-Hercegovina delegációvezetője május 25-én megerősítette, hogy az ország a versenyt szervező Európai Műsorsugárzók Uniója által a bosnyák műsorsugárzóra kiszabott szankciók miatt nem vehet részt semmilyen eurovíziós versenyen, így a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon sem. A balkáni ország utoljára 2016-ban küldött indulót a versenyre.[15] Nem csatlakozik a mezőnyhöz Szlovákia sem: az ország utoljára 2012-ben vett részt.[16] Ugyancsak távol marad a dalfesztiváltól Luxemburg, mely utoljára 1993-ban küldött versenyzőt.[17] A 2013 óta távol maradó Törökország állami műsorsugárzójának igazgatója augusztus 4-én jelezte az ország egyet nem értését a dalfesztivál liberális szellemiségével, egyúttal bejelentette, hogy a közeljövőben, így 2019-ben sem várható az ország visszatérése.[18] A dalfesztivál legkisebb területű résztvevője, Monaco sem tér vissza. A törpeállam utoljára 2006-ban szerepelt a versenyen.[19] A bolgár BNT 2018. október 15-én jelentette be hivatalos Twitter oldalán, hogy az ország pénzügyi okokra hivatkozva távol maradni kényszerül a 2019-es versenytől.[20] 2018. november 7-én, a résztvevők hivatalos listájának közzétételével hivatalossá vált, hogy végül 42 ország küldött volna versenyzőt küldeni Tel-Avivba,[21] azonban 2019. február 27-én Ukrajna visszalépett a versenytől.

A dalfesztiválon 2018-ig Former Yugoslav Republic of Macedonia; F.Y.R. Macedonia (magyarul Volt Jugoszláv Köztársaság Macedónia; V.J.K. Macedónia) néven induló ország 2019-től új hivatalos nevén, North Macedoniaként (magyarul Észak-Macedóniaként) vesz részt az eurovíziós versenyeken, így az Eurovíziós Dalfesztiválon is.[22]

A horvát Roko Blažević, a máltai Michela Pace, a fehérorosz ZENA, valamint Tamara Vujačić, a montenegrói D mol együttes tagja az első versenyzők a dalverseny története során, akik a 21. században születtek.

Emellett Dánia dala az első a nyelvhasználatot korlátozó szabály 1999-es eltörlése óta, amely nem teljes egészében angol nyelven hangzik el, továbbá 1997 óta ez lesz az első alkalom, hogy az ország hivatalos nyelve elhangzik a dalfesztiválon. Norvégia dala pedig az első a verseny történetében, amely tartalmaz északi számi nyelvű részeket.

Érdekesség, hogy a svájci és német versenyző kiválasztásában a nemzetközi zsűri tagjaként közreműködött a magyar énekesnő, Zséda is, aki korábban A Dal 2016 és A Dal 2017 élő műsoraiban szintén a szakmai zsűri tagjaként volt jelen, valamint a Cotton Club Singers tagjaként, Takáts Tamással holtversenyben hetedik helyen végzett az 1997-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar nemzeti válogatóján.[23] A 2014-es Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyzője, Kállay-Saunders András Montenegró, a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál magyar versenyzője, az AWS együttes pedig Csehország válogatóján szintén a nemzetközi zsűri tagjaként volt jelen,[24][25] míg Észtország és Norvégia válogatójának döntőjében a magyar delegációvezető, Bubnó Lőrinc ismertette a magyar zsűri pontjait. Utóbbinál Freddie, Dallos Bogi, Borcsik Attila Izil és Csík Gabriella mellett értékelte a delegációvezető az elhangzott dalokat.

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Másodszor vett részt a versenyen a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál két versenyzője: az első szereplésén harmadik helyen végzett orosz Sergey Lazarev és a San Marinót képviselő török Serhat. Ugyancsak másodjára szerepelt a magyar Pápai Joci, aki 2017-ben a döntő nyolcadik helyén végzett, emellett ő volt a verseny történetének első magyar előadója, aki főelőadóként kétszer is részt vett a versenyen. Szintén másodjára szerepelt a szerb Nevena Božović, aki 2013-ban a Moje 3 tagjaként az elődöntő tizenegyedik helyén végzett, azt megelőzően pedig a 2007-es Junior Eurovíziós Dalfesztiválon harmadik helyezést ért el. A macedón Tamara Todevska korábban háromszor is szerepelt országa produkcióiban: 2004-ben Toše Proeski, 2014-ben pedig nővére, Tijana háttérénekeseként, valamint 2008-ban Vrčak és Adrijan közreműködésében. A litván Jurij Veklenko szintén vokalistaként szerepelt két korábbi alkalommal: 2013-ban és 2015-ben.

Az észt Stig Rästa, aki 2015-ben Elina Born közreműködésében a döntő hetedik helyén végzett, a Madame Monsieur, az előző év francia indulói, illetve a horvát Jacques Houdek, a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivál tizenharmadik helyezettje pedig országaik dalainak társszerzőiként tértek vissza. A két énekes, valamint a Madame Monsieur tagja, Émilie Satt, vokalistaként is jelen volt országa produkciójában, akárcsak az Egyesült Királyság produkciójában a 2002-es Eurovíziós Dalfesztivál harmadik helyezettje, az akkor a házigazda Észtországot képviselő svéd Sahlene, aki ugyanezt a feladatot 1999-ben Svédország, 2016-ban pedig Ausztrália produkcióiban is ellátta. A grúz produkció háttér-énekeseként tért vissza a 2018-as versenyen Grúziát képviselő Ethno-Jazz Band Iriao egyik tagja, Mikheil Dzsavahisvili. Ugyancsak vokalistaként tért vissza a spanyol Mikel Hennet, aki korábban 2007-ben szerepelt a D’NASH tagjaként, valamint a szerb Mladen Lukić, aki az előző évi versenyen Szerbiát képviselő Balkanika tagja volt.

Előadó Ország Előző év
Nevena Božović  Szerbia 2013 (a Moje 3 tagjaként)
Pápai Joci  Magyarország 2017
Sergey Lazarev  Oroszország 2016
Serhat  San Marino
Tamara Todevska  Észak-Macedónia 2008

Magyar résztvevő[szerkesztés]

Az MTVA és a Duna Média 2018. október 1-jén reggel tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot, miután már 2018. szeptember 27-én olvasható volt oldalukon a műsor adatkezelési tájékoztatója.[26] A dalok leadásának meghosszabbított határideje 2018. november 15-e. Az élő show-műsorba beválogatott dalok végleges verzióit 2018. december 14-ig küldhették el a résztvevők az MTVA részére.[27][28][29][30]

A Dal (2019) – Döntő[szerkesztés]

A Dal 2019 színpada az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán

A döntőt 2019. február 23-án tartotta az MTVA nyolc előadó részvételével. A végeredmény a nézői szavazás illetve a szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki. A zsűri a dalok elhangzása után csak szóban értékelte a produkciókat. Az összes dal elhangzása után, az Eurovíziós Dalfesztivál gyakorlatához hasonlóan pontozta a produkciókat a zsűri. Az első helyezett 10 pontot kapott, a második 8-at, a harmadik 6-ot, míg a negyedik 4 pontot. A pontozás során a négy legtöbb pontot szerzett dal közül a nézők SMS-ben küldött szavazatokkal választották ki a verseny győztesét, aki képviselheti Magyarországot a 2019-es Eurovíziós Dalfesztiválon Tel-Avivban. A magyarokkal egy időben választott dalt Dánia, Litvánia, és Ukrajna is a nemzetközi versenyre. A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt az AWS, A Dal 2018 győztesei, akik a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban képviselték Magyarországot. A Dal döntőjében a Viszlát nyárnak egy új verzióját adták elő. Továbbá a műsorvezetők, Dallos Bogi és Freddie is felléptek, akik korábbi Dalos dalaik egyvelegét adták elő nyitóprodukcióként. A műsort élőben közvetítette a Duna és a Duna World, illetve interneten az adal.hu. A döntőt követően is 21:40-től indult A Dal Kulissza című kísérőműsor, melyben Lola és Forró Bence beszélgetett a résztvevőkkel.

  A zsűri pontozása által közönségszavazásra juttatott dalok
  A telefonos szavazás győztese
# Kép Előadó
Dal (zene / szöveg)
Zsűri Nézők
Pontszám Eredmény
01
The Middletonz
The Middletonz 8 6.
Roses (Farshad Alebatool, Fehér Holló Attila, Kállay-Saunders András)
02
Oláh Gergő
Oláh Gergő 0 8.
Hozzád bújnék (Mészáros Murphy Gábor / Osztás Mária)
03
Nagy Bogi
Nagy Bogi 16 4. 2–4.
Holnap (Molnár Ferenc Caramel)
04
Fatal Error
Fatal Error 8 6.
Kulcs (Balázs Mihály, Balázs Miklós, Rimóczi Zsolt, Rónai Dávid, Kornyik Botond, Joós Bence / Rimóczi Zsolt)
05
Pápai Joci
Pápai Joci 26 1. 1.
Az én apám (Pápai Joci, Molnár Ferenc Caramel / Molnár Ferenc Caramel)
06
Szekér Gergő
Szekér Gergő 12 5.
Madár, repülj! (Szekér Gergő)
07
Acoustic Planet
Acoustic Planet 22 2. 2–4.
Nyári zápor (Kölcsey Szabolcs)
08
Vavra Bence
Vavra Bence 20 3. 2–4.
Szótlanság (Csöndör László Diaz, Kozma Kata, Vavra Bence / Fodor Máté, Csöndör László Diaz)

A nézői szavazás alapján A Dalt Pápai Joci nyerte.

A versenyt megelőző időszak[szerkesztés]

A részt vevő előadók egy része a verseny előtt különböző rendezvényeken népszerűsítette versenydalát.

Rendezvény Helyszín Dátum Részt vevő versenyzők száma
Eurovision in Concert Amszterdam,  Hollandia 2019. április 6. 28
Eurovision PreParty Riga,  Lettország 2019. április 12. 2
London Eurovision Party London,  Egyesült Királyság 2019. április 14. 18
Eurovision Pre-party Madrid Madrid,  Spanyolország 2019. április 19–20. 22
Moscow Eurovision Party Moszkva,  Oroszország 2019. április 24. 10

Nemzeti válogatók[szerkesztés]

A versenyre eredetileg nevező 42 ország közül 13 belső kiválasztással, 29 nemzeti döntő keretein belül választotta ki képviselőjét.

Az indulók közül Albánia, Csehország, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Franciaország, Izland, Izrael, Lettország, Litvánia, Magyarország, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Olaszország, Portugália, Románia, Spanyolország, Svédország, Szerbia, Szlovénia (és Ukrajna választott volna) apróbb változtatásokkal ugyanazt azt a nemzeti döntőt rendezte meg, mint az előző évben.

A dalfesztivál történetében idén először Ausztrália nemzeti döntővel választotta ki előadójukat és dalukat az Eurovision: Australia Decides keretein belül. Nyolc év után Horvátország ismét a Dora című válogatóval választották ki versenyzőjüket és dalukat. Néhány ország sokak által ismert tehetségkutatókkal választották ki előadójukat, mint például Grúzia (Idol), Izrael (Rising Star) Málta (X Factor) és Spanyolország (Operación Triunfo), akik dalukat is az alábbi döntőben választották.

