2018-as Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából
Ugrás a navigációhoz Ugrás a kereséshez


2018-as Eurovíziós Dalfesztivál
All Aboard!
Altice Arena, Lisszabon,  Portugália
Magyarország.jpg

Első elődöntő 2018. május 8.
Második elődöntő 2018. május 10.
Döntő 2018. május 12.
Műsorvezető Catarina Furtado
Daniela Ruah
Sílvia Alberto
Filomena Cautela (a green roomban)
Rendező
csatorna
Rádio e Televisão de Portugal (RTP)
Dalfesztivál igazgatója Norvégia Jon Ola Sand
Győztes dal Izrael Toy (Netta)
Magyar versenyző AWS (Viszlát nyár)
Szavazási rendszer Mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak. A zsűri és a közönség pontjai külön számítanak bele a végeredménybe.
Indulók száma 43; 26 a döntőben, a két elődöntőből összesen 17 ország nem jut tovább
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
 Oroszország
Visszalépő
országok
Nulla pontos
dal
Meghívott előadók Döntő: Beatbombers, Salvador Sobral és Caetano Veloso, Mariza és Ana Moura, Branko
Előző
Következő
◄2017
2019►
SablonWikidataSegítség

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál (angolul: Eurovision Song Contest 2018, franciául: Concours Eurovision de la chanson 2018, portugálul: Festival Eurovisão da Canção 2018) volt a hatvanharmadik Eurovíziós Dalfesztivál. Portugáliában rendezték meg, mivel a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivált a portugál Salvador Sobral nyerte meg.[1] Ez volt az első alkalom, hogy a dalfesztivált Portugáliában, azon belül Lisszabonban rendezték meg, valamint 1969 után a második alkalom, hogy a verseny az Ibériai-félszigeten került megrendezésre.

43 ország erősítette meg részvételét a dalfesztiválra, beleértve Oroszországot, mely egy kihagyott év után vett részt újból. 2011 óta ez volt az első alkalom, hogy egy ország sem lépett vissza a versenytől. A magyar induló az AWS metal zenekar volt, akik a Viszlát nyár című számukkal nyerték meg A Dalt, a hazai válogató műsort.

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés]

2017. május 15-én jelentette be a házigazda portugál műsorsugárzó, hogy a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivált az ország fővárosában, Lisszabonban rendezik meg. A pontos helyszínt ekkor még nem ismertették, azonban valószínű, hogy a 20 000 fő befogadására alkalmas Altice Arena ad otthont a versenynek.[2] A bejelentést követően azonban további városok is jelezték rendezési szándékukat, majd később bejelentették, hogy pályázatot írnak ki a rendezési jog megszerzésére.[3] Végül összesen öt város (Braga, Gondomar, Guimarães, Lisszabon és Santa Maria da Feira) küldött be pályázatot, melyek közül a győztest július 25-én jelentették be.

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválnak Portugália fővárosa, Lisszabon adott otthont a korábban esélyesnek tartott Altice Arénában.[4] További helyszínek voltak még a Pavilhão de Multiosos Gondomarban, a Pavilhão Multiusos Guimarãesben, az Europarque Santa Maria da Feirában, valamint egy épülő aréna a bragai Kiállítási Parkban.

A dalfesztivál hivatalos mottója All Aboard! lett, mely magyarul azt jelenti, hogy Beszállás!, vagy Mindenki a fedélzetre![5]

2018. január 8-án vált hivatalossá, hogy első alkalommal négy női műsorvezetője lesz a versenynek Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela és Sílvia Alberto személyében. Alberto 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben kommentátorként, Cautela pedig 2017-ben pontbejelentőként volt jelen a dalfesztiválon, míg Ruah az NCIS: Los Angeles amerikai sorozat egyik főszereplőjeként vált ismertté.[6]

A verseny helyszíne, az Altice Arena

A résztvevők[szerkesztés]

Egy kihagyott év után visszatér a versenybe Oroszország, mely már 2017-ben is részt vett volna, azonban a határidő után visszalépett, mivel énekesüket az ukrán hatóságok törvénysértés miatt három évre kitiltották a házigazda Ukrajna területéről. Az orosz műsorsugárzó 2017. március 22-én jelezte, hogy versenyzőjük, Julia Samoylova 2017-ben vagy 2018-ban, de mindenképpen szerepelni fog a dalfesztiválon,[7] azonban egy július 27-én megjelent cikk szerint az énekesnő részvételét egyik orosz műsorsugárzó sem erősítette meg.[8] Később 2018. január 26-án hivatalossá vált, hogy az énekesnő fogja képviselni Oroszországot Lisszabonban. Végül 43 állam vesz részt a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon, mely megegyezik a 2008-as és a 2011-es rekord létszámmal.[9] 2017. október 30-án az EBU közleményében tudatta, hogy a jelenlegi állás szerint Macedónia nem lesz képes versenyzőt küldeni Lisszabonba, a helyi közszolgálati televízió fennálló tartozása miatt. November 7-én, a résztvevők hivatalos listájának közzétételével hivatalossá vált, hogy végül csak 42 ország tudott volna versenyzőt küldeni a portugál fővárosba, azonban 2017. november 17-én az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos oldala közölte, hogy 43 részt vevő ország versenyzői fognak fellépni a versenyen, beleértve az addig visszalépőnek hitt Macedóniát is.[10]

Andorra a 2017-es verseny döntőjének másnapján, május 14-én jelentette be, hogy nem tér vissza, sorozatban a kilencedik évet kihagyva ezzel.[11] Luxemburg május 22-én erősítette meg, hogy nem küld versenyzőt a dalfesztiválra, sorozatban huszonötödik alkalommal.[12] Hasonlóan döntött Törökország is augusztus 7-én: az ország sorozatban hatodik alkalommal nem képviselteti magát a versenyen.[13] A dalfesztivál legkisebb területű országa, Monaco, mely utoljára 2006-ban vett részt a dalfesztiválon, augusztus 31-én jelentette be, hogy nem tér vissza.[14] Nem vesz részt Szlovákia sem: az ország 2012-ben képviseltette magát eddig utoljára.[15] Bosznia-Hercegovina műsorsugárzója rossz anyagi helyzetére hivatkozva mondott le a szereplésről.[16] A dalfesztivál eddigi egyetlen afrikai résztvevője, Marokkó sem tér vissza: az ország eddig egyszer, 1980-ban vett részt a versenyen.

Másodszor vesz részt a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál norvég győztese, Alexander Rybak, aki az akkori pontozási rendszerben rekordmennyiségű, 387 pontszámmal nyert. 2014 után másodszor vesz részt a versenyen a holland Waylon, aki akkor a The Common Linnets formáció tagjaként a második helyen végzett, ezúttal azonban szólóban tér vissza.[17] Az osztrák Cesár Sampson korábban a 2016-os és 2017-es bolgár produkciókban szerepelt háttérénekesként (utóbbiban a bolgár Vlado Mahailov, az EQUINOX egyik tagja is), ahogy a brit SuRie is a 2015-ös belga produkcióban vokalista és háttértáncosként, valamint 2017-ben zenei rendezőként és off-stage vokalistaként, valamint a szlovén Lea Sirk is, aki a 2014-es és 2016-os szlovén produkciókban vett részt. Az ausztrál Jessica Mauboy 2014-ben meghívott előadóként lépett fel, míg az ír Ryan O’Shaughnessy az Írországot 2001-ben képviselő Gary O’Shaughnessy unokaöccse.

Érdekesség, hogy Grúzia dala a verseny történetében első alkalommal teljes egészében grúz nyelven hangzik el. Örményország szintén első alkalommal küld teljes egészében örmény nyelvű dalt. Először fordul elő az is, hogy egy olyan dal tartalmaz portugál nyelvű részletet, amely nem Portugáliát képviseli (ez esetben Szlovéniát).

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Előadó Ország Előző év
Alexander Rybak  Norvégia 2009 (győztes)
Waylon  Hollandia 2014 (a The Common Linnets tagjaként)

Magyar résztvevő[szerkesztés]

A Dal 2018 színpada az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán

Az MTVA és a Duna Média 2017. október 9-én reggel tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A dalok leadásának határideje 2017. november 20-a volt.[18][19][20][21][22] Újítás, hogy ezúttal innentől már csak online volt lehetősége az előadóknak benyújtani a pályázati anyagot.[23] Az élő show-műsorba beválogatott dalok végleges verzióit 2017. december 20-ig küldhetik el a résztvevők az MTVA részére.

A Dal (2018) – Döntő[szerkesztés]

A döntőt 2018. február 24-én tartotta az MTVA nyolc előadó részvételével. A végeredmény a nézői szavazás illetve a szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki. A zsűri a dalok elhangzása után csak szóban értékelte a produkciókat. Az összes dal elhangzása után, az Eurovíziós Dalfesztivál gyakorlatához hasonlóan pontozta a produkciókat a zsűri. Az első helyezett 10 pontot kapott, a második 8-at, a harmadik 6-ot, míg a negyedik 4 pontot. A pontozás során a négy legtöbb pontot szerzett dal közül a nézők A DAL alkalmazáson keresztül, a műsor hivatalos honlapján vagy SMS-ben küldött szavazatokkal választották ki a verseny győztesét, aki képviselheti Magyarországot a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. A magyarokkal egy időben választott dalt Lettország, Moldova, Szlovénia és Ukrajna is a nemzetközi versenyre. Érdekesség, hogy először A Dal történetében csak férfiak alkották a döntő mezőnyét (szóló előadók, vagy együttesek). A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Pápai Joci, A Dal 2017 győztese, aki a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben képviselte Magyarországot. A Dal döntőjében az Origo című dalt adta elő. Továbbá a zsűri egyik tagja, Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekarral és Ferenczi Györggyel együtt a Volna-e kedved című dalt adták elő vendégprodukcióként. A műsort élőben közvetítette a Duna és a Duna World, illetve interneten az adal.hu. A döntőt követően is 22:40-től a Dunán indult A Dal Kulissza című kísérőműsor, melyben Pflum Orsi és Forró Bence beszélgetett a résztvevőkkel.

