2018-as Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
2018-as Eurovíziós Dalfesztivál
All Aboard!
Altice Arena, Lisszabon,  Portugália
ESC Lisbon 2018.png

Első elődöntő 2018. május 8.
Második elődöntő 2018. május 10.
Döntő 2018. május 12.
Műsorvezető Catarina Furtado
Daniela Ruah
Filomena Cautela
Sílvia Alberto
Rendező
csatorna
Rádio e Televisão de Portugal (RTP)
Dalfesztivál igazgatója Jon Ola Sand
Győztes dal n.a.
Magyar versenyző AWS (Viszlát nyár)
Szavazási rendszer Mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak. A zsűri és a közönség pontjai külön számítanak bele a végeredménybe.
Indulók száma 43
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
 Oroszország
Visszalépő
országok
Nulla pontos
dal
n.a.
Meghívott előadók Döntő: Salvador Sobral és Caetano Veloso, Mariza és Ana Moura, Branko
Előző
Következő
◄2017
2019►

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál lesz a hatvanharmadik Eurovíziós Dalfesztivál. Portugáliában rendezik meg, mivel a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivált a portugál Salvador Sobral nyerte meg.[1] Ez lesz az első alkalom, hogy a dalfesztivált Portugáliában, azon belül Lisszabonban rendezik meg, valamint 1969 után a második alkalom, hogy a verseny az Ibériai-félszigeten kerül megrendezésre.

43 ország erősítette meg részvételét a dalfesztiválra, beleértve Oroszországot, mely egy kihagyott év után vesz részt újból. 2011 óta ez az első alkalom, hogy egy ország sem lépett vissza a versenytől. A magyar induló az AWS metal zenekar lesz, akik a Viszlát nyár című számukkal nyerték meg A Dalt, a hazai válogató műsort.

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés]

2017. május 15-én jelentette be a házigazda portugál műsorsugárzó, hogy a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivált az ország fővárosában, Lisszabonban rendezik meg. A pontos helyszínt ekkor még nem ismertették, azonban valószínű, hogy a 20 000 fő befogadására alkalmas Altice Arena ad otthont a versenynek.[2] A bejelentést követően azonban további városok is jelezték rendezési szándékukat, majd később bejelentették, hogy pályázatot írnak ki a rendezési jog megszerzésére.[3] Végül összesen öt város (Braga, Gondomar, Guimarães, Lisszabon és Santa Maria da Feira) küldött be pályázatot, melyek közül a győztest július 25-én jelentették be.

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválnak Portugália fővárosa, Lisszabon ad otthont a korábban esélyesnek tartott Altice Arénában.[4] További helyszínek voltak még a Pavilhão de Multiosos Gondomarban, a Pavilhão Multiusos Guimarãesben, az Europarque Santa Maria da Feirában, valamint egy épülő aréna a bragai Kiállítási Parkban.

A dalfesztivál hivatalos mottója All Aboard! lett, mely magyarul az jelenti, hogy Beszállás!, vagy Mindenki a fedélzetre![5]

2018. január 8-án vált hivatalossá, hogy első alkalommal négy női műsorvezetője lesz a versenynek Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela és Sílvia Alberto személyében. Alberto 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben kommentátorként, Cautela pedig 2017-ben pontbejelentőként volt jelen a dalfesztiválon, míg Ruah az NCIS: Los Angeles amerikai sorozat egyik főszereplőjeként vált ismertté.[6]

A verseny helyszíne, az Altice Arena

A résztvevők[szerkesztés]

Egy kihagyott év után visszatér a versenybe Oroszország, mely már 2017-ben is részt vett volna, azonban a határidő után visszalépett, mivel énekesüket az ukrán hatóságok törvénysértés miatt három évre kitiltották a házigazda Ukrajna területéről. Az orosz műsorsugárzó 2017. március 22-én jelezte, hogy versenyzőjük, Julia Samoylova 2017-ben vagy 2018-ban, de mindenképpen szerepelni fog a dalfesztiválon[7], azonban egy július 27-én megjelent cikk szerint az énekesnő részvételét egyik orosz műsorsugárzó sem erősítette meg.[8] Később 2018. január 26-án hivatalossá vált, hogy az énekesnő fogja képviselni Oroszországot Lisszabonban. Végül 43 állam vesz részt a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon, mely megegyezik a 2008-as és a 2011-es rekord létszámmal.[9] 2017. október 30-án az EBU közleményében tudatta, hogy a jelenlegi állás szerint Macedónia nem lesz képes versenyzőt küldeni Lisszabonba, a helyi közszolgálati televízió fennálló tartozása miatt. November 7-én, a résztvevők hivatalos listájának közzétételével hivatalossá vált, hogy végül csak 42 ország tudott volna versenyzőt küldeni a portugál fővárosba, azonban 2017. november 17-én az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos oldala közölte, hogy 43 részt vevő ország versenyzői fognak fellépni a versenyen, beleértve az addig visszalépőnek hitt Macedóniát is.[10]

Andorra a 2017-es verseny döntőjének másnapján, május 14-én jelentette be, hogy nem tér vissza, sorozatban a kilencedik évet kihagyva ezzel.[11] Luxemburg május 22-én erősítette meg, hogy nem küld versenyzőt a dalfesztiválra, sorozatban huszonötödik alkalommal.[12] Hasonlóan döntött Törökország is augusztus 7-én: az ország sorozatban hatodik alkalommal nem képviselteti magát a versenyen.[13] A dalfesztivál legkisebb területű országa, Monaco, mely utoljára 2006-ban vett részt a dalfesztiválon, augusztus 31-én jelentette be, hogy nem tér vissza.[14] Nem vesz részt Szlovákia sem: az ország 2012-ben képviseltette magát eddig utoljára.[15] Bosznia-Hercegovina műsorsugárzója rossz anyagi helyzetére hivatkozva mondott le a szereplésről.[16] A dalfesztivál eddigi egyetlen afrikai résztvevője, Marokkó sem tér vissza: az ország eddig egyszer, 1980-ban vett részt a versenyen.

Másodszor vesz részt a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál norvég győztese, Alexander Rybak, aki az akkori pontozási rendszerben rekordmennyiségű, 387 pontszámmal nyert. 2014 után másodszor vesz részt a versenyen a holland Waylon, aki akkor a The Common Linnets formáció tagjaként a második helyen végzett, ezúttal azonban szólóban tér vissza.[17] Az osztrák Cesár Sampson korábban a 2016-os és 2017-es bolgár produkciókban szerepelt háttérénekesként (utóbbiban a bolgár Vlado Mahailov, az EQUINOX egyik tagja is), ahogy a brit SuRie is a 2015-ös belga produkcióban vokalsta és háttértáncosként, valamint 2017-ben zenei rendezőként és off-stage vokalistaként, valamint a szlovén Lea Sirk is, aki a 2014-es és 2016-os szlovén produkciókban vett részt. Az ausztrál Jessica Mauboy 2014-ben meghívott előadóként lépett fel, míg az ír Ryan O’Shaughnessy az Írországot 2001-ben képviselő Gary O’Shaughnessy unokaöccse.