A többi ország közül Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Ciprus, Észak-Macedónia, Görögország, Hollandia, Írország, Oroszország ismét a teljes belső kiválasztás mellett döntött, míg a tavalyi évhez képest idén nem került megrendezésre nemzeti döntő az alábbi országokban: Lengyelország, Örményország, San Marino, Svájc, tehát az országot képviselő közmédia nevezte meg a 2019-es résztvevőt és versenydalt.

A részt vevő országok nemzeti válogatóinak listája
Ország Választás
módszere
Válogató / Bemutató műsor Közvetítő csatorna Kiválasztás / Bemutatás dátuma
Előadó Dal
 Albánia nemzeti döntő 57. Festivali i Këngës RTSH 1 2018. december 22. 2018. december 22.
 Ausztrália nemzeti döntő Eurovision: Australia Decides SBS 2019. február 9. 2019. február 9.
 Ausztria belső kiválasztás Ö3-Wecker Hitradio Ö3 2019. január 29. 2019. március 8.
 Azerbajdzsán belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. március 8. 2019. március 8.
 Belgium belső kiválasztás De Grote Peter Van De Veire Ochtendshow MNM 2019. január 14. 2019. február 28.
 Ciprus belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2018. december 21. 2019. március 5.
 Csehország nemzeti döntő Eurovision Song CZ Online válogatót rendeztek 2019. január 28. 2019. január 28.
 Dánia nemzeti döntő Dansk Melodi Grand Prix DR1 2019. február 23. 2019. február 23.
 Egyesült Királyság nemzeti döntő Eurovision: You Decide BBC Two 2019. február 8. 2019. február 8.
 Észak-Macedónia belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. január 25. 2019. március 8.
 Észtország nemzeti döntő Eesti Laul ETV, ETV+ 2019. február 16. 2019. február 16.
 Fehéroroszország nemzeti döntő Nacionalnyij otbor Belarusz-1, Belarusz-24 2019. március 7. 2019. március 7.
 Finnország előadó: belső kiválasztás
dal: nemzeti döntő
Uuden Musiikin Kilpailu Yle TV2 2019. január 29. 2019. március 2.
 Franciaország nemzeti döntő Destination Eurovision France 2 2019. január 26. 2019. január 26.
 Görögország belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. február 14. 2019. március 6.
 Grúzia előadó: nemzeti döntő Grúz Idol 1TV 2019. március 3. 2019. március 3.
 Hollandia belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. január 21. 2019. március 7.
 Horvátország nemzeti döntő Dora HRT 1 2019. február 16. 2019. február 16.
 Írország belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. március 8. 2019. március 8.
 Izland nemzeti döntő Söngvakeppnin RÚV 2019. március 2. 2019. március 2.
 Izrael előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
Rising Star Keshet 12, Kan 11 2019. február 12. 2019. március 10.
 Lengyelország belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. február 15. 2019. március 8.
 Lettország nemzeti döntő Supernova LTV1 2019. február 16. 2019. február 16.
 Litvánia nemzeti döntő Eurovizijos LRT televizija, LRT Lituanica 2019. február 23. 2019. február 23.
 Magyarország nemzeti döntő A Dal Duna, Duna World 2019. február 23. 2019. február 23.
 Málta előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
X-Faktor Málta TVM 2019. január 26. 2019. március 10.
 Moldova nemzeti döntő O melodie pentru Europa Moldova 1 2019. március 2. 2019. március 2.
 Montenegró nemzeti döntő Montevizija TVCG 1 2019. február 9. 2019. február 9.
 Németország nemzeti döntő Unser Lied für Israel Das Erste, One 2019. február 22. 2019. február 22.
 Norvégia nemzeti döntő Melodi Grand Prix NRK1 2019. március 2. 2019. március 2.
 Olaszország nemzeti döntő 69. Sanremói dalfesztivál Rai 1 2019. február 9. 2019. február 9.
 Oroszország belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. február 7. 2019. március 9.
 Örményország belső kiválasztás Lav jereko Armenia 1 2018. november 30. 2019. március 10.
 Portugália nemzeti döntő Festival da Canção RTP1 2019. március 2. 2019. március 2.
 Románia nemzeti döntő Selecția Națională TVR1, TVRi, TVR HD 2019. február 17. 2019. február 17.
 San Marino belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. január 21. 2019. március 7.
 Spanyolország nemzeti döntő Operación Triunfo La 1 2019. január 20. 2019. január 20.
 Svájc belső kiválasztás Nem rendeztek válogatóműsort 2019. március 7. 2019. március 7.
 Svédország nemzeti döntő Melodifestivalen SVT1 2019. március 9. 2019. március 9.
 Szerbia nemzeti döntő Beovizija RTS 1, RTS Svet 2019. március 3. 2019. március 3.
 Szlovénia nemzeti döntő EMA TV Slovenija 1 2019. február 16. 2019. február 16.
 Ukrajna (Visszalépett) nemzeti döntő Vidbir Szuszpilne Persij, STB 2019. február 23. 2019. február 23.

Próbák és sajtótájékoztatók[szerkesztés]

A próbák május 4-én kezdődtek a verseny helyszínén. Első körben minden ország elpróbálhatta a produkcióját többször is egymás után, valamint még színpadra lépés előtt a színfalak mögött beállították az énekesek mikrofonjait és fülmonitorjait. A színpadi próba után a delegációk a videószobába vonultak, ahol megnézhették, hogy a rendező csatorna hogyan képzeli el a produkció lefilmezését. Innen a sajtótájékoztatóra mentek az előadók, ahol egy műsorvezetővel beszélgettek a versenyről, a produkcióról, a próbákról, valamint a sajtó akkreditált tagjai is tehettek fel kérdéseket. A próbák és a sajtótájékoztatók egyszerre zajlottak: míg az egyik ország sajtótájékoztatót tartott, addig a következő már próbált az arénában.

A próbák és sajtótájékoztatók menetrendje

A kezdési időpontok helyi idő szerint vannak feltüntetve. (UTC+02:00)

Dátum Ország Próba Sajtótájékoztató
2019. május 4.
(szombat)
 Ciprus 10:00–10:30 12:25–12:45
 Csehország 10:40–11:10 13:05–13:25
 Finnország 11:20–11:50 13:45–14:05
 Lengyelország 12:00–12:30 14:25–14:45
 Szlovénia 13:40–14:10 16:05–16:25
 Montenegró 14:20–14:50 16:45–17:05
 Magyarország 15:00–15:30 17:25–17:45
 Fehéroroszország 16:00–16:30 18:25–18:45
 Szerbia 16:40–17:10 19:05–19:25
2019. május 5.
(vasárnap)
 Belgium 10:40–11:10 13:05–13:25
 Grúzia 11:20–11:50 13:45–14:05
 Ausztrália 12:00–12:30 14:25–14:45
 Izland 13:40–14:10 16:05–16:25
 Észtország 14:20–14:50 16:45–17:05
 Portugália 15:00–15:30 17:25–17:45
 Görögország 16:00–16:30 18:25–18:45
 San Marino 16:40–17:10 19:05–19:25
2019. május 6.
(hétfő)
 Örményország 10:00–10:30 12:25–12:45
 Írország 10:40–11:10 13:05–13:25
 Lettország 11:20–11:50 13:45–14:05
 Svájc 12:00–12:30 14:25–14:45
 Moldova 13:40–14:10 16:05–16:25
 Románia 14:20–14:50 16:45–17:05
 Dánia 15:00–15:30 17:25–17:45
 Ausztria 16:00–16:30 18:25–18:45
 Svédország 16:40–17:10 19:05–19:25
2019. május 7.
(kedd)
 Horvátország 10:00–10:30 12:25–12:45
 Málta 10:40–11:10 13:05–13:25
 Litvánia 11:20–11:50 13:45–14:05
 Oroszország 12:00–12:30 14:25–14:45
 Albánia 13:40–14:10 16:05–16:25
 Norvégia 14:20–14:50 16:45–17:05
 Hollandia 15:00–15:30 17:25–17:45
 Észak-Macedónia 16:00–16:30 18:25–18:45
 Azerbajdzsán 16:40–17:10 19:05–19:25

Dátum Ország Próba Sajtótájékoztató
2019. május 9.
(csütörtök)
 Ciprus 10:00–10:20 11:05–11:25
 Montenegró 10:25–10:45 11:30–11:50
 Finnország 10:50–11:10 11:55–12:15
 Lengyelország 11:15–11:35 12:20–12:40
 Szlovénia 11:40–12:00 12:45–13:05
 Csehország 13:05–13:25 14:10–14:30
 Magyarország 13:30–13:50 14:35–14:55
 Fehéroroszország 13:55–14:15 15:00–15:20
 Szerbia 14:20–14:40 15:25–15:45
 Belgium 14:45–15:05 15:50–16:10
 Grúzia 15:30–15:50 16:40–17:00
 Ausztrália 15:55–16:15 17:05–17:25
 Izland 16:20–16:40 17:30–17:50
 Észtország 16:45–17:05 17:55–18:15
 Portugália 17:10–17:30 18:20–18:40
2019. május 10.
(péntek)
 Görögország 10:00–10:20 11:05–11:25
 San Marino 10:25–10:45 11:30–11:50
 Örményország 10:50–11:10 11:55–12:15
 Írország 11:15–11:35 12:20–12:40
 Moldova 11:40–12:00 12:45–13:05
 Svájc 13:05–13:25 14:10–14:30
 Lettország 13:30–13:50 14:35–14:55
 Románia 13:55–14:15 15:00–15:20
 Dánia 14:20–14:40 15:25–15:45
 Ausztria 14:45–15:05 15:50–16:10
 Svédország 15:10–15:30 16:15–16:35
 Izrael 16:20–16:50 18:45–19:05
 Franciaország 17:00–17:30 19:25–19:45
 Spanyolország 17:40–18:10 20:05–20:25
 Olaszország 18:20–18:50 20:45–21:05
 Egyesült Királyság 19:00–19:30 21:25–21:45
 Németország 19:40–20:10 22:05–22:25
2019. május 11.
(szombat)
 Észtország[31] 9:30–9:50
 Horvátország 10:00–10:20 11:05–11:25
 Málta 10:25–10:45 11:30–11:50
 Litvánia 10:50–11:10 11:55–12:15
 Oroszország 11:15–11:35 12:20–12:40
 Albánia 11:40–12:00 12:45–13:05
 Norvégia 13:05–13:25 14:10–14:30
 Hollandia 13:30–13:50 14:35–14:55
 Észak-Macedónia 13:55–14:15 15:00–15:20
 Azerbajdzsán 14:20–14:40 15:25–15:45
2019. május 12.
(vasárnap)
 Moldova[32] 9:15–9:45
 Izrael 10:00–10:20 11:05–11:25
 Franciaország 10:25–10:45 11:30–11:50
 Spanyolország 10:50–11:10 11:55–12:15
 Olaszország 11:15–11:35 12:20–12:40
 Egyesült Királyság 11:40–12:00 12:45–13:05
 Németország 12:05–12:25 13:10–13:30

Főpróbák és élő közvetítések[szerkesztés]

A kezdési időpontok helyi idő szerint vannak feltüntetve. (UTC+02:00)

Forduló Adás Dátum Kezdés Vége
Első elődöntő 1. főpróba 2019. május 13., hétfő 16:00 17:40
2. főpróba – zsűri show 22:00 00:10
3. főpróba – családi show 2019. május 14., kedd 16:00 18:10
Élő közvetítés 22:00 00:10
Második elődöntő 1. főpróba 2019. május 15., szerda 16:00 17:40
2. főpróba – zsűri show 22:00 00:10
3. főpróba – családi show 2019. május 16., csütörtök 16:00 18:10
Élő közvetítés 22:00 00:10
Döntő 1. főpróba 2019. május 17., péntek 14:00 17:00
2. főpróba – zsűri show 22:00 01:30
3. főpróba – családi show 2019. május 18., szombat 14:30 18:00
Élő közvetítés 22:00 02:00

A verseny[szerkesztés]

Az elődöntők felosztása[szerkesztés]

  Az első elődöntő résztvevői
  Az első elődöntőben szavazó döntősök
  A második elődöntő résztvevői
  A második elődöntőben szavazó döntősök
A tel-avivi Művészeti Múzeum, a sorsolás helyszíne.