  A zsűri pontozása által közönségszavazásra juttatott dalok
  A telefonos szavazás győztese
# Kép Előadó
Dal (zene / szöveg)
Zsűri Nézők
Pontszám Eredmény
01
Leander Kills
Leander Kills 6 5.
Nem szól harang (Köteles Leander)
02
yesyes
yesyes 28 3.
I Let You Run Away (Szabó Ádám, Somogyvári Dániel / Petneházy Flóra)
03
Süle Zsolt
Süle Zsolt 0 7.
Zöld a május (Süle Zsolt, Bodnár Péter / Süle Zsolt)
04
Horváth Tamás
Horváth Tamás 0 7.
Meggyfa (Horváth Tamás)
05
Heincz Gábor Biga
Heincz Gábor Biga 4 6.
Good Vibez (Heincz Gábor / Méhes Adrián)
06
Dánielfy Gergely
Dánielfy Gergely 36 1.
Azt mondtad (Dánielfy Gergely / Völgyesi Árpád)
07
AWS
AWS 8 4. 1.
Viszlát nyár (Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma / Siklósi Örs)
08
Király Viktor
Király Viktor 30 2.
Budapest Girl (Király Viktor, Ashley Hicklin, Závodi Marcel, Király Tamás / Király Viktor, Ashley Hicklin)

Az elődöntők felosztása[szerkesztés]

  Az első elődöntő résztvevői
  Az első elődöntőben szavazó döntősök
  A második elődöntő résztvevői
  A második elődöntőben szavazó döntősök

A harminchét elődöntős országot hat kalapba osztották földrajzi elhelyezkedésük és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. A felosztást január 12-én hozta nyilvánosságra az EBU.[24]

Január 29-én tartották a sorsolást, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele. A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első vagy második felében fognak fellépni, valamint azt, hogy az automatikusan döntős „Öt Nagy” és a rendező ország melyik elődöntőben fog szavazni. Így a delegációk előre tudják, mikor kell megérkezniük a próbákra. Ugyanekkor került sor a jelképes kulcsátadásra, melyen az előző rendező város, Kijev polgármestere átadta Lisszabon polgármesterének a korábbi rendező városok szimbólumait tartalmazó „kulcscsomót”.[25]

Az automatikusan döntős, de az elődöntőkben szavazó országok közül az olasz műsorsugárzó kérésére Olaszországot a második elődöntőbe osztották.

Érdekesség, hogy a dalfesztivál történetében először Oroszország versenyzője a második elődöntőben fog szerepelni.

1. kalap 2. kalap 3. kalap 4. kalap 5. kalap 6. kalap

A versenyt megelőző időszak[szerkesztés]

A résztvevők egy része a versenyt megelőző időszakban különböző rendezvényeken népszerűsítette versenydalát. 2018. március 24-én 4 versenyző vett részt a Eurovision PrePartyn Rigában,[26] míg április 5-én került megtartásra a London Eurovision Party, ahol 18 ország előadója mutatkozott be.[27] Egy év kihagyással ismét megrendezték Moszkvában a Moscow Eurovision Partyt is 5 résztvevővel április 7-én.[28] Az Israel Calling elnevezésű koncerten, Tel-Avivban 26 induló lépett fel április 10-én. A dalfesztivál legnagyobb elő-koncertjét, a Eurovision in Concertet április 14-én rendezték meg Hollandia fővárosában, Amszterdamban. 32 részt vevő ország képviselője adta elő versenydalát az eseményen.[29] Végül április 21-én Madridban került megrendezésre a Eurovision Spain Pre-Party című rendezvény.[30] Utóbbi két eseményen a magyar versenyző, az AWS is fellépett.

A hagyományos kék szőnyeges bevonulást, amelyen a részt vevő negyvenhárom ország versenyzője és delegációja felvonult a sajtó és rajongók előtt, május 6-án tartották a portugál főváros Belém körzetében, a MAAT múzeumnál. Az esemény műsorvezetői Pedro Penim, Inês Lopes Gonçalves, Cláudia Semedo és Pedro Granger voltak.[31] Ezt követte a dalfesztivál hivatalos megnyitó ceremóniája a közeli Villamosipari múzeumban, ahol Fernando Medina Lisszabon polgármestere, az RTP vezetői, az EBU képviselői és Lisszabon városa hivatalosan is köszöntötte a 2018-as Eurovízió delegációit és résztvevőit.[32]

Nemzeti válogatók[szerkesztés]

A részt vevő 43 ország közül 14 belső kiválasztással, 29 nemzeti döntő keretein belül választotta ki képviselőjét.

Az indulók közül Albánia, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Izland, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Moldova, Németország, Norvégia, Olaszország, Örményország, Portugália, Románia, Svájc, Svédország, Szlovénia és Ukrajna apróbb változtatásokkal ugyanazt azt a nemzeti döntőt rendezte meg, mint az előző évben. Montenegróban tíz év után tért vissza a Montevizija című válogató,[33][34] míg Szerbiában kilenc év után a Beovizija.[35][36] Spanyolország az Operación Triunfo című tehetségkutató keretein belül döntött, az ország utoljára 2004-ben használta ezt a műsort az eurovíziós induló kiválasztására.[37] A többi ország közül Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, Görögország (miután eltörölték az eredetileg kiírt válogatóműsort), Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Macedónia és Oroszország ismét a teljes belső kiválasztás mellett döntött, tehát az országot képviselő közmédia nevezte meg a 2018-as résztvevőt és versenydalt.

A dalfesztivál történetében először egy ország internetes válogatón választotta ki indulóját: San Marino műsorsugárzója a 1in360 elnevezésű projekt keretein belül, a külön erre az alkalomra létrehozott webes felületen várta a jelentkezéseket a világ bármely pontjáról. Az október 21-től november 30-ig tartó pályázati szakaszt követően a legalább száz lájkot elérő, vagy a nevezési díjat befizető versenyzők produkcióit egy szakmai zsűri meghallgatta, majd kiválasztott tíz előadót, akik 2018 januárjától márciusáig, az állami televízión és interneten egyaránt közvetített adásokban, már a dalversenyre szánt dalaikkal és feldolgozásokkal újra bizonyíthattak. Végül telefonos szavazás segítségével választották ki a győztest, aki San Marino képviselete mellett lemezszerződést is kapott. Ez volt egyben az első alkalom, hogy a törpeállam nem belső kiválasztással, hanem válogatóműsor segítségével nevezte meg indulóját.[38] Csehország szintén online nemzeti döntőt rendezett Eurovision Song CZ néven, ahol egy korábbi eurovíziós résztvevőkből álló zsűri és a dalfesztivál hivatalos applikációjának cseh felhasználói szavazatai alapján hirdettek győztest.[39][40]

Érdekesség, hogy Finnország a dalfesztivál történetében először belső kiválasztással jelölte ki előadóját. Ez azonban nem jelentett egyet azzal, hogy az Uuden Musiikin Kilpailu című válogatót ebben az évben nem rendezik meg; ugyanis a kiválasztott előadó, Saara Aalto három dalt adott elő a műsorban, amiből egy nemzetközi zsűri és a közönség közösen választotta ki a legalkalmasabbat a portugáliai versenyre.[41][42]

A részt vevő országok nemzeti válogatóinak listája
Ország Választás
módszere
Válogató / Bemutató műsor Közvetítő csatorna Kiválasztás / Bemutatás dátuma
Előadó Dal
 Albánia[43] nemzeti döntő 56. Festivali i Këngës RTSH 1 2017. december 23. 2017. december 23.
 Ausztrália belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2017. december 11. 2018. március 8.
 Ausztria belső kiválasztás előadó: Ö3-Wecker
dal: Unser Song für Lissabon
Hitradio Ö3
ORF 2
2017. december 5. 2018. március 9.
 Azerbajdzsán[44] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2017. november 8. 2018. március 4.
 Belgium belső kiválasztás előadó: Van Gils & gasten Eén 2017. szeptember 28. 2018. március 5.
 Bulgária[45] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2018. március 11. 2018. március 12.
 Ciprus[46][47] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2018. február 1. 2018. március 2.
 Csehország[39][40] nemzeti döntő Eurovision Song CZ Online válogatót rendeztek 2018. január 29. 2018. január 29.
 Dánia[48] nemzeti döntő Dansk Melodi Grand Prix DR1 2018. február 10. 2018. február 10.
 Egyesült Királyság nemzeti döntő Eurovision: You Decide BBC Two 2018. február 7. 2018. február 7.
 Macedónia[49][50][51] belső kiválasztás Dnevnik 2 MRT 1 2018. február 13. 2018. március 11.
 Észtország nemzeti döntő Eesti Laul ETV, ETV+ 2018. március 3. 2018. március 3.
 Fehéroroszország nemzeti döntő Eurovision – Nacionalnyij otbor Belarusz-1, Belarusz-24 2018. február 16. 2018. február 16.
 Finnország előadó: belső kiválasztás
dal: nemzeti döntő
Uuden Musiikin Kilpailu Yle TV2 2017. november 7. 2018. március 3.
 Franciaország[52] nemzeti döntő Destination Eurovision France 2 2018. január 27. 2018. január 27.
 Görögország[53] nemzeti döntő
belső kiválasztás
Eurovision 2018 – O Ellinikósz Telikósz
Törölték a válogatóműsort
ERT1 2018. február 22.
2018. február 15.
2018. február 22.
2018. február 15.
 Grúzia[54] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2017. december 31. 2018. március 13.
 Hollandia belső kiválasztás De Wereld Draait Door NPO 1 2017. november 9. 2018. március 2.
 Horvátország[55] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2018. február 13. 2018. március 6.
 Írország belső kiválasztás The Ray D'Arcy Show RTÉ Radio 1 2018. január 31. 2018. március 9.
 Izland[56] nemzeti döntő Söngvakeppnin RÚV 2018. március 3. 2018. március 3.
 Izrael[57][58] előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Rising Star
dal: Ha’erev jihju kán
Channel 2, Keshet 12
Kan 11
2018. február 13. 2018. március 11.
 Lengyelország nemzeti döntő Krajowe Eliminacje TVP1, TVP Polonia 2018. március 3. 2018. március 3.
 Lettország nemzeti döntő Supernova LTV1 2018. február 24. 2018. február 24.
 Litvánia nemzeti döntő Eurovizijos LRT televizija, LRT Lituanica 2018. március 11. 2018. március 11.
 Magyarország nemzeti döntő A Dal Duna, Duna World 2018. február 24. 2018. február 24.
 Málta[59] nemzeti döntő Malta Eurovision Song Contest TVM 2018. február 3. 2018. február 3.
 Moldova nemzeti döntő O melodie pentru Europa Moldova 1 2018. február 24. 2018. február 24.
 Montenegró[33][34] nemzeti döntő Montevizija TVCG 1 2018. február 17. 2018. február 17.
 Németország[60] nemzeti döntő Unser Lied für Lissabon Das Erste, One 2018. február 22. 2018. február 22.
 Norvégia nemzeti döntő Melodi Grand Prix NRK1 2018. március 10. 2018. március 10.
 Olaszország nemzeti döntő 2018-as Sanremói dalfesztivál Rai 1 2018. február 10. 2018. február 10.
 Oroszország belső kiválasztás Vremja Pervij Kanal 2018. január 29. 2018. március 11.
 Örményország[61] nemzeti döntő Depi Evrateszil Armenia 1 2018. február 25. 2018. február 25.
 Portugália[62] nemzeti döntő Festival da Canção RTP1 2018. március 4. 2018. március 4.
 Románia nemzeti döntő Selecția Națională TVR1, TVRi, TVR HD 2018. február 25. 2018. február 25.
 San Marino[38] nemzeti döntő 1in360 SMtv San Marino, YouTube 2018. március 3. 2018. március 3.
 Spanyolország[37] nemzeti döntő Operación Triunfo La 1 2018. január 29. 2018. január 29.
 Svájc[63] nemzeti döntő ESC 2018 – Die Entscheidungsshow SRF zwei 2018. február 4. 2018. február 4.
 Svédország nemzeti döntő Melodifestivalen SVT1 2018. március 10. 2018. március 10.
 Szerbia[35][36][64][65][66] nemzeti döntő Beovizija RTS 1, RTS Svet 2018. február 20. 2018. február 20.
 Szlovénia nemzeti döntő EMA 2018 TV Slovenija 1 2018. február 24. 2018. február 24.
 Ukrajna nemzeti döntő Vidbir UA:Persij, STB 2018. február 24. 2018. február 24.

