Hovik Demircsjan

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Hovig
Életrajzi adatok
Születési névHovik Demircsjan
BecenévHovig
Született1989január 3. (35 éves)
Ciprus Nicosia, Ciprus
Származásciprusi
Pályafutás
Műfajokpopzene
Aktív évek2009
Hangszer
Tevékenységénekes
KiadókWarner Music Group

Hovig weboldala
A Wikimédia Commons tartalmaz Hovig témájú médiaállományokat.
SablonWikidataSegítség

Hovik Demircsjan (örményül: Հովիկ Դեմիրճյան, görögül: Χοβίκ Ντεμιρτζιάν) vagy művésznevén Hovig (Nicosia, 1989. január 3. –) örmény származású ciprusi énekes. Ő képviselte Ciprust a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben, Gravity című dalával. A döntőben 68 pontot sikerült összegyűjtenie, így a 21. helyezést érte el.

Élete[szerkesztés]

1989. január 3-án született Nicosiában, Cipruson, örmény származású. Marketingtevékenységet folytatott, de hamar lemondott, hogy énekes lehessen. A jazz-en gitározni és zongorázni tanult. Első nagy sikere a második helyezés a larnacai zenei versenyen. Cipruson a „The Music Messenger” becenéven vált ismertté. 2009. június 1-jén kiadta a „Δεν μού μιλάς - ἱστορία έχει τελειώσει” zenei videót a görög X-faktor előkészítéséhez. A dalt Argiro Christodoulidou írta és a Kostas Voniatis rendezte a videót.

Hovig a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon

Karrier[szerkesztés]

2009-ben részt vett a görög X-Faktor második évadában. Az élő műsorokba bejutva Níkosz Múratídisz mentorlásában a 16 és 24 év közötti fiúk csapatjában versenyzett. A tehetségkutatóban végül a 7. helyen végzett. Az X-Faktor után visszatért Ciprusra, hogy szólókarrierjét felépítse hazájában is. Számos görög nyelvű dalt jelentetett meg ez idő alatt. Demircsjan kétszer vett részt az Eurovíziós Dalfesztivál ciprusi előválogatójában: először 2010-ben, ekkor harmadik lett a Goodbye című dalával, majd öt évvel később a negyedik helyen végzett a Stone in a Riverrel.[1] 2016. október 21-én a CyBC ciprusi közszolgálati televízió bejelentette, hogy Hovig képviseli a szigetországot a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon, Kijevben. A dalát a svéd producer–zeneszerző Thomas G:son írta.[2]

Diszkográfia[szerkesztés]

Single[szerkesztés]

Cím Év
Δεν μού μιλάς αληθινά - ἱστορία έχει τελειώσει 2009
Ξανά 2010
Goodbye 2010
Μυστικά 2012
Εγω Για Μένα 2013
Stone in a River 2015
Gravity 2017

Fordítás[szerkesztés]

  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hovig Demirjian című német Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.
  • Ez a szócikk részben vagy egészben a Hovig Demirjian című angol Wikipédia-szócikk fordításán alapul. Az eredeti cikk szerkesztőit annak laptörténete sorolja fel. Ez a jelzés csupán a megfogalmazás eredetét és a szerzői jogokat jelzi, nem szolgál a cikkben szereplő információk forrásmegjelöléseként.

Források[szerkesztés]

  1. Hovig to Represent Cyprus at Eurovision 2017. eurovoix.com . Eurovoix, 2016. október 21.
  2. Gallagher, Robyn: CyBC confirms Hovig as Cyprus' act for Eurovision 2017. wiwibloggs.com . Wiwibloggs, 2016. október 21.