A harminchat elődöntős országot hat kalapba osztották földrajzi elhelyezkedésük és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. A felosztást január 26-án hozta nyilvánosságra az EBU.

Január 28-án tartották a sorsolást, a tel-avivi Művészeti Múzeumban, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele. A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első vagy második felében fognak fellépni, valamint azt, hogy az automatikusan döntős „Öt Nagy” és a rendező ország melyik elődöntőben fog szavazni. Így a delegációk előre tudják, mikor kell megérkezniük a próbákra. Ugyanekkor került sor a jelképes kulcsátadásra, melyen az előző rendező város, Lisszabon alpolgármestere átadta Tel-Aviv polgármesterének a korábbi rendező városok szimbólumait tartalmazó „kulcscsomót”.[33]

A svájci műsorsugárzó kérésére az országot már korábban a második elődöntőbe osztották.

1. kalap 2. kalap 3. kalap 4. kalap 5. kalap 6. kalap

Meghívott előadók[szerkesztés]

A dalverseny műsorvezetői: Assi Azar, Bar Refaeli, Lucy Ayoub és Erez Tal

2019. április 15-én a verseny rendező televízió csatornája, az izraeli KAN, a Tel-Avivban tartott nemzetközi sajtótájékoztatón hozta nyilvánosságra a két elődöntő és a döntő meghívott előadóit.[34]

Első elődöntő: Az első elődöntőt hasonlóan, mint 2016-ban, az előző évi győztes, ez esetben Netta nyitotta Toy című nyertes dalának egy új verziójával. Ugyanebben az elődöntőben, a szavazási szünetben Dana International is szerepet kapott, aki Bruno Marstól a Just the Way You Are című dalt adta elő.
Második elődöntő: Ebben az adásban a Shalva Band lépett fel, akik feladták a 2019-es izraeli Rising Star tehetségkutató műsort, mivel nem lett volna megoldható számukra országuk döntőben való képviselése a sabbát ünnepe miatt. Így ebben az elődöntőben Hugh Jackman, Cameron Seely és Austyn Johnson dalát, A legnagyobb showman betétdalát, a Million Dreamst adták elő.
Döntő: Akárcsak az első elődöntőben, a döntőben is láthattuk Dana Internationalt fellépni. Gal Gadot, izraeli modell és színésznő is megjelent a döntőben egy 3 perces videóban. Ezek mellett Idan Raichel, izraeli énekes és zeneszerző is szerepet kapott, aki huszonnégy énekessel és zenésszel együtt adta elő Bo’ee – Come to Me című dalát. Mellettük felléptek még korábbi eurovíziós résztvevők is: Conchita Wurst, a Heroest, Måns Zelmerlöw a Fuegót, Eleni Foureira a Dancing Lasha Tumbait és Verka Serduchka a Toyt adta elő. A négy előadó produkciója után mindannyian összegyűltek a színpadon és közösen Gali Atarival elénekelték Izrael második eurovíziós győztes dalát, a Hallelujah-t. Netta a döntőben is fellépett: új dalát, a Nana Bananát adta elő. A szavazás megkezdése előtt Madonna lépett a színpadra, aki a 30 éve megjelent Like a Prayert, valamint új dalát, a Future-t mutatta be.

Incidensek[szerkesztés]

Ukrajna visszalépése[szerkesztés]

Nem képviselheti Ukrajnát a versenyen a nemzeti döntőjükben első helyen végzett MARUV. A UA:PBC az énekesnővel folytatott megbeszélésen nem talált közösen elfogadható megoldást arra, miként képviselhetné hazáját a nemzetközi versenyen. A tévétársaság kiemelte, hogy a dalfesztivál egyik fő alapelve a politikamentesség, azonban szerintük a verseny eredménye „átpolitizálódott”. A MARUV körüli botrányt az váltotta ki, hogy idén áprilisban fellép Moszkvában és Szentpétervárott, Oroszországban. Amikor kiderült, hogy emiatt veszélybe kerülhet az eurovíziós fellépése Izraelben, a közösségi médiában közölte, hogy kész lemondani oroszországi fellépéseit. Később azonban az is kiderült, hogy a dal szerzői joga, amellyel hazáját képviselte volna a dalfesztiválon, a Warner Music Russia cégé, amellyel már leszerződött egy szólókoncertre április 6-ra Moszkvába. Az ukrán közmédia viszont csak azzal a feltétellel kötött volna vele szerződést arról, hogy ő képviselje Ukrajnát, ha lemond minden oroszországi fellépéséről. A Vidbir második helyezettje a Freedom Jazz nevű énekes trió lett, de sem ők, sem a harmadik helyen végzett KAZKA, valamint a negyedik Brunettes Shoot Blondes sem vállalta a fellépést, mondván hogy a közönség nem őket bízta meg ezzel a feladattal a televíziós válogatóműsor fináléjában. Az ukrajnai műsorszolgáltató február 27-én délután közleményében tudatta, hogy visszalépnek a versenytől, így végül 41 ország részvételével kerül megrendezésre a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál Izraelben.[35] Ukrajna versenyzője eredetileg az első elődöntő második felében lépett volna színpadra.

Technikai problémák a műsor során[szerkesztés]

Hackertámadás az első elődöntő alatt[szerkesztés]

A műsort közvetítő, és egyben szervező izraeli közmédiát hackertámadás érte az első elődöntő sugárzása közben. A hackereknek sikerült két alkalommal is rövid időre megszakítani az adást, és a műsor helyett Izrael-ellenes szövegeket jelenítettek meg a képernyőn. A megjelenő szövegek a következőek voltak: „Israel is not safe, you will see” (Izrael nem biztonságos, meglátjátok), valamint „Risk of Missile Attack, Please take shelter” (Rakétatámadás kockázata, kérjük keressenek menedéket).[36] Az EBU közleménye szerint a problémát sikerült hamar megoldani.

Számos technikai probléma az első elődöntőben[szerkesztés]

Az első elődöntő után több műsorszolgáltató is panasszal fordult a rendezvényt szervező Európai Műsorsugárzók Uniójához. A mulasztások egyike volt a holland és észak-macedón csatornák közvetítése során megszakadó kommentár. Szintén nem hallhatták a Tel-Avivból közvetítő kommentátort, Artur Orzechet, a lengyel TVP nézői sem, ezért a csatorna dolgozói lecserélték őt egy varsói műsorvezetőre.[37]

Probléma akadt fenn Németország, valamint az Egyesült Királyság közvetítése során is, ugyanis a műsor megállt egy bizonyos időre. A francia France 2 adásában hanghibák adódtak a belga és a portugál produkció alatt.[37]

A szavazás során Európa-szerte gondok akadtak, mivel a portugál dalra szavazók egy részének nem sikerült elküldenie a szavazatát, és hibaüzeneteket kaptak válaszként szavazatukra.[38] Portugáliának végül a 12. helyezést sikerült elérnie a közönségnél

Hibák a norvég produkció zsűris főpróbáján[szerkesztés]

A döntő előtti napon a norvég dal zsűris próbáján a képernyő elfeketedett, így nem lehetett szemmel követni a produkciót. Mire visszatért a kép, a kamerák nem működtek a tervek szerint. A hibák után a norvég delegáció igényt tartott egy újabb próbára, de az EBU elutasította kérésüket.[39] Az országot képviselő Spirit in the Sky című dal a döntőben a 18. helyezést érte el a nemzetközi zsűriknél.

A zsűri által elkövetett hibák[szerkesztés]

A zsűritagok feladatainak félreértelmezése[szerkesztés]

Mint a dalfesztivál után kiderült, három zsűritag rosszul értelmezte feladatát. Egyikük a cseh Jitka Zelenková, a másik a svéd Lina Hedlund, a harmadik pedig az orosz Igor Gulyaev volt. Az elődöntők során mindketten az általuk legkevésbé kedvelt dalt helyezték az első helyre, a kedvencüket pedig az utolsóra. Amennyiben Zelenková nem követi el a hibát, Lengyelország jutott volna döntőbe Fehéroroszország helyett az első elődöntőből. Ha Gulyaev is eredeti szándéka szerint pontozott volna, a második elődöntő utolsó továbbjutója Litvánia lett volna Dánia helyett.

A fehérorosz zsűri kizárása[szerkesztés]

A döntő napján tett bejelentést az EBU arról, hogy a fehérorosz zsűri tagjait kizárták a versenyből. Erre a döntésre az adott okot, hogy az első elődöntőt követően a zsűri tagjai egy interjúban beszámoltak a kiosztott pontjaikról. Ez a cselekedet szembement a verseny szabályaival.

Hibás eredmények a döntőben[szerkesztés]

Négy nappal a döntő után, 2019. május 22-én jelentette be Jon Ola Sand, a dalfesztivál igazgatója egy Twitter-bejegyzésben, hogy a Fehéroroszország által kiosztott zsűripontok hibásak voltak. Mivel a fehérorosz zsűri kizárásra került, így az évek során a Fehéroroszországhoz hasonlóan szavazó országok zsűrijeinek értékelését vetették össze a szervezők, és ezek alapján rendezték sorba a döntő dalait. Egy emberi mulasztás során viszont Fehéroroszország nem a lista első, hanem az utolsó tíz dalának osztotta ki pontjait, így kapott például Izrael 12 pontot a közvetítés során Málta helyett.[40]

Az EBU és a szervezők elnézésüket kérték a résztvevőktől, és kijavították a hibás eredményeket. Az eredmények változása a győztest és az első négy helyezettet nem érintette, de több ország dala is előrébb vagy hátrébb került a listán. A javított eredmények szerint Észak-Macedónia nyerte meg a nemzetközi zsűri szavazását Svédország helyett.

A bejelentést követően a fehérorosz delegáció egyik tagja, Viktor Drobis azt nyilatkozta, hogy az ügyben pert indít az EBU ellen.[41]

Madonna fellépése[szerkesztés]

Már hónapokkal a verseny előtt arról szóltak a hírek, hogy a versenyen Madonna is fel fog lépni meghívott előadóként. Az énekesnő végül két nappal a fellépése előtt írta alá a szerződését az EBU-val, a próbáit pedig elkülönítve tartotta. A hírek szerint az amerikai világsztár 1,5 millió dollárért vállalta fellépését, a helyszínre pedig egy 130 fős stábbal, 40 háttérénekessel és 25 táncossal érkezett. Az előzetes várakozásokkal ellentétben a fellépés után a rajongók többsége nemtetszésének adott hangot elsősorban az énekesnő hamis hangjaira hivatkozva. Madonna később feltöltötte a fellépéséről készült videót YouTube csatornájára, de ezen a felvételen viszont utólag mesterségesen szerkesztett hangon énekel az énekesnő.