Érdekesség, hogy Grúzia dala a verseny történetében első alkalommal teljes egészében grúz nyelven hangzik el. Örményország szintén első alkalommal küld teljes egészében örmény nyelvű dalt.

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Előadó Ország Előző év(ek)
Alexander Rybak  Norvégia 2009 (győztes)
Waylon  Hollandia 2014 (a The Common Linnets tagjaként)

Magyar résztvevő[szerkesztés]

A Dal 2018 színpada az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán

Az MTVA és a Duna Média 2017. október 9-én reggel tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A dalok leadásának határideje 2017. november 20-a volt.[18][19][20][21][22] Újítás, hogy ezúttal innentől már csak online volt lehetősége az előadóknak benyújtani a pályázati anyagot.[23] Az élő showműsorba beválogatott dalok végleges verzióit 2017. december 20-ig küldhetik el a résztvevők az MTVA részére.

A Dal (2018) – Döntő[szerkesztés]

A döntőt 2018. február 24-én tartotta az MTVA nyolc előadó részvételével. A végeredmény a nézői szavazás illetve a szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki. A zsűri a dalok elhangzása után csak szóban értékelte a produkciókat. Az összes dal elhangzása után, az Eurovíziós Dalfesztivál gyakorlatához hasonlóan pontozta a produkciókat a zsűri. Az első helyezett 10 pontot kapott, a második 8-at, a harmadik 6-ot, míg a negyedik 4 pontot. A pontozás során a négy legtöbb pontot szerzett dal közül a nézők A DAL alkalmazáson keresztül, a műsor hivatalos honlapján vagy SMS-ben küldött szavazatokkal választották ki a verseny győztesét, aki képviselheti Magyarországot a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. A magyarokkal egy időben választott dalt Lettország, Moldova, Szlovénia és Ukrajna is a nemzetközi versenyre. Érdekesség, hogy először A Dal történetében csak férfiak alkották a döntő mezőnyét (szóló előadók, vagy együttesek). A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Pápai Joci, A Dal 2017 győztese, aki a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben képviselte Magyarországot. A Dal döntőjében az Origo című dalt adta elő. Továbbá a zsűri egyik tagja, Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekarral és Ferenczi Györggyel együtt a Volna-e kedved című dalt adták elő vendégprodukcióként. A műsort élőben közvetítette a Duna és a Duna World, illetve interneten az adal.hu. A döntőt követően is 22:40-től a Dunán indult A Dal Kulissza című kísérőműsor, melyben Pflum Orsi és Forró Bence beszélgetett a résztvevőkkel.

  A zsűri pontozása által közönségszavazásra juttatott dalok
  A telefonos szavazás győztese
# Kép Előadó
Dal (zene / szöveg)
Zsűri Nézők
Pontszám Eredmény
01
Leander Kills
Leander Kills 6 5.
Nem szól harang (Köteles Leander)
02
yesyes
yesyes 28 3.
I Let You Run Away (Szabó Ádám, Somogyvári Dániel / Petneházy Flóra)
03
Süle Zsolt
Süle Zsolt 0 7.
Zöld a május (Süle Zsolt, Bodnár Péter / Süle Zsolt)
04
Horváth Tamás
Horváth Tamás 0 7.
Meggyfa (Horváth Tamás)
05
Heincz Gábor Biga
Heincz Gábor Biga 4 6.
Good Vibez (Heincz Gábor / Méhes Adrián)
06
Dánielfy Gergely
Dánielfy Gergely 36 1.
Azt mondtad (Dánielfy Gergely / Völgyesi Árpád)
07
AWS
AWS 8 4. 1.
Viszlát nyár (Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma / Siklósi Örs)
08
Király Viktor
Király Viktor 30 2.
Budapest Girl (Király Viktor, Ashley Hicklin, Závodi Marcel, Király Tamás / Király Viktor, Ashley Hicklin)

Az elődöntők felosztása[szerkesztés]

  Az első elődöntő résztvevői
  Az első elődöntőben szavazó döntősök
  A második elődöntő résztvevői
  A második elődöntőben szavazó döntősök

A harminchét elődöntős országot hat kalapba osztották földrajzi elhelyezkedésük és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. A felosztást január 12-én hozta nyilvánosságra az EBU.[24]

Január 29-én tartották a sorsolást, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele. A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első vagy második felében fognak fellépni, valamint azt, hogy az automatikusan döntős Öt Nagy és a rendező ország melyik elődöntőben fog szavazni. Így a delegációk előre tudják, mikor kell megérkezniük a próbákra. Ugyanekkor került sor a jelképes kulcsátadásra, melyen az előző rendező város, Kijev polgármestere átadta Lisszabon polgármesterének a korábbi rendező városok szimbólumait tartalmazó „kulcscsomót”.[25]

Az automatikusan döntős, de az elődöntőkben szavazó országok közül az olasz műsorsugárzó kérésére Olaszországot a második elődöntőbe osztották.

Érdekesség, hogy a dalfesztivál történetében először Oroszország versenyzője a második elődöntőben fog szerepelni.

1. kalap 2. kalap 3. kalap 4. kalap 5. kalap 6. kalap

A versenyt megelőző időszak[szerkesztés]

A résztvevők egy része a versenyt megelőző időszakban különböző rendezvényeken népszerűsítette versenydalát. 2018. március 24-én 4 versenyző vett részt a Eurovision PrePartyn Rigában[26], míg április 5-én került megtartásra a London Eurovision Party, ahol 18 ország előadója mutatkozott be.[27] Egy év kihagyással ismét megrendezték Moszkvában a Moscow Eurovision Partyt is 5 résztvevővel április 7-én.[28] Az Israel Calling elnevezésű koncerten, Tel-Avivban 26 induló lépett fel április 10-én. A dalfesztivál legnagyobb elő-koncertjét, a Eurovision in Concertet április 14-én rendezték meg Hollandia fővárosában, Amszterdamban. 32 részt vevő ország képviselője adta elő versenydalát az eseményen, köztük a magyar versenyző, az AWS is.[29] Végül április 21-én Madridban került megrendezésre a Eurovision Spain Pre-Party című rendezvény.[30]

Nemzeti válogatók[szerkesztés]

A részt vevő 43 ország közül 14 belső kiválasztással, 29 nemzeti döntő keretein belül választotta ki képviselőjét.

Az indulók közül Albánia, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Izland, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Moldova, Németország, Norvégia, Olaszország, Örményország, Portugália, Románia, Svájc, Svédország, Szlovénia és Ukrajna apróbb változtatásokkal ugyanazt azt a nemzeti döntőt rendezte meg, mint az előző évben. Montenegróban tíz év után tért vissza a Montevizija című válogató[31][32], míg Szerbiában kilenc év után a Beovizija.[33][34] Spanyolország az Operación Triunfo című tehetségkutató keretein belül döntött, az ország utoljára 2004-ben használta ezt a műsort az eurovíziós induló kiválasztására.[35] A többi ország közül Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, Görögország (miután eltörölték az eredetileg kiírt válogatóműsort), Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Macedónia és Oroszország ismét a teljes belső kiválasztás mellett döntött, tehát az országot képviselő közmédia nevezte meg a 2018-as résztvevőt és versenydalt.

