2018-as Eurovíziós Dalfesztivál

A Wikipédiából, a szabad enciklopédiából


2018-as Eurovíziós Dalfesztivál
All Aboard!
Altice Arena, Lisszabon,  Portugália

Első elődöntő2018. május 8.
Második elődöntő2018. május 10.
Döntő2018. május 12.
MűsorvezetőCatarina Furtado
Daniela Ruah
Sílvia Alberto
Filomena Cautela (a green roomban)
Rendező
csatorna
Rádio e Televisão de Portugal (RTP)
Dalfesztivál igazgatójaNorvégia Jon Ola Sand
Győztes dalIzrael Toy (Netta)
Magyar versenyzőAWS (Viszlát nyár)
Szavazási rendszerMindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak. A zsűri és a közönség pontjai külön számítanak bele a végeredménybe.
Indulók száma43; 26 a döntőben, a két elődöntőből összesen 17 ország nem jut tovább
Először
részt vevő
országok
Visszatérő
országok
 Oroszország
Visszalépő
országok
Nulla pontos
dal
Meghívott előadókDöntő: Beatbombers, Salvador Sobral és Caetano Veloso, Mariza és Ana Moura, Branko
Előző
Következő
◄2017
2019►
SablonWikidataSegítség

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál (angolul: Eurovision Song Contest 2018, franciául: Concours Eurovision de la chanson 2018, portugálul: Festival Eurovisão da Canção 2018) volt a hatvanharmadik Eurovíziós Dalfesztivál. Portugáliában rendezték meg, mivel a 2017-es Eurovíziós Dalfesztivált a portugál Salvador Sobral nyerte meg.[1] Ez volt az első alkalom, hogy a dalfesztivált Portugáliában, azon belül Lisszabonban rendezték meg, valamint 1969 után a második alkalom, hogy a verseny az Ibériai-félszigeten került megrendezésre.

43 ország erősítette meg részvételét a dalfesztiválra, beleértve Oroszországot, mely egy kihagyott év után vett részt újból. 2011 óta ez volt az első alkalom, hogy egy ország sem lépett vissza a versenytől. A magyar induló az AWS metal zenekar volt, akik a Viszlát nyár című számukkal nyerték meg A Dalt, a hazai válogató műsort.

A helyszín és a verseny témája[szerkesztés]

2017. május 15-én jelentette be a házigazda portugál műsorsugárzó, hogy a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivált az ország fővárosában, Lisszabonban rendezik meg. A pontos helyszínt ekkor még nem ismertették, azonban valószínű, hogy a 20 000 fő befogadására alkalmas Altice Arena ad otthont a versenynek.[2] A bejelentést követően azonban további városok is jelezték rendezési szándékukat, majd később bejelentették, hogy pályázatot írnak ki a rendezési jog megszerzésére.[3] Végül összesen öt város (Braga, Gondomar, Guimarães, Lisszabon és Santa Maria da Feira) küldött be pályázatot, melyek közül a győztest július 25-én jelentették be.

A 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválnak Portugália fővárosa, Lisszabon adott otthont a korábban esélyesnek tartott Altice Arénában.[4] További helyszínek voltak még a Pavilhão de Multiosos Gondomarban, a Pavilhão Multiusos Guimarãesben, az Europarque Santa Maria da Feirában, valamint egy épülő aréna a bragai Kiállítási Parkban.

A dalfesztivál hivatalos mottója All Aboard! lett, mely magyarul azt jelenti, hogy Beszállás!, vagy Mindenki a fedélzetre![5]

2018. január 8-án vált hivatalossá, hogy első alkalommal négy női műsorvezetője lesz a versenynek Catarina Furtado, Daniela Ruah, Filomena Cautela és Sílvia Alberto személyében. Alberto 2011-ben, 2013-ban és 2014-ben kommentátorként, Cautela pedig 2017-ben pontbejelentőként volt jelen a dalfesztiválon, míg Ruah az NCIS: Los Angeles amerikai sorozat egyik főszereplőjeként vált ismertté.[6]

A verseny helyszíne, az Altice Arena

A résztvevők[szerkesztés]

Egy kihagyott év után visszatért a versenybe Oroszország, mely már 2017-ben is részt vett volna, azonban a határidő után visszalépni kényszerült, mivel énekesüket az ukrán hatóságok törvénysértés miatt három évre kitiltották a házigazda Ukrajna területéről. Az orosz műsorsugárzó 2017. március 22-én jelezte, hogy versenyzőjük, Julia Samoylova 2017-ben vagy 2018-ban, de mindenképpen szerepelni fog a dalfesztiválon,[7] azonban egy július 27-én megjelent cikk szerint az énekesnő részvételét egyik orosz műsorsugárzó sem erősítette meg.[8] Később 2018. január 26-án hivatalossá vált, hogy az énekesnő fogja képviselni Oroszországot Lisszabonban. Végül 43 állam vett részt a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon, mely megegyezett a 2008-as és a 2011-es rekord létszámmal.[9] 2017. október 30-án az EBU közleményében tudatta, hogy a jelenlegi állás szerint Macedónia nem lesz képes versenyzőt küldeni Lisszabonba, a helyi közszolgálati televízió fennálló tartozása miatt. November 7-én, a résztvevők hivatalos listájának közzétételével hivatalossá vált, hogy végül csak 42 ország tudott volna versenyzőt küldeni a portugál fővárosba, azonban 2017. november 17-én az Eurovíziós Dalfesztivál hivatalos oldala közölte, hogy 43 részt vevő ország versenyzői fognak fellépni a versenyen, beleértve az addig visszalépőnek hitt Macedóniát is.[10]

Andorra a 2017-es verseny döntőjének másnapján, május 14-én jelentette be, hogy nem tér vissza, sorozatban a kilencedik évet kihagyva ezzel.[11] Luxemburg május 22-én erősítette meg, hogy nem küld versenyzőt a dalfesztiválra, sorozatban huszonötödik alkalommal.[12] Hasonlóan döntött Törökország is augusztus 7-én: az ország sorozatban hatodik alkalommal nem képviseltette magát a versenyen.[13] A dalfesztivál legkisebb területű országa, Monaco, mely utoljára 2006-ban vett részt a dalfesztiválon, augusztus 31-én jelentette be, hogy nem tér vissza.[14] Nem vett részt Szlovákia sem: az ország 2012-ben képviseltette magát eddig utoljára.[15] Bosznia-Hercegovina műsorsugárzója rossz anyagi helyzetére hivatkozva mondott le a szereplésről.[16] A dalfesztivál eddigi egyetlen afrikai résztvevője, Marokkó sem tért vissza: az ország eddig egyszer, 1980-ban vett részt a versenyen.

Érdekesség, hogy Grúzia dala a verseny történetében első alkalommal teljes egészében grúz nyelven hangzott el. Örményország szintén első alkalommal küldött teljes egészében örmény nyelvű dalt. Először fordult elő az is, hogy egy olyan dal tartalmazott egy portugál nyelvű mondatot, amely nem Portugáliát képviseli (ez esetben Szlovéniát).

Visszatérő előadók[szerkesztés]

Másodszor vett részt a 2009-es Eurovíziós Dalfesztivál norvég győztese, Alexander Rybak, aki az akkori pontozási rendszerben rekordmennyiségű, 387 pontszámmal nyert. 2014 után másodszor vett részt a versenyen a holland Waylon, aki akkor a The Common Linnets formáció tagjaként a második helyen végzett, ezúttal azonban szólóban tért vissza.[65] Az osztrák Cesár Sampson korábban a 2016-os és 2017-es bolgár produkciókban szerepelt háttérénekesként (utóbbiban a bolgár Vlado Mahailov, az Equinox egyik tagja is), ahogy a brit SuRie is a 2015-ös belga produkcióban volt vokalista és háttértáncos, valamint 2017-ben zenei rendező és off-stage vokalista, valamint a szlovén Lea Sirk is, aki a 2014-es és 2016-os szlovén produkciókban vett részt. Az ausztrál Jessica Mauboy 2014-ben meghívott előadóként lépett fel, míg az ír Ryan O’Shaughnessy az Írországot 2001-ben képviselő Gary O’Shaughnessy unokaöccse.

Előadó Ország Előző év
Alexander Rybak  Norvégia 2009 (győztes)
Waylon  Hollandia 2014 (a The Common Linnets tagjaként)

A magyar résztvevő[szerkesztés]

A Dal 2018 színpada az MTVA Kunigunda útjai gyártóbázisán

Az MTVA és a Duna Média 2017. október 9-én reggel tette közzé a pályázati feltételeket és a hivatalos versenyszabályzatot. A dalok leadásának határideje 2017. november 20-a volt.[66][67][68][69][70] Újítás, hogy ezúttal innentől már csak online volt lehetősége az előadóknak benyújtani a pályázati anyagot.[71] Az élő show-műsorba beválogatott dalok végleges verzióit 2017. december 20-ig küldhetik el a résztvevők az MTVA részére.

A Dal 2018 – Döntő[szerkesztés]

A döntőt 2018. február 24-én tartotta az MTVA nyolc előadó részvételével. A végeredmény a nézői szavazás illetve a szakmai zsűri szavazatai alapján alakult ki. A zsűri a dalok elhangzása után csak szóban értékelte a produkciókat. Az összes dal elhangzása után, az Eurovíziós Dalfesztivál gyakorlatához hasonlóan pontozta a produkciókat a zsűri. Az első helyezett 10 pontot kapott, a második 8-at, a harmadik 6-ot, míg a negyedik 4 pontot. A pontozás során a négy legtöbb pontot szerzett dal közül a nézők A DAL alkalmazáson keresztül, a műsor hivatalos honlapján vagy SMS-ben küldött szavazatokkal választották ki a verseny győztesét, aki képviselheti Magyarországot a 2018-as Eurovíziós Dalfesztiválon Lisszabonban. A magyarokkal egy időben választott dalt Lettország, Moldova, Szlovénia és Ukrajna is a nemzetközi versenyre. Érdekesség, hogy először A Dal történetében csak férfiak alkották a döntő mezőnyét (szóló előadók, vagy együttesek). A versenyprodukciók mellett extra fellépő volt Pápai Joci, A Dal 2017 győztese, aki a 2017-es Eurovíziós Dalfesztiválon Kijevben képviselte Magyarországot. A Dal döntőjében az Origo című dalt adta elő. Továbbá a zsűri egyik tagja, Mező Misi, a Magna Cum Laude zenekarral és Ferenczi Györggyel együtt a Volna-e kedved című dalt adták elő vendégprodukcióként. A műsort élőben közvetítette a Duna és a Duna World, illetve interneten az adal.hu. A döntőt követően is 22:40-től a Dunán indult A Dal Kulissza című kísérőműsor, melyben Pflum Orsi és Forró Bence beszélgetett a résztvevőkkel.