A botrányt fokozta az is, hogy a második dal előadása közben az énekesnő két háttértáncosa egymást átölelve vonult végig a díszleten. Egyikük kabátján az izraeli, másikukén a palesztin zászló volt látható. Ez a próbák során nem volt a produkció része.

A szavazás[szerkesztés]

A verseny előtt a legesélyesebbnek Hollandiát, Oroszországot, Svájcot, Svédországot, Olaszországot és Izlandot tartották.

Zsűritagok[szerkesztés]

Minden országból öt profi zeneipari szakembert bíz meg a helyi közmédia a dalok értékelésére. A nemzeti zsűrik az élő adás előtt egy nappal egy zárt láncú közvetítésben egy videószobából követik figyelemmel a második főpróbát, és az ott látottak és hallottak alapján minősítik a produkciókat. Ezt a próbát emiatt zsűri shownak hívják, és az élő adáshoz hasonló eurovíziós élményt nyújtja a jegyet váltóknak az arénában. Az első elődöntő előtt 20 országból 100, a második elődöntő előtt 21 országból 105, míg a döntő előtti napon 41 országból összesen 205 zsűritag pontoz. A zsűritagok névsorát április 30-án hozta nyilvánosságra az EBU. A tagok közül 96 nő, 109 férfi, a legfiatalabb 16 éves Nicole Frendo Máltáról, a legidősebb 82 éves Silvije Glojnarić a horvát zsűriben. Átlagéletkoruk 41 év. A zsűritagok között ebben az évben is több korábbi eurovíziós előadó is szerepelt, mint például Wolf Kati, aki 2011-ben képviselte Magyarországot Düsseldorfban. Az orosz Tolmacsova ikrek 2014-ben, az izlandi Maria Olafs 2015-ben, míg horvát Franka és a német Michael Schulte az előző évben vett részt országa színeiben a versenyen.[42]

Magyarország szakmai zsűrijének tagjai Borcsik Attila Izil 48 éves DJ, a Petőfi Rádió zenei vezetője, zenei kurátor; Patkó Béla Kiki 61 éves előadóművész, énekes, az Emelet zenekar frontembere; Szepesi Mátyás 43 éves énekes dalszerző, szövegíró, A Dal 2019-ben versenyző Konyha zenekar frontembere; Iván Alexandra énekes, zeneszerző, a Ruby Harlem frontembere és Lola 30 éves énekes, műsorvezető, az Eurovíziós Dalfesztivál magyar válogatójának résztvevője 2005-ben és 2008-ban lettek. A magyar zsűri átlagéletkora 4,2 évvel a versenyátlag felett van: 45,2 év.

A részt vevő országok zsűritagjainak listája

Megjegyzés: A zsűrielnök félkövérrel kiemelve.

Első elődöntő[szerkesztés]

Az első elődöntőt május 14-én rendezték meg tizenhét ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország –  Franciaország,  Izrael és  Spanyolország – is szavazott az első elődöntőben, valamint a május 13-án tartott főpróbákon versenydalukat is előadták.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Ciprus[43][44] angol Tamta Replay Visszajátszás 9. 149
02  Montenegró[45] angol D mol Heaven Mennyország 16. 46
03  Finnország[46] angol Darude feat. Sebastian Rejman Look Away Nézz máshová 17. 23
04  Lengyelország[47] lengyel, angol Tulia Fire of Love (Pali się) A szerelem tüze (Ég) 11. 120
05  Szlovénia[48] szlovén Zala Kralj & Gašper Šantl Sebi Magadhoz 6. 167
06  Csehország[49] angol Lake Malawi Friend of a Friend Egy barát barátja 2. 242
07  Magyarország[27] magyar Pápai Joci Az én apám 12. 97
08  Fehéroroszország[50] angol ZENA Like It Szeretem 10. 122
09  Szerbia[51] szerb, angol Nevena Božović Kruna Korona 7. 156
10  Belgium[52] angol Eliot Wake Up Ébredj fel! 13. 70
11  Grúzia[53] grúz[a] Oto Nemsadze Keep on Going Haladj előre! 14. 62
12  Ausztrália[54] angol Kate Miller-Heidke Zero Gravity Nulla gravitáció 1. 261
13  Izland[55] izlandi Hatari Hatrið mun sigra A gyűlölet fog érvényesülni 3. 221
14  Észtország[56] angol Victor Crone Storm Vihar 4. 198
15  Portugália[57] portugál Conan Osiris Telemóveis Mobiltelefonok 15. 51
16  Görögország[58] angol Katerine Duska Better Love Jobb szerelem 5. 185
17  San Marino[59] angol[b] Serhat Say Na Na Na Mondd, hogy na na na 8. 150
1.a: A dal tartalmaz egy kifejezést abház nyelven.
2.b: A dal tartalmaz három szót török nyelven.

Ponttáblázat[szerkesztés]

  Az első elődöntőben szavazó automatikus döntősök

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Ciprus Montenegró Finnország Lengyelország Szlovénia Csehország Magyarország Fehéroroszország Szerbia Belgium Grúzia Ausztrália Izland Észtország Portugália Görögország San Marino Franciaország Izrael Spanyolország
 Ciprus 95 8 4 7 10 4 8 3 5 1 8 1 12 8 6 4 6
 Montenegró 31 4 12 5 10
 Finnország 9 1 2 4 2
 Lengyelország 60 10 3 7 8 6 3 8 7 3 5
 Szlovénia 74 5 1 5 8 12 3 7 7 4 5 8 1 4 4
 Csehország 157 1 3 8 7 12 10 7 10 8 12 12 10 12 12 8 3 8 6 8
 Magyarország 65 6 1 6 2 4 2 6 2 1 6 5 7 10 7
 Fehéroroszország 78 8 8 12 4 4 3 3 10 6 7 1 4 1 7
 Szerbia 91 6 7 3 10 5 6 7 5 6 3 6 6 4 6 5 3 3
 Belgium 40 10 2 3 6 3 2 4 10 2 3 5
 Grúzia 29 7 2 1 2 10 5 2
 Ausztrália 121 5 12 12 5 8 5 12 4 12 1 2 10 6 7 8 12
 Izland 70 8 4 4 5 4 1 1 10 10 2 2 7 12
 Észtország 65 6 1 6 12 1 7 8 7 5 1 10 1
 Portugália 8 3 2 2 1
 Görögország 131 12 12 7 10 5 4 5 2 6 10 7 8 4 12 5 12 10
 San Marino 26 2 10 3 1 2 3 3 2

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Ciprus Montenegró Finnország Lengyelország Szlovénia Csehország Magyarország Fehéroroszország Szerbia Belgium Grúzia Ausztrália Izland Észtország Portugália Görögország San Marino Franciaország Izrael Spanyolország
 Ciprus 54 4 1 3 1 10 3 1 12 10 8 1
 Montenegró 15 7 8
 Finnország 14 2 12
 Lengyelország 60 6 1 7 6 5 5 5 8 2 5 8 2
 Szlovénia 93 8 7 8 5 7 8 10 3 5 5 7 7 5 3 2 3
 Csehország 86 2 3 5 5 5 4 3 1 6 1 10 12 8 4 1 4 6 5
 Magyarország 32 2 3 6 2 12 1 3 3
 Fehéroroszország 44 6 5 2 2 3 4 7 2 6 1 2 4
 Szerbia 65 5 12 1 4 12 4 2 4 3 3 6 2 6 1
 Belgium 20 3 1 1 4 2 5 4
 Grúzia 33 10 1 10 1 4 7
 Ausztrália 140 4 7 8 10 4 10 5 10 7 10 10 5 10 8 6 7 12 7
 Izland 151 1 6 12 12 10 6 10 12 6 7 6 12 6 8 7 7 10 3 10
 Észtország 133 7 2 10 7 8 8 8 6 3 12 8 7 7 12 3 8 1 10 6
 Portugália 43 3 2 8 2 4 12 12
 Görögország 54 12 1 1 2 4 4 8 5 12 3 2
 San Marino 124 8 10 4 6 3 12 12 7 5 2 12 6 4 10 6 4 5 8

Megjegyzés: A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban az első elődöntőben szavazó automatikus döntősöktől kapott pontszám található meg.

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot az első elődöntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
5 Ausztrália Belgium, Finnország, Izland, Lengyelország, Spanyolország
Csehország Ausztrália, Észtország, Grúzia, Portugália, Szlovénia
4 Görögország Ciprus, Izrael, Montenegró, San Marino
1 Fehéroroszország Magyarország
Ciprus Görögország
Észtország Fehéroroszország
Izland Franciaország
Montenegró Szerbia
Szlovénia Csehország

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot az első elődöntőben a nézőktől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
4 Izland Ausztrália, Fehéroroszország, Finnország, Lengyelország
3 San Marino Csehország, Grúzia, Magyarország
2 Észtország Belgium, Portugália
Görögország Ciprus, San Marino
Portugália Franciaország, Spanyolország
Szerbia Montenegró, Szlovénia
1 Ausztrália Izrael
Ciprus Görögország
Csehország Izland
Finnország Észtország
Magyarország Szerbia

Megjegyzés: A félkövérrel szedett országok a maximum 24 pontot (12 pontot a zsűritől és a nézőktől is) adták az adott országnak.