A dalfesztivál történetében először egy ország internetes válogatón választotta ki indulóját: San Marino műsorsugárzója a 1in360 elnevezésű projekt keretein belül, a külön erre az alkalomra létrehozott webes felületen várta a jelentkezéseket a világ bármely pontjáról. Az október 21-től november 30-ig tartó pályázati szakaszt követően a legalább száz lájkot elérő, vagy a nevezési díjat befizető versenyzők produkcióit egy szakmai zsűri meghallgatta, majd kiválasztott tíz előadót, akik 2018 januárjától márciusáig, az állami televízión és interneten egyaránt közvetített adásokban, már a dalversenyre szánt dalaikkal és feldolgozásokkal újra bizonyíthattak. Végül telefonos szavazás segítségével választották ki a győztest, aki San Marino képviselete mellett lemezszerződést is kapott. Ez volt egyben az első alkalom, hogy a törpeállam nem belső kiválasztással, hanem válogatóműsor segítségével nevezte meg indulóját.[36] Csehország szintén online nemzeti döntőt rendezett Eurovision Song CZ néven, ahol egy korábbi eurovíziós résztvevőkből álló zsűri és a dalfesztivál hivatalos applikációjának cseh felhasználói szavazatai alapján hirdettek győztest.[37][38]

Érdekesség, hogy Finnország a dalfesztivál történetében először belső kiválasztással jelölte ki előadóját. Ez azonban nem jelentett egyet azzal, hogy az Uuden Musiikin Kilpailu című válogatót ebben az évben nem rendezik meg; ugyanis a kiválasztott előadó, Saara Aalto három dalt adott elő a műsorban, amiből egy nemzetközi zsűri és a közönség közösen választotta ki a legalkalmasabbat a portugáliai versenyre.[39][40]

A részt vevő országok nemzeti válogatóinak listája
Ország Választás
módszere
Válogató– / Bemutatóműsor Közvetítő csatorna Kiválasztás / Bemutatás dátuma
Előadó Dal
 Albánia[41] nemzeti döntő 56. Festivali i Këngës RTSH 1 2017. december 23. 2017. december 23.
 Ausztrália belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2017. december 11. 2018. március 8.
 Ausztria belső kiválasztás előadó: Ö3-Wecker
dal: Unser Song für Lissabon
Hitradio Ö3
ORF 2
2017. december 5. 2018. március 9.
 Azerbajdzsán[42] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2017. november 8. 2018. március 4.
 Belgium belső kiválasztás előadó: Van Gils & gasten Eén 2017. szeptember 28. 2018. március 5.
 Bulgária[43] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2018. március 11. 2018. március 12.
 Ciprus[44][45] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2018. február 1. 2018. március 2.
 Csehország[37][38] nemzeti döntő Eurovision Song CZ Online válogatót rendeztek 2018. január 29. 2018. január 29.
 Dánia[46] nemzeti döntő Dansk Melodi Grand Prix 2018 DR1 2018. február 10. 2018. február 10.
 Egyesült Királyság nemzeti döntő Eurovision: You Decide 2018 BBC Two 2018. február 7. 2018. február 7.
 Észtország nemzeti döntő Eesti Laul 2018 ETV, ETV+ 2018. március 3. 2018. március 3.
 Fehéroroszország nemzeti döntő Eurovision – Nacionalnyij otbor Belarusz-1, Belarusz-24 2018. február 16. 2018. február 16.
 Finnország előadó: belső kiválasztás
dal: nemzeti döntő
Uuden Musiikin Kilpailu 2018 Yle TV1 2017. november 7. 2018. március 3.
 Franciaország[47] nemzeti döntő Destination Eurovision France 2 2018. január 27. 2018. január 27.
 Görögország[48] nemzeti döntő
belső kiválasztás
Eurovision 2018 – O Ellinikósz Telikósz
törölték a válogatóműsort
ERT1 2018. február 22.
2018. február 15.
2018. február 22.
2018. február 15.
 Grúzia[49] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2017. december 31. 2018. március 13.
 Hollandia belső kiválasztás De Wereld Draait Door NPO 1 2017. november 9. 2018. március 2.
 Horvátország[50] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2018. február 13. 2018. március 6.
 Írország belső kiválasztás The Ray D'Arcy Show RTÉ Radio 1 2018. január 31. 2018. március 9.
 Izland[51] nemzeti döntő Söngvakeppnin 2018 RÚV 2018. március 3. 2018. március 3.
 Izrael[52][53] előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Rising Star 2018
dal: Ha’erev jihju kán
Channel 2, Keshet 12
Kan 11
2018. február 13. 2018. március 11.
 Lengyelország nemzeti döntő Krajowe Eliminacje 2018 TVP1, TVP Polonia 2018. március 3. 2018. március 3.
 Lettország nemzeti döntő Supernova 2018 LTV1 2018. február 24. 2018. február 24.
 Litvánia nemzeti döntő Eurovizijos 2018 LRT televizija, LRT Lituanica 2018. március 11. 2018. március 11.
 Macedónia[54][55][56] belső kiválasztás Dnevnik 2 MRT 1 2018. február 13. 2018. március 11.
 Magyarország nemzeti döntő A Dal 2018 Duna, Duna World 2018. február 24. 2018. február 24.
 Málta[57] nemzeti döntő Malta Eurovision Song Contest 2018 TVM 2018. február 3. 2018. február 3.
 Moldova nemzeti döntő O melodie pentru Europa 2018 Moldova 1 2018. február 24. 2018. február 24.
 Montenegró[31][32] nemzeti döntő Montevizija 2018 TVCG 1 2018. február 17. 2018. február 17.
 Németország[58] nemzeti döntő Unser Lied für Lissabon Das Erste, One 2018. február 22. 2018. február 22.
 Norvégia nemzeti döntő Melodi Grand Prix 2018 NRK1 2018. március 10. 2018. március 10.
 Olaszország nemzeti döntő 2018-as Sanremói dalfesztivál Rai 1 2018. február 10. 2018. február 10.
 Oroszország belső kiválasztás Vremja Pervij Kanal 2018. január 29. 2018. március 11.
 Örményország[59] nemzeti döntő Depi Evrateszil 2018 Armenia 1 2018. február 25. 2018. február 25.
 Portugália[60] nemzeti döntő Festival da Canção 2018 RTP1 2018. március 4. 2018. március 4.
 Románia nemzeti döntő Selecția Națională 2018 TVR1, TVRi, TVR HD 2018. február 25. 2018. február 25.
 San Marino[36] nemzeti döntő 1in360 SMtv San Marino, YouTube 2018. március 3. 2018. március 3.
 Spanyolország[35] nemzeti döntő Operación Triunfo 2017 La 1 2018. január 29. 2018. január 29.
 Svájc[61] nemzeti döntő ESC 2018 – Die Entscheidungsshow SRF zwei 2018. február 4. 2018. február 4.
 Svédország nemzeti döntő Melodifestivalen 2018 SVT1 2018. március 10. 2018. március 10.
 Szerbia[62][33][34][63][64] nemzeti döntő Beovizija 2018 RTS 1, RTS Svet 2018. február 20. 2018. február 20.
 Szlovénia nemzeti döntő EMA 2018 TV Slovenija 1 2018. február 24. 2018. február 24.
 Ukrajna nemzeti döntő Vidbir 2018 UA:Persij, STB 2018. február 24. 2018. február 24.