  A zsűri pontozása által közönségszavazásra juttatott dalok
  A telefonos szavazás győztese
# Kép Előadó
Dal (zene / szöveg)
Zsűri Nézők
Pontszám Eredmény
01
Leander Kills
Leander Kills
Leander Kills 6 5.
Nem szól harang (Köteles Leander)
02
yesyes
yesyes
yesyes 28 3.
I Let You Run Away (Szabó Ádám, Somogyvári Dániel / Petneházy Flóra)
03
Süle Zsolt
Süle Zsolt
Süle Zsolt 0 7.
Zöld a május (Süle Zsolt, Bodnár Péter / Süle Zsolt)
04
Horváth Tamás
Horváth Tamás
Horváth Tamás 0 7.
Meggyfa (Horváth Tamás)
05
Heincz Gábor Biga
Heincz Gábor Biga
Heincz Gábor Biga 4 6.
Good Vibez (Heincz Gábor / Méhes Adrián)
06
Dánielfy Gergely
Dánielfy Gergely
Dánielfy Gergely 36 1.
Azt mondtad (Dánielfy Gergely / Völgyesi Árpád)
07
AWS
AWS
AWS 8 4. 1.
Viszlát nyár (Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma / Siklósi Örs)
08
Király Viktor
Király Viktor
Király Viktor 30 2.
Budapest Girl (Király Viktor, Ashley Hicklin, Závodi Marcel, Király Tamás / Király Viktor, Ashley Hicklin)

Az elődöntők felosztása[szerkesztés]

  Az első elődöntő résztvevői
  Az első elődöntőben szavazó döntősök
  A második elődöntő résztvevői
  A második elődöntőben szavazó döntősök

A harminchét elődöntős országot hat kalapba osztották földrajzi elhelyezkedésük és szavazási szokásaik alapján, a 2008-ban bevezetett módon. A felosztást január 12-én hozta nyilvánosságra az EBU.[72]

Január 29-én tartották a sorsolást, ahol a kalapok egyik fele az első elődöntőbe, a másik a második elődöntőbe került. Ennek célja a szavazás igazságosabbá tétele. A sorsolás során azt is eldöntötték, hogy az egyes országok az adott elődöntő első vagy második felében fognak fellépni, valamint azt, hogy az automatikusan döntős „Öt Nagy” és a rendező ország melyik elődöntőben fog szavazni. Így a delegációk előre tudják, mikor kell megérkezniük a próbákra. Ugyanekkor került sor a jelképes kulcsátadásra, melyen az előző rendező város, Kijev polgármestere átadta Lisszabon polgármesterének a korábbi rendező városok szimbólumait tartalmazó „kulcscsomót”.[73]

Az automatikusan döntős, de az elődöntőkben szavazó országok közül az olasz műsorsugárzó kérésére Olaszországot a második elődöntőbe osztották.

Érdekesség, hogy a dalfesztivál történetében először szerepelt Oroszország versenyzője a második elődöntőben.

1. kalap 2. kalap 3. kalap 4. kalap 5. kalap 6. kalap

A versenyt megelőző időszak[szerkesztés]

A résztvevők egy része a versenyt megelőző időszakban különböző rendezvényeken népszerűsítette versenydalát. 2018. március 24-én 4 versenyző vett részt a Eurovision PrePartyn Rigában,[74] míg április 5-én került megtartásra a London Eurovision Party, ahol 18 ország előadója mutatkozott be.[75] Egy év kihagyással ismét megrendezték Moszkvában a Moscow Eurovision Partyt is 5 résztvevővel április 7-én.[76] Az Israel Calling elnevezésű koncerten, Tel-Avivban 26 induló lépett fel április 10-én. A dalfesztivál legnagyobb elő-koncertjét, a Eurovision in Concertet április 14-én rendezték meg Hollandia fővárosában, Amszterdamban. 32 részt vevő ország képviselője adta elő versenydalát az eseményen.[77] Végül április 21-én Madridban került megrendezésre a Eurovision Spain Pre-Party című rendezvény.[78] Utóbbi két eseményen a magyar versenyző, az AWS is fellépett.

A hagyományos kék szőnyeges bevonulást, amelyen a részt vevő negyvenhárom ország versenyzője és delegációja felvonult a sajtó és rajongók előtt, május 6-án tartották a portugál főváros Belém körzetében, a MAAT múzeumnál. Az esemény műsorvezetői Pedro Penim, Inês Lopes Gonçalves, Cláudia Semedo és Pedro Granger voltak.[79] Ezt követte a dalfesztivál hivatalos megnyitó ceremóniája a közeli Villamosipari múzeumban, ahol Fernando Medina Lisszabon polgármestere, az RTP vezetői, az EBU képviselői és Lisszabon városa hivatalosan is köszöntötte a 2018-as Eurovízió delegációit és résztvevőit.[80]

Nemzeti válogatók[szerkesztés]

A részt vevő 43 ország közül 14 belső kiválasztással, 29 nemzeti döntő keretein belül választotta ki képviselőjét.

Az indulók közül Albánia, Dánia, az Egyesült Királyság, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Izland, Izrael, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Moldova, Németország, Norvégia, Olaszország, Örményország, Portugália, Románia, Svájc, Svédország, Szlovénia és Ukrajna apróbb változtatásokkal ugyanazt azt a nemzeti döntőt rendezte meg, mint az előző évben. Montenegróban tíz év után tért vissza a Montevizija című válogató,[81][82] míg Szerbiában kilenc év után a Beovizija.[83][84] Spanyolország az Operación Triunfo című tehetségkutató keretein belül döntött, az ország utoljára 2004-ben használta ezt a műsort az eurovíziós induló kiválasztására.[85] A többi ország közül Ausztrália, Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bulgária, Ciprus, Görögország (miután eltörölték az eredetileg kiírt válogatóműsort), Grúzia, Hollandia, Horvátország, Írország, Macedónia és Oroszország ismét a teljes belső kiválasztás mellett döntött, tehát az országot képviselő közmédia nevezte meg a 2018-as résztvevőt és versenydalt.

A dalfesztivál történetében először egy ország internetes válogatón választotta ki indulóját: San Marino műsorsugárzója a 1in360 elnevezésű projekt keretein belül, a külön erre az alkalomra létrehozott webes felületen várta a jelentkezéseket a világ bármely pontjáról. Az október 21-től november 30-ig tartó pályázati szakaszt követően a legalább száz lájkot elérő, vagy a nevezési díjat befizető versenyzők produkcióit egy szakmai zsűri meghallgatta, majd kiválasztott tíz előadót, akik 2018 januárjától márciusáig, az állami televízión és interneten egyaránt közvetített adásokban, már a dalversenyre szánt dalaikkal és feldolgozásokkal újra bizonyíthattak. Végül telefonos szavazás segítségével választották ki a győztest, aki San Marino képviselete mellett lemezszerződést is kapott. Ez volt egyben az első alkalom, hogy a törpeállam nem belső kiválasztással, hanem válogatóműsor segítségével nevezte meg indulóját.[86] Csehország szintén online nemzeti döntőt rendezett Eurovision Song CZ néven, ahol egy korábbi eurovíziós résztvevőkből álló zsűri és a dalfesztivál hivatalos applikációjának cseh felhasználói szavazatai alapján hirdettek győztest.[87][88]

Érdekesség, hogy Finnország a dalfesztivál történetében először belső kiválasztással jelölte ki előadóját. Ez azonban nem jelentett egyet azzal, hogy az Uuden Musiikin Kilpailu című válogatót ebben az évben nem rendezik meg; ugyanis a kiválasztott előadó, Saara Aalto három dalt adott elő a műsorban, amiből egy nemzetközi zsűri és a közönség közösen választotta ki a legalkalmasabbat a portugáliai versenyre.[89][90]