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazás Nézői szavazás
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Csehország 157  Izland 151
2.  Görögország 131  Ausztrália 140
3.  Ausztrália 121  Észtország 133
4.  Ciprus 95  San Marino 124
5.  Szerbia 91  Szlovénia 93
6.  Fehéroroszország 78  Csehország 85
7.  Szlovénia 74  Szerbia 65
8.  Izland 70  Lengyelország 60
9.  Magyarország 65  Ciprus 54
10.  Észtország 65  Görögország 54
11.  Lengyelország 60  Fehéroroszország 44
12.  Belgium 50  Portugália 43
13.  Montenegró 31  Grúzia 33
14.  Grúzia 29  Magyarország 32
15.  San Marino 26  Belgium 20
16.  Finnország 9  Montenegró 15
17.  Portugália 8  Finnország 14

Magyarország zsűri és nézői szavazás eredményei[szerkesztés]

Ország Zsűri szavazás Nézői szavazás
Borcsik A. Patkó B. Szepesi M. Lola Iván A. Helyezés Pontszám Helyezés Pontszám
 Ciprus 9. 10. 14. 14. 11. 15. 8. 3
 Montenegró 16. 4. 16. 13. 7. 13. 14.
 Finnország 15. 5. 15. 12. 14. 14. 16.
 Lengyelország 1. 3. 7. 9. 4. 3. 8 5. 6
 Szlovénia 3. 16. 12. 7. 6. 8. 3 4. 7
 Csehország 6. 1. 11. 2. 1. 2. 10 7. 4
 Magyarország Nem lehet saját országra szavazni!
 Fehéroroszország 10. 2. 1. 1. 2. 1. 12 11.
 Szerbia 8. 6. 3. 11. 5. 4. 7 9. 2
 Belgium 7. 15. 8. 6. 12. 12. 12.
 Grúzia 11. 14. 5. 15. 3. 9. 2 15.
 Ausztrália 5. 9. 6. 5. 8. 6. 5 6. 5
 Izland 2. 11. 10. 10. 15. 10. 1 2. 10
 Észtország 12. 13. 2. 4. 9. 5. 6 3. 8
 Portugália 4. 7. 13. 8. 13. 11. 13.
 Görögország 13. 12. 4. 3. 10. 7. 4 10. 1
 San Marino 14. 8. 9. 16. 16. 16. 1. 12

Második elődöntő[szerkesztés]

A második elődöntőt május 16-án rendezték meg tizennyolc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország – az  Egyesült Királyság,  Németország és  Olaszország – is szavazott a második elődöntőben, valamint a május 15-én tartott főpróbákon versenydalukat is előadták.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Örményország[60] angol Srbuk Walking Out Kisétálni 16. 49
02  Írország[61] angol Sarah McTernan 22 18. 16
03  Moldova[62] angol Anna Odobescu Stay Maradj! 12. 85
04  Svájc[63] angol Luca Hänni She Got Me Elkapott 4. 232
05  Lettország[64] angol Carousel That Night Az az éjszaka 15. 50
06  Románia[65] angol Ester Peony On a Sunday Egy vasárnapon 13. 71
07  Dánia[66] angol, francia, dán, német Leonora Love Is Forever A szeretet örök 10. 94
08  Svédország[67] angol John Lundvik Too Late for Love Túl késő a szerelemhez 3. 238
09  Ausztria[68] angol PÆNDA Limits Határok 17. 21
10  Horvátország[69] angol, horvát Roko The Dream Az álom 14. 64
11  Málta[70] angol Michela Chameleon Kaméleon 8. 157
12  Litvánia[71] angol Jurij Veklenko Run with the Lions Fuss az oroszlánokkal 11. 93
13  Oroszország[72] angol Sergey Lazarev Scream Sikítás 6. 217
14  Albánia[73] albán Jonida Maliqi Ktheju tokës Visszatérés a földre 9. 96
15  Norvégia[74] angol, északi számi[c] KEiiNO Spirit in the Sky Szellem az égen 7. 210
16  Hollandia[75] angol Duncan Laurence Arcade Árkád 1. 280
17  Észak-Macedónia[76] angol Tamara Todevska Proud Büszke 2. 239
18  Azerbajdzsán[77] angol Chingiz Truth Igazság 5. 224
3.c: A dal tartalmaz részleteket egy speciális éneklési technikában, a joikában is.

Ponttáblázat[szerkesztés]

  A második elődöntőben szavazó automatikus döntősök

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Örményország Írország Moldova Svájc Lettország Románia Dánia Svédország Ausztria Horvátország Málta Litvánia Oroszország Albánia Norvégia Hollandia Észak-Macedónia Azerbajdzsán Németország Olaszország Egyesült Királyság
 Örményország 26 2 4 2 1 1 6 6 2 2
 Írország 13 5 8
 Moldova 58 5 5 12 6 2 5 5 3 2 6 3 4
 Svájc 95 6 10 3 4 12 7 10 5 2 5 8 8 5 2 8
 Lettország 37 3 7 6 7 1 3 5 5
 Románia 47 2 12 1 12 1 8 4 2 5
 Dánia 53 3 1 2 7 2 4 3 5 3 5 12 6
 Svédország 150 12 12 10 12 4 12 12 4 10 10 7 12 12 4 7 10
 Ausztria 21 1 1 2 8 6 1 1 1
 Horvátország 26 1 5 5 2 5 8
 Málta 107 10 4 7 4 4 5 4 2 6 3 8 6 4 10 7 6 6 10 1
 Litvánia 16 3 6 3 3 1
 Oroszország 93 7 8 1 3 6 3 7 3 8 4 8 3 7 10 12 3
 Albánia 38 2 2 5 7 12 7 3
 Norvégia 40 1 7 3 6 8 5 3 4 1 2
 Hollandia 140 4 8 12 8 8 7 10 10 8 12 12 1 4 10 6 4 10 4 2
 Észak-Macedónia 155 8 6 10 8 5 10 10 8 12 2 2 10 12 7 4 10 12 7 12
 Azerbajdzsán 103 5 6 10 7 1 1 6 7 7 8 4 10 6 1 8 3 6 7

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Örményország Írország Moldova Svájc Lettország Románia Dánia Svédország Ausztria Horvátország Málta Litvánia Oroszország Albánia Norvégia Hollandia Észak-Macedónia Azerbajdzsán Németország Olaszország Egyesült Királyság
 Örményország 23 2 10 5 6
 Írország 3 3
 Moldova 27 3 12 2 5 5
 Svájc 137 8 6 6 3 7 6 4 12 8 12 4 4 6 7 8 2 10 12 6 6
 Lettország 13 1 12
 Románia 24 1 12 10 1
 Dánia 41 1 2 2 5 10 2 1 2 3 1 8 4
 Svédország 88 4 5 8 4 1 10 1 4 7 5 2 4 10 10 1 3 5 4
 Ausztria 0
 Horvátország 38 2 5 1 1 8 1 3 3 10 1 3
 Málta 50 7 4 3 2 2 5 2 1 3 1 4 6 2 8
 Litvánia 77 12 5 1 10 4 7 3 1 5 12 2 2 1 12
 Oroszország 124 12 7 10 3 12 8 3 3 4 3 5 10 2 4 3 7 12 7 7 2
 Albánia 58 12 3 2 3 6 2 12 4 2 12
 Norvégia 170 5 10 4 10 8 5 12 12 10 10 8 8 8 12 12 3 5 10 8 10
 Hollandia 140 10 8 7 6 7 6 8 5 6 7 10 6 7 10 5 8 8 8 3 5
 Észak-Macedónia 84 6 7 4 1 6 5 12 6 2 6 8 1 6 7 6 1
 Azerbajdzsán 121 3 8 4 6 10 7 8 7 5 4 7 12 7 6 7 5 4 4 7

Megjegyzés: A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban a második elődöntőben szavazó automatikus döntősöktől kapott pontszám található meg.

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a második elődöntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
7 Svédország Örményország, Ausztria, Dánia, Írország, Lettország, Hollandia, Norvégia
4 Észak-Macedónia Albánia, Horvátország, Németország, Egyesült Királyság
3 Hollandia Litvánia, Málta, Svájc
2 Románia Moldova, Oroszország
1 Albánia Észak-Macedónia
Dánia Olaszország
Moldova Románia
Oroszország Azerbajdzsán
Svájc Svédország

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a második elődöntőben a nézőktől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
4 Norvégia Albánia, Dánia, Hollandia, Svédország
3 Albánia Olaszország, Észak-Macedónia, Svájc
Litvánia Írország, Norvégia, Egyesült Királyság
Oroszország Örményország, Azerbajdzsán, Lettország
Svájc Ausztria, Németország, Málta
1 Azerbajdzsán Oroszország
Lettország Litvánia
Moldova Románia
Észak-Macedónia Horvátország
Románia Moldova

Megjegyzés: A félkövérrel szedett országok a maximum 24 pontot (12 pontot a zsűritől és a nézőktől is) adták az adott országnak.

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazás Nézői szavazás
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Észak-Macedónia 155  Norvégia 170
2.  Svédország 150  Hollandia 140
3.  Hollandia 140  Svájc 137
4.  Málta 107  Oroszország 124
5.  Azerbajdzsán 103  Azerbajdzsán 121
6.  Svájc 95  Svédország 88
7.  Oroszország 93  Észak-Macedónia 84
8.  Moldova 58  Litvánia 77
9.  Dánia 53  Albánia 58
10.  Románia 47  Málta 50
11.  Norvégia 40  Dánia 41
12.  Albánia 38  Horvátország 38
13.  Lettország 37  Moldova 27
14.  Horvátország 26  Románia 24
15.  Örményország 26  Örményország 23
16.  Ausztria 21  Lettország 13
17.  Litvánia 16  Írország 3
18.  Írország 13  Ausztria 0

Döntő[szerkesztés]

A döntőt május 18-án rendezték meg huszonhat ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki. A részt vevő országokon kívül az elődöntőkben kiesett országok is szavaztak. A mezőnyt a következő országok alkották:

  Az első helyezett ország
  A második helyezett ország
  A harmadik helyezett ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Málta angol Michela Chameleon Kaméleon 14. 107
02  Albánia albán Jonida Maliqi Ktheju tokës Visszatérés a földre 17. 90
03  Csehország angol Lake Malawi Friend of a Friend Egy barát barátja 11. 157
04  Németország angol S!sters Sister Testvér 25. 24
05  Oroszország angol Sergey Lazarev Scream Sikítás 3. 370
06  Dánia angol, francia, dán, német Leonora Love Is Forever A szeretet örök 12. 120
07  San Marino angol[d] Serhat Say Na Na Na Mondd, hogy na na na 19. 77
08  Észak-Macedónia angol Tamara Todevska Proud Büszke 7. 305
09  Svédország angol John Lundvik Too Late for Love Túl késő a szerelemhez 5. 334
10  Szlovénia szlovén Zala Kralj & Gašper Šantl Sebi Magadhoz 15. 105
11  Ciprus angol Tamta Replay Visszajátszás 13. 109
12  Hollandia angol Duncan Laurence Arcade Árkád 1. 498
13  Görögország angol Katerine Duska Better Love Jobb szerelem 21. 74
14  Izrael angol Kobi Marimi Home Otthon 23. 35
15  Norvégia angol, északi számi[e] KEiiNO Spirit in the Sky Szellem az égen 6. 331
16  Egyesült Királyság angol Michael Rice Bigger than Us Nagyobb nálunk 26. 11
17  Izland izlandi Hatari Hatrið mun sigra A gyűlölet fog érvényesülni 10. 232
18  Észtország angol Victor Crone Storm Vihar 20. 76
19  Fehéroroszország angol ZENA Like It Szeretem 24. 31
20  Azerbajdzsán angol Chingiz Truth Igazság 8. 302
21  Franciaország francia, angol Bilal Hassani Roi Király 16. 105
22  Olaszország olasz, arab Mahmood Soldi Pénz 2. 472
23  Szerbia szerb, angol Nevena Božović Kruna Korona 18. 89
24  Svájc angol Luca Hänni She Got Me Elkapott 4. 364
25  Ausztrália angol Kate Miller-Heidke Zero Gravity Nulla gravitáció 9. 284
26  Spanyolország spanyol Miki La venda A szemfedő 22. 54
1.d: A dal tartalmaz három szót török nyelven.
2.e: A dal tartalmaz részleteket egy speciális éneklési technikában, a joikában is.