A verseny[szerkesztés]

A három adásból álló műsorfolyamot élőben, HD minőségben közvetíti a Duna. Az elődöntőket és a döntőt megelőzően a Hangolódjunk az Eurovízióra! című műsorban a nézők kulisszatitkokat, érdekességeket tudhatnak meg a versenyről. A dalfesztivál magyarországi kommentátora Rátonyi Kriszta lesz, akinek a munkáját szakkommentátorként Fehérvári Gábor Alfréd, a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulója segíti.

Az előző évekhez hasonlóan a részt vevő országok rajtsorrendjét a műsor producerei határozták meg. Egyedül a rendező Portugália helyzetét bízták a véletlenre a döntőben. A rendezők a március közepén megtartott delegációvezetők találkozója után, 2018. április 3-án hozták nyilvánosságra az elődöntők rajtsorrendjét.[65] A döntő fellépési sorrendjét a második elődöntő továbbjutóinak sajtótájékoztatója után határozzák meg, majd jelentik be.

A második elődöntő első dala, a Norvégiát képviselő Alexander Rybak által előadott That’s How You Write a Song lesz az Eurovíziós Dalfesztivál történetének ezerötszázadik dala.[66]

A szavazás[szerkesztés]

A verseny előtt a legesélyesebbnek Ausztráliát, Bulgáriát, Csehországot, Észtországot és Izraelt tartották.

A szavazás az elődöntőkben és a döntőben is azonos módon fog történni: mindegyik ország rendelkezik majd egy ötfős szakmai zsűrivel, és az ő pontjaik, valamint a nézők telefonos szavazatai külön-külön alakítják ki az országonkénti eredményeket. Mindegyik ország közönsége és zsűrije a 10-10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–8, 10 és 12 pontot kapnak. A két lista összesítése alapján kerül ki a végső sorrend. Az elődöntőkben a részt vevő országok, illetve az automatikus döntősök közül az előre meghatározott országok adhatják le szavazataikat. A döntőben mind a 43 részt vevő ország szavazhat.

Az elődöntők eredményeit a döntő után hozzák majd nyilvánosságra.

Zsűritagok[szerkesztés]

Minden országból öt profi zeneipari szakembert bíz meg a helyi közmédia a dalok értékelésére. A zsűri egy nappal az élő adás előtt, az úgynevezett zsűris főpróbát fogja élőben követni egy videószobából, és az ott látottak alapján fogja értékelni a produkciókat. Az első elődöntő előtt 19 országból 110, a második elődöntő előtt 18 országból 105, míg a döntő előtti napon 43 országból összesen 215 zsűritag fog dolgozni.

Első elődöntő[szerkesztés]

Az első elődöntőt május 8-án rendezik meg tizenkilenc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakulnak ki, mely alapján az első tíz helyezett jut tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország – az  Egyesült Királyság,  Portugália és  Spanyolország – is szavaz az első elődöntőben, valamint a május 7-én tartott főpróbákon versenydalukat is előadják.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Azerbajdzsán[67] angol Aisel X My Heart Keresztezem a szívemet
02  Izland[68] angol Ari Ólafsson Our Choice A mi választásunk
03  Albánia[69] albán Eugent Bushpepa Mall Vágyódás
04  Belgium[70] angol Sennek A Matter of Time Idő kérdése
05  Csehország[71] angol Mikolas Josef Lie to Me Hazudj nekem!
06  Litvánia[72] angol Ieva Zasimauskaitė When We’re Old Ha megöregszünk
07  Izrael[73] angol[a] Netta TOY Játék
08  Fehéroroszország[74] angol ALEKSEEV Forever Örökké
09  Észtország[75] olasz Elina Nechayeva La forza Az erő
10  Bulgária[76] angol EQUINOX Bones Csontok
11  Macedónia[77] angol Eye Cue Lost and Found Elveszett és megtalált
12  Horvátország[78][79] angol Franka Crazy Őrült
13  Ausztria[80] angol Cesár Sampson Nobody but You Senki más, csak te
14  Görögország[81][82] görög Yianna Terzi Oniro mou Álmom
15  Finnország[83][84] angol Saara Aalto Monsters Szörnyek
16  Örményország[85][86] örmény Sevak Khanagyan Qami Szél
17  Svájc[87] angol ZiBBZ Stones Kövek
18  Írország[88] angol Ryan O’Shaughnessy Together Együtt
19  Ciprus[89] angol[b] Eleni Foureira Fuego Tűz
1.a: A dal tartalmaz egy mondatot héber nyelven is.
2.b: A spanyol nyelvű cím ellenére a dal angol nyelven hangzik el, habár a refrénben hallható a Fuego szó.

Második elődöntő[szerkesztés]

A második elődöntőt május 10-én rendezik meg tizennyolc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakulnak ki, mely alapján az első tíz helyezett jut tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország –  Franciaország,  Németország és  Olaszország – is szavaz a második elődöntőben, valamint a május 9-én tartott főpróbákon versenydalukat is előadják.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Norvégia[90] angol Alexander Rybak That’s How You Write a Song Így írsz egy dalt
02  Románia[91] angol The Humans Goodbye Viszlát
03  Szerbia[92] szerb[c] Sanja Ilić & Balkanika Nova deca Új gyerekek
04  San Marino[93] angol Jessika feat. Jenifer Brening Who We Are Akik vagyunk
05  Dánia[94] angol[d] Rasmussen Higher Ground Magaslat
06  Oroszország[95][96] angol Julia Samoylova I Won’t Break Nem fogok összetörni
07  Moldova[97] angol DoReDos My Lucky Day A szerencsés napom
08  Hollandia[98] angol Waylon Outlaw in ’Em A betyár bennük
09  Ausztrália[99] angol Jessica Mauboy We Got Love Szeretetet kaptunk
10  Grúzia[100] grúz[e] Ethno-Jazz Band Iriao For You Neked
11  Lengyelország[101] angol Gromee feat. Lukas Meijer Light Me Up Világosíts fel!
12  Málta[102] angol Christabelle Taboo Tabu
13  Magyarország[103] magyar AWS Viszlát nyár
14  Lettország[104] angol Laura Rizzotto Funny Girl Vicces lány
15  Svédország[105] angol Benjamin Ingrosso Dance You Off Letáncollak
16  Montenegró[106] montenegrói Vanja Radovanović Inje Zúzmara
17  Szlovénia[107] szlovén Lea Sirk Hvala, ne! Köszönöm, nem!
18  Ukrajna[108] angol MELOVIN Under the Ladder A létra alatt
3.c: A dal tartalmaz egy-egy mondatot, kifejezést torlaki dialektusban is.
4.d: A dal tartalmaz egy, a vokalisták által énekelt izlandi nyelvű mondatot is.
5.e: Az angol nyelvű cím ellenére a dal teljes egészében grúz nyelven hangzik el.