A részt vevő országok nemzeti válogatóinak listája
Ország Választás
módszere
Válogató / Bemutató műsor Közvetítő csatorna Kiválasztás / Bemutatás dátuma
Előadó Dal
 Albánia[91] nemzeti döntő 56. Festivali i Këngës RTSH 1 2017. december 23. 2017. december 23.
 Ausztrália belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2017. december 11. 2018. március 8.
 Ausztria belső kiválasztás előadó: Ö3-Wecker
dal: Unser Song für Lissabon
Hitradio Ö3
ORF 2
2017. december 5. 2018. március 9.
 Azerbajdzsán[92] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2017. november 8. 2018. március 4.
 Belgium belső kiválasztás előadó: Van Gils & gasten Eén 2017. szeptember 28. 2018. március 5.
 Bulgária[93] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2018. március 11. 2018. március 12.
 Ciprus[94][95] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2018. február 1. 2018. március 2.
 Csehország[87][88] nemzeti döntő Eurovision Song CZ Online válogatót rendeztek 2018. január 29. 2018. január 29.
 Dánia[96] nemzeti döntő Dansk Melodi Grand Prix DR1 2018. február 10. 2018. február 10.
 Egyesült Királyság nemzeti döntő Eurovision: You Decide BBC Two 2018. február 7. 2018. február 7.
 Macedónia[97][98][99] belső kiválasztás Dnevnik 2 MRT 1 2018. február 13. 2018. március 11.
 Észtország nemzeti döntő Eesti Laul ETV, ETV+ 2018. március 3. 2018. március 3.
 Fehéroroszország nemzeti döntő Eurovision – Nacionalnyij otbor Belarusz-1, Belarusz-24 2018. február 16. 2018. február 16.
 Finnország előadó: belső kiválasztás
dal: nemzeti döntő
Uuden Musiikin Kilpailu Yle TV2 2017. november 7. 2018. március 3.
 Franciaország[100] nemzeti döntő Destination Eurovision France 2 2018. január 27. 2018. január 27.
 Görögország[101] nemzeti döntő
belső kiválasztás
Eurovision 2018 – O Ellinikósz Telikósz
Törölték a válogatóműsort
ERT1 2018. február 22.
2018. február 15.
2018. február 22.
2018. február 15.
 Grúzia[102] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2017. december 31. 2018. március 13.
 Hollandia belső kiválasztás De Wereld Draait Door NPO 1 2017. november 9. 2018. március 2.
 Horvátország[103] belső kiválasztás Nem rendeztek bemutatóműsort 2018. február 13. 2018. március 6.
 Írország belső kiválasztás The Ray D'Arcy Show RTÉ Radio 1 2018. január 31. 2018. március 9.
 Izland[104] nemzeti döntő Söngvakeppnin RÚV 2018. március 3. 2018. március 3.
 Izrael[105][106] előadó: nemzeti döntő
dal: belső kiválasztás
előadó: Rising Star
dal: Ha’erev jihju kán
Channel 2, Keshet 12
Kan 11
2018. február 13. 2018. március 11.
 Lengyelország nemzeti döntő Krajowe Eliminacje TVP1, TVP Polonia 2018. március 3. 2018. március 3.
 Lettország nemzeti döntő Supernova LTV1 2018. február 24. 2018. február 24.
 Litvánia nemzeti döntő Eurovizijos LRT televizija, LRT Lituanica 2018. március 11. 2018. március 11.
 Magyarország nemzeti döntő A Dal Duna, Duna World 2018. február 24. 2018. február 24.
 Málta[107] nemzeti döntő Malta Eurovision Song Contest TVM 2018. február 3. 2018. február 3.
 Moldova nemzeti döntő O melodie pentru Europa Moldova 1 2018. február 24. 2018. február 24.
 Montenegró[81][82] nemzeti döntő Montevizija TVCG 1 2018. február 17. 2018. február 17.
 Németország[108] nemzeti döntő Unser Lied für Lissabon Das Erste, One 2018. február 22. 2018. február 22.
 Norvégia nemzeti döntő Melodi Grand Prix NRK1 2018. március 10. 2018. március 10.
 Olaszország nemzeti döntő 2018-as Sanremói Dalfesztivál Rai 1 2018. február 10. 2018. február 10.
 Oroszország belső kiválasztás Vremja Pervij Kanal 2018. január 29. 2018. március 11.
 Örményország[109] nemzeti döntő Depi Evrateszil Armenia 1 2018. február 25. 2018. február 25.
 Portugália[110] nemzeti döntő Festival da Canção RTP1 2018. március 4. 2018. március 4.
 Románia nemzeti döntő Selecția Națională TVR1, TVRi, TVR HD 2018. február 25. 2018. február 25.
 San Marino[86] nemzeti döntő 1in360 SMtv San Marino, YouTube 2018. március 3. 2018. március 3.
 Spanyolország[85] nemzeti döntő Operación Triunfo La 1 2018. január 29. 2018. január 29.
 Svájc[111] nemzeti döntő ESC 2018 – Die Entscheidungsshow SRF zwei 2018. február 4. 2018. február 4.
 Svédország nemzeti döntő Melodifestivalen SVT1 2018. március 10. 2018. március 10.
 Szerbia[83][84][112][113][114] nemzeti döntő Beovizija RTS 1, RTS Svet 2018. február 20. 2018. február 20.
 Szlovénia nemzeti döntő EMA 2018 TV Slovenija 1 2018. február 24. 2018. február 24.
 Ukrajna nemzeti döntő Vidbir UA:Persij, STB 2018. február 24. 2018. február 24.

Próbák és sajtótájékoztatók[szerkesztés]

A próbák április 29-én kezdődtek a verseny helyszínén, a lisszaboni Altice Arénában. Első körben minden ország elpróbálhatta a produkcióját többször is egymás után, valamint még színpadra lépés előtt a színfalak mögött beállították az énekesek mikrofonjait és fülmonitorjait. A színpadi próba után a delegációk a videószobába vonultak, ahol megnézhették, hogy a rendező csatorna hogyan képzeli el a produkció lefilmezését. Innen a sajtótájékoztatóra mentek az előadók, ahol egy műsorvezetővel – felváltva Pedro Grangerrel és Pedro Penimmel – beszélgettek a versenyről, a produkcióról, a próbákról, valamint a sajtó akkreditált tagjai is tehettek fel kérdéseket. A próbák és a sajtótájékoztatók egyszerre zajlottak: míg az egyik ország sajtótájékoztatót tartott, addig a következő már próbált az arénában. Az első napon Azerbajdzsán, Izland, Albánia, Belgium, Csehország, Litvánia, Izrael, Fehéroroszország, Észtország, Bulgária képviselője tartotta próbáját. A második napon következett Macedónia, Horvátország, Ausztria, Görögország, Finnország, Örményország, Svájc, Írország és Ciprus versenyzőjének első próbája. A harmadik napon Norvégia, Románia, Szerbia, San Marino, Dánia, Oroszország, Moldova, Hollandia, Ausztrália; a negyedik napon Grúzia, Lengyelország, Málta, Magyarország, Lettország, Svédország, Montenegró, Szlovénia, Ukrajna előadója próbált először. Az ötödik, hatodik és hetedik napon az elődöntősök második próbáit rendezték. Az automatikusan döntős országok – Portugália és az „Öt Nagy”: Egyesült Királyság, Spanyolország, Németország, Olaszország és Franciaország – indulói a hatodik és a nyolcadik napon próbáltak.

A cseh versenyző, Mikolas Josef az első próbája során megsérült és kórházba szállították.[115]

A próbák és sajtótájékoztatók menetrendje

A kezdési időpontok helyi idő szerint vannak feltüntetve. (UTC±00:00)

Dátum Ország Próba Sajtótájékoztató
2018. április 29.
(vasárnap)
 Azerbajdzsán 10:00–10:30 12:25–12:45
 Izland 10:40–11:10 13:10–13:30
 Albánia 11:20–11:50 13:55–14:15
 Belgium 12:00–12:30 14:40–15:00
 Csehország 13:40–14:10 16:05–16:25
 Litvánia 14:20–14:50 16:50–17:10
 Izrael 15:00–15:30 17:35–17:55
 Fehéroroszország 16:00–16:30 18:25–18:45
 Észtország 16:40–17:10 19:10–19:30
 Bulgária 17:20–17:50 19:55–20:15
2018. április 30.
(hétfő)
 Észak-Macedónia 10:00–10:30 12:25–12:45
 Horvátország 10:40–11:10 13:10–13:30
 Ausztria 11:20–11:50 13:55–14:15
 Görögország 12:00–12:30 14:40–15:00
 Finnország 13:40–14:10 16:05–16:25
 Örményország 14:20–14:50 16:50–17:10
 Svájc 15:00–15:30 17:35–17:55
 Írország 16:00–16:30 18:25–18:45
 Ciprus 16:40–17:10 19:10–19:30
2018. május 1.
(kedd)
 Norvégia 10:00–10:30 12:25–12:45
 Románia 10:40–11:10 13:10–13:30
 Szerbia 11:20–11:50 13:55–14:15
 San Marino 12:00–12:30 14:40–15:00
 Dánia 13:40–14:10 16:05–16:25
 Oroszország 14:20–14:50 16:50–17:10
 Moldova 15:00–15:30 17:35–17:55
 Hollandia 16:00–16:30 18:25–18:45
 Ausztrália 16:40–17:10 19:10–19:30
2018. május 2.
(szerda)
 Grúzia 10:00–10:30 12:25–12:45
 Lengyelország 10:40–11:10 13:10–13:30
 Málta 11:20–11:50 13:55–14:15
 Magyarország 12:00–12:30 14:40–15:00
 Lettország 13:40–14:10 16:05–16:25
 Svédország 14:20–14:50 16:50–17:10
 Montenegró 15:00–15:30 17:35–17:55
 Szlovénia 16:00–16:30 18:25–18:45
 Ukrajna 16:40–17:10 19:10–19:30

Dátum Ország Próba Sajtótájékoztató
2018. május 3.
(csütörtök)
 Azerbajdzsán 10:00–10:20 11:05–11:25
 Izland 10:25–10:45 11:30–11:50
 Albánia 10:50–11:10 11:55–12:15
 Belgium 11:15–11:35 12:20–12:40
 Csehország 11:40–12:00 12:45–13:05
 Litvánia 13:05–13:25 14:10–14:30
 Izrael 13:30–13:50 14:35–14:55
 Fehéroroszország 13:55–14:15 15:00–15:20
 Észtország 14:20–14:40 15:25–15:45
 Bulgária 14:45–15:05 15:50–16:10
 Észak-Macedónia 15:30–15:50 16:35–16:55
 Horvátország 15:55–16:15 17:00–17:20
 Ausztria 16:20–16:40 17:25–17:45
 Görögország 16:45–17:05 17:50–18:10
 Finnország 17:10–17:30 18:15–18:35
2018. május 4.
(péntek)
 Örményország 10:00–10:20 11:05–11:25
 Svájc 10:25–10:45 11:30–11:50
 Írország 10:50–11:10 11:55–12:15
 Ciprus 11:15–11:35 12:20–12:40
 Norvégia 11:40–12:00 12:45–13:05
 Románia 13:05–13:25 14:10–14:30
 Szerbia 13:30–13:50 14:35–14:55
 San Marino 13:55–14:15 15:00–15:20
 Dánia 14:20–14:40 15:35–15:55
 Portugália 15:05–15:35 17:25–17:45
 Egyesült Királyság 15:40–16:10 18:10–18:30
 Spanyolország 16:15–16:45 18:55–19:15
 Németország 16:50–17:20 19:40–20:00
 Olaszország 18:25–18:55 20:45–21:05
 Franciaország 19:00–19:30 21:30–21:50
2018. május 5.
(szombat)
 Oroszország 10:00–10:20 11:05–11:25
 Moldova 10:25–10:45 11:30–11:50
 Hollandia 10:50–11:10 11:55–12:15
 Ausztrália 11:15–11:35 12:20–12:40
 Grúzia 11:40–12:00 12:45–13:05
 Lengyelország 12:05–12:25 13:10–13:30
 Málta 12:30–12:50 13:35–13:55
 Magyarország 14:00–14:20 15:05–15:25
 Lettország 14:25–14:45 15:30–15:50
 Svédország 14:50–15:10 15:55–16:15
 Montenegró 15:15–15:35 16:20–16:40
 Szlovénia 16:00–16:20 17:05–17:25
 Ukrajna 16:25–16:45 17:30–17:50
2018. május 6.
(vasárnap)
 Portugália 10:00–10:20 11:05–11:25
 Egyesült Királyság 10:25–10:45 11:30–11:50
 Spanyolország 10:50–11:10 11:55–12:15
 Németország 11:15–11:35 12:20–12:40
 Olaszország 11:40–12:00 12:45–13:05
 Franciaország 12:05–12:25 13:10–13:30
 Görögország[116] 14:00–14:20
2018. május 11.
(péntek)
 Egyesült Királyság 16:20–17:00
 Spanyolország
 Németország
 Olaszország
 Franciaország
 Portugália