Ponttáblázat[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Portugália Azerbajdzsán Málta Észak-Macedónia San Marino Hollandia Montenegró Észtország Lengyelország Norvégia Spanyolország Ausztria Egyesült Királyság Olaszország Albánia Magyarország Moldova Írország Fehéroroszország Örményország Románia Ciprus Ausztrália Oroszország Németország Belgium Svédország Horvátország Litvánia Szerbia Izland Grúzia Görögország Lettország Csehország Dánia Franciaország Finnország Svájc Szlovénia Izrael
 Málta 87 10 5 8 6 4 8 1 12 4 3 6 3 2 5 1 3 1 1 4
 Albánia 43 7 2 8 7 8 1 2 2 3 3
 Csehország 150 10 4 1 8 12 6 3 1 4 12 8 3 8 5 5 1 7 7 4 6 12 3 3 4 12 1
 Németország 24 2 3 5 8 6
 Oroszország 126 12 10 6 10 5 10 6 2 4 1 5 3 1 5 6 10 4 3 2 1 10 4 3 3
 Dánia 69 7 3 2 5 4 3 12 6 4 1 1 2 7 7 1 4
 San Marino 12 1 5 6
 Észak-Macedónia 247 5 8 3 1 3 7 8 10 12 12 10 12 10 12 5 10 10 7 7 4 7 10 12 8 1 8 7 10 7 7 12 2
 Svédország 241 2 5 12 12 8 12 6 10 2 6 4 2 12 2 12 1 7 12 2 5 8 8 12 2 10 12 12 10 12 8 7 6
 Szlovénia 46 3 4 10 1 4 4 4 10 6
 Ciprus 77 3 6 1 5 1 5 1 5 7 8 8 2 7 6 12
 Hollandia 237 12 7 7 3 7 7 8 8 6 1 3 8 6 6 5 5 6 8 6 12 6 12 7 8 12 6 7 12 8 10 6 12
 Görögország 50 6 4 8 4 3 12 10 3
 Izrael 0
 Norvégia 40 4 1 1 7 6 5 4 5 7
 Egyesült Királyság 8 2 2 2 1 1
 Izland 46 2 6 3 8 2 10 6 4 5
 Észtország 28 5 1 6 5 1 2 8
 Fehéroroszország 18 1 1 8 1 7
 Azerbajdzsán 202 8 8 4 4 5 2 5 7 4 7 7 8 5 6 7 5 10 6 2 12 5 10 3 4 10 8 6 5 4 6 2 10 7
 Franciaország 67 3 6 5 2 3 3 4 10 4 8 3 1 1 5 2 2 3 2
 Olaszország 219 6 5 12 12 12 6 2 3 4 7 5 7 1 7 8 8 12 12 8 12 3 10 3 7 2 8 1 8 5 5 8 10
 Szerbia 35 12 4 7 2 3 1 4 2
 Svájc 152 1 3 2 10 10 6 3 10 5 10 3 10 4 7 4 1 6 7 10 8 5 5 3 6 2 3 5 3
 Ausztrália 153 7 2 10 2 4 12 10 8 6 2 10 4 12 10 4 6 2 7 10 2 4 10 4 5
 Spanyolország 1 1

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Portugália Azerbajdzsán Málta Észak-Macedónia San Marino Hollandia Montenegró Észtország Lengyelország Norvégia Spanyolország Ausztria Egyesült Királyság Olaszország Albánia Magyarország Moldova Írország Fehéroroszország Örményország Románia Ciprus Ausztrália Oroszország Németország Belgium Svédország Horvátország Litvánia Szerbia Izland Grúzia Görögország Lettország Csehország Dánia Franciaország Finnország Svájc Szlovénia Izrael
 Málta 20 4 6 6 4
 Albánia 47 12 7 12 1 5 10
 Csehország 7 1 2 2 2
 Németország 0
 Oroszország 244 10 12 4 12 10 12 3 1 2 5 8 12 7 12 5 12 12 7 10 8 1 12 8 8 8 12 12 3 4 12
 Dánia 51 1 5 6 5 6 4 4 7 4 4 1 3 1
 San Marino 65 10 8 8 10 6 8 1 2 1 1 10
 Észak-Macedónia 58 3 5 1 6 6 2 7 12 2 2 12
 Svédország 93 6 8 3 12 6 5 2 2 8 1 2 3 8 6 10 7 4
 Szlovénia 59 2 4 7 4 2 3 5 6 3 10 10 2 1
 Ciprus 32 7 1 12 12
 Hollandia 261 8 7 10 7 6 1 8 10 8 8 7 4 5 7 8 6 8 10 10 12 6 6 5 7 12 6 4 7 3 5 5 6 5 4 7 5 5 6 5 2
 Görögország 24 10 2 12
 Izrael 35 1 7 3 5 4 3 12
 Norvégia 291 6 1 7 5 3 12 10 8 7 8 12 10 5 10 3 12 8 5 4 1 12 10 12 7 12 5 8 4 12 8 10 12 8 10 8 6 10
 Egyesült Királyság 3 3
 Izland 186 3 1 2 7 2 5 12 10 3 6 8 7 12 1 6 7 3 5 10 7 2 3 8 3 6 5 3 2 7 6 4 1 12 7
 Észtország 48 2 1 10 4 3 10 1 8 8 1
 Fehéroroszország 13 5 8
 Azerbajdzsán 100 2 1 4 4 3 1 2 3 1 1 3 1 3 2 10 6 6 1 12 3 5 7 4 7 5 3
 Franciaország 38 2 4 2 1 4 1 3 3 10 1 3 4
 Olaszország 253 7 6 12 3 8 10 5 7 7 12 10 8 4 5 4 3 7 8 8 5 1 6 8 4 12 10 7 6 1 10 3 2 3 10 3 12 8 8
 Szerbia 54 10 12 4 3 8 7 10
 Svájc 212 5 8 8 4 5 6 4 5 6 10 12 7 3 4 5 4 7 4 8 10 7 7 2 10 5 1 6 2 6 7 7 1 5 6 2 2 4 7
 Ausztrália 131 4 3 2 2 6 4 5 3 10 6 1 10 2 1 2 2 4 5 4 5 1 10 3 6 8 2 6 6 2 6
 Spanyolország 53 12 2 3 2 4 6 2 4 1 7 5 5

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kapták a maximális 12 pontot a döntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
10 Svédország Örményország, Ausztrália, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Izland, Írország, Hollandia, Spanyolország
6 Hollandia Franciaország, Izrael, Lettország, Litvánia, Portugália, Svédország
Észak-Macedónia Albánia, Ausztria, Moldova, Szerbia, Svájc, Egyesült Királyság
Olaszország Belgium, Horvátország, Németország, Málta, Észak-Macedónia, San Marino
4 Csehország Grúzia, Magyarország, Norvégia, Szlovénia
2 Ausztrália Lengyelország, Románia
1 Azerbajdzsán Oroszország
Ciprus Görögország
Dánia Olaszország
Görögország Ciprus
Málta Fehéroroszország
Oroszország Azerbajdzsán
Szerbia Montenegró

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kapták a maximális 12 pontot a döntőben a nézőktől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
11 Oroszország Albánia, Örményország, Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Csehország, Észtország, Izrael, Lettország, Litvánia, Moldova, San Marino
8 Norvégia Ausztrália, Dánia, Németország, Izland, Írország, Hollandia, Svédország, Egyesült Királyság
4 Olaszország Horvátország, Málta, Spanyolország, Svájc
3 Izland Finnország, Magyarország, Lengyelország
2 Albánia Olaszország, Észak-Macedónia
Ciprus Görögország, Grúzia
Hollandia Belgium, Románia
Észak-Macedónia Szerbia, Szlovénia
1 Azerbajdzsán Oroszország
Görögország Ciprus
Izrael Franciaország
Szerbia Montenegró
Spanyolország Portugália
Svédország Norvégia
Svájc Ausztria

Megjegyzés: A félkövérrel szedett országok a maximális 24 pontot (12 pontot a zsűritől és a nézőktől is) adták az adott országnak.

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazás Nézői szavazás
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Észak-Macedónia 247  Norvégia 291
2.  Svédország 241  Hollandia 261
3.  Hollandia 237  Olaszország 253
4.  Olaszország 219  Oroszország 244
5.  Azerbajdzsán 202  Svájc 212
6.  Ausztrália 153  Izland 186
7.  Svájc 152  Ausztrália 131
8.  Csehország 150  Azerbajdzsán 100
9.  Oroszország 126  Svédország 93
10.  Málta 87  San Marino 65
11.  Ciprus 77  Szlovénia 59
12.  Dánia 69  Észak-Macedónia 58
13.  Franciaország 67  Szerbia 54
14.  Görögország 50  Spanyolország 53
15.  Izland 46  Dánia 51
16.  Szlovénia 46  Észtország 48
17.  Albánia 43  Albánia 47
18.  Norvégia 40  Franciaország 38
19.  Szerbia 35  Izrael 35
20.  Észtország 28  Ciprus 32
21.  Németország 24  Görögország 24
22.  Fehéroroszország 18  Málta 20
23.  San Marino 12  Fehéroroszország 13
24.  Egyesült Királyság 8  Csehország 7
25.  Spanyolország 1  Egyesült Királyság 3
26.  Izrael 0  Németország 0

Magyarország zsűri és nézői szavazás eredményei[szerkesztés]

Ország Zsűri szavazás Nézői szavazás
Borcsik A. Patkó B. Szepesi M. Lola Iván A. Helyezés Pontszám Helyezés Pontszám
 Málta 15. 7. 26. 16. 10. 17. 20.
 Albánia 20. 20. 24. 24. 24. 25. 22.
 Csehország 6. 3. 18. 3. 1. 1. 12 17.
 Németország 21. 15. 20. 10. 9. 19. 25.
 Oroszország 16. 14. 21. 21. 14. 22. 4. 7
 Dánia 5. 10. 7. 14. 3. 5. 6 19.
 San Marino 23. 26. 11. 26. 26. 23. 5. 6
 Észak-Macedónia 14. 9. 1. 1. 5. 2. 10 12.
 Svédország 18. 1. 14. 6. 13. 7. 4 13.
 Szlovénia 3. 21. 22. 15. 15. 14. 8. 3
 Ciprus 11. 23. 16. 20. 19. 21. 18.
 Hollandia 9. 13. 5. 8. 8. 10. 1 3. 8
 Görögország 8. 22. 3. 18. 21. 13. 24.
 Izrael 7. 25. 15. 19. 7. 15. 11.
 Norvégia 2. 12. 9. 22. 17. 11. 2. 10
 Egyesült Királyság 12. 8. 13. 9. 2. 9. 2 26.
 Izland 1. 24. 19. 17. 25. 12. 1. 12
 Észtország 13. 16. 6. 11. 23. 16. 15.
 Fehéroroszország 4. 6. 8. 2. 4. 3. 8 23.
 Azerbajdzsán 17. 5. 2. 7. 18. 6. 5 9. 2
 Franciaország 26. 18. 10. 13. 12. 20. 10. 1
 Olaszország 10. 2. 4. 5. 20. 4. 7 7. 4
 Szerbia 19. 11. 12. 12. 11. 18. 21.
 Svájc 25. 4. 23. 4. 6. 8. 3 6. 5
 Ausztrália 24. 17. 17. 23. 16. 24. 14.
 Spanyolország 22. 19. 25. 25. 22. 26. 16.