Döntő[szerkesztés]

A döntőt május 12-én rendezik meg huszonhat ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakulnak ki. A részt vevő országokon kívül az elődöntőkben kiesett országok is szavaznak. A mezőnyt a következő országok alkotják:

  Az első helyezett ország
  A második helyezett ország
  A harmadik helyezett ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
 Egyesült Királyság angol SuRie Storm Vihar
 Franciaország francia Madame Monsieur Mercy
 Németország angol Michael Schulte You Let Me Walk Alone Hagytál egyedül sétálni
 Olaszország olasz Ermal Meta és Fabrizio Moro Non mi avete fatto niente Ti semmit sem tettetek
08  Portugália (rendező) portugál Cláudia Pascoal[f] O jardim A kert
 Spanyolország spanyol Amaia és Alfred Tu canción A dalod
Flag of None.svg Az első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Az első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Az első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Az első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Az első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Az első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Az első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Az első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Az első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg Az első elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg A második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg A második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg A második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg A második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg A második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg A második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg A második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg A második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg A második elődöntőből továbbjutó ország
Flag of None.svg A második elődöntőből továbbjutó ország
6.f: A dal előadásában közreműködik Isaura portugál énekesnő is, aki egyben a dal szerzője is.

A szavazás és a nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

Pontbejelentők[szerkesztés]

Kommentátorok[szerkesztés]

Az elődöntőket és a döntőt az interneten élőben közvetíti kommentár nélkül a verseny hivatalos YouTube-csatornája.

Ország Kommentátor Közvetítés
Első
elődöntő
Második
elődöntő
Döntő
 Albánia
 Amerikai Egyesült Államok[114] Michelle Visage és Ross Mathews Nem lesz közvetítés
Logo TV
 Ausztrália[115] Myf Warhurst és Joel Creasey
SBS
 Ausztria
ORF eins
 Azerbajdzsán
İTV
 Belgium
 Bulgária
 Ciprus[116] Vászo Komninú és Kósztasz Konsztadínu
RIK 1, RIK Sat
 Csehország Libor Bouček
ČT
 Dánia
DR1
 Egyesült Királyság[117][118] Scott Mills és Rylan Clark-Neal (elődöntők); Graham Norton (döntő)
BBC Four
BBC One
Ken Bruce Nem lesz közvetítés
BBC Radio 2
 Észtország
ETV
 Fehéroroszország
 Finnország
 Franciaország[119][120][121] Christophe Willem (összes műsor); André Manoukian (elődöntők), Stéphane Bern és Alma (döntő)
France 4
France 2
 Görögország Dáfni Szkalióni és Aléxandrosz Lizárdosz
ERT
 Grúzia[122] Demetre Ergemlidze
First Channel
 Hollandia
 Horvátország
 Írország
 Izland
RÚV
 Izrael
 Kazahsztán[123]
Channel 31
 Lengyelország
 Lettország
LTV1
 Litvánia
 Macedónia
 Magyarország Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd
Duna
 Málta
 Moldova
Moldova 1
 Montenegró
 Németország[124][125] Peter Urban
One
Das Erste
 Norvégia
NRK1
 Olaszország[126] Serena Rossi és Federico Russo (döntő)
Rai 4
Rai 1
Carolina Di Domenico és Ema Stokholma Nem lesz közvetítés
Rai Radio 2
 Oroszország
Pervij Kanal
 Örményország
Armenia 1
 Portugália
RTP1
 Románia
 San Marino
SMtv San Marino
 Spanyolország[127] Julia Varela és Tony Aguilar
La 2
La 1
 Svájc
 Svédország Edward af Sillén és Sanna Nielsen
SVT1
 Szerbia
 Szlovénia
 Ukrajna[128] Szerhij Pritula (STB)
STB

Megjegyzés: Az egyes országok televíziócsatornái illetve rádiói alapesetben élőben közvetítik a dalfesztivált. Ez néhány esetben eltérhet, mely a fenti táblázatban is fel van tüntetve.

Nézettség[szerkesztés]

Hivatalos album[szerkesztés]

Eurovision Song Contest: Lisbon 2018
válogatásalbum
Megjelent 2018. április 20.
Stílus pop
Nyelv albán, angol, francia, görög, grúz, magyar, montenegrói, olasz, örmény, spanyol, portugál, szerb, szlovén
Kiadó Universal Music Group
Eurovision Song Contest: Kyiv 2017
(2017)
Eurovision Song Contest: Lisbon 2018
(2018)
Eurovision Song Contest: 2019
(2019)

A Eurovision Song Contest: Lisbon 2018 (magyarul: Eurovíziós Dalfesztivál: Lisszabon 2018) a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál dalainak válogatáslemeze, melyet az Európai Műsorsugárzók Uniója (EBU) jelentet meg 2018. április 20-án. Az album tartalmazza a 43 részt vevő ország dalát.

CD 1
  Cím Szerző(k) Előadó Hossz
1. Mall (Albánia) Eugent Bushpepa Eugent Bushpepa  
2. Qami (Örményország) Sevak Khanagyan, Anna Danielyan, Viktorya Maloyan Sevak Khanagyan  
3. We Got Love (Ausztrália) David Musumeci, Anthony Egizii, Jessica Mauboy Jessica Mauboy  
4. Nobody But You (Ausztria) Boris Milanov, Sebastian Arman, Joacim Persson, Johan Alkenäs Cesár Sampson  
5. X My Heart (Azerbajdzsán) Dimitris Kontopoulos, Tim Bran, Sandra Bjurman Aisel  
6. A Matter of Time (Belgium) Laura Groeseneken, Alex Callier, Maxime Tribèche Sennek  
7. Bones (Bulgária) Borislav Milanov, Trey Campbell, Joacim Persson, Dag Lundberg Equinox  
8. Forever (Fehéroroszország) Kyrylo Pavlov, Evhen Matyushenko Alekseev  
9. Stones (Svájc) Corinne Gfeller, Stee Gfeller, Laurell Barker ZiBBZ  
10. Fuego (Ciprus) Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Viktor Svensson, Anderz Wrethov, Didrick Eleni Foureira  
11. Lie to Me (Csehország) Mikolas Josef Mikolas Josef  
12. You Let Me Walk Alone (Németország) Michael Schulte, Thomas Stengaard, Nisse Ingwersen, Nina Müller Michael Schulte  
13. Higher Ground (Dánia) Niclas Arn, Karl Eurén Rasmussen  
14. Tu canción (Spanyolország) Raúl Gómez García, Sylvia Ruth Santoro Lopez Alfred és Amaia  
15. La forza (Észtország) Ksenia Kuchukova, Mihkel Mattisen, Elina Nechayeva, Timo Vendt Elina Nechayeva  
16. Monsters (Finnország) Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb, Ki Fitzgerald Saara Aalto  
17. Mercy (Franciaország) Émilie Satt, Jean-Karl Lucas Madame Monsieur  
18. Storm (Egyesült Királyság) Nicole Blair, Gil Lewis, Sean Hargreaves SuRie  
19. For You (Grúzia) David Malazonia, Mikheil Mdinaradze, Irina Sanikidze Ethno-Jazz Band Iriao  
20. Oniro mou (Görögország) Yianna Terzi, Aris Kalimeris, Dimitris Stamatiou, Mihalis Papathanasiou Yianna Terzi  
21. Crazy (Horvátország) Branimir Mihaljević, Franka Batelić Franka  
22. Viszlát nyár (Magyarország) Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma, Siklósi Örs AWS  
CD 2
  Cím Szerző(k) Előadó Hossz
1. Together (Írország) Ryan O’Shaughnessy, Mark Caplice, Laura Elizabeth Hughes Ryan O’Shaughnessy  
2. Our Choice (Izland) Thorunn Clausen Ari Ólafsson  
3. Toy (Izrael) Doron Medalie, Stav Beger Netta Barzilai  
4. Non mi avete fatto niente (Olaszország) Ermal Meta, Fabrizio Moro, Andrea Febo Ermal Meta és Fabrizio Moro  
5. When We’re Old (Litvánia) Vytautas Bikus Ieva Zasimauskaitė  
6. Funny Girl (Lettország) Laura Rizzotto Laura Rizzotto  
7. My Lucky Day (Moldova) Philipp Kirkorov, John Ballard DoReDos  
8. Lost and Found (Macedónia) Bojan Trajkovski, Darko Dimitrov Eye Cue  
9. Taboo (Málta) Thomas G:son, Johnny Sanchez, Muxu, Christabelle Borg Christabelle  
10. Inje (Montenegró) Vanja Radovanović Vanja Radovanović  
11. Outlaw in ’Em (Hollandia) Waylon, Ilya Toshinskiy, Jim Beaver Waylon  
12. That’s How You Write a Song (Norvégia) Alexander Rybak Alexander Rybak  
13. Light Me Up (Lengyelország) Gromee, Lukas Meijer, Mahan Moin, Christian Rabb Gromee feat. Lukas Meijer  
14. O jardim (Portugália) Isaura Cláudia Pascoal  
15. Goodbye (Románia) Alexandru Matei, Alin Neagoe, Cristina Caramarcu The Humans  
16. I Won’t Break (Oroszország) Netta Nimrodi, Leonid Gutkin, Arie Burshtein Julia Samoylova  
17. Who We Are (San Marino) Mathias Strasser, Christof Straub, Zoë Straub, Jenifer Brening, Stefan Moessle Jessika feat. Jenifer Brening  
18. Nova deca (Szerbia) Aleksandar Sanja Ilić, Tatjana Karajanov Ilić, Danica Krstajić Sanja Ilić & Balkanika  
19. Hvala, ne! (Szlovénia) Lea Sirk, Tomy DeClerque Lea Sirk  
20. Dance You Off (Svédország) MAG, Louis Schoorl, K Nita, Benjamin Ingrosso Benjamin Ingrosso  
21. Under the Ladder (Ukrajna) Mike Ryals, Mélovin Mélovin  