Próbák és sajtótájékoztatók[szerkesztés]

A próbák április 29-én kezdődtek a verseny helyszínén, a lisszaboni Altice Arénában. Első körben minden ország elpróbálhatta a produkcióját többször is egymás után, valamint még színpadra lépés előtt a színfalak mögött beállították az énekesek mikrofonjait és fülmonitorjait. A színpadi próba után a delegációk a videószobába vonultak, ahol megnézhették, hogy a rendező csatorna hogyan képzeli el a produkció lefilmezését. Innen a sajtótájékoztatóra mentek az előadók, ahol egy műsorvezetővel – felváltva Pedro Grangerrel és Pedro Penimmel – beszélgettek a versenyről, a produkcióról, a próbákról, valamint a sajtó akkreditált tagjai is tehettek fel kérdéseket. A próbák és a sajtótájékoztatók egyszerre zajlottak: míg az egyik ország sajtótájékoztatót tartott, addig a következő már próbált az arénában. Az első napon Azerbajdzsán, Izland, Albánia, Belgium, Csehország, Litvánia, Izrael, Fehéroroszország, Észtország, Bulgária képviselője tartotta próbáját. A második napon következett Macedónia, Horvátország, Ausztria, Görögország, Finnország, Örményország, Svájc, Írország és Ciprus versenyzőjének első próbája. A harmadik napon Norvégia, Románia, Szerbia, San Marino, Dánia, Oroszország, Moldova, Hollandia, Ausztrália; a negyedik napon Grúzia, Lengyelország, Málta, Magyarország, Lettország, Svédország, Montenegró, Szlovénia, Ukrajna előadója próbált először. Az ötödik, hatodik és hetedik napon az elődöntősök második próbáit rendezték. Az automatikusan döntős országok – Portugália és az „Öt Nagy”: Egyesült Királyság, Spanyolország, Németország, Olaszország és Franciaország – indulói a hatodik és a nyolcadik napon próbáltak.

A cseh versenyző, Mikolas Josef az első próbája során megsérült és kórházba szállították.[67]

A próbák és sajtótájékoztatók menetrendje

A kezdési időpontok helyi idő szerint vannak feltüntetve. (UTC±00:00)

Dátum Ország Próba Sajtótájékoztató
2018. április 29.
(vasárnap)
 Azerbajdzsán 10:00–10:30 12:25–12:45
 Izland 10:40–11:10 13:10–13:30
 Albánia 11:20–11:50 13:55–14:15
 Belgium 12:00–12:30 14:40–15:00
 Csehország 13:40–14:10 16:05–16:25
 Litvánia 14:20–14:50 16:50–17:10
 Izrael 15:00–15:30 17:35–17:55
 Fehéroroszország 16:00–16:30 18:25–18:45
 Észtország 16:40–17:10 19:10–19:30
 Bulgária 17:20–17:50 19:55–20:15
2018. április 30.
(hétfő)
 Észak-Macedónia 10:00–10:30 12:25–12:45
 Horvátország 10:40–11:10 13:10–13:30
 Ausztria 11:20–11:50 13:55–14:15
 Görögország 12:00–12:30 14:40–15:00
 Finnország 13:40–14:10 16:05–16:25
 Örményország 14:20–14:50 16:50–17:10
 Svájc 15:00–15:30 17:35–17:55
 Írország 16:00–16:30 18:25–18:45
 Ciprus 16:40–17:10 19:10–19:30
2018. május 1.
(kedd)
 Norvégia 10:00–10:30 12:25–12:45
 Románia 10:40–11:10 13:10–13:30
 Szerbia 11:20–11:50 13:55–14:15
 San Marino 12:00–12:30 14:40–15:00
 Dánia 13:40–14:10 16:05–16:25
 Oroszország 14:20–14:50 16:50–17:10
 Moldova 15:00–15:30 17:35–17:55
 Hollandia 16:00–16:30 18:25–18:45
 Ausztrália 16:40–17:10 19:10–19:30
2018. május 2.
(szerda)
 Grúzia 10:00–10:30 12:25–12:45
 Lengyelország 10:40–11:10 13:10–13:30
 Málta 11:20–11:50 13:55–14:15
 Magyarország 12:00–12:30 14:40–15:00
 Lettország 13:40–14:10 16:05–16:25
 Svédország 14:20–14:50 16:50–17:10
 Montenegró 15:00–15:30 17:35–17:55
 Szlovénia 16:00–16:30 18:25–18:45
 Ukrajna 16:40–17:10 19:10–19:30

Dátum Ország Próba Sajtótájékoztató
2018. május 3.
(csütörtök)
 Azerbajdzsán 10:00–10:20 11:05–11:25
 Izland 10:25–10:45 11:30–11:50
 Albánia 10:50–11:10 11:55–12:15
 Belgium 11:15–11:35 12:20–12:40
 Csehország 11:40–12:00 12:45–13:05
 Litvánia 13:05–13:25 14:10–14:30
 Izrael 13:30–13:50 14:35–14:55
 Fehéroroszország 13:55–14:15 15:00–15:20
 Észtország 14:20–14:40 15:25–15:45
 Bulgária 14:45–15:05 15:50–16:10
 Észak-Macedónia 15:30–15:50 16:35–16:55
 Horvátország 15:55–16:15 17:00–17:20
 Ausztria 16:20–16:40 17:25–17:45
 Görögország 16:45–17:05 17:50–18:10
 Finnország 17:10–17:30 18:15–18:35
2018. május 4.
(péntek)
 Örményország 10:00–10:20 11:05–11:25
 Svájc 10:25–10:45 11:30–11:50
 Írország 10:50–11:10 11:55–12:15
 Ciprus 11:15–11:35 12:20–12:40
 Norvégia 11:40–12:00 12:45–13:05
 Románia 13:05–13:25 14:10–14:30
 Szerbia 13:30–13:50 14:35–14:55
 San Marino 13:55–14:15 15:00–15:20
 Dánia 14:20–14:40 15:35–15:55
 Portugália 15:05–15:35 17:25–17:45
 Egyesült Királyság 15:40–16:10 18:10–18:30
 Spanyolország 16:15–16:45 18:55–19:15
 Németország 16:50–17:20 19:40–20:00
 Olaszország 18:25–18:55 20:45–21:05
 Franciaország 19:00–19:30 21:30–21:50
2018. május 5.
(szombat)
 Oroszország 10:00–10:20 11:05–11:25
 Moldova 10:25–10:45 11:30–11:50
 Hollandia 10:50–11:10 11:55–12:15
 Ausztrália 11:15–11:35 12:20–12:40
 Grúzia 11:40–12:00 12:45–13:05
 Lengyelország 12:05–12:25 13:10–13:30
 Málta 12:30–12:50 13:35–13:55
 Magyarország 14:00–14:20 15:05–15:25
 Lettország 14:25–14:45 15:30–15:50
 Svédország 14:50–15:10 15:55–16:15
 Montenegró 15:15–15:35 16:20–16:40
 Szlovénia 16:00–16:20 17:05–17:25
 Ukrajna 16:25–16:45 17:30–17:50
2018. május 6.
(vasárnap)
 Portugália 10:00–10:20 11:05–11:25
 Egyesült Királyság 10:25–10:45 11:30–11:50
 Spanyolország 10:50–11:10 11:55–12:15
 Németország 11:15–11:35 12:20–12:40
 Olaszország 11:40–12:00 12:45–13:05
 Franciaország 12:05–12:25 13:10–13:30
 Görögország[68] 14:00–14:20
2018. május 11.
(péntek)
 Egyesült Királyság 16:20–17:00
 Spanyolország
 Németország
 Olaszország
 Franciaország
 Portugália

Főpróbák és élő közvetítések[szerkesztés]

A kezdési időpontok helyi idő szerint vannak feltüntetve. (UTC±00:00)

Forduló Adás Dátum Kezdés Vége
Első elődöntő 1. főpróba 2018. május 7., hétfő 14:00 16:25
2. főpróba – zsűri show 20:00 22:10
3. főpróba – családi show 2018. május 8., kedd 14:00 16:10
Élő közvetítés 20:00 22:10
Második elődöntő 1. főpróba 2018. május 9., szerda 14:00 16:25
2. főpróba – zsűri show 20:00 22:10
3. főpróba – családi show 2018. május 10., csütörtök 14:00 16:10
Élő közvetítés 20:00 22:10
Döntő 1. főpróba 2018. május 11., péntek 13:00 16:00
2. főpróba – zsűri show 20:00 23:30
3. főpróba – családi show 2018. május 12., szombat 12:30 16:15
Élő közvetítés 20:00 23:30

A verseny[szerkesztés]

A verseny műsorvezetői (balról jobbra): Daniela Ruah, Sílvia Alberto, Catarina Furtado és Filomena Cautela

A három adásból álló műsorfolyamot élőben, HD minőségben közvetítette a Duna. A második elődöntőt és a döntőt megelőzően Forró Bence műsorvezetésével a Hangolódjunk az Eurovízióra! című műsor jelentkezett élőben az A38 Hajóról, ahol a nézők kulisszatitkokat, érdekességeket tudhattak meg a versenyről. Az első elődöntő előtt egy előre rögzített műsor került a képernyőre. A dalfesztivál magyarországi kommentátora Rátonyi Kriszta volt, akinek a munkáját szakkommentátorként Fehérvári Gábor Alfréd, a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulója segíti.

Az előző évekhez hasonlóan a részt vevő országok fellépési sorrendjét a műsor producerei határozták meg. Egyedül a rendező Portugália helyzetét bízták a véletlenre a döntőben. A rendezők az elődöntők januári felosztása és a március közepén megtartott delegációvezetők találkozója után, 2018. április 3-án hozták nyilvánosságra az elődöntők rajtsorrendjét.[69] A döntő fellépési sorrendjét a második elődöntő továbbjutóinak sajtótájékoztatója után határozták meg, majd jelentették be.[70]

A második elődöntő első dala, a Norvégiát képviselő Alexander Rybak által előadott That’s How You Write a Song volt az Eurovíziós Dalfesztivál történetének ezerötszázadik dala.[71]

A dalok közötti képeslapok az adott versenyzővel készült kisfilmek lesznek, melyeket a rendező műsorsugárzó, az RTP forgatott februártól áprilisig Portugáliában.

A szavazás[szerkesztés]

Az első három helyezett
A izraeli versenyző, Netta Barzilai; a verseny győztese
Izrael A izraeli versenyző, Netta Barzilai;
a verseny győztese
A ciprusi versenyző, Eleni Fureira; második helyezett
Ciprus A ciprusi versenyző, Eleni Fureira;
második helyezett
Az osztrák versenyző, Cesár Sampson; harmadik helyezett
Ausztria Az osztrák versenyző, Cesár Sampson;
harmadik helyezett


A verseny előtt a legesélyesebbnek Ciprust, Észtországot, Franciaországot, Izraelt, Litvániát és Norvégiát tartották.