Főpróbák és élő közvetítések[szerkesztés]

A kezdési időpontok helyi idő szerint vannak feltüntetve. (UTC±00:00)

Forduló Adás Dátum Kezdés Vége
Első elődöntő 1. főpróba 2018. május 7., hétfő 14:00 16:25
2. főpróba – zsűri show 20:00 22:10
3. főpróba – családi show 2018. május 8., kedd 14:00 16:10
Élő közvetítés 20:00 22:10
Második elődöntő 1. főpróba 2018. május 9., szerda 14:00 16:25
2. főpróba – zsűri show 20:00 22:10
3. főpróba – családi show 2018. május 10., csütörtök 14:00 16:10
Élő közvetítés 20:00 22:10
Döntő 1. főpróba 2018. május 11., péntek 13:00 16:00
2. főpróba – zsűri show 20:00 23:30
3. főpróba – családi show 2018. május 12., szombat 12:30 16:15
Élő közvetítés 20:00 23:30

A verseny[szerkesztés]

A verseny műsorvezetői (balról jobbra): Daniela Ruah, Sílvia Alberto, Catarina Furtado és Filomena Cautela

A három adásból álló műsorfolyamot élőben, HD minőségben közvetítette a Duna. A második elődöntőt és a döntőt megelőzően Forró Bence műsorvezetésével a Hangolódjunk az Eurovízióra! című műsor jelentkezett élőben az A38 Hajóról, ahol a nézők kulisszatitkokat, érdekességeket tudhattak meg a versenyről. Az első elődöntő előtt egy előre rögzített műsor került a képernyőre. A dalfesztivál magyarországi kommentátora Rátonyi Kriszta volt, akinek a munkáját szakkommentátorként Fehérvári Gábor Alfréd, a 2016-os Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulója segíti.

Az előző évekhez hasonlóan a részt vevő országok fellépési sorrendjét a műsor producerei határozták meg. Egyedül a rendező Portugália helyzetét bízták a véletlenre a döntőben. A rendezők az elődöntők januári felosztása és a március közepén megtartott delegációvezetők találkozója után, 2018. április 3-án hozták nyilvánosságra az elődöntők rajtsorrendjét.[117] A döntő fellépési sorrendjét a második elődöntő továbbjutóinak sajtótájékoztatója után határozták meg, majd jelentették be.[118]

A második elődöntő első dala, a Norvégiát képviselő Alexander Rybak által előadott That’s How You Write a Song volt az Eurovíziós Dalfesztivál történetének ezerötszázadik dala.[119]

A dalok közötti képeslapok az adott versenyzővel készült kisfilmek lesznek, melyeket a rendező műsorsugárzó, az RTP forgatott februártól áprilisig Portugáliában.

A szavazás[szerkesztés]

Az első három helyezett
A izraeli versenyző, Netta Barzilai; a verseny győztese
Izrael A izraeli versenyző, Netta Barzilai;
a verseny győztese
A ciprusi versenyző, Eleni Fureira; második helyezett
Ciprus A ciprusi versenyző, Eleni Fureira;
második helyezett
Az osztrák versenyző, Cesár Sampson; harmadik helyezett
Ausztria Az osztrák versenyző, Cesár Sampson;
harmadik helyezett


A verseny előtt a legesélyesebbnek Ciprust, Észtországot, Franciaországot, Izraelt, Litvániát és Norvégiát tartották.

A szavazás az elődöntőkben és a döntőben is azonos módon történt: mindegyik ország rendelkezett egy ötfős szakmai zsűrivel, és az ő pontjaik, valamint a nézők telefonos szavazatai külön-külön alakították ki az országonkénti eredményeket. Mindegyik ország közönsége és zsűrije a 10-10 kedvenc dalára szavazott, melyek 1–8, 10 és 12 pontot kapnak. A két lista összesítése alapján került ki a végső sorrend. Az elődöntőkben a részt vevő országok, illetve az automatikus döntősök közül az előre meghatározott országok adhatták le szavazataikat. A döntőben mind a 43 részt vevő ország szavazhatott.

Ez volt az első alkalom Azerbajdzsán esetében, hogy a 2008-as belgrádi debütálása óta nem került be a döntőbe, illetve Oroszország 1994-es dublini első részvétele után, szintén nem kvalifikálta magát. Románia számára is ez volt az első alkalom, hogy nem sikerült az elődöntőben a legjobb tízben végezniük, így nem jutottak be a döntőbe. A 2018-as verseny után így már csak Ukrajna és Ausztrália nem esett ki még egyszer sem az elődöntőben.

Ez az első év amikor egyetlen kaukázusi ország sem jutott a döntőbe.

Az elődöntők eredményeit a döntő után hozták nyilvánosságra. Az első elődöntőben Izland végzett az utolsó helyen, történetük során először, míg a második elődöntőben Grúzia zárt a tabella legalján, történetük során másodszor.

A döntőben a zsűri szavazása során végig több ország váltotta egymást az élen – úgy, mint Svédország, Ciprus, Izrael és Ausztria. Majd a közönségszavazatok hozzáadásával Izrael történetének negyedik győzelmét aratta. A 2016-ban bevezetett új pontozási rendszernek köszönhetően az 529 pont a legalacsonyabb pontszám, amivel nyerni lehetett. A győztes dal a zsűrinél a harmadik helyen, míg a telefonos szavazáson az első helyen végzett. A második helyezett Ciprus lett, akik a zsűri szavazáson ötödikek, a közönségszavazáson pedig másodikként végeztek. A harmadik helyen a zsűri kedvence, Ausztria végzett. A döntőben az utolsó helyet a házigazda Portugália szerezte meg.

Magyarország pontjait Forró Bence hirdette ki egy kültéri helyszínről, a budapesti A38 Hajóról.

Magyarország szakmai zsűrijének tagjai Bolyki Balázs, Karácsony James, Szabó Zé, Szandi és Vincze Lilla lettek. A magyar zsűri tizenkét pontját az elődöntőben Románia, míg a döntőben Dánia kapta.

Zsűritagok[szerkesztés]

Minden országból öt profi zeneipari szakembert bíz meg a helyi közmédia a dalok értékelésére. A nemzeti zsűrik az élő adás előtt egy nappal egy zárt láncú közvetítésben egy videószobából követik figyelemmel a második főpróbát, és az ott látottak és hallottak alapján minősítik a produkciókat. Ezt a próbát emiatt zsűri shownak hívják, és az élő adáshoz hasonló eurovíziós élményt nyújtja a jegyet váltóknak az arénában. Az első elődöntő előtt 22 országból 110, a második elődöntő előtt 21 országból 105, míg a döntő előtti napon 43 országból összesen 215 zsűritag pontoz. A zsűritagok névsorát április 30-án hozta nyilvánosságra az EBU. A tagok közül 102 nő, 113 férfi, a legfiatalabb 16 éves Észtországból, a legidősebb 74 éves a horvát zsűriben. Átlagéletkoruk 40,8 év.[120] A magyar zsűri átlagéletkora 9 évvel a versenyátlag felett van: 49,8 év. A zsűritagok között ebben az évben is több korábbi eurovíziós előadó is szerepelt. Két győztes is felkerült a listára: az egyik a dán Emmelie de Forest, aki 2013-ban nyerte meg a fesztivált; a másik az 1993-as győztes Niamh Kavanagh az ír zsűriben kapott helyet. A német ítészek csapatát erősítette zsűrielnökként Mary Roos, aki 1972-es és 1984-es versenyen képviselte Németországot. A norvég Hanne Haugsand a Charmed tagjaként 2000-ben; a moldáv Cristina Scarlat 2014-ben; a szerb Bojana Stamenov, a lett Aminata, és a máltai Amber 2015-ben vett részt országa színeiben a versenyen. Bob Savenberg a Clouseau tagjaként 1991-ben, Tom Dice 2010-ben és Laura Tesoro 2016-ban lépett a dalfesztivál színpadára Belgium képviseletében. A San Marinó-i zsűri tagja, Ilaria Ercolani 2013-ban háttértáncosként vett részt.

  A zsűri elnöke

Első elődöntő[szerkesztés]

Azerbajdzsán Aisel
Albánia Eugent Bushpepa
Belgium Sennek
Litvánia Ieva Zasimauskaitė
Fehéroroszország ALEKSEEV
Horvátország Franka
Görögország Yianna Terzi
Finnország Saara Aalto
Örményország Sevak Khanagyan
Svájc ZiBBZ
Írország Ryan O’Shaughnessy

Az első elődöntőt május 8-án rendezték meg tizenkilenc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország – az  Egyesült Királyság,  Portugália és  Spanyolország – is szavazott az első elődöntőben, valamint a május 7-én tartott főpróbákon versenydalukat is előadták.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Előadó Dal Helyezés Pontszám
01  Azerbajdzsán Aisel X My Heart 11. 94
02  Izland Ari Ólafsson Our Choice 19. 15
03  Albánia Eugent Bushpepa Mall 8. 162
04  Belgium Sennek A Matter of Time 12. 91
05  Csehország Mikolas Josef Lie to Me 3. 232
06  Litvánia Ieva Zasimauskaitė When We’re Old 9. 119
07  Izrael Netta Toy 1. 283
08  Fehéroroszország Alekseev Forever 16. 65
09  Észtország Elina Nechayeva La forza 5. 201
10  Bulgária Equinox Bones 7. 177
11 Macedónia Macedónia Eye Cue Lost and Found 18. 24
12  Horvátország Franka Crazy 17. 63
13  Ausztria Cesár Sampson Nobody but You 4. 231
14  Görögország Yianna Terzi Oniro mou 14. 81
15  Finnország Saara Aalto Monsters 10. 108
16  Örményország Sevak Khanagyan Qami 15. 79
17  Svájc ZiBBZ Stones 13. 86
18  Írország Ryan O’Shaughnessy Together 6. 179
19  Ciprus Eleni Foureira Fuego 2. 262

Ponttáblázat[szerkesztés]