Térkép[szerkesztés]

  Országok, melyek már megnevezték az indulójukat
  Az elődöntőben kiesett országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Lásd még[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

 1. Winner's Press Conference with Portugal's Salvador Sobral. Európai Műsorsugárzók Uniója, 2017. május 14. (Hozzáférés: 2017. május 14.)
 2. LISBON CONFIRMED AS HOST CITY OF EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2017. május 15.)
 3. EUROVISION’18: THREE CITIES CALL FOR BIDDING PROCESS FOR HOST CITY (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2017. május 15.)
 4. Lisbon revealed as Host City of the 2018 Eurovision Song Contest! (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. július 25. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
 5. MINDENKI A FEDÉLZETRE! 42 ORSZÁGGAL INDUL AZ ESC 2018-BAN. Magyar Eurovíziós Fanklub, 2017. november 8. (Hozzáférés: 2017. november 8.)
 6. Here come the girls! Presenters of Eurovision 2018 revealed! (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. január 8. (Hozzáférés: 2018. január 8.)
 7. RUSSIA: REGARDLESS OF HOST COUNTRY, YULIA WILL COMPETE AT EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. március 22. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
 8. Russia 2018 – the saga continues (angol nyelven). escxtra.com, 2017. július 28. (Hozzáférés: 2017. július 28.)
 9. 43 Countries will participate and tickets will go on sale on 30th November! (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. november 17. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
 10. First wave of tickets for Eurovision 2018 go on sale on 30th November! (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. november 17. (Hozzáférés: 2017. november 17.)
 11. ANDORRA: NO RETURN TO THE EUROVISION SONG CONTEST IN 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 14. (Hozzáférés: 2017. május 14.)
 12. LUXEMBOURG: WILL NOT PARTICIPATE IN EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 22. (Hozzáférés: 2017. május 22.)
 13. Turkey: TRT confirms non participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 7. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)
 14. Monaco: TMC confirms non participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 31. (Hozzáférés: 2017. augusztus 31.)
 15. SLOVAKIA: NO RETURN TO EUROVISION IN 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
 16. BOSNIA AND HERZEGOVINA: WILL NOT PARTICIPATE IN EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. szeptember 18. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)
 17. The Netherlands: “Waylon (2014) will go to Eurovision again” (angol nyelven). escdaily.com, 2017. november 9. (Hozzáférés: 2017. november 9.)
 18. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: Eurovíziós Dalfesztivál – A DAL 2018. mediaklikk.hu, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 19. Már keresik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját. origo.hu, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 20. Gallagher, Robyn: HUNGARY: BROADCASTER LAUNCHES A DAL 2018… AND CONFIRMS PARTICIPATION IN LISBON (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 21. Juhász, Ervin: A Dal 2018 will once again select Hungary’s Eurovision entry! (angol nyelven). escbubble.com, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 22. Jiandani, Sanjay: Hungary: MTVA confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 23. Ki lesz a magyar könnyűzene új origója? - már lehet jelentkezni A Dal 2018 mezőnyébe. MTVA, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 24. All Aboard for the Semi-Final Allocation Draw (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. január 12. (Hozzáférés: 2018. január 12.)
 25. 42 COUNTRIES TO TAKE PART IN 2018 EUROVISION SONG CONTEST (angol nyelven). EBU, 2017. november 7. (Hozzáférés: 2017. november 7.)
 26. Riga calling: Latvia's capital hosted first Eurovision 2018 pre-party (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. március 26. (Hozzáférés: 2018. március 26.)
 27. Fans and artists gather in London for Eurovision preparty (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. április 6. (Hozzáférés: 2018. április 6.)
 28. Russia: The Moscow Eurovision Pre-Party returns on April 7th | wiwibloggs”, wiwibloggs, 2018. március 31. (Hozzáférés ideje: 2018. április 7.) (en-US nyelvű) 
 29. Amsterdam is gearing up for biggest ever Eurovision in Concert (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. április 7. (Hozzáférés: 2018. április 7.)
 30. Eurovision Spain Pre-Party: Madrid returns on April 21...with 13 acts revealed already | wiwibloggs”, wiwibloggs, 2018. március 23. (Hozzáférés ideje: 2018. április 7.) (en-US nyelvű) 
 31. ^ a b Jiandani, Sergio: Montenegro: RTCG to hold a national final in February (angol nyelven). esctoday.com. (Hozzáférés: 2018. január 18.)
 32. ^ a b Jiandani, Sanjay: Montenegro: RTCG publishes Montevizija 2018 rules; opens submission window (angol nyelven). esctoday.com, 2017. november 1. (Hozzáférés: 2018. január 18.)
 33. ^ a b Serbia 2018: national final decided for RTS (angol nyelven). oikotimes.com. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 34. ^ a b Juhász, Ervin: Beovizija 2018 to be held in Sava Center on the 20th of February! (angol nyelven). escbubble.com, 2018. január 24. (Hozzáférés: 2018. január 24.)
 35. ^ a b La representación de España en Eurovisión 2018 saldrá de 'Operación Triunfo' (spanyol nyelven). RTVE.es, 2017. december 5. (Hozzáférés: 2017. december 5.)
 36. ^ a b SAN MARINO LAUNCHES SEARCH FOR THE “INTERNET’S CANDIDATE” WITH 1 IN 360 FOR EUROVISION 2018 (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. október 17. (Hozzáférés: 2017. október 17.)
 37. ^ a b McCaig, Ewan: Czech Republic: Winner of National Final to be Revealed on 29 January (angol nyelven). Eurovoix, 2018. január 5. (Hozzáférés: 2018. január 10.)
 38. ^ a b Weaver, Jessica: Czech Republic: ČT reveals international jury members for 2018 national final (angol nyelven). ESCtoday, 2018. január 22. (Hozzáférés: 2018. január 22.)
 39. Halpin, Chris: Saara Aalto is Finland's Eurovision 2018 act...and will sing three songs during the UMK final (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. november 7. (Hozzáférés: 2017. november 7.)
 40. Weaver, Jessica: Finland: UMK18 songs to be released next month; first song on 9 February (angol nyelven). ESCtoday.com, 2018. január 10. (Hozzáférés: 2018. január 15.)
 41. ALBANIA: FESTIVALI I KËNGËS FINAL TO TAKE PLACE ON DECEMBER 23RD (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. október 16. (Hozzáférés: 2017. október 16.)
 42. Azerbaijan: Song Reveal to Take Place in March (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. december 27. (Hozzáférés: 2017. december 27.)