A szavazás és a nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

Pontbejelentők[szerkesztés]

A pontbejelentők között ezúttal is több korábbi résztvevő volt: a ciprusi Hovig (2017), a dán Rasmussen (2018), a grúz Gaga Abashidze (az Iriao tagjaként, 2018), az izraeli Izhar Cohen (az Alphabeta közreműködésében, 1978 győztes, 1985), a lett Laura Rizzotto (2018), a litván Andrius Mamontovas (az LT United tagjaként, 2006), a norvég Alexander Rybak (2009 győztes, 2018), az örmény Aram Mp3 (2014), a román Ilinca (Alex Florea közreműködésében, 2017), a svájci Sinplus (2012), a svéd Eric Saade (2011) és a szlovén Lea Sirk (2018). Eredetileg szintén pontbejelentő lett volna az orosz Alsou, az ország 2000-es képviselője és a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál döntőjének egyik házigazdája, feladatát azonban a 2018-as Fiatal Zenészek Eurovíziója győztese, Ivan Besszonov vette át.

A szavazás sorrendje a következőképpen alakult:

 1.  PortugáliaInês Lopes Gonçalves
 2.  AzerbajdzsánFaiq Agayev
 3.  MáltaBen Camille
 4.  Észak-MacedóniaNikola Trajkovszki
 5.  San MarinoMonica Fabbri
 6.  HollandiaEmma Wortelboer
 7.  MontenegróAjda Šufta
 8.  ÉsztországKelly Sildaru
 9.  LengyelországMateusz Szymkowiak
 10.  NorvégiaAlexander Rybak
 11.  SpanyolországNieves Álvarez
 12.  AusztriaPhilipp Hansa
 13.  Egyesült KirályságRylan Clark-Neal
 14.  OlaszországEma Stokholma

 1.  AlbániaAndri Xhahu
 2.  MagyarországForró Bence
 3.  MoldovaDoina Stimpovschi
 4.  ÍrországSinéad Kennedy
 5.  FehéroroszországMarija Vaszilevics
 6.  ÖrményországAram Mp3
 7.  RomániaIlinca
 8.  CiprusHovig
 9.  AusztráliaElectric Fields
 10.  OroszországIvan Besszonov
 11.  NémetországBarbara Schöneberger
 12.  BelgiumDavid Jeanmotte
 13.  SvédországEric Saade
 14.  HorvátországMonika Lelas Halambek

 1.  LitvániaAndrius Mamontovas
 2.  SzerbiaDragana Kosjerina
 3.  IzlandJóhannes Haukur Jóhannesson
 4.  GrúziaGaga Abasidze
 5.  GörögországGus G.
 6.  LettországLaura Rizzotto
 7.  CsehországRadka Rosická
 8.  DániaRasmussen
 9.  FranciaországJulia Molkhou
 10.  FinnországChristoffer Strandberg
 11.  SvájcSinplus
 12.  SzlovéniaLea Sirk
 13.  IzraelIzhar Cohen

Kommentátorok[szerkesztés]

Az elődöntőket és a döntőt az interneten élőben közvetíti kommentár nélkül a verseny hivatalos YouTube-csatornája.

Ország Kommentátor Közvetítő
Első elődöntő Második elődöntő Döntő
 Albánia[84] Andri Xhahu RTSH, RTSH Muzikë, Radio Tirana
 Ausztria[85] Andi Knoll (összes adás), PÆNDA (döntő) ORF 1
 Ausztrália[86] Myf Warhurst és Joel Creasey SBS
 Azerbajdzsán[87] Murad Arif İTV
 Belgium[88] Maureen Louys és Jean-Louis Lahaye (franciául) La Une
Peter Van de Veire (hollandul) ÉÉN
 Ciprus[89] Evridiki és Tászosz Trífonosz RIK 1, RIK Sat, RIK HD, Tríto Prógramma
 Csehország[90] Libor Bouček ČT2 ČT1
 Dánia[91] Ole Tøpholm DR1
 Egyesült Államok[92] Nem volt közvetítés WJFD 97.3
 Egyesült Királyság[93] Scott Mills és Rylan Clark-Neal (elődöntők), Graham Norton (döntő) BBC Four BBC One
Ken Bruce Nem volt közvetítés BBC Radio 2
 Észak-Macedónia Karolina Petkovska MRT 1, MRT 2
 Észtország[94] Marko Reikop (észtül) ETV
Julija Kalenda (oroszul) ETV+
 Fehéroroszország Javhenij Perlin Belarus 1, Belarus 24
 Finnország[95][96] Mikko Silvennoinen és Krista Siegfrieds (finnül) Yle TV2, TV Finland
Sanna Pirkkalainen és Toni Laaksonen (finnül) Yle Radio Suomi
Johan Lindroos és Eva Frantz (svédül) Yle X3M
 Franciaország[97] André Manoukian (összes adás) és Sandy Herebert (elődöntők), Stéphane Bern (döntő) France 4 France 2
 Görögország[89] María Kozáku és Jórgosz Kapudzídisz ERT 1, ERT HD, ERT World, ERA 1, ERA 5
 Grúzia[98] Helen Kalandadze és Gaga Abasidze (összes adás), Nodiko Tatisvili (döntő) 1TV
 Hollandia[99] Cornald Maas & Jan Smit NPO 1, BVN
 Horvátország[100] Duško Ćurlić HRT 1
 Írország[101] Marty Whelan RTÉ2 RTÉ One
Neil Doherty és Zbyszek Zaliński Nem volt közvetítés RTÉ Radio 1 RTÉ 2fm
 Izland[102] Gísli Marteinn Baldursson RÚV
RÁS 2 Nem volt közvetítés RÁS 2
 Izrael Sharon Taicher és Eran Zarachowicz KAN 11
 Kanada[103] OMNI Television
 Kazahsztán[104] Habar
 Koszovó[105] Agron Krasniqi és Alma Bektashi RTK
 Lengyelország[106] Artur Orzech TVP1, TVP Polonia
 Lettország Toms Grēviņš és Ketija Šēnberga LTV1
 Litvánia[107] Darius Užkuraitis LRT, LRT Radijas
 Magyarország[108] Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd Duna
 Málta TVM
 Moldova Doina Stimpovschi és Daniela Crudu Moldova 1
 Montenegró Dražen Bauković és Tijana Mišković TVCG 1, TVCG 2
 Németország[109] Peter Urban One Das Erste,
Deutsche Welle
 Norvégia[110] Olav Viksmo-Slettan NRK1
Ole Christian Øen NRK P1
 Olaszország[111] Federico Russo (összes adás) és Ema Stokholma (elődöntők), Flavio Insinna (döntő) Rai 4 Rai 1
Ema Stokholma és Gino Castald Nem volt közvetítés Rai Radio 2
 Oroszország[112] Dmitrij Gubernyijev és Olga Seleszt Rosszija 1, Rosszija HD
 Örményország Aram Mp3 és Avet Barszegjan Armenia 1, Public Radio of Armenia
 Portugália[113] José Carlos Malato és Nuno Galopim RTP 1, RTP Internacional
 Románia[114] Liana Stanciu TVR1, TVRi, TVR HD, TVR +
 San Marino[115] Lia Fiorio és Gigi Restivo San Marino RTV, Radio San Marino
 Spanyolország[116] Tony Aguilar és Julia Varela La 2 La 1
Daniel Galindo Nem volt közvetítés Radio Nacional, Radio 5, Radio Exterior
 Svájc[117] Sven Epiney (németül) SRF Info SRF Zwei SRF 1
Clarissa Tami és Sebalter (olaszul) Nem volt közvetítés RSI LA1 RSI LA2
Jean-Marc Richard és Nicolas Tanner (elődöntő és döntő), Bastian Baker (döntő) (franciául) RTS deux RTS un
 Svédország[118] Charlotte Perrelli és Edward af Sillén SVT, SVT Play
Carolina Norén Sveriges Radio P4
Jelnyelvi tolmácsolás Nem volt közvetítés SVT 24
 Szerbia[119] Duška Vučinić-Lučić (első elődöntő és döntő), Tamara Petković és Katarina Epštajn (második elődöntő) RTS1, RTS HD, RTS Svet
 Szlovákia[120] Kommentár nélkül Nem volt közvetítés Radio_FM
 Szlovénia[121] Andrej Hofer TV Slovenija 2, RTV 4D TV Slovenija 1
Maj Valerij (elődöntő), Andrej Karoli (döntő) VAL202, Radio Maribor Nem volt közvetítés VAL202, Radio Maribor
 Ukrajna[122] Timur Mirosnicsenko Szuszpilne Persij
Szerhij Pritula STB

Megjegyzés: Az egyes országok televízió– illetve rádiócsatornái alapesetben élőben közvetítették a dalfesztivált. Ez néhány esetben eltérhetett, mely a fenti táblázatban is fel van tüntetve.

Nézettség[szerkesztés]

A 2019-es dalfesztivál elődöntőit és döntőjét körülbelül 182 millió ember látta.[123] A dalfesztivál összes felvezető műsorát és nemzetközi adását Magyarországon a Duna nemzeti főadó közvetítette. A műsor magyarországi nézettsége:[124]

A +4-es adatok a teljes lakosságra, a 18–49-es adatok a célközönségre vonatkoznak.

Adás Sugárzás Teljes lakosság (4+) Célközönség (18–49)
Adásnap Kezdés Vége Hossz AMR (fő) SHR (%) AMR (fő) SHR (%)
Hangolódjunk az Eurovízióra! 2018. május 14., kedd 20:30 20:55 0:25
Első elődöntő 21:00 23:13 2:13 226 000 6,6% 103 994 5,7%
Hangolódjunk az Eurovízióra! 2018. május 16., csütörtök 20:30 20:56 0:26
Második elődöntő 21:00 23:14 2:14 90 000 2,5% 21 000 1,7%
Hangolódjunk az Eurovízióra! 2018. május 18., szombat 20:30 20:55 0:25
Döntő 21:00 01:10 4:10 145 000 5,8% 42 000 4,1%

A 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál nézettségi adatai más országokban:

Ország Első elődöntő Második elődöntő Döntő
AMR (fő) SHR (%) AMR (fő) SHR (%) AMR (fő) SHR (%)
 Ausztrália[125] 48 000 237 000 412 000
 Ausztria[126] 338 000 13% 567 000 20% 627 000 41%
 Belgium[127] 230 945 18,6% 133 523 11,1% 249 596 25,1%
 Ciprus[128] 128 170 41,7% 67 340 24,5% 180 020 69,3%
 Csehország[129] 169 000 93 550 284 600
 Dánia[130] 407 000 762 000 1 095 000
 Észtország[131] 209 000 17,4% 137 000 11,4% 201 000 16,7%
 Egyesült Királyság[132] 600 000 7 700 000
 Finnország[133] 545 000 227 000 538 000
 Franciaország[134] 430 000 2,1% 409 000 2% 4 780 000 30,2%
 Görögország[135] 919 000 19,1% 1 863 000 50,4%
 Horvátország[136] 280 940 7,2%
 Hollandia[137] 1 490 000 9,4% 4 409 000 74,5%
 Írország[138] 254 700 22% 284 700 28%
 Izrael[139] 699 000 26,2% 691 000 24,5% 1 300 000 37,8%
 Lengyelország[140] 1 906 000 14,86% 967 800 7,86% 1 051 000 11,47%
 Németország[141] 400 000 1,6% 680 000 2,8% 8 080 000 34,3%
 Norvégia[142] 41 000 67 800 1 247 000 81%
 Olaszország[143] 423 000 1,74% 428 000 3 539 000 19,72%
 Portugália[144] 920 000 25,4%
 Románia[145] 106 000 1,6% 184 000 3% 104 000 3,3%
 Spanyolország[146] 527 000 3,3% 523 000 3,1% 5 449 000 36,7%
 Svájc[147] 422 000 35,2% 660 000 49,4%
 Svédország[148] 851 000 1 485 000 2 566 000
 Szlovénia[149] 201 700 27% 131 300 15% 276 400 47%

Egyéb díjak[szerkesztés]

Marcel Bezençon-díj[szerkesztés]

A Marcel Bezençon-díjjal, melyet először a 2002-es Eurovíziós Dalfesztiválon adták át Észtország fővárosában, Tallinnban, a legjobb döntős dalokat és előadókat díjazzák. A díjat Christer Björkman (Svédország versenyzője a 1992-es Eurovíziós Dalfesztiválon és az ország delegációvezetője) és Richard Herrey (az 1984-es verseny győztese a Herreys tagjaként) alapították és a verseny alapítójáról nevezték el. Három kategóriában osztják ki az elismerést: a legjobb előadónak járó Művészeti díj (a részt vevő országok kommentátorjainak döntése alapján), a legeredetibb dal szerzőjét elismerő Zeneszerzői díj (az adott évben döntős dalok szerzőinek zsűrije ítéli oda) és a legjobb dalnak járó Sajtódíj (az akkreditált újságírók szavazatai alapján).[150] A győzteseket nem sokkal a döntő előtt hirdették ki.