  Az első elődöntőben szavazó automatikus döntősök

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Azerbajdzsán Izland Albánia Belgium Csehország Litvánia Izrael Fehéroroszország Észtország Bulgária Macedónia Horvátország Ausztria Görögország Finnország Örményország Svájc Írország Ciprus Portugália Spanyolország Egyesült Királyság
 Azerbajdzsán 47 5 10 3 7 12 10
 Izland 15 1 4 7 2 1
 Albánia 114 7 12 4 5 1 4 12 1 6 10 4 6 8 6 5 7 5 4 7
 Belgium 71 2 4 10 8 4 12 1 7 5 6 2 10
 Csehország 98 5 10 5 3 10 7 8 10 8 2 7 8 4 1 3 7
 Litvánia 57 1 3 2 10 10 8 2 2 7 12
 Izrael 167 4 10 10 7 12 7 6 5 5 12 12 4 12 12 5 10 12 2 12 8
 Fehéroroszország 20 12 7 1
 Észtország 81 1 6 4 4 3 10 8 12 8 5 8 6 6
 Bulgária 107 2 6 2 7 3 5 7 12 6 4 6 10 3 6 6 7 3 12
Macedónia Macedónia 18 6 8 1 3
 Horvátország 46 5 6 8 2 4 6 5 4 1 5
 Ausztria 115 7 12 1 10 12 1 12 8 8 4 6 7 3 6 8 10
 Görögország 28 10 1 3 3 2 1 8
 Finnország 35 4 2 7 3 5 1 2 5 2 1 3
 Örményország 38 6 2 5 4 2 10 3 4 2
 Svájc 59 3 3 2 8 6 6 8 5 1 1 1 3 3 5 4
 Írország 71 8 5 8 12 2 6 1 7 5 4 10 2 1
 Ciprus 89 8 12 3 8 3 3 2 7 7 10 4 12 10

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Azerbajdzsán Izland Albánia Belgium Csehország Litvánia Izrael Fehéroroszország Észtország Bulgária Macedónia Horvátország Ausztria Görögország Finnország Örményország Svájc Írország Ciprus Portugália Spanyolország Egyesült Királyság
 Azerbajdzsán 47 1 7 10 5 5 5 4 3 7
 Izland 0
 Albánia 48 3 12 4 1 10 1 10 1 5 1
 Belgium 20 2 8 2 2 3 3
 Csehország 134 8 12 2 8 7 12 8 7 3 6 10 10 6 7 7 3 4 7 1 4 2
 Litvánia 62 1 3 4 6 10 2 12 3 6 3 12
 Izrael 116 10 8 4 3 12 1 10 1 7 3 6 2 10 4 8 5 8 2 7 5
 Fehéroroszország 45 12 6 6 2 1 3 10 5
 Észtország 120 3 6 6 5 5 12 7 3 4 6 3 8 12 5 1 10 6 12 2 4
 Bulgária 70 4 5 2 2 3 5 8 5 7 2 3 10 8 6
Macedónia Macedónia 6 5 1
 Horvátország 17 10 2 1 4
 Ausztria 116 5 7 3 10 6 10 8 4 8 8 7 8 6 12 8 1 5
 Görögország 53 10 1 10 4 3 8 2 12 3
 Finnország 73 10 8 2 1 3 6 12 1 2 5 6 4 6 7
 Örményország 41 6 8 12 6 5 4
 Svájc 27 2 1 1 2 1 2 8 4 2 3 1
 Írország 108 6 4 12 4 4 4 1 5 8 12 4 6 6 2 8 12 10
 Ciprus 173 7 5 12 7 7 5 10 7 4 12 7 12 7 12 5 12 7 7 10 10 8

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban az első elődöntőben szavazó automatikus döntősök találhatók meg.

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot az első elődöntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
7 Izrael Örményország, Ausztria, Horvátország, Ciprus, Csehország, Finnország, Spanyolország
3 Ausztria Belgium, Észtország, Izrael
2 Albánia Fehéroroszország, Izland
Bulgária Egyesült Királyság, Macedónia
Ciprus Albánia, Írország
1 Azerbajdzsán Görögország
Fehéroroszország Azerbajdzsán
Belgium Bulgária
Észtország Svájc
Írország Litvánia
Litvánia Portugália

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot az első elődöntőben a nézőktől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
5 Ciprus Albánia, Örményország, Bulgária, Horvátország, Görögország
3 Észtország Finnország, Litvánia, Portugália
Írország Ausztria, Belgium, Spanyolország
2 Csehország Izland, Izrael
Litvánia Írország, Egyesült Királyság
1 Albánia Macedónia
Örményország Fehéroroszország
Ausztria Svájc
Fehéroroszország Azerbajdzsán
Finnország Észtország
Görögország Ciprus
Izrael Csehország

A félkövérrel szedett országok a maximum 24 pontot (12 pontot a zsűritől és a nézőktől is) adták az adott országnak.

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazatok Nézői szavazatok
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Izrael 167  Ciprus 173
2.  Ausztria 115  Csehország 134
3.  Albánia 114  Észtország 120
4.  Bulgária 107  Izrael 116
5.  Csehország 98  Ausztria 116
6.  Ciprus 89  Írország 108
7.  Észtország 81  Finnország 73
8.  Belgium 71  Bulgária 70
9.  Írország 71  Litvánia 62
10.  Svájc 59  Görögország 53
11.  Litvánia 57  Albánia 48
12.  Azerbajdzsán 47  Azerbajdzsán 47
13.  Horvátország 46  Fehéroroszország 45
14.  Örményország 38  Örményország 41
15.  Finnország 35  Svájc 27
16.  Görögország 28  Belgium 20
17.  Fehéroroszország 20  Horvátország 17
18. Macedónia Macedónia 18 Macedónia Macedónia 6
19.  Izland 15  Izland 0

Második elődöntő[szerkesztés]

Norvégia Alexander Rybak
Románia The Humans
Szerbia Sanja Ilić & Balkanika
San Marino Jessika feat. Jenifer Brening
Oroszország Julia Samoylova
Moldova DoReDoS
Hollandia Waylon
Grúzia Ethno-Jazz Band Iriao
Lengyelország Gromee feat. Lukas Meijer
Málta Christabelle
Lettország Laura Rizzotto
Montenegró Vanja Radovanović
Szlovénia Lea Sirk
Ukrajna MELOVIN

A második elődöntőt május 10-én rendezték meg tizennyolc ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűri szavazatai alapján alakultak ki, mely alapján az első tíz helyezett jutott tovább a döntőbe. A részt vevő országokon kívül három automatikusan döntős ország –  Franciaország,  Németország és  Olaszország – is szavazott a második elődöntőben, valamint a május 9-én tartott főpróbákon versenydalukat is előadták.

  A továbbjutó tíz ország
# Ország Előadó Dal Helyezés Pontszám
01  Norvégia Alexander Rybak That’s How You Write a Song 1. 266
02  Románia The Humans Goodbye 11. 107
03  Szerbia Sanja Ilić & Balkanika Nova deca 9. 117
04  San Marino Jessika feat. Jenifer Brening Who We Are 17. 28
05  Dánia Rasmussen Higher Ground 5. 204
06  Oroszország Julia Samoylova I Won’t Break 15. 65
07  Moldova DoReDoS My Lucky Day 3. 235
08  Hollandia Waylon Outlaw in ’Em 7. 174
09  Ausztrália Jessica Mauboy We Got Love 4. 212
10  Grúzia Ethno-Jazz Band Iriao For You 18. 24
11  Lengyelország Gromee feat. Lukas Meijer Light Me Up 14. 81
12  Málta Christabelle Taboo 13. 101
13  Magyarország AWS Viszlát nyár 10. 111
14  Lettország Laura Rizzotto Funny Girl 12. 106
15  Svédország Benjamin Ingrosso Dance You Off 2. 254
16  Montenegró Vanja Radovanović Inje 16. 40
17  Szlovénia Lea Sirk Hvala, ne! 8. 132
18  Ukrajna Mélovin Under the Ladder 6. 179

Ponttáblázat[szerkesztés]

  A második elődöntőben szavazó automatikus döntősök

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Norvégia Románia Szerbia San Marino Dánia Oroszország Moldova Hollandia Ausztrália Grúzia Lengyelország Málta Magyarország Lettország Svédország Montenegró Szlovénia Ukrajna Franciaország Németország Olaszország
 Norvégia 133 2 8 7 6 10 4 10 8 5 4 12 7 5 12 6 7 1 2 5 12
 Románia 67 2 1 4 12 2 6 3 2 12 3 3 8 6 2 1
 Szerbia 45 6 6 1 7 1 6 12 4 1 1
 San Marino 14 5 1 3 5
 Dánia 82 5 1 6 8 5 1 4 10
 Oroszország 14 4 7 3
 Moldova 82 12 10 2 12 3 10 3 4 6 2 5 5 4 4
 Hollandia 127 8 8 10 4 5 5 1 10 10 8 8 6 4 10 12 8 7 3
 Ausztrália 130 10 6 12 3 10 4 8 7 10 12 10 3 2 6 12 8 7
 Grúzia 11 1 2 8
 Lengyelország 21 1 2 2 5 4 1 4 2
 Málta 93 6 10 4 8 8 2 1 3 4 1 7 4 7 8 6 6 8
 Magyarország 23 3 5 4 2 6 3
 Lettország 92 7 1 3 5 7 3 7 5 8 7 2 7 10 10 10
 Svédország 171 12 12 12 10 8 12 12 12 12 10 3 10 2 12 7 7 12 6
 Montenegró 23 7 7 5 1 3
 Szlovénia 67 5 4 2 3 4 6 8 2 1 5 4 8 5 5 3 2
 Ukrajna 65 3 1 3 6 8 6 7 7 2 6 1 5 10

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Norvégia Románia Szerbia San Marino Dánia Oroszország Moldova Hollandia Ausztrália Grúzia Lengyelország Málta Magyarország Lettország Svédország Montenegró Szlovénia Ukrajna Franciaország Németország Olaszország
 Norvégia 133 6 6 7 12 8 6 10 6 5 7 6 8 4 10 5 10 8 4 4 1
 Románia 40 12 8 8 12
 Szerbia 72 1 4 6 10 1 2 4 12 12 10 6 4
 San Marino 14 2 12
 Dánia 164 12 8 4 12 7 4 12 12 3 8 8 12 7 12 3 8 10 5 10 7
 Oroszország 51 1 7 1 8 6 3 12 8 3 2
 Moldova 153 5 12 5 6 6 12 7 10 12 2 4 10 8 5 4 6 12 12 5 10
 Hollandia 47 7 3 2 7 3 1 1 1 5 4 1 6 2 1 3
 Ausztrália 82 8 7 3 4 8 1 5 4 3 10 3 2 7 4 6 7
 Grúzia 13 3 5 5
 Lengyelország 60 6 4 5 1 7 8 7 7 12 3
 Málta 8 1 7
 Magyarország 88 2 10 12 8 4 1 8 3 4 10 3 1 1 5 2 8 6
 Lettország 14 2 7 4 1
 Svédország 83 10 2 1 5 10 5 2 6 8 2 5 7 1 6 6 2 4 1
 Montenegró 17 10 7
 Szlovénia 65 3 8 3 3 2 3 4 6 5 3 10 6 2 2 5
 Ukrajna 114 4 5 2 10 5 10 7 2 5 10 12 2 6 10 2 7 3 3 1 8

A sorok és az oszlopok a fellépés sorrendjében vannak rendezve. Az utolsó három oszlopban a második elődöntőben szavazó automatikus döntősök találhatók meg.