A szavazás az elődöntőkben és a döntőben is azonos módon történt: mindegyik ország rendelkezett egy ötfős szakmai zsűrivel, és az ő pontjaik, valamint a nézők telefonos szavazatai külön-külön alakították ki az országonkénti eredményeket. Mindegyik ország közönsége és zsűrije a 10-10 kedvenc dalára szavazott, melyek 1–8, 10 és 12 pontot kapnak. A két lista összesítése alapján került ki a végső sorrend. Az elődöntőkben a részt vevő országok, illetve az automatikus döntősök közül az előre meghatározott országok adhatták le szavazataikat. A döntőben mind a 43 részt vevő ország szavazhatott.

Ez volt az első alkalom Azerbajdzsán esetében, hogy a 2008-as belgrádi debütálása óta nem került be a döntőbe, illetve Oroszország 1994-es dublini első részvétele után, szintén nem kvalifikálta magát. Románia számára is ez volt az első alkalom, hogy nem sikerült az elődöntőben a legjobb tízben végezniük, így nem jutottak be a döntőbe. A 2018-as verseny után így már csak Ukrajna és Ausztrália nem esett ki még egyszer sem az elődöntőben.

Ez az első év amikor egyetlen kaukázusi ország sem jutott a döntőbe.

Az elődöntők eredményeit a döntő után hozták nyilvánosságra. Az első elődöntőben Izland végzett az utolsó helyen, történetük során először, míg a második elődöntőben Grúzia zárt a tabella legalján, történetük során másodszor.

A döntőben a zsűri szavazása során végig több ország váltotta egymást az élen – úgy, mint Svédország, Ciprus, Izrael és Ausztria. Majd a közönségszavazatok hozzáadásával Izrael történetének negyedik győzelmét aratta. A 2016-ban bevezetett új pontozási rendszernek köszönhetően az 529 pont a legalacsonyabb pontszám, amivel nyerni lehetett. A győztes dal a zsűrinél a harmadik helyen, míg a telefonos szavazáson az első helyen végzett. A második helyezett Ciprus lett, akik a zsűri szavazáson ötödikek, a közönségszavazáson pedig másodikként végeztek. A harmadik helyen a zsűri kedvence, Ausztria végzett. A döntőben az utolsó helyet a házigazda Portugália szerezte meg.

Magyarország pontjait Forró Bence hirdette ki egy kültéri helyszínről, a budapesti A38 Hajóról.

Magyarország szakmai zsűrijének tagjai Bolyki Balázs, Karácsony James, Szabó Zé, Szandi és Vincze Lilla lettek. A magyar zsűri tizenkét pontját az elődöntőben Románia, míg a döntőben Dánia kapta.

Zsűritagok[szerkesztés]

Minden országból öt profi zeneipari szakembert bíz meg a helyi közmédia a dalok értékelésére. A nemzeti zsűrik az élő adás előtt egy nappal egy zárt láncú közvetítésben egy videószobából követik figyelemmel a második főpróbát, és az ott látottak és hallottak alapján minősítik a produkciókat. Ezt a próbát emiatt zsűri shownak hívják, és az élő adáshoz hasonló eurovíziós élményt nyújtja a jegyet váltóknak az arénában. Az első elődöntő előtt 22 országból 110, a második elődöntő előtt 21 országból 105, míg a döntő előtti napon 43 országból összesen 215 zsűritag pontoz. A zsűritagok névsorát április 30-án hozta nyilvánosságra az EBU. A tagok közül 102 nő, 113 férfi, a legfiatalabb 16 éves Észtországból, a legidősebb 74 éves a horvát zsűriben. Átlagéletkoruk 40,8 év.[72] A magyar zsűri átlagéletkora 9 évvel a versenyátlag felett van: 49,8 év. A zsűritagok között ebben az évben is több korábbi eurovíziós előadó is szerepelt. Két győztes is felkerült a listára: az egyik a dán Emmelie de Forest, aki 2013-ban nyerte meg a fesztivált; a másik az 1993-as győztes Niamh Kavanagh az ír zsűriben kapott helyet. A német ítészek csapatát erősítette zsűrielnökként Mary Roos, aki 1972-es és 1984-es versenyen képviselte Németországot. A norvég Hanne Haugsand a Charmed tagjaként 2000-ben; a moldáv Cristina Scarlat 2014-ben; a szerb Bojana Stamenov, a lett Aminata, és a máltai Amber 2015-ben vett részt országa színeiben a versenyen. Bob Savenberg a Clouseau tagjaként 1991-ben, Tom Dice 2010-ben és Laura Tesoro 2016-ban lépett a dalfesztivál színpadára Belgium képviseletében. A San Marinó-i zsűri tagja, Ilaria Ercolani 2013-ban háttértáncosként vett részt.

  A zsűri elnöke

Első elődöntő[szerkesztés]

Az első elődöntőt május 8-án rendezték meg tizenkilenc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország – az  Egyesült Királyság,  Portugália és  Spanyolország – is szavazott az első elődöntőben, valamint a május 7-én tartott főpróbákon versenydalukat is előadták.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Azerbajdzsán[73] angol Aisel X My Heart Esküszöm 11. 94
02  Izland[74] angol Ari Ólafsson Our Choice A mi választásunk 19. 15
03  Albánia[75] albán Eugent Bushpepa Mall Vágyódás 8. 162
04  Belgium[76] angol Sennek A Matter of Time Idő kérdése 12. 91
05  Csehország[77] angol Mikolas Josef Lie to Me Feküdj mellém! 3. 232
06  Litvánia[78] angol, litván[79] Ieva Zasimauskaitė When We’re Old Ha megöregszünk 9. 119
07  Izrael[80] angol[a] Netta Toy Játék 1. 283
08  Fehéroroszország[81] angol ALEKSEEV Forever Örökké 16. 65
09  Észtország[82] olasz Elina Nechayeva La forza Az erő 5. 201
10  Bulgária[83] angol EQUINOX Bones Csontok 7. 177
11  Macedónia[84] angol Eye Cue Lost and Found Elveszett és megtalált 18. 24
12  Horvátország[85][86] angol Franka Crazy Őrült 17. 63
13  Ausztria[87] angol Cesár Sampson Nobody but You Senki más, csak te 4. 231
14  Görögország[88][89] görög Yianna Terzi Oniro mou Álmom 14. 81
15  Finnország[90][91] angol Saara Aalto Monsters Szörnyek 10. 108
16  Örményország[92][93] örmény Sevak Khanagyan Qami Szél 15. 79
17  Svájc[94] angol ZiBBZ Stones Kövek 13. 86
18  Írország[95] angol Ryan O’Shaughnessy Together Együtt 6. 179
19  Ciprus[96] angol[b] Eleni Foureira Fuego Tűz 2. 262
1.a: A dal tartalmaz egy mondatot héber nyelven is.
2.b: A spanyol nyelvű cím ellenére a dal angol nyelven hangzik el, habár a refrénben hallható a Fuego szó.

Ponttáblázat[szerkesztés]

  Az első elődöntőben szavazó automatikus döntősök

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Azerbajdzsán Izland Albánia Belgium Csehország Litvánia Izrael Fehéroroszország Észtország Bulgária Macedónia Horvátország Ausztria Görögország Finnország Örményország Svájc Írország Ciprus Portugália Spanyolország Egyesült Királyság
 Azerbajdzsán 47 5 10 3 7 12 10
 Izland 15 1 4 7 2 1
 Albánia 114 7 12 4 5 1 4 12 1 6 10 4 6 8 6 5 7 5 4 7
 Belgium 71 2 4 10 8 4 12 1 7 5 6 2 10
 Csehország 98 5 10 5 3 10 7 8 10 8 2 7 8 4 1 3 7
 Litvánia 57 1 3 2 10 10 8 2 2 7 12
 Izrael 167 4 10 10 7 12 7 6 5 5 12 12 4 12 12 5 10 12 2 12 8
 Fehéroroszország 20 12 7 1
 Észtország 81 1 6 4 4 3 10 8 12 8 5 8 6 6
 Bulgária 107 2 6 2 7 3 5 7 12 6 4 6 10 3 6 6 7 3 12
 Macedónia 18 6 8 1 3
 Horvátország 46 5 6 8 2 4 6 5 4 1 5
 Ausztria 115 7 12 1 10 12 1 12 8 8 4 6 7 3 6 8 10
 Görögország 28 10 1 3 3 2 1 8
 Finnország 35 4 2 7 3 5 1 2 5 2 1 3
 Örményország 38 6 2 5 4 2 10 3 4 2
 Svájc 59 3 3 2 8 6 6 8 5 1 1 1 3 3 5 4
 Írország 71 8 5 8 12 2 6 1 7 5 4 10 2 1
 Ciprus 89 8 12 3 8 3 3 2 7 7 10 4 12 10

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Azerbajdzsán Izland Albánia Belgium Csehország Litvánia Izrael Fehéroroszország Észtország Bulgária Macedónia Horvátország Ausztria Görögország Finnország Örményország Svájc Írország Ciprus Portugália Spanyolország Egyesült Királyság
 Azerbajdzsán 47 1 7 10 5 5 5 4 3 7
 Izland 0
 Albánia 48 3 12 4 1 10 1 10 1 5 1
 Belgium 20 2 8 2 2 3 3
 Csehország 134 8 12 2 8 7 12 8 7 3 6 10 10 6 7 7 3 4 7 1 4 2
 Litvánia 62 1 3 4 6 10 2 12 3 6 3 12
 Izrael 116 10 8 4 3 12 1 10 1 7 3 6 2 10 4 8 5 8 2 7 5
 Fehéroroszország 45 12 6 6 2 1 3 10 5
 Észtország 120 3 6 6 5 5 12 7 3 4 6 3 8 12 5 1 10 6 12 2 4
 Bulgária 70 4 5 2 2 3 5 8 5 7 2 3 10 8 6
 Macedónia 6 5 1
 Horvátország 17 10 2 1 4
 Ausztria 116 5 7 3 10 6 10 8 4 8 8 7 8 6 12 8 1 5
 Görögország 53 10 1 10 4 3 8 2 12 3
 Finnország 73 10 8 2 1 3 6 12 1 2 5 6 4 6 7
 Örményország 41 6 8 12 6 5 4
 Svájc 27 2 1 1 2 1 2 8 4 2 3 1
 Írország 108 6 4 12 4 4 4 1 5 8 12 4 6 6 2 8 12 10
 Ciprus 173 7 5 12 7 7 5 10 7 4 12 7 12 7 12 5 12 7 7 10 10 8

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban az első elődöntőben szavazó automatikus döntősök találhatók meg.