Kategória Ország Előadó Dal Szerző
Művészeti díj  Ausztrália Kate Miller-Heidke Zero Gravity Kate Miller-Heidke, Keir Nuttall, Julian Hamilton
Zeneszerzői díj  Olaszország Mahmood Soldi Mahmood, Dardust, Charlie Charles
Sajtódíj  Hollandia Duncan Laurence Arcade Duncan Laurence, Joel Sjöö, Wouter Hardy, Will Knox

OGAE-szavazás[szerkesztés]

Az OGAE (franciául: Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision, magyarul: Az Eurovízió rajongóinak Általános Szervezete) egy internacionális szervezet, melyet 1984-ben Jari-Pekka Koikkalainen alapított Savonlinnában, Finnországban.[151] A szervezet 2018-ban negyvenkét eurovíziós rajongói klubbal állt összeköttetésben Európa-szerte és azon túl, melyek nem kormányzati, nem politizáló és nem gazdasági szervezetek.[152] 2007 óta minden évben szerveznek a verseny előtt egy szavazást, ahol a ugyanazt a szavazási módszert alkalmazzák, mint az Eurovíziós Dalfesztiválokon (mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak).

Helyezés Ország Előadó Dal Pontszám
1.  Olaszország Mahmood Soldi 411
2.  Svájc Luca Hänni She Got Me 406
3.  Hollandia Duncan Laurence Arcade 401
4.  Norvégia KEiiNO Spirit in the Sky 224
5.  Ciprus Tamta Replay 218

Barbara Dex-díj[szerkesztés]

A Barbara Dex-díj egy éves rajongói díj az Eurovíziós Dalfesztiválon részt vevő legcsúnyább fellépő ruhát viselő énekesnek. A díjat Barbara Dex belga énekesnőről nevezték el, aki 1993-ban utolsó helyen végzett a dalfesztivál döntőjében, ahol egy saját tervezésű ruhát viselt. 1997 és 2016 között a House of Eurovision, majd 2017-től kezdve a Songfestival.be nevű internetes oldal látja el a díjjal kapcsolatos teendőket.

Helyezés Ország Előadó
1.  Portugália Conan Osíris
2.  Ciprus Tamta
3.  Fehéroroszország ZENA
4.  Belgium Eliot
5.  Észak-Macedónia Tamara Todevska

Hivatalos album[szerkesztés]


Eurovision Song Contest:
Tel Aviv 2019
válogatásalbum
Megjelent 2019. április 26.
Stílus pop
Nyelv angol, francia, olasz, grúz, szlovén, szerb, portugál, lengyel, izlandi, magyar, albán, spanyol
Hossz 62:36 (CD 1)
59:34 (CD 2)
Kiadó Universal Music Group
Eurovision Song Contest: Lisbon 2018
(2018)
Eurovision Song Contest: Tel Aviv 2019
(2019)
Eurovision: A Tribute to the Artists and Songs 2020
(2020)
SablonWikidataSegítség

A Eurovision Song Contest: Tel Aviv 2019 (magyarul: Eurovíziós Dalfesztivál: Tel-Aviv 2019) a 2019-es Eurovíziós Dalfesztivál dalainak válogatáslemeze, melyet az Európai Műsorsugárzók Uniója és a Universal Music Group közösen jelentetett meg 2019. április 26-én. Az album tartalmazza mind a 41 részt vevő ország dalát, beleértve azokat az elődöntős országokat is, akik nem jutottak tovább a döntőbe.

CD 1
# CímSzerző(k)Előadó Hossz
1. Ktheju tokës (Albánia)Eriona RushitiJonida Maliqi 3ː05
2. Walking Out (Örményország)Garik Papoyan, Lost Capital, tokionineSrbuk 2ː56
3. Limits (Ausztria)PÆNDAPÆNDA 3ː00
4. Zero Gravity (Ausztrália)Kate Miller-Heidke, Keir Nuttall, Julian HamiltonKate Miller-Heidke 2ː56
5. Truth (Azerbajdzsán)Borislav Milanov, Trey Campbell, Bo J, Pablo Dinero, Hostess és ChingizChingiz 3ː04
6. Wake Up (Belgium)Pierre Dumoulin, Eliot VassamilletEliot 2ː59
7. Like It (Fehéroroszország)Yuliya KireyevaZENA 3ː01
8. She Got Me (Svájc)Laurell Barker, Mac Frazer, Luca Hänni, Jon Hällgren, Lukas HällgrenLuca Hänni 3ː00
9. Replay (Ciprus)Alex Papaconstantinou, Teddy Sky, Viktor Svensson, Albin Nedler, Kristoffer FogelmarkTamta 2ː52
10. Friend of a Friend (Csehország)Jan Steinsdoerfer, Maciej Mikolaj Trybulec, Albert ČernýLake Malawi 2ː58
11. Sister (Németország)Laurell Barker, Tom Oehler, Marine Kaltenbacher, Thomas StengaardS!sters 2ː58
12. Love Is Forever (Dánia)Lise Cabble, Melanie Wehbe, Emil LeiLeonora 2ː59
13. Storm (Észtország)Stig Rästa, Victor Crone, Fred Krieger, Vallo Kikas, Sebastian LestapierVictor Crone 3ː03
14. La venda (Spanyolország)Adrià SalasMiki 2ː57
15. Look Away (feat. Sebastian Rejman) (Finnország)Sebastian Rejman, Ville VirtanenDarude 2ː59
16. Roi (Franciaország)Emilie Satt, Jean-Karl LucasBilal Hassani 2ː54
17. Bigger than Us (Egyesült Királyság)Laurell Barker, Anna-Klara Folin, John Lundvik, Jonas ThanderMichael Rice 2ː56
18. Keep on Going (Grúzia)Diana GiorgadzeOto Nemsadze 3ː04
19. Better Love (Görögország)Katerine Duska, Leon of Athens, David Sneddon, Phil CookKaterine Duska 2ː58
20. The Dream (Horvátország)Jacques Houdek, Charlie Mason, Andrea ČubrićRoko 2ː59
21. Az én apám (Magyarország)Pápai Joci, Molnár Ferenc „Caramel“Pápai Joci 2ː58
62ː36
CD 2
# CímSzerző(k)Előadó Hossz
1. 22 (Írország)Janieck van de Polder, Marcia Sondeijker, Roel RatsSarah McTernan 2ː53
2. Home (Izrael)Inbar Wizman, Ohad ShragaiKobi Marimi 2ː57
3. Hatrið mun sigra (Izland)HatariHatari 2ː57
4. Soldi (Olaszország)Dardust, Mahmood, Charlie CharlesMahmood 3ː06
5. Run with the Lions (Litvánia)Eric Lumiere, Ash Hicklin, Pele LorianoJurij Veklenko 3ː00
6. That Night (Lettország)Mārcis Vasiļevskis, Sabīne ŽugaCarousel 3ː02
7. Stay (Moldova)Georgios Kalpakidis, Thomas Reil, Jeppe Reil, Maria BrobergAnna Odobescu 3ː00
8. Heaven (Montenegró)Dejan Božović, Adis EminićD-Mol 2ː54
9. Proud (Észak-Macedónia)Robert Bilbilov, Lazar Cvetkoski, Darko Dimitrov, Kosta Petrov, Sanja PopovskaTamara Todevska 2ː55
10. Chameleon (Málta)Joacim Perrson, Paula Winger, Borislav Milanov, Johan AlkenäsMichela Pace 2ː59
11. Arcade (Hollandia)Duncan Laurence, Joel Sjöö, Wouter Hardy, Will KnoxDuncan Laurence 3ː02
12. Spirit in the Sky (Norvégia)Tom Hugo, Henrik Tala, Fred Buljo, Rüdiger Schramm, Alexander Olsson, Alexandra RotanKEiiNO 3ː04
13. Fire of Love (Pali się) (Lengyelország)Nadia Dalin, Allan Rich, Jude Friedman, Sonia KrasnyTulia 2ː45
14. Telemóveis (Portugália)Conan OsírisConan Osíris 3ː01
15. On a Sunday (Románia)Ester Alexandra Creţu, Alexandru Şerbu, Ioana Victoria BadeaEster Peony 3ː03
16. Kruna (Szerbia)Nevena Božović, Darko DimitrovNevena Božović 3ː05
17. Scream (Oroszország)Philipp Kirkorov, Dimitris Kontopoulos, Sharon VaughnSergey Lazarev 2ː57
18. Too Late for Love (Svédország)John Lundvik, Anderz Wrehov, Andreas Stone JohanssonJohn Lundvik 2ː57
19. Sebi (Szlovénia)Zala Kralj & Gašper ŠantlZala Kralj & Gašper Šantl 2ː59
20. Say Na Na Na (San Marino)Serhat, Mary Susan ApplegateSerhat 3ː00
59ː34

Térkép[szerkesztés]

  A döntő résztvevői
  Az elődöntőben kiesett országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Eurovision 2019 à Jérusalem? Netanyahu s’attire les foudres de Twitter (francia nyelven). fr.sputniknews.com, 2018. május 13. (Hozzáférés: 2018. május 13.)
 2. Eurovision’19: Jerusalem Mayor Offers Support to Host 2019 Contest (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. május 13. (Hozzáférés: 2018. május 13.)
 3. Tel Aviv will not bid to host the Eurovision Song Contest (angol nyelven). escxtra.com, 2018. május 14. (Hozzáférés: 2018. május 14.)
 4. Eurovision 2019 host city: Haifa, Tel Aviv, Eilat and Jerusalem submit bids…as government says it won’t interfere with tender process (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2018. június 11. (Hozzáférés: 2018. június 11.)
 5. Eurovision’19: Petah Tikva Joins The Host City Race (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. május 16. (Hozzáférés: 2018. május 16.)
 6. Eilat Is Out Of The Race For The Eurovision Song Contest 2019! (angol nyelven). escbub