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a második elődöntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
9 Svédország Ausztrália, Grúzia, Németország, Hollandia, Norvégia, Lengyelország, San Marino, Szlovénia, Szerbia
3 Ausztrália Dánia, Franciaország, Lettország
Norvégia Olaszország, Málta, Svédország
2 Románia Magyarország, Moldova
Moldova Románia, Oroszország
1 Szerbia Montenegró
Hollandia Ukrajna

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a második elődöntőben a nézőktől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
6 Dánia Ausztrália, Magyarország, Hollandia, Norvégia, San Marino, Svédország
5 Moldova Franciaország, Grúzia, Románia, Oroszország, Ukrajna
2 Románia Olaszország, Moldova
Szerbia Montenegró, Szlovénia
1 Magyarország Szerbia
Norvégia Dánia
Lengyelország Németország
Oroszország Lettország
San Marino Málta
Ukrajna Lengyelország

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazatok Nézői szavazatok
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Svédország 171  Dánia 164
2.  Norvégia 133  Moldova 153
3.  Ausztrália 130  Norvégia 133
4.  Hollandia 127  Ukrajna 114
5.  Málta 93  Magyarország 88
6.  Lettország 92  Svédország 83
7.  Moldova 82  Ausztrália 82
8.  Románia 67  Szerbia 72
9.  Szlovénia 67  Szlovénia 65
10.  Ukrajna 65  Lengyelország 60
11.  Szerbia 45  Oroszország 51
12.  Dánia 40  Hollandia 47
13.  Magyarország 23  Románia 40
14.  Montenegró 23  Montenegró 17
15.  Lengyelország 21  Lettország 14
16.  San Marino 14  San Marino 14
17.  Oroszország 14  Grúzia 13
18.  Grúzia 11  Málta 8

Magyarország zsűri és nézői szavazás eredményei[szerkesztés]

Ország Zsűri szavazás Nézői szavazás
Karácsony J. Bolyki B. Szandi Vincze L. Szabó Z. Helyezés Pontszám Helyezés Pontszám
 Norvégia 4. 3. 2. 14. 5. 4. 7 3. 8
 Románia 2. 4. 1. 3. 1. 1. 12 14.
 Szerbia 12. 11. 7. 5. 2. 5. 6 9. 2
 San Marino 10. 17. 15. 9. 10. 14. 17.
 Dánia 13. 9. 10. 2. 8. 6. 5 1. 12
 Oroszország 14. 16. 14. 13. 13. 17. 12.
 Moldova 16. 12. 8. 12. 14. 15. 2. 10
 Hollandia 1. 2. 3. 4. 6. 3. 8 7. 4
 Ausztrália 3. 1. 4. 1. 7. 2. 10 8. 3
 Grúzia 6. 14. 9. 6. 12. 10. 1 15.
 Lengyelország 5. 15. 11. 17. 3. 7. 4 4. 7
 Málta 15. 13. 6. 7. 15. 12. 13.
 Magyarország Nem lehet saját országra szavazni
 Lettország 7. 5. 13. 8. 16. 9. 2 11.
 Svédország 8. 6. 12. 16. 4. 8. 3 10. 1
 Montenegró 9. 10. 16. 15. 17. 16. 16.
 Szlovénia 17. 7. 17. 10. 9. 13. 6. 5
 Ukrajna 11. 8. 5. 11. 11. 11. 5. 6

Döntő[szerkesztés]

Csehország Mikolas Josef
Ausztrália Jessica Mauboy
Bulgária EQUINOX
Svédország Benjamin Ingrosso

A döntőt május 12-én rendezték meg huszonhat ország részvételével. Az egyes országok által kiosztott pontok telefonos szavazás, illetve szakmai zsűrik szavazatai alapján alakultak ki. A részt vevő országokon kívül az elődöntőkben kiesett országok is szavaztak. A mezőnyt a következő országok alkották:

  Az első helyezett ország
  A második helyezett ország
  A harmadik helyezett ország
# Ország Előadó Dal Helyezés Pontszám
01  Ukrajna Mélovin Under the Ladder 17. 130
02  Spanyolország Amaia és Alfred Tu canción 23. 61
03  Szlovénia Lea Sirk Hvala, ne! 22. 64
04  Litvánia Ieva Zasimauskaitė When We’re Old 12. 181
05  Ausztria Cesár Sampson Nobody but You 3. 342
06  Észtország Elina Nechayeva La forza 8. 245
07  Norvégia Alexander Rybak That’s How You Write a Song 15. 144
08  Portugália Cláudia Pascoal O jardim 26. 39
09  Egyesült Királyság SuRie Storm 24. 48
10  Szerbia Sanja Ilić & Balkanika Nova deca 19. 113
11  Németország Michael Schulte You Let Me Walk Alone 4. 340
12  Albánia Eugent Bushpepa Mall 11. 184
13  Franciaország Madame Monsieur Mercy 13. 173
14  Csehország Mikolas Josef Lie to Me 6. 281
15  Dánia Rasmussen Higher Ground 9. 226
16  Ausztrália Jessica Mauboy We Got Love 20. 99
17  Finnország Saara Aalto Monsters 25. 46
18  Bulgária Equinox Bones 14. 166
19  Moldova DoReDoS My Lucky Day 10. 209
20  Svédország Benjamin Ingrosso Dance You Off 7. 274
21  Magyarország AWS Viszlát nyár 21. 93
22  Izrael Netta Toy 1. 529
23  Hollandia Waylon Outlaw in ’Em 18. 121
24  Írország Ryan O’Shaughnessy Together 16. 136
25  Ciprus Eleni Foureira Fuego 2. 436
26  Olaszország Ermal Meta és Fabrizio Moro Non mi avete fatto niente 5. 308

Pontbejelentők[szerkesztés]

A nemzeti zsűrik pontbejelentőit és a döntőbeli szavazás sorrendjét május 11-én jelentették be.[121] A pontbejelentők között, a korábbi évekhez hasonlóan, több korábbi részt vevő is volt: a fehérorosz Naviband (2017), a holland O’G3NE (2017), a macedón Jana Burčeska (2017), a grúz Tamara Gachechiladze (2017), az ír Nicky Byrne (2016), a norvég Aleksander Walmann és JOWST (2017), az orosz Alsou (2000, 2009 műsorvezető) és a szlovén Maja Keuc (2011).

A szavazás sorrendje a következőképpen alakult:

  1.  UkrajnaNatalija Zsizscsenko
  2.  AzerbajdzsánTural Asadov
  3.  FehéroroszországNaviband
  4.  San MarinoJohn Kennedy O’Connor
  5.  HollandiaO’G3NE
  6. Macedónia MacedóniaJana Burčeska
  7.  MáltaLara Azzopardi
  8.  GrúziaTamara Gachechiladze
  9.  SpanyolországNieves Álvarez
  10.  AusztriaKati Bellowitsch
  11.  DániaUlla Essendrop
  12.  Egyesült KirályságMel Giedroyc
  13.  SvédországFelix Sandman
  14.  LettországDagmara Legante
  15.  AlbániaAndri Xhahu

  1.  HorvátországUršula Tolj
  2.  ÍrországNicky Byrne
  3.  RomániaSonia Argint Ionescu
  4.  CsehországRadka Rosická
  5.  IzlandEdda Sif Pálsdóttir
  6.  MoldovaJulieta Ardovan
  7.  BelgiumDanira Boukhriss Terkessidis
  8.  NorvégiaAleksander Walmann és JOWST
  9.  FranciaországÉlodie Gossuin
  10.  OlaszországGiulia Valentina Palermo
  11.  AusztráliaRicardo Gonçalves
  12.  ÉsztországOtt Evestus
  13.  SzerbiaDragana Kosjerina
  14.  CiprusHovig

  1.  ÖrményországArsen Grigoryan
  2.  BulgáriaJoanna Dragneva
  3.  GörögországOlína Xenopúlu
  4.  MagyarországForró Bence
  5.  MontenegróNatasa Sotra
  6.  NémetországBarbara Schöneberger
  7.  FinnországAnna Abreu
  8.  OroszországAlsou
  9.  SvájcLeticia Carvalho
  10.  IzraelLucy Ayoub
  11.  LengyelországMateusz Szymkowiak[m 8]
  12.  LitvániaEglė Daugėlaitė
  13.  SzlovéniaAmaya
  14.  PortugáliaPedro Ricardo Pacheco Fernandes