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot az első elődöntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
7 Izrael Örményország, Ausztria, Horvátország, Ciprus, Csehország, Finnország, Spanyolország
3 Ausztria Belgium, Észtország, Izrael
2 Albánia Fehéroroszország, Izland
Bulgária Egyesült Királyság, Macedónia
Ciprus Albánia, Írország
1 Azerbajdzsán Görögország
Fehéroroszország Azerbajdzsán
Belgium Bulgária
Észtország Svájc
Írország Litvánia
Litvánia Portugália

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot az első elődöntőben a nézőktől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
5 Ciprus Albánia, Örményország, Bulgária, Horvátország, Görögország
3 Észtország Finnország, Litvánia, Portugália
Írország Ausztria, Belgium, Spanyolország
2 Csehország Izland, Izrael
Litvánia Írország, Egyesült Királyság
1 Albánia Macedónia
Örményország Fehéroroszország
Ausztria Svájc
Fehéroroszország Azerbajdzsán
Finnország Észtország
Görögország Ciprus
Izrael Csehország

A félkövérrel szedett országok a maximum 24 pontot (12 pontot a zsűritől és a nézőktől is) adták az adott országnak.

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazatok Nézői szavazatok
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Izrael 167  Ciprus 173
2.  Ausztria 115  Csehország 134
3.  Albánia 114  Észtország 120
4.  Bulgária 107  Izrael 116
5.  Csehország 98  Ausztria 116
6.  Ciprus 89  Írország 108
7.  Észtország 81  Finnország 73
8.  Belgium 71  Bulgária 70
9.  Írország 71  Litvánia 62
10.  Svájc 59  Görögország 53
11.  Litvánia 57  Albánia 48
12.  Azerbajdzsán 47  Azerbajdzsán 47
13.  Horvátország 46  Fehéroroszország 45
14.  Örményország 38  Örményország 41
15.  Finnország 35  Svájc 27
16.  Görögország 28  Belgium 20
17.  Fehéroroszország 20  Horvátország 17
18.  Macedónia 18  Macedónia 6
19.  Izland 15  Izland 0

Második elődöntő[szerkesztés]

A második elődöntőt május 10-én rendezték meg tizennyolc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűri szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország –  Franciaország,  Németország és  Olaszország – is szavazott a második elődöntőben, valamint a május 9-én tartott főpróbákon versenydalukat is előadták.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Norvégia[97] angol Alexander Rybak That’s How You Write a Song Így írsz egy dalt 1. 266
02  Románia[98] angol The Humans Goodbye Viszlát 11. 107
03  Szerbia[99] szerb[c] Sanja Ilić & Balkanika Nova deca Új gyerekek 9. 117
04  San Marino[100] angol Jessika feat. Jenifer Brening Who We Are Akik vagyunk 17. 28
05  Dánia[101] angol[d] Rasmussen Higher Ground Magaslat 5. 204
06  Oroszország[102][103] angol Julia Samoylova I Won’t Break Nem fogok összetörni 15. 65
07  Moldova[104] angol DoReDoS My Lucky Day A szerencsés napom 3. 235
08  Hollandia[105] angol Waylon Outlaw in ’Em A betyár bennük 7. 174
09  Ausztrália[106] angol Jessica Mauboy We Got Love Szeretetet kaptunk 4. 212
10  Grúzia[107] grúz[e] Ethno-Jazz Band Iriao For You Neked 18. 24
11  Lengyelország[108] angol Gromee feat. Lukas Meijer Light Me Up Gyújts fel! 14. 81
12  Málta[109] angol Christabelle Taboo Tabu 13. 101
13  Magyarország[110] magyar AWS Viszlát nyár 10. 111
14  Lettország[111] angol Laura Rizzotto Funny Girl Vicces lány 12. 106
15  Svédország[112] angol Benjamin Ingrosso Dance You Off Letáncollak 2. 254
16  Montenegró[113] montenegrói Vanja Radovanović Inje Fagy 16. 40
17  Szlovénia[114] szlovén, portugál Lea Sirk Hvala, ne! Köszönöm, nem! 8. 132
18  Ukrajna[115] angol MELOVIN Under the Ladder A létra alatt 6. 179
3.c: A dal tartalmaz egy-egy mondatot, kifejezést torlaki dialektusban is.
4.d: A dal tartalmaz egy, a vokalisták által énekelt izlandi nyelvű mondatot is.
5.e: Az angol nyelvű cím ellenére a dal teljes egészében grúz nyelven hangzik el.

Ponttáblázat[szerkesztés]

  A második elődöntőben szavazó automatikus döntősök

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Norvégia Románia Szerbia San Marino Dánia Oroszország Moldova Hollandia Ausztrália Grúzia Lengyelország Málta Magyarország Lettország Svédország Montenegró Szlovénia Ukrajna Franciaország Németország Olaszország
 Norvégia 133 2 8 7 6 10 4 10 8 5 4 12 7 5 12 6 7 1 2 5 12
 Románia 67 2 1 4 12 2 6 3 2 12 3 3 8 6 2 1
 Szerbia 45 6 6 1 7 1 6 12 4 1 1
 San Marino 14 5 1 3 5
 Dánia 82 5 1 6 8 5 1 4 10
 Oroszország 14 4 7 3
 Moldova 82 12 10 2 12 3 10 3 4 6 2 5 5 4 4
 Hollandia 127 8 8 10 4 5 5 1 10 10 8 8 6 4 10 12 8 7 3
 Ausztrália 130 10 6 12 3 10 4 8 7 10 12 10 3 2 6 12 8 7
 Grúzia 11 1 2 8
 Lengyelország 21 1 2 2 5 4 1 4 2
 Málta 93 6 10 4 8 8 2 1 3 4 1 7 4 7 8 6 6 8
 Magyarország 23 3 5 4 2 6 3
 Lettország 92 7 1 3 5 7 3 7 5 8 7 2 7 10 10 10
 Svédország 171 12 12 12 10 8 12 12 12 12 10 3 10 2 12 7 7 12 6
 Montenegró 23 7 7 5 1 3
 Szlovénia 67 5 4 2 3 4 6 8 2 1 5 4 8 5 5 3 2
 Ukrajna 65 3 1 3 6 8 6 7 7 2 6 1 5 10

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Norvégia Románia Szerbia San Marino Dánia Oroszország Moldova Hollandia Ausztrália Grúzia Lengyelország Málta Magyarország Lettország Svédország Montenegró Szlovénia Ukrajna Franciaország Németország Olaszország
 Norvégia 133 6 6 7 12 8 6 10 6 5 7 6 8 4 10 5 10 8 4 4 1
 Románia 40 12 8 8 12
 Szerbia 72 1 4 6 10 1 2 4 12 12 10 6 4
 San Marino 14 2 12
 Dánia 164 12 8 4 12 7 4 12 12 3 8 8 12 7 12 3 8 10 5 10 7
 Oroszország 51 1 7 1 8 6 3 12 8 3 2
 Moldova 153 5 12 5 6 6 12 7 10 12 2 4 10 8 5 4 6 12 12 5 10
 Hollandia 47 7 3 2 7 3 1 1 1 5 4 1 6 2 1 3
 Ausztrália 82 8 7 3 4 8 1 5 4 3 10 3 2 7 4 6 7
 Grúzia 13 3 5 5
 Lengyelország 60 6 4 5 1 7 8 7 7 12 3
 Málta 8 1 7
 Magyarország 88 2 10 12 8 4 1 8 3 4 10 3 1 1 5 2 8 6
 Lettország 14 2 7 4 1
 Svédország 83 10 2 1 5 10 5 2 6 8 2 5 7 1 6 6 2 4 1
 Montenegró 17 10 7
 Szlovénia 65 3 8 3 3 2 3 4 6 5 3 10 6 2 2 5
 Ukrajna 114 4 5 2 10 5 10 7 2 5 10 12 2 6 10 2 7 3 3 1 8

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban a második elődöntőben szavazó automatikus döntősök találhatók meg.

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a második elődöntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
9 Svédország Ausztrália, Grúzia, Németország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, San Marino, Szlovénia, Szerbia
3 Ausztrália Dánia, Franciaország, Lettország
Norvégia Olaszország, Málta, Svédország
2 Románia Magyarország, Moldova
Moldova Románia, Oroszország
1 Szerbia Montenegró
Hollandia Ukrajna

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a második elődöntőben a nézőktől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
6 Dánia Ausztrália, Magyarország, Hollandia, Norvégia, San Marino, Svédország
5 Moldova Franciaország, Grúzia, Románia, Oroszország, Ukrajna
2 Románia Olaszország, Moldova
Szerbia Montenegró, Szlovénia
1 Magyarország Szerbia
Norvégia Dánia
Lengyelország Németország
Oroszország Lettország
San Marino Málta
Ukrajna Lengyelország

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazatok Nézői szavazatok
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Svédország 171  Dánia 164
2.  Norvégia 133  Moldova 153
3.  Ausztrália 130  Norvégia 133
4.  Hollandia 127  Ukrajna 114
5.  Málta 93  Magyarország 88
6.  Lettország 92  Svédország 83
7.  Moldova 82  Ausztrália 82
8.  Románia 67  Szerbia 72
9.  Szlovénia 67  Szlovénia 65
10.  Ukrajna 65  Lengyelország 60
11.  Szerbia 45  Oroszország 51
12.  Dánia 40  Hollandia 47
13.  Magyarország 23  Románia 40
14.  Montenegró 23  Montenegró 17
15.  Lengyelország 21  Lettország 14
16.  San Marino 14  San Marino 14
17.  Oroszország 14  Grúzia 13
18.  Grúzia 11  Málta 8

Magyarország zsűri és nézői szavazás eredményei[szerkesztés]

Ország Zsűri szavazás Nézői szavazás
Karácsony J. Bolyki B. Szandi Vincze L. Szabó Z. Helyezés Pontszám Helyezés Pontszám
 Norvégia 4. 3. 2. 14. 5. 4. 7 3. 8
 Románia 2. 4. 1. 3. 1. 1. 12 14.
 Szerbia 12. 11. 7. 5. 2. 5. 6 9. 2
 San Marino 10. 17. 15. 9. 10. 14. 17.
 Dánia 13. 9. 10. 2. 8. 6. 5 1. 12
 Oroszország 14. 16. 14. 13. 13. 17. 12.
 Moldova 16. 12. 8. 12. 14. 15. 2. 10
 Hollandia 1. 2. 3. 4. 6. 3. 8 7. 4
 Ausztrália 3. 1. 4. 1. 7. 2. 10 8. 3
 Grúzia 6. 14. 9. 6. 12. 10. 1 15.
 Lengyelország 5. 15. 11. 17. 3. 7. 4 4. 7
 Málta 15. 13. 6. 7. 15. 12. 13.
 Magyarország Nem lehet saját országra szavazni
 Lettország 7. 5. 13. 8. 16. 9. 2 11.
 Svédország 8. 6. 12. 16. 4. 8. 3 10. 1
 Montenegró 9. 10. 16. 15. 17. 16. 16.
 Szlovénia 17. 7. 17. 10. 9. 13. 6. 5
 Ukrajna 11. 8. 5. 11. 11. 11. 5. 6

Döntő[szerkesztés]

A döntőt május 12-én rendezték meg huszonhat ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki. A részt vevő országokon kívül az elődöntőkben kiesett országok is szavaztak. A mezőnyt a következő országok alkották:

  Az első helyezett ország
  A második helyezett ország
  A harmadik helyezett ország
# Ország Nyelv Előadó Dal Magyar fordítás Helyezés Pontszám
01  Ukrajna angol MELOVIN Under the Ladder A létra alatt 17. 130
02  Spanyolország spanyol Amaia és Alfred Tu canción A dalod 23. 61
03  Szlovénia szlovén, portugál Lea Sirk Hvala, ne! Köszönöm, nem! 22. 64
04  Litvánia angol, litván Ieva Zasimauskaitė When We’re Old Ha megöregszünk 12. 181
05  Ausztria angol Cesár Sampson Nobody but You Senki más, csak te 3. 342
06  Észtország olasz Elina Nechayeva La forza Az erő 8. 245
07  Norvégia angol Alexander Rybak That’s How You Write a Song Így írsz egy dalt 15. 144
08  Portugália portugál Cláudia Pascoal[f] O jardim A kert 26. 39
09  Egyesült Királyság angol SuRie Storm Vihar 24. 48
10  Szerbia szerb[c] Sanja Ilić & Balkanika Nova deca Új gyerekek 19. 113
11  Németország angol Michael Schulte You Let Me Walk Alone Hagytál egyedül sétálni 4. 340
12  Albánia albán Eugent Bushpepa Mall Vágyódás 11. 184
13  Franciaország francia Madame Monsieur Mercy 13. 173
14  Csehország angol Mikolas Josef Lie to Me Feküdj mellém! 6. 281
15  Dánia angol[d] Rasmussen Higher Ground Magaslat 9. 226
16  Ausztrália angol Jessica Mauboy We Got Love Szeretetet kaptunk 20. 99
17  Finnország angol Saara Aalto Monsters Szörnyek 25. 46
18  Bulgária angol EQUINOX Bones Csontok 14. 166
19  Moldova angol DoReDoS My Lucky Day A szerencsés napom 10. 209
20  Svédország angol Benjamin Ingrosso Dance You Off Letáncollak 7. 274
21  Magyarország magyar AWS Viszlát nyár 21. 93
22  Izrael angol[a] Netta Toy Játék 1. 529
23  Hollandia angol Waylon Outlaw in ’Em A betyár bennük 18. 121
24  Írország angol Ryan O’Shaughnessy Together Együtt 16. 136
25  Ciprus angol[b] Eleni Foureira Fuego Tűz 2. 436
26  Olaszország olasz Ermal Meta és Fabrizio Moro Non mi avete fatto niente Ti semmit sem tettetek 5. 308
6.f: A dal előadásában közreműködik Isaura is, aki egyben a dal szerzője.

Ponttáblázat[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Ukrajna Azerbajdzsán Fehéroroszország San Marino Hollandia Macedónia Málta Grúzia Spanyolország Ausztria Dánia Egyesült Királyság Svédország Lettország Albánia Horvátország Írország Románia Csehország Izland Moldova Belgium Norvégia Franciaország Olaszország Ausztrália Észtország Szerbia Ciprus Örményország Bulgária Görögország Magyarország Montenegró Németország Finnország Oroszország Svájc Izrael Lengyelország Litvánia Szlovénia Portugália
 Ukrajna 11 6 5
 Spanyolország 43 6 1 1 10 1 2 7 7 6 2
 Szlovénia 41 5 4 6 1 2 5 1 1 7 2 4 3
 Litvánia 90 5 7 2 4 12 6 1 3 3 10 10 5 4 3 8 1 6
 Ausztria 271 7 10 10 1 8 8 8 12 10 7 5 12 5 12 3 12 8 7 7 5 12 4 2 1 12 8 10 7 4 12 12 12 10 8
 Észtország 143 1 3 5 4 12 10 1 2 7 6 8 3 3 7 12 4 8 3 1 3 5 2 6 10 5 12
 Norvégia 60 8 3 4 5 2 5 2 12 4 6 2 7
 Portugália 21 2 6 3 3 7
 Egyesült Királyság 23 2 2 3 6 2 8
 Szerbia 38 10 3 8 3 2 12
 Németország 204 2 10 12 3 7 7 10 12 1 3 6 8 4 6 4 5 12 8 10 10 6 10 5 6 1 4 12 5 10 5
 Albánia 126 12 7 6 4 7 7 1 2 6 10 2 1 6 7 7 10 10 7 4 10
 Franciaország 114 12 8 6 2 5 10 7 6 4 3 3 7 3 4 5 5 5 2 10 2 5
 Csehország 66 4 6 4 5 4 3 1 4 1 7 4 1 5 6 8 3
 Dánia 38 3 3 1 8 12 6 3 2
 Ausztrália 90 2 2 2 3 10 8 6 2 7 6 10 2 7 7 5 7 4
 Finnország 23 5 4 3 3 2 6
 Bulgária 100 5 2 6 6 1 8 6 8 7 10 4 8 7 10 2 1 2 7
 Moldova 94 7 7 2 8 7 2 5 10 10 10 8 12 6
 Svédország 253 6 1 8 8 7 7 12 2 8 4 2 12 4 8 5 8 10 5 1 12 5 12 12 12 2 8 1 12 8 10 5 10 6 8 12
 Magyarország 28 8 2 4 6 3 3 2
 Izrael 212 10 1 12 5 1 6 3 10 12 3 10 7 5 10 7 12 8 10 6 12 2 6 2 8 4 4 6 1 12 8 1 6 1 1
 Hollandia 89 8 5 1 5 8 1 10 4 6 1 7 3 4 3 5 8 3 7
 Írország 74 1 5 4 3 4 3 10 4 1 1 5 4 1 3 8 2 6 5 4
 Ciprus 183 4 12 6 10 12 12 5 12 10 12 5 2 6 4 5 3 8 7 3 12 1 3 6 7 7 1 8
 Olaszország 59 4 10 3 12 8 8 1 4 4 1 4

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Ukrajna Azerbajdzsán Fehéroroszország San Marino Hollandia Macedónia Málta Grúzia Spanyolország Ausztria Dánia Egyesült Királyság Svédország Lettország Albánia Horvátország Írország Románia Csehország Izland Moldova Belgium Norvégia Franciaország Olaszország Ausztrália Észtország Szerbia Ciprus Örményország Bulgária Görögország Magyarország Montenegró Németország Finnország Oroszország Svájc Izrael Lengyelország Litvánia Szlovénia Portugália
 Ukrajna 119 8 12 5 4 8 3 12 10 4 8 2 4 1 7 8 7 12 4
 Spanyolország 18 5 1 12
 Szlovénia 23 2 7 8 6
 Litvánia 91 2 5 7 12 7 12 12 12 12 6 4
 Ausztria 71 3 1 10 2 2 5 3 8 6 6 4 3 5 3 4 1 3 2
 Észtország 102 3 6 2 10 4 4 5 1 7 6 4 2 2 4 12 3 8 12 7
 Norvégia 84 7 10 1 3 8 8 2 4 5 1 2 3 5 7 3 5 5 5
 Portugália 18 8 10
 Egyesült Királyság 25 1 1 3 3 10 6 1
 Szerbia 75 10 8 12 1 1 7 12 12 12
 Németország 136 3 4 12 4 6 6 12 3 5 8 3 8 4 3 8 4 2 6 3 2 3 2 1 6 3 1 2 4 8
 Albánia 58 12 2 4 12 10 10 7 1
 Franciaország 59 7 4 4 5 6 8 1 1 5 4 6 3 5
 Csehország 215 10 6 5 10 6 5 3 10 12 6 5 3 4 5 7 3 10 6 1 4 3 5 5 8 8 3 7 8 8 5 2 12 4 8 8
 Dánia 188 8 7 6 8 2 2 5 2 12 5 2 2 2 7 12 5 10 2 4 10 8 4 12 3 10 7 2 4 6 10 7 2
 Ausztrália 9 6 2 1
 Finnország 23 6 3 4 10
 Bulgária 66 1 1 7 7 5 6 6 1 5 1 3 2 12 5 4
 Moldova 115 6 4 6 2 1 3 4 7 1 12 6 6 10 5 1 1 1 8 1 2 12 10 6
 Svédország 21 2 7 2 3 2 1 4
 Magyarország 65 1 2 2 3 10 2 2 3 12 5 3 2 8 7 3
 Izrael 317 12 12 8 12 10 3 8 12 12 7 7 10 8 1 6 6 8 10 7 12 10 7 12 7 12 7 10 10 10 6 10 1 10 7 10 5 10 1 1
 Hollandia 32 5 1 3 12 5 4 2
 Írország 62 3 4 1 4 4 10 7 1 4 4 8 7 2 3
 Ciprus 253 4 10 3 7 5 8 10 10 8 1 1 8 4 1 10 8 5 7 8 1 7 7 2 3 5 7 4 10 12 12 12 7 5 6 1 4 3 2 8 6 6 5
 Olaszország 249 5 5 4 8 7 6 12 5 7 10 6 12 10 6 2 8 6 10 . 7 6 7 3 6 8 6 8 12 6 6 8 5 5 7 10 10

A sorok a fellépés, az oszlopok a szavazás sorrendjében vannak rendezve.

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a döntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
9 Ausztria Belgium, Bulgária, Észtország, Izland, Izrael, Litvánia, Románia, Lengyelország, Egyesült Királyság
8 Svédország Örményország, Ausztrália, Ciprus, Grúzia, Németország, Lettország, Szerbia, Szlovénia
6 Ciprus Fehéroroszország, Görögország, Írország, Málta, Spanyolország, Svédország
5 Izrael Ausztria, Csehország, Franciaország, Finnország, San Marino
4 Németország Dánia, Hollandia, Norvégia, Svájc
3 Észtország Macedónia, Moldova, Portugália
1 Litvánia Horvátország
Norvégia Olaszország
Szerbia Montenegró
Albánia Azerbajdzsán
Franciaország Ukrajna
Dánia Magyarország
Moldova Oroszország
Olaszország Albánia

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a döntőben a nézőktől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
8 Izrael Ausztrália, Azerbajdzsán, Franciaország, Grúzia, Moldova, San Marino, Spanyolország, Ukrajna
5 Litvánia Észtország, Írország, Lettország, Norvégia, Egyesült Királyság
4 Szerbia Horvátország, Montenegró, Szlovénia, Svájc
3 Ciprus Örményország, Bulgária, Görögország
Dánia Magyarország, Izland, Svédország
Olaszország Albánia, Németország, Málta
Ukrajna Fehéroroszország, Csehország, Lengyelország
2 Csehország Ausztria, Izrael
Észtország Finnország, Litvánia
Németország Dánia, Hollandia
Albánia Macedónia, Olaszország
Moldova Oroszország, Románia
1 Bulgária Ciprus
Magyarország Szerbia
Spanyolország Portugália
Hollandia Belgium