 43. Bulgaria: Submission deadline extended; song revelation on 12 March (angol nyelven). esctoday.com, 2017. december 21. (Hozzáférés: 2017. december 21.)
 44. CYPRUS: BROADCASTER REPORTEDLY WILL INTERNALLY SELECT SONGWRITER FOR 2018 (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. augusztus 3. (Hozzáférés: 2017. augusztus 3.)
 45. Eleni Foureira to fly the flag for Cyprus with 'Fuego' (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. február 1. (Hozzáférés: 2018. február 1.)
 46. Denmark: Dansk Melodi Grand Prix 2018 on 10 February (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 16. (Hozzáférés: 2017. augusztus 16.)
 47. France: Destination Eurovision Kicks Off January 13 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. december 27. (Hozzáférés: 2017. december 27.)
 48. Greece update – 2018 Eurovision entry to be ‘exclusively’ in Greek (angol nyelven). eurovisionary.com, 2017. október 4. (Hozzáférés: 2017. október 4.)
 49. Music band Iriao will present Georgia at 2018 ESC (angol nyelven). 1tv.ge, 2017. december 31. (Hozzáférés: 2017. december 31.)
 50. Croatia: National broadcaster opts for internal selection. (angol nyelven). infenetwork.net, 2018. január 24. (Hozzáférés: 2018. január 24.)
 51. ICELAND: SÖNGVAKEPPNIN FINAL TO TAKE PLACE ON MARCH 3RD (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. augusztus 11. (Hozzáférés: 2017. augusztus 11.)
 52. Israel: Preparations for Rising Star for Eurovision 2018 begin! (angol nyelven). esctoday.com, 2017. március 20. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
 53. Israel: Call For Songs for Eurovision 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. február 3. (Hozzáférés: 2018. február 3.) „With the final of the Israeli selection process on February 13, songwriters have just over two weeks to work on their proposed songs before the submission deadline.”
 54. FYR Macedonia: MRT opts for internal selection: opens call for songs (angol nyelven). esctoday.com, 2018. január 25. (Hozzáférés: 2018. január 25.)
 55. Juhász, Ervin: Macedonia starts an open call for songs for Eurovision 2018! (angol nyelven). escbubble.com, 2018. január 25. (Hozzáférés: 2018. január 25.)
 56. FYR MACEDONIA: IT’S EYE CUE FOR EUROVISION 2018 WITH “LOST AND FOUND” (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2018. február 13. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
 57. MALTA: MESC 2018 TO TAKE PLACE ON 3RD FEBRUARY (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. október 16. (Hozzáférés: 2017. október 16.)
 58. Germany: Eurovision 2018 Selection to be Held on February 22 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. december 21. (Hozzáférés: 2017. december 21.)
 59. Armenia: Depi Evratesil to run throughout February (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 30. (Hozzáférés: 2017. október 30.)
 60. Festival da Canção 2018 to take place on March 4th in Guimarães [Updated] (angol nyelven). escxtra.com, 2017. július 26. (Hozzáférés: 2017. július 26.)
 61. SWITZERLAND: SELECTS FOR EUROVISION 2018 ON FEBRUARY 4 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. július 13. (Hozzáférés: 2017. július 13.)
 62. SERBIA: RTS REVEALS DETAILS OF OPEN SUBMISSION PROCESS FOR INTERNAL SELECTION (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. augusztus 19. (Hozzáférés: 2017. augusztus 19.)
 63. Emily, Herbert: Serbia: Eurovision Song Submission Deadline Extended To November 10th (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. október 19. (Hozzáférés: 2018. január 24.)
 64. Emily, Herbert: Serbia: Beovizija 2018 Participants Revealed (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. január 22. (Hozzáférés: 2018. január 22.)
 65. Josianne Zwart: Running order for Eurovision 2018 Semi-Finals revealed (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. április 3. (Hozzáférés: 2018. április 3.)
 66. Emily Herbert: Norway: Alexander Rybak to Perform Eurovision’s 1500th Song (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. április 3. (Hozzáférés: 2018. április 3.)
 67. Azerbaijan: Ictimai confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 11. (Hozzáférés: 2017. augusztus 11.)
 68. Iceland: RUV confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 8. (Hozzáférés: 2017. augusztus 8.)
 69. Albania: RTSH confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 2. (Hozzáférés: 2017. október 2.)
 70. BELGIUM: INTERNAL SELECTION FOR EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 9. (Hozzáférés: 2017. május 9.)
 71. Czech Republic: CT confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. szeptember 26. (Hozzáférés: 2017. szeptember 26.)
 72. LITHUANIA: KLAIPĖDA TO HOST THE FINAL, AND CHANGES TO NEXT YEAR’S FORMAT (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. február 18. (Hozzáférés: 2017. február 18.)
 73. Israel: IPBC confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 3. (Hozzáférés: 2017. október 3.)
 74. Belarus: BTRC confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 31. (Hozzáférés: 2017. augusztus 31.)
 75. ESTONIA: CONFIRMS PARTICIPATION IN EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 2. (Hozzáférés: 2017. május 2.)
 76. BULGARIA: BNT CONFIRMS EUROVISION 2018 PARTICIPATION (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. szeptember 17. (Hozzáférés: 2017. szeptember 17.)
 77. FYR Macedonia: MRT confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. november 17. (Hozzáférés: 2017. november 17.)
 78. Croatia: HRT confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
 79. It is Franka Batelić at Eurovision 2018 for Croatia (angol nyelven). escdaily.com, 2018. február 13. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
 80. AUSTRIA: INTERNAL SELECTION PROCESS FOR EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. július 7. (Hozzáférés: 2017. július 7.)
 81. GREECE: EUROVISION 2018 PARTICIPATION CONFIRMED (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. szeptember 1. (Hozzáférés: 2017. szeptember 1.)
 82. Yianna Terzi to represent Greece in Eurovision 2018 (angol nyelven). escbubble.com, 2018. február 16. (Hozzáférés: 2018. február 16.)
 83. FINLAND: CONFIRMS EUROVISION SONG CONTEST 2018 PARTICIPATION (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. január 28. (Hozzáférés: 2017. január 28.)
 84. Saara Aalto to represent Finland in the Eurovision Song Contest! (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. november 7. (Hozzáférés: 2017. november 7.)
 85. Armenia: AMPTV confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 27. (Hozzáférés: 2017. október 27.)
 86. Juhász, Ervin: Depi Evratesil to start on the 19th of February, with the final on the 25th!, 2018. január 31.