Ponttáblázat[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Ukrajna Azerbajdzsán Fehéroroszország San Marino Hollandia Macedónia Málta Grúzia Spanyolország Ausztria Dánia Egyesült Királyság Svédország Lettország Albánia Horvátország Írország Románia Csehország Izland Moldova Belgium Norvégia Franciaország Olaszország Ausztrália Észtország Szerbia Ciprus Örményország Bulgária Görögország Magyarország Montenegró Németország Finnország Oroszország Svájc Izrael Lengyelország Litvánia Szlovénia Portugália
 Ukrajna 11 6 5
 Spanyolország 43 6 1 1 10 1 2 7 7 6 2
 Szlovénia 41 5 4 6 1 2 5 1 1 7 2 4 3
 Litvánia 90 5 7 2 4 12 6 1 3 3 10 10 5 4 3 8 1 6
 Ausztria 271 7 10 10 1 8 8 8 12 10 7 5 12 5 12 3 12 8 7 7 5 12 4 2 1 12 8 10 7 4 12 12 12 10 8
 Észtország 143 1 3 5 4 12 10 1 2 7 6 8 3 3 7 12 4 8 3 1 3 5 2 6 10 5 12
 Norvégia 60 8 3 4 5 2 5 2 12 4 6 2 7
 Portugália 21 2 6 3 3 7
 Egyesült Királyság 23 2 2 3 6 2 8
 Szerbia 38 10 3 8 3 2 12
 Németország 204 2 10 12 3 7 7 10 12 1 3 6 8 4 6 4 5 12 8 10 10 6 10 5 6 1 4 12 5 10 5
 Albánia 126 12 7 6 4 7 7 1 2 6 10 2 1 6 7 7 10 10 7 4 10
 Franciaország 114 12 8 6 2 5 10 7 6 4 3 3 7 3 4 5 5 5 2 10 2 5
 Csehország 66 4 6 4 5 4 3 1 4 1 7 4 1 5 6 8 3
 Dánia 38 3 3 1 8 12 6 3 2
 Ausztrália 90 2 2 2 3 10 8 6 2 7 6 10 2 7 7 5 7 4
 Finnország 23 5 4 3 3 2 6
 Bulgária 100 5 2 6 6 1 8 6 8 7 10 4 8 7 10 2 1 2 7
 Moldova 94 7 7 2 8 7 2 5 10 10 10 8 12 6
 Svédország 253 6 1 8 8 7 7 12 2 8 4 2 12 4 8 5 8 10 5 1 12 5 12 12 12 2 8 1 12 8 10 5 10 6 8 12
 Magyarország 28 8 2 4 6 3 3 2
 Izrael 212 10 1 12 5 1 6 3 10 12 3 10 7 5 10 7 12 8 10 6 12 2 6 2 8 4 4 6 1 12 8 1 6 1 1
 Hollandia 89 8 5 1 5 8 1 10 4 6 1 7 3 4 3 5 8 3 7
 Írország 74 1 5 4 3 4 3 10 4 1 1 5 4 1 3 8 2 6 5 4
 Ciprus 183 4 12 6 10 12 12 5 12 10 12 5 2 6 4 5 3 8 7 3 12 1 3 6 7 7 1 8
 Olaszország 59 4 10 3 12 8 8 1 4 4 1 4

Nézői szavazás[szerkesztés]

Ország Össz. Szavazók
Ukrajna Azerbajdzsán Fehéroroszország San Marino Hollandia Macedónia Málta Grúzia Spanyolország Ausztria Dánia Egyesült Királyság Svédország Lettország Albánia Horvátország Írország Románia Csehország Izland Moldova Belgium Norvégia Franciaország Olaszország Ausztrália Észtország Szerbia Ciprus Örményország Bulgária Görögország Magyarország Montenegró Németország Finnország Oroszország Svájc Izrael Lengyelország Litvánia Szlovénia Portugália
 Ukrajna 119 8 12 5 4 8 3 12 10 4 8 2 4 1 7 8 7 12 4
 Spanyolország 18 5 1 12
 Szlovénia 23 2 7 8 6
 Litvánia 91 2 5 7 12 7 12 12 12 12 6 4
 Ausztria 71 3 1 10 2 2 5 3 8 6 6 4 3 5 3 4 1 3 2
 Észtország 102 3 6 2 10 4 4 5 1 7 6 4 2 2 4 12 3 8 12 7
 Norvégia 84 7 10 1 3 8 8 2 4 5 1 2 3 5 7 3 5 5 5
 Portugália 18 8 10
 Egyesült Királyság 25 1 1 3 3 10 6 1
 Szerbia 75 10 8 12 1 1 7 12 12 12
 Németország 136 3 4 12 4 6 6 12 3 5 8 3 8 4 3 8 4 2 6 3 2 3 2 1 6 3 1 2 4 8
 Albánia 58 12 2 4 12 10 10 7 1
 Franciaország 59 7 4 4 5 6 8 1 1 5 4 6 3 5
 Csehország 215 10 6 5 10 6 5 3 10 12 6 5 3 4 5 7 3 10 6 1 4 3 5 5 8 8 3 7 8 8 5 2 12 4 8 8
 Dánia 188 8 7 6 8 2 2 5 2 12 5 2 2 2 7 12 5 10 2 4 10 8 4 12 3 10 7 2 4 6 10 7 2
 Ausztrália 9 6 2 1
 Finnország 23 6 3 4 10
 Bulgária 66 1 1 7 7 5 6 6 1 5 1 3 2 12 5 4
 Moldova 115 6 4 6 2 1 3 4 7 1 12 6 6 10 5 1 1 1 8 1 2 12 10 6
 Svédország 21 2 7 2 3 2 1 4
 Magyarország 65 1 2 2 3 10 2 2 3 12 5 3 2 8 7 3
 Izrael 317 12 12 8 12 10 3 8 12 12 7 7 10 8 1 6 6 8 10 7 12 10 7 12 7 12 7 10 10 10 6 10 1 10 7 10 5 10 1 1
 Hollandia 32 5 1 3 12 5 4 2
 Írország 62 3 4 1 4 4 10 7 1 4 4 8 7 2 3
 Ciprus 253 4 10 3 7 5 8 10 10 8 1 1 8 4 1 10 8 5 7 8 1 7 7 2 3 5 7 4 10 12 12 12 7 5 6 1 4 3 2 8 6 6 5
 Olaszország 249 5 5 4 8 7 6 12 5 7 10 6 12 10 6 2 8 6 10 . 7 6 7 3 6 8 6 8 12 6 6 8 5 5 7 10 10

A sorok a fellépés, az oszlopok a szavazás sorrendjében vannak rendezve.

Spanyolország Amaia és Alfred
Észtország Elina Nechayeva
Portugália Isaura és Cláudia Pascoal
Egyesült Királyság SuRie
Németország Michael Schulte
Franciaország Madame Monsieur
Olaszország Ermal Meta és Fabrizio Moro

12 pontos országok[szerkesztés]

Zsűri szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a döntőben a zsűritől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
9 Ausztria Belgium, Bulgária, Észtország, Izland, Izrael, Litvánia, Románia, Lengyelország, Egyesült Királyság
8 Svédország Örményország, Ausztrália, Ciprus, Grúzia, Németország, Lettország, Szerbia, Szlovénia
6 Ciprus Fehéroroszország, Görögország, Írország, Málta, Spanyolország, Svédország
5 Izrael Ausztria, Csehország, Franciaország, Finnország, San Marino
4 Németország Dánia, Hollandia, Norvégia, Svájc
3 Észtország Macedónia, Moldova, Portugália
1 Litvánia Horvátország
Norvégia Olaszország
Szerbia Montenegró
Albánia Azerbajdzsán
Franciaország Ukrajna
Dánia Magyarország
Moldova Oroszország
Olaszország Albánia

Nézői szavazás[szerkesztés]

Az alábbi országok kaptak 12 pontot a döntőben a nézőktől:

Darab Jutalmazott ország Szavazó ország
8 Izrael Ausztrália, Azerbajdzsán, Franciaország, Grúzia, Moldova, San Marino, Spanyolország, Ukrajna
5 Litvánia Észtország, Írország, Lettország, Norvégia, Egyesült Királyság
4 Szerbia Horvátország, Montenegró, Szlovénia, Svájc
3 Ciprus Örményország, Bulgária, Görögország
Dánia Magyarország, Izland, Svédország
Olaszország Albánia, Németország, Málta
Ukrajna Fehéroroszország, Csehország, Lengyelország
2 Csehország Ausztria, Izrael
Észtország Finnország, Litvánia
Németország Dánia, Hollandia
Albánia Macedónia, Olaszország
Moldova Oroszország, Románia
1 Bulgária Ciprus
Magyarország Szerbia
Spanyolország Portugália
Hollandia Belgium

Zsűri és nézői szavazás külön[szerkesztés]

Helyezés Zsűri szavazatok Nézői szavazatok
Ország Pontszám Ország Pontszám
1.  Ausztria 271  Izrael 317
2.  Svédország 253  Ciprus 253
3.  Izrael 212  Olaszország 249
4.  Németország 204  Csehország 215
5.  Ciprus 183  Dánia 188
6.  Észtország 143  Németország 136
7.  Albánia 126  Ukrajna 119
8.  Franciaország 114  Moldova 115
9.  Bulgária 100  Észtország 102
10.  Moldova 94  Litvánia 91
11.  Litvánia 90  Norvégia 84
12.  Ausztrália 90  Szerbia 75
13.  Hollandia 89  Ausztria 71
14.  Írország 74  Bulgária 66
15.  Csehország 66  Magyarország 65
16.  Norvégia 60  Írország 62
17.  Olaszország 59  Franciaország 59
18.  Spanyolország 43  Albánia 58
19.  Szlovénia 41  Hollandia 32
20.  Dánia 38  Egyesült Királyság 25
21.  Szerbia 38  Finnország 23
22.  Magyarország 28  Szlovénia 23
23.  Egyesült Királyság 23  Svédország 21
24.  Finnország 23  Spanyolország 18
25.  Portugália 21  Portugália 18
26.  Ukrajna 11  Ausztrália 9

Magyarország zsűri és nézői szavazás eredményei[szerkesztés]

Ország Zsűri szavazás Nézői szavazás
Karácsony J. Bolyki B. Szandi Vincze L. Szabó Z. Helyezés Pontszám Helyezés Pontszám
 Ukrajna 20. 20. 7. 19. 16. 17. 11.
 Spanyolország 19. 7. 22. 14. 18. 16. 24.
 Szlovénia 16. 14. 21. 21. 19. 22. 18.
 Litvánia 10. 10. 12. 9. 4. 6. 5 17.
 Ausztria 5. 4. 2. 8. 1. 3. 8 8. 3
 Észtország 8. 9. 17. 11. 13. 15. 13.
 Norvégia 12. 11. 4. 23. 8. 9. 2 6. 5
 Portugália 24. 23. 25. 7. 20. 18. 25.
 Egyesült Királyság 18. 16. 19. 10. 24. 20. 23.
 Szerbia 25. 21. 10. 17. 21. 21. 16.
 Németország 11. 5. 15. 12. 14. 14. 10. 1
 Albánia 3. 2. 1. 3. 9. 2. 10 19.
 Franciaország 23. 17. 24. 15. 23. 24. 22.
 Csehország 21. 25. 16. 25. 15. 23. 3. 8
 Dánia 1. 1. 3. 1. 2. 1. 12 1. 12
 Ausztrália 7. 3. 5. 2. 6. 4. 7 20.
 Finnország 9. 24. 18. 13. 25. 19. 14.
 Bulgária 22. 12. 11. 16. 3. 12. 12.
 Moldova 2. 22. 20. 24. 17. 13. 9. 2
 Svédország 13. 8. 9. 20. 5. 10. 1 21.
 Magyarország Nem lehet saját országra szavazni
 Izrael 14. 13. 6. 6. 7. 5. 6 2. 10
 Hollandia 17. 6. 13. 4. 12. 7. 4 7. 4
 Írország 6. 15. 14 5. 10. 8. 3 15.
 Ciprus 4. 18. 8. 18. 11. 11. 4. 7
 Olaszország 15. 19. 23. 22. 22. 25. 5. 6

Nemzetközi közvetítések[szerkesztés]

Az elődöntőket és a döntőt az interneten élőben közvetíti kommentár nélkül a verseny hivatalos YouTube-csatornája.