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazatok Nézői szavazatok
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Ausztria 271  Izrael 317
2.  Svédország 253  Ciprus 253
3.  Izrael 212  Olaszország 249
4.  Németország 204  Csehország 215
5.  Ciprus 183  Dánia 188
6.  Észtország 143  Németország 136
7.  Albánia 126  Ukrajna 119
8.  Franciaország 114  Moldova 115
9.  Bulgária 100  Észtország 102
10.  Moldova 94  Litvánia 91
11.  Litvánia 90  Norvégia 84
12.  Ausztrália 90  Szerbia 75
13.  Hollandia 89  Ausztria 71
14.  Írország 74  Bulgária 66
15.  Csehország 66  Magyarország 65
16.  Norvégia 60  Írország 62
17.  Olaszország 59  Franciaország 59
18.  Spanyolország 43  Albánia 58
19.  Szlovénia 41  Hollandia 32
20.  Dánia 38  Egyesült Királyság 25
21.  Szerbia 38  Finnország 23
22.  Magyarország 28  Szlovénia 23
23.  Egyesült Királyság 23  Svédország 21
24.  Finnország 23  Spanyolország 18
25.  Portugália 21  Portugália 18
26.  Ukrajna 11  Ausztrália 9

Magyarország zsűri és nézői szavazás eredményei[szerkesztés]

Ország Zsűri szavazás Nézői szavazás
Karácsony J. Bolyki B. Szandi Vincze L. Szabó Z. Helyezés Pontszám Helyezés Pontszám
 Ukrajna 20. 20. 7. 19. 16. 17. 11.
 Spanyolország 19. 7. 22. 14. 18. 16. 24.
 Szlovénia 16. 14. 21. 21. 19. 22. 18.
 Litvánia 10. 10. 12. 9. 4. 6. 5 17.
 Ausztria 5. 4. 2. 8. 1. 3. 8 8. 3
 Észtország 8. 9. 17. 11. 13. 15. 13.
 Norvégia 12. 11. 4. 23. 8. 9. 2 6. 5
 Portugália 24. 23. 25. 7. 20. 18. 25.
 Egyesült Királyság 18. 16. 19. 10. 24. 20. 23.
 Szerbia 25. 21. 10. 17. 21. 21. 16.
 Németország 11. 5. 15. 12. 14. 14. 10. 1
 Albánia 3. 2. 1. 3. 9. 2. 10 19.
 Franciaország 23. 17. 24. 15. 23. 24. 22.
 Csehország 21. 25. 16. 25. 15. 23. 3. 8
 Dánia 1. 1. 3. 1. 2. 1. 12 1. 12
 Ausztrália 7. 3. 5. 2. 6. 4. 7 20.
 Finnország 9. 24. 18. 13. 25. 19. 14.
 Bulgária 22. 12. 11. 16. 3. 12. 12.
 Moldova 2. 22. 20. 24. 17. 13. 9. 2
 Svédország 13. 8. 9. 20. 5. 10. 1 21.
 Magyarország Nem lehet saját országra szavazni
 Izrael 14. 13. 6. 6. 7. 5. 6 2. 10
 Hollandia 17. 6. 13. 4. 12. 7. 4 7. 4
 Írország 6. 15. 14 5. 10. 8. 3 15.
 Ciprus 4. 18. 8. 18. 11. 11. 4. 7
 Olaszország 15. 19. 23. 22. 22. 25. 5. 6

A szavazás és a nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

Pontbejelentők[szerkesztés]

A nemzeti zsűrik pontbejelentőit és a döntőbeli szavazás sorrendjét május 11-én jelentették be.[121] A pontbejelentők között, a korábbi évekhez hasonlóan, több korábbi részt vevő is volt: a fehérorosz Naviband (2017), a holland O’G3NE (2017), a macedón Jana Burčeska (2017), a grúz Tamara Gachechiladze (2017), az ír Nicky Byrne (2016), a norvég Aleksander Walmann és JOWST (2017), az orosz Alsou (2000, 2009 műsorvezető) és a szlovén Maja Keuc (2011).

A szavazás sorrendje a következőképpen alakult:

 1.  UkrajnaNatalija Zsizscsenko
 2.  AzerbajdzsánTural Asadov
 3.  FehéroroszországNaviband
 4.  San MarinoJohn Kennedy O’Connor
 5.  HollandiaO’G3NE
 6.  MacedóniaJana Burčeska
 7.  MáltaLara Azzopardi
 8.  GrúziaTamara Gachechiladze
 9.  SpanyolországNieves Álvarez
 10.  AusztriaKati Bellowitsch
 11.  DániaUlla Essendrop
 12.  Egyesült KirályságMel Giedroyc
 13.  SvédországFelix Sandman
 14.  LettországDagmara Legante
 15.  AlbániaAndri Xhahu

 1.  HorvátországUršula Tolj
 2.  ÍrországNicky Byrne
 3.  RomániaSonia Argint Ionescu
 4.  CsehországRadka Rosická
 5.  IzlandEdda Sif Pálsdóttir
 6.  MoldovaJulieta Ardovan
 7.  BelgiumDanira Boukhriss Terkessidis
 8.  NorvégiaAleksander Walmann és JOWST
 9.  FranciaországÉlodie Gossuin
 10.  OlaszországGiulia Valentina Palermo
 11.  AusztráliaRicardo Gonçalves
 12.  ÉsztországOtt Evestus
 13.  SzerbiaDragana Kosjerina
 14.  CiprusHovig

 1.  ÖrményországArsen Grigoryan
 2.  BulgáriaJoanna Dragneva
 3.  GörögországOlína Xenopúlu
 4.  MagyarországForró Bence
 5.  MontenegróNatasa Sotra
 6.  NémetországBarbara Schöneberger
 7.  FinnországAnna Abreu
 8.  OroszországAlsou
 9.  SvájcLeticia Carvalho
 10.  IzraelLucy Ayoub
 11.  LengyelországMateusz Szymkowiak[g]
 12.  LitvániaEglė Daugėlaitė
 13.  SzlovéniaAmaya
 14.  PortugáliaPedro Ricardo Pacheco Fernandes

g: Lengyelország pontbejelentője eredetileg Marcelina Zawadzka lett volna.[121]

Kommentátorok[szerkesztés]

Az elődöntőket és a döntőt az interneten élőben közvetíti kommentár nélkül a verseny hivatalos YouTube-csatornája.

Ország Kommentátor Közvetítés
Első
elődöntő
Második
elődöntő
Döntő
 Albánia
TVSH
 Amerikai Egyesült Államok[122][123] Ross Mathews és Shangela Nem volt közvetítés
Logo TV
 Ausztrália[124] Myf Warhurst és Joel Creasey
SBS (élőben és felvételről is)
 Ausztria Andi Knoll
ORF eins
 Azerbajdzsán
İTV
 Belgium[125][126] Peter Van de Veire (hollandul)
één
Maureen Louys és Jean-Louis Lahaye (franciául)
La Une (első elődöntő és döntő élőben, második elődöntő 90 perces késleltetéssel)
 Bulgária Elena Rosberg és Georgi Kushvaliev
BNT 1
 Ciprus[127] Vászo Komninú és Kósztasz Konsztadínu
RIK 1, RIK Sat
 Csehország Libor Bouček
ČT2
ČT1
 Dánia Ole Tøpholm
DR1
 Egyesült Királyság[128][129] Scott Mills és Rylan Clark-Neal (elődöntők); Graham Norton (döntő)
BBC Four
BBC One
Ken Bruce Nem volt közvetítés
BBC Radio 2
 Macedónia Karolina Petkovszka
MRT 1
 Észtország Marko Reikop (észtül)
ETV
Julia Kalenda és Aleksandr Hobotov (oroszul)
ETV+
 Fehéroroszország Evgeny Perlin
Belarusz–1, Belarusz–24
 Finnország[130] Mikko Silvennoinen
Yle TV2, TV Finland
Johan Lindroos és Eva Frantz
Yle X3M
Anna Keränen (összes műsor), Aija Puurtinen és Sami Sykkö (döntő)
Yle Radio Suomi
 Franciaország[131][132][133] Christophe Willem (összes műsor); André Manoukian (elődöntők), Stéphane Bern és Alma (döntő)
France 4
France 2
 Görögország Dáfni Szkalióni és Aléxandrosz Lizárdosz
ERT1
 Grúzia[134] Demetre Ergemlidze
1TV
 Hollandia Cornald Maas és Jan Smit
NPO 1
 Horvátország Duško Ćurlić
HRT 1
 Írország Marty Whelan
RTÉ 2
RTÉ One
Neil Doherty és Zbyszek Zalinski
RTÉ Radio 1
Nem volt közvetítés
RTÉ Radio 1
 Izland Gísli Marteinn Baldursson
RÚV
 Izrael Asaf Liberman és Shir Reuven (első elődöntő), Itai Herman és Goel Pinto (második elődöntő), Erez Tal és Idit Hershkowitz (döntő)
Kan 11
 Kazahsztán[135] Kaldybek Zhaysanbaev és Diana Snegina
Xabar
 Kína[136][137] kommentár nélkül, kínai feliratozás
Mango TV (interneten, 9 órás késeltetéssel)
Eltiltva a közvetítéstől
 Koszovó[138] n. a.
RTK1
 Lengyelország Artur Orzech
TVP1, TV Polonia
 Lettország Toms Grēviņš (összes műsor), Magnuss Eriņš (döntő)
LTV1
 Litvánia
LRT Televizija, LRT Radijas
 Magyarország Rátonyi Kriszta és Fehérvári Gábor Alfréd
Duna
 Málta
 Moldova Djulieta Ardovan (elődöntők), Doina Stimpovschii (döntő)
Moldova 1, Radio Moldova, Radio Moldova Muzical, Radio Moldova Tineret
 Montenegró Dražen Bauković és Tijana Mišković
TVCG 1, TVCG SAT
 Németország[139][140] Peter Urban
One
Das Erste, Deutsche Welle
 Norvégia Olav Viksmo-Slettan
NRK1
Ole Christian Øen Nem volt közvetítés
NRK P1
Ronny Brede Aase, Silje Nordnes és Markus Neby
NRK3
 Olaszország[141] Carolina Di Domenico és Saverio Raimondo (elődöntők), Serena Rossi és Federico Russo (döntő)
Rai 4
Rai 1
Carolina Di Domenico és Ema Stokholma Nem volt közvetítés
Rai Radio 2
 Oroszország[142] Jana Csurikova és Jurij Akszjuta
Pervij Kanal (második elődöntő és döntő élőben, első elődöntő 110 perces késleltetéssel)
 Örményország
Armenia 1, Armradio
 Portugália Hélder Reis és Nuno Galopim
RTP1, RTP África, RTP Internacional
 Románia Liliana Ștefan és Radu Andrei Tudor
TVR1, TVR HD, TVRi
 San Marino Lia Fiorio és Gigi Restivo Nem volt közvetítés
SMtv San Marino
 Spanyolország[143] Julia Varela és Tony Aguilar
La 2
La 1
 Svájc Sven Epiney (németül)
SRF zwei
SRF 1
Clarissa Tami (olaszul)
RSI La 2
RSI La 1
Jean-Marc Richard és Nicolas Tanner (franciául)
RTS Deux
RTS Un
 Svédország Edward af Sillén és Sanna Nielsen
SVT1
 Szerbia[144] Silvana Grujić és Tamara Petković (első elődöntő), Duška Vučinić (második elődöntő és döntő)
RTS 1, RTS HD, RTS Svet, RTS Planeta
 Szlovákia[145][146] Daniel Baláž, Pavol Hubinák, Juraj Malíček, Ela Tolstová és Celeste Buckingham (döntő) Nem volt közvetítés
Rádio FM
 Szlovénia
TV Slovenija 2
TV Slovenija 1
 Ukrajna[147][148] Timur Mirosnicsenko (összes műsor); Marija Jaremcsuk (első elődöntő), Alyosha (második elődöntő), Jamala (döntő)
UA:Persij, UA:Crimea
Szerhij Pritula
STB

Megjegyzés: Az egyes országok televízió– illetve rádiócsatornái alapesetben élőben közvetítették a dalfesztivált. Ez néhány esetben eltérhetett, mely a fenti táblázatban is fel van tüntetve.