 87. SWITZERLAND: EUROVISION 2018 PARTICIPATION CONFIRMED (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. június 30. (Hozzáférés: 2017. június 30.)
 88. Ireland: RTE confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 4. (Hozzáférés: 2017. augusztus 4.)
 89. Cyprus: CyBC confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. július 22. (Hozzáférés: 2017. július 22.)
 90. NORWAY: CONFIRMS EUROVISION 2018 PARTICIPATION (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. január 31. (Hozzáférés: 2017. január 31.)
 91. ROMANIA: TVR CONFIRMS PARTICIPATION IN EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. július 7. (Hozzáférés: 2017. július 7.)
 92. Serbia: RTS confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 7. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)
 93. San Marino: SMRTV confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 17. (Hozzáférés: 2017. október 17.)
 94. DENMARK: DANSK MELODI GRAND PRIX UNDERGOES REVAMP FOR 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. július 4. (Hozzáférés: 2017. július 4.)
 95. Russia: Channel 1 Russia confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. november 7. (Hozzáférés: 2017. november 7.)
 96. Yulia Samoylova set to return for Russia! (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. január 29. (Hozzáférés: 2018. január 29.)
 97. Moldova: TRM confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. november 7. (Hozzáférés: 2017. november 7.)
 98. The Netherlands: AVROTROS confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 15. (Hozzáférés: 2017. augusztus 15.)
 99. AUSTRALIA CONFIRMS EUROVISION 2018 PARTICIPATION AND COMMENTATORS MYF WARHURST AND JOEL CREASEY (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. augusztus 24. (Hozzáférés: 2017. augusztus 24.)
 100. Georgia: GPB confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 2. (Hozzáférés: 2017. október 2.)
 101. POLAND: TVP PROVISIONALLY CONFIRMED FOR EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2017. május 15.)
 102. Błażewicz, Maciej: Malta will keep the format of National Final in 2018 (angol nyelven). escbubble.com, 2017. május 16. (Hozzáférés: 2017. május 16.)
 103. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: Eurovíziós Dalfesztivál – A DAL 2018. mediaklikk.hu/adal, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
 104. LATVIA: CONFIRMS EUROVISION 2018 PARTICIPATION (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. június 27. (Hozzáférés: 2017. június 27.)
 105. SWEDEN: KARLSTAD TO HOST ONE SHOW OF MELODIFESTIVALEN 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 28. (Hozzáférés: 2017. május 28.)
 106. Montenegro: RTCG to hold a national final in February (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 18. (Hozzáférés: 2017. október 18.)
 107. SLOVENIA: EUROVISION 2018 PARTICIPATION CONFIRMED (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. szeptember 15. (Hozzáférés: 2017. szeptember 15.)
 108. Ukraine: UA:PBC confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 23. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
 109. United Kingdom: BBC confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
 110. MISSION EUROVISION: WILL FRANCE SELECT THEIR 2018 ENTRY THROUGH A NATIONAL SELECTION SHOW? (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. május 17. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
 111. GERMANY: EUROVISION ‘WITHDRAWAL IS NOT AN OPTION’ (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 16. (Hozzáférés: 2017. május 16.)
 112. Italy: RAI confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. szeptember 15. (Hozzáférés: 2017. szeptember 15.)
 113. Spain: TVE confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. szeptember 1. (Hozzáférés: 2017. szeptember 1.)
 114. William Lee Adams: Michelle Visage says Sweden should have won Eurovision 2017 — and confirms 2018 LOGO commentary gig with Ross Matthews (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. augusztus 28. (Hozzáférés: 2017. augusztus 28.)
 115. Australia confirmed for 2018! Who will fly the flag in Lisbon? (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. augusztus 24. (Hozzáférés: 2017. augusztus 24.)
 116. Cyprus: CyBC Reveals Commentary Team For Eurovision 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. március 5.
 117. You Decide is back with a new co-host and a new venue! (angol nyelven). BBC, 2017. november 16. (Hozzáférés: 2017. november 16.) „We can also confirm BBC Four will broadcast both live semi-finals of the Eurovision Song Contest 2018 on Tuesday 8 and Thursday 10 May. The Grand Final will be broadcast on BBC One on Saturday 12 May 2018.”
 118. 2018 presenter line-up revealed (angol nyelven), 2018. március 29. (Hozzáférés: 2018. március 29.)
 119. France: Marianne James and Stéphane Bern To Commentate on Eurovision 2018 Final (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. október 12. (Hozzáférés: 2017. október 12.)
 120. Herbert, Emily: France: Christophe Willem and Alma Join Stéphane Bern as Eurovision 2018 Commentators (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. február 25. (Hozzáférés: 2018. február 25.)
 121. DRS2G: FRANCE 2018 : Christophe Willem et André Manoukian, commentateurs des demi-finales sur France 4 (francia nyelven). Eurovision-fr.net, 2018. március 20.
 122. Granger, Anthony: Georgia: Demetre Ergemlidze Revealed As Commentator (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. március 30. (Hozzáférés: 2018. március 30.)
 123. Kazakhstan: Channel 31 Has Ambitions For Eurovision & Junior Eurovision (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. november 25. (Hozzáférés: 2017. november 25.) „We want to debut at the Junior Eurovision Song Contest in 2018 and the Eurovision Song Contest 2019. We will also broadcast both the contests between 2017-2019.”
 124. Alle Teilnehmer und Länder in Lissabon (német nyelven). eurovision.de. [2017. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva].
 125. ESC-Kommentator: Wer ist eigentlich dieser Peter Urban? (német nyelven). tz.de, 2018. február 22.
 126. Italy: Federico Russo & Serena Rossi To Commentate on Eurovision 2018 Final (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. március 30. (Hozzáférés: 2018. március 30.)
 127. Spain: RTVE Will Air Both Semi-Finals of Eurovision 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. január 30. (Hozzáférés: 2018. január 30.)
 128. Ukraine: Serhiy Prytula Revealed as STB’s Commentator For Eurovision (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. március 31. (Hozzáférés: 2018. március 31.)

További információk[szerkesztés]

Commons
A Wikimédia Commons tartalmaz 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál témájú médiaállományokat.