Megjegyzés: Az egyes országok televízió– illetve rádiócsatornái alapesetben élőben közvetítették a dalfesztivált. Ez néhány esetben eltérhetett, mely a fenti táblázatban is fel van tüntetve.

Nézettség[szerkesztés]

A 2018-as dalfesztivál elődöntőit és döntőjét körülbelül 186 millió ember látta. A dalfesztivál összes felvezető műsorát és nemzetközi adását Magyarországon a Duna nemzeti főadó közvetíti. A műsor magyarországi nézettsége:

A +4-es adatok a teljes lakosságra, a 18–49-es adatok a célközönségre vonatkoznak.[149]

Adás Sugárzás Teljes lakosság (4+) Célközönség (18–49)
Adásnap Kezdés Vége Hossz AMR (fő) SHR (%) AMR (fő) SHR (%)
Hangolódjunk az Eurovízióra! 2018. május 8., kedd 20:30 21:00
Első elődöntő 21:00 23:12 2:12 144 ezer 4,3% 38 ezer 3%
Hangolódjunk az Eurovízióra! 2018. május 10., csütörtök 20:30 21:00
Második elődöntő 21:00 23:14 2:14 223 ezer 6,7% 59 ezer 4,5%
Hangolódjunk az Eurovízióra! 2018. május 12., szombat 20:30 21:00
Döntő 21:00 00:49 3:49 412 ezer 15,2% 150 ezer 13%

Egyéb díjak[szerkesztés]

Az Eurovíziós Dalfesztiválon dolgozó újságírók 2016-ban Stockholmban alapították meg a színpadi látványt elismerő Buzz Awardot, amelyet 2017-ben Kijevben adtak át először. Ezúttal a hat kategória közül a legjobb speciális effektekért járó díjat a magyar AWS együttesnek ítélte oda az a több mint ezer helyszínen dolgozó újságíró, aki leadta szavazatát.[150]

Marcel Bezençon-díj[szerkesztés]

A Marcel Bezençon-díjjal, melyet először a 2002-es Eurovíziós Dalfesztiválon adták át Észtország fővárosában, Tallinnban, a legjobb döntős dalokat és előadókat díjazzák. A díjat Christer Björkman (Svédország versenyzője a 1992-es Eurovíziós Dalfesztiválon és az ország delegációvezetője) és Richard Herrey (az 1984-es verseny győztese a Herreys tagjaként) alapították és a verseny alapítójáról nevezték el. Három kategóriában osztják ki az elismerést: a legjobb előadónak járó Művészeti díj (a részt vevő országok kommentátorjainak döntése alapján), a legeredetibb dal szerzőjét elismerő Zeneszerzői díj (az adott évben döntős dalok szerzőinek zsűrije ítéli oda) és a legjobb dalnak járó Sajtódíj (az akkreditált újságírók szavazatai alapján).[151] A győzteseket nem sokkal a döntő előtt hirdették ki.[152]

Kategória Ország Előadó Dal Szerző
Művészeti díj  Ciprus Eleni Foureira Fuego Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Anderz Wrethov, Viktor Svensson, Didrick
Zeneszerzői díj  Bulgária EQUINOX Bones Borislav Milanov, Joacim Persson, Brandon Treyshun Campbell, Dag Lundberg
Sajtódíj  Franciaország Madame Monsieur Mercy Émilie Satt, Jean-Karl Lucas

Érdekesség, hogy bolgár versenyző először kapta meg díjat.

OGAE-szavazás[szerkesztés]

Az OGAE (franciául: Organisation Générale des Amateurs de l'Eurovision, magyarul: Az Eurovízió rajongóinak Általános Szervezete) egy internacionális szervezet, melyet 1984-ben Jari-Pekka Koikkalainen alapított Savonlinnában, Finnországban.[153] A szervezet 2018-ban negyvenkét eurovíziós rajongói klubbal állt összeköttetésben Európa-szerte és azon túl, melyek nem kormányzati, nem politizáló és nem gazdasági szervezetek.[154] 2007 óta minden évben szerveznek a verseny előtt egy szavazást, ahol a ugyanazt a szavazási módszert alkalmazzák, mint az Eurovíziós Dalfesztiválokon (mindegyik ország a 10 kedvenc dalára szavaz, melyek 1–7, 8, 10, és 12 pontot kapnak).

Helyezés Ország[155] Előadó Dal Pontszám
1.  Izrael Netta Toy 456
2.  Franciaország Madame Monsieur Mercy 352
3.  Finnország Saara Aalto Monsters 226
4.  Ausztrália Jessica Mauboy We Got Love 202
5.  Csehország Mikolas Josef Lie to Me 181

Barbara Dex-díj[szerkesztés]

Macedónia Eye Cue

A Barbara Dex-díj egyéves rajongói díj az Eurovíziós Dalfesztiválon részt vevő legcsúnyább fellépő ruházatú énekesnek. A díjat Barbara Dex belga énekesnőről nevezték el, aki 1993-ban utolsó helyen végzett a dalfesztivál döntőjében, ahol egy saját tervezésű ruhát viselt. 1997 és 2016 között a House of Eurovision, majd 2017-től kezdve a Songfestival.be nevű internetes oldal látja el a díjjal kapcsolatos teendőket.

Helyezés Ország[156] Előadó
1.  Macedónia Eye Cue
2.  Ausztrália Jessica Mauboy
3.  Belgium Sennek
4.  Montenegró Vanja Radovanović
5.  Izrael Netta

Hivatalos album[szerkesztés]


Eurovision Song Contest: Lisbon 2018
válogatásalbum
Megjelent2018. április 20.
Stíluspop, metal
Nyelvalbán, angol, francia, görög, grúz, magyar, montenegrói, olasz, örmény, spanyol, portugál, szerb, szlovén
Hossz66:03 (CD 1)
62:39 (CD 2)
KiadóUniversal Music Group
Eurovision Song Contest: Kyiv 2017
(2017)
Eurovision Song Contest: Lisbon 2018
(2018)
Eurovision Song Contest: 2019
(2019)
SablonWikidataSegítség

A Eurovision Song Contest: Lisbon 2018 (magyarul: Eurovíziós Dalfesztivál: Lisszabon 2018) volt a 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál dalainak válogatáslemeze, melyet az Európai Műsorsugárzók Uniója és a Universal Music Group közösen jelentetett meg 2018. április 20-án. Az album tartalmazta a 43 részt vevő ország dalát, beleértve azokat az elődöntős országokat is, akik nem jutottak tovább a döntőbe.

CD 1
  CímSzerző(k)Előadó Hossz
1. Mall (Albánia)Eugent BushpepaEugent Bushpepa 3ː07
2. Qami (Örményország)Sevak Khanagyan, Anna Danielyan, Viktorya MaloyanSevak Khanagyan 2ː57
3. We Got Love (Ausztrália)David Musumeci, Anthony Egizii, Jessica MauboyJessica Mauboy 3ː04
4. Nobody but You (Ausztria)Boris Milanov, Sebastian Arman, Joacim Persson, Johan AlkenäsCesár Sampson 3ː03
5. X My Heart (Azerbajdzsán)Dimitris Kontopoulos, Tim Bran, Sandra BjurmanAisel 3ː01
6. A Matter of Time (Belgium)Laura Groeseneken, Alex Callier, Maxime TribècheSennek 3ː00
7. Bones (Bulgária)Borislav Milanov, Trey Campbell, Joacim Persson, Dag LundbergEquinox 2ː59
8. Forever (Fehéroroszország)Kyrylo Pavlov, Evhen MatyushenkoAlekseev 3ː00
9. Stones (Svájc)Corinne Gfeller, Stee Gfeller, Laurell BarkerZiBBZ 2ː57
10. Fuego (Ciprus)Alex Papaconstantinou, Geraldo Sandell, Viktor Svensson, Anderz Wrethov, DidrickEleni Foureira 3ː03
11. Lie to Me (Csehország)Mikolas JosefMikolas Josef 2ː50
12. You Let Me Walk Alone (Németország)Michael Schulte, Thomas Stengaard, Nisse Ingwersen, Nina MüllerMichael Schulte 2ː57
13. Higher Ground (Dánia)Niclas Arn, Karl EurénRasmussen 3ː03
14. Tu canción (Spanyolország)Raúl Gómez García, Sylvia Ruth Santoro LopezAlfred és Amaia 2ː59
15. La forza (Észtország)Ksenia Kuchukova, Mihkel Mattisen, Elina Nechayeva, Timo VendtElina Nechayeva 3ː04
16. Monsters (Finnország)Saara Aalto, Joy Deb, Linnea Deb, Ki FitzgeraldSaara Aalto 3ː00
17. Mercy (Franciaország)Émilie Satt, Jean-Karl LucasMadame Monsieur 3ː02
18. Storm (Egyesült Királyság)Nicole Blair, Gil Lewis, Sean HargreavesSuRie 2ː57
19. For You (Grúzia)David Malazonia, Mikheil Mdinaradze, Irina SanikidzeEthno-Jazz Band Iriao 2ː59
20. Oniro mou (Görögország)Yianna Terzi, Aris Kalimeris, Dimitris Stamatiou, Mihalis PapathanasiouYianna Terzi 3ː04
21. Crazy (Horvátország)Branimir Mihaljević, Franka BatelićFranka 3ː00
22. Viszlát nyár (Magyarország)Kökényes Dániel, Brucker Bence, Veress Áron, Schiszler Soma, Siklósi ÖrsAWS 2ː57
66ː03
CD 2
  CímSzerző(k)Előadó Hossz
1. Together (Írország)Ryan O