Nézettség[szerkesztés]

A 2018-as dalfesztivál elődöntőit és döntőjét körülbelül 186 millió ember látta. A dalfesztivál összes felvezető műsorát és nemzetközi adását Magyarországon a Duna nemzeti főadó közvetíti. A műsor magyarországi nézettsége:

A +4-es adatok a teljes lakosságra, a 18–49-es adatok a célközönségre vonatkoznak.[149]

Adás Sugárzás Teljes lakosság (4+) Célközönség (18–49)
Adásnap Kezdés Vége Hossz AMR (fő) SHR (%) AMR (fő) SHR (%)
Hangolódjunk az Eurovízióra! 2018. május 8., kedd 20:30 21:00
Első elődöntő 21:00 23:12 2:12 144 ezer 4,3% 38 ezer 3%
Hangolódjunk az Eurovízióra! 2018. május 10., csütörtök 20:30 21:00
Második elődöntő 21:00 23:14 2:14 223 ezer 6,7% 59 ezer 4,5%
Hangolódjunk az Eurovízióra! 2018. május 12., szombat 20:30 21:00
Döntő 21:00 00:49 3:49 412 ezer 15,2% 150 ezer 13%

Egyéb díjak[szerkesztés]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon dolgozó újságírók 2016-ban Stockholmban alapították meg a színpadi látványt elismerő Buzz Awardot, amelyet 2017-ben Kijevben adtak át először. Ezúttal a hat kategória közül a legjobb speciális effektekért járó díjat a magyar AWS együttesnek ítélte oda az a több mint ezer helyszínen dolgozó újságíró, aki leadta szavazatát.[150]

Marcel Bezençon-díj[szerkesztés]

A Marcel Bezençon-díjjal, melyet először a 2002-es Eurovíziós Dalfesztiválon adták át Észtország fővárosában, Tallinnban, a legjobb döntős dalokat és előadókat díjazzák. A díjat Christer Björkman (Svédország versenyzője a 1992-es Eurovíziós Dalfesztiválon és az ország delegációvezetője) és Richard Herrey (az 1984-es verseny győztese a Herreys tagjaként) alapították és a verseny alapítójáról nevezték el. Három kategóriában osztják ki az elismerést: a legjobb előadónak járó Művészeti díj (a részt vevő országok kommentátorjainak döntése alapján), a legeredetibb dal szerzőjét elismerő Zeneszerzői díj (az adott évben döntős dalok szerzőinek zsűrije ítéli oda) és a legjobb dalnak járó Sajtódíj (az akkreditált újságírók szavazatai alapján).[151] A győzteseket nem sokkal a döntő előtt hirdették ki.[152]

Kategória Ország Előadó Dal Szerző
Művészeti díj  Ciprus Eleni Foureira Fuego Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Anderz Wrethov, Viktor Svensson, Didrick
Zeneszerzői díj  Bulgária EQUINOX Bones Borislav Milanov, Joacim Persson, Brandon Treyshun Campbell, Dag Lundberg
Sajtódíj  Franciaország Madame Monsieur Mercy Émilie Satt, Jean-Karl Lucas

Érdekesség, hogy bolgár versenyző először kapta meg díjat.

OGAE-szavazás[szerkesztés]

Az OGAE (franciául: Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision, magyarul: Az Eurovízió rajongóinak Általános Szervezete) egy internacionális szervezet, melyet 1984-ben Jari-Pekka Koikkalainen alapított Savonlinnában, Finnországban.[153] A szervezet 2018-ban negyvenkét eurovíziós rajongói klubbal állt összeköttetésben Európa-szerte és azon túl, melyek nem kormányzati, nem politizáló és nem gazdasági szervezetek.[154] 2007 óta minden évben szerveznek a verseny előtt egy szavazást, ahol a ugyanazt a szavazási módszert alkalmazzák, mint az Eurovíziós Dalfesztiválokon (mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak).

Helyezés Ország[155] Előadó Dal Pontszám
1.  Izrael Netta Toy 456
2.  Franciaország Madame Monsieur Mercy 352
3.  Finnország Saara Aalto Monsters 226
4.  Ausztrália Jessica Mauboy We Got Love 202
5.  Csehország Mikolas Josef Lie to Me 181

Barbara Dex-díj[szerkesztés]

A Barbara Dex-díj egyéves rajongói díj az Eurovíziós Dalfesztiválon részt vevő legcsúnyább fellépő ruházatú énekesnek. A díjat Barbara Dex belga énekesnőről nevezték el, aki 1993-ban utolsó helyen végzett a dalfesztivál döntőjében, ahol egy saját tervezésű ruhát viselt. 1997 és 2016 között a House of Eurovision, majd 2017-től kezdve a Songfestival.be nevű internetes oldal látja el a díjjal kapcsolatos teendőket.

Helyezés Ország[156] Előadó
1.  Macedónia Eye Cue
2.  Ausztrália Jessica Mauboy
3.  Belgium Sennek
4.  Montenegró Vanja Radovanović
5.  Izrael Netta

Hivatalos album[szerkesztés]


Eurovision Song Contest: Lisbon 2018
válogatásalbum
Megjelent 2018. április 20.
Stílus pop, metal
Nyelv albán, angol, francia, görög, grúz, magyar, montenegrói, olasz, örmény, spanyol, portugál, szerb, szlovén
Hossz 66:03 (CD 1)
62:39 (CD 2)
Kiadó Universal Music Group
Eurovision Song Contest: Kyiv 2017
(2017)
Eurovision Song Contest: Lisbon 2018
(2018)
Eurovision Song Contest: 2019
(2019)
SablonWikidataSegítség

A Eurovision Song Contest: Lisbon 2018 (magyarul: Eurovíziós Dalfesztivál: Lisszabon 2018) volt a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál dalainak válogatáslemeze, melyet az Európai Műsorsugárzók Uniója és a Universal Music Group közösen jelentetett meg 2018. április 20-án. Az album tartalmazta a 43 részt vevő ország dalát, beleértve azokat az elődöntős országokat is, akik nem jutottak tovább a döntőbe.

CD 1
  CímSzerző(k)Előadó Hossz
1. Mall (Albánia)Eugent BushpepaEugent Bushpepa 3ː07
2. Qami (Örményország)Sevak Khanagyan, Anna Danielyan, Viktorya MaloyanSevak Khanagyan 2ː57
3. We Got Love (Ausztrália)David Musumeci, Anthony Egizii, Jessica MauboyJessica Mauboy 3ː04
4. Nobody but You (Ausztria)Boris Milanov, Sebastian Arman, Joacim Persson, Johan AlkenäsCesár Sampson 3ː03
5. X My Heart (Azerbajdzsán)Dimitris Kontopoulos, Tim Bran, Sandra BjurmanAisel 3ː01
6. A Matter of Time (Belgium)Laura Groeseneken, Alex Callier, Maxime TribècheSennek 3ː00
7. Bones (Bulgária)Borislav Milanov, Trey Campbell, Joacim Persson, Dag LundbergEquinox 2ː59
8. Forever (Fehéroroszország)Kyrylo Pavlov, Evhen MatyushenkoAlekseev 3ː00
9. Stones (Svájc)Corinne Gfeller, Stee Gfeller, Laurell BarkerZiBBZ 2ː57
10. Fuego (Ciprus)Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Viktor Svensson, Anderz Wrethov, DidrickEleni Foureira 3ː03
11. Lie to Me (Csehország)Mikolas JosefMikolas Josef 2ː50
12. You Let Me Walk Alone (Németország)Michael Schulte, Thomas Stengaard, Nisse Ingwersen, Nina MüllerMichael Schulte 2ː57
13. Higher Ground (Dánia)Niclas Arn, Karl EurénRasmussen 3ː03
14. Tu canción (Spanyolország)Raúl Gómez García, Sylvia Ruth Santoro LopezAlfred és Amaia 2ː59
15. La forza (Észtország)Ksenia Kuchukova, Mihkel Mattisen, Elina Nechayeva, Timo VendtElina Nechayeva 3ː04
16. Monsters (Finnország)Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb, Ki FitzgeraldSaara Aalto 3ː00
17. Mercy (Franciaország)Émilie Satt, Jean-Karl LucasMadame Monsieur 3ː02
18. Storm (Egyesült Királyság)Nicole Blair, Gil Lewis, Sean HargreavesSuRie 2ː57
19. For You (Grúzia)David Malazonia, Mikheil Mdinaradze, Irina SanikidzeEthno-Jazz Band Iriao 2ː59
20. Oniro mou (Görögország)Yianna Terzi, Aris Kalimeris, Dimitris Stamatiou, Mihalis PapathanasiouYianna Terzi 3ː04
21. Crazy (Horvátország)Branimir Mihaljević, Franka BatelićFranka 3ː00
22. Viszlát nyár (Magyarország)Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma, Siklósi ÖrsAWS 2ː57
66ː03
CD 2
  CímSzerző(k)Előadó Hossz
1. Together (Írország)Ryan O’Shaughnessy, Mark Caplice, Laura Elizabeth HughesRyan O’Shaughnessy 2ː54
2. Our Choice (Izland)Thorunn ClausenAri Ólafsson 2ː59
3. Toy (Izrael)Doron Medalie, Stav BegerNetta Barzilai 3ː00
4. Non mi avete fatto niente (Olaszország)Ermal Meta, Fabrizio Moro, Andrea FeboErmal Meta és Fabrizio Moro 3ː02
5. When We’re Old (Litvánia)Vytautas BikusIeva Zasimauskaitė 3ː00
6. Funny Girl (Lettország)Laura RizzottoLaura Rizzotto 3ː03
7. My Lucky Day (Moldova)Philipp Kirkorov, John BallardDoReDoS 3ː02
8. Lost and Found (Macedónia)Bojan Trajkovski, Darko DimitrovEye Cue 3ː03
9. Taboo (Málta)Thomas G:son, Johnny Sanchez, Muxu, Christabelle BorgChristabelle 3ː01
10. Inje (Montenegró)Vanja RadovanovićVanja Radovanović 3ː00
11. Outlaw in ’Em (Hollandia)Waylon, Ilya Toshinskiy, Jim BeaverWaylon 2ː54
12. That’s How You Write a Song (Norvégia)Alexander RybakAlexander Rybak 3ː00
13. Light Me Up (Lengyelország)Gromee, Lukas Meijer, Mahan Moin, Christian RabbGromee feat. Lukas Meijer 3ː00
14. O jardim (Portugália)IsauraCláudia Pascoal feat. Isaura 2ː38
15. Goodbye (Románia)Alexandru Matei, Alin Neagoe, Cristina CaramarcuThe Humans 2ː58
16. I Won’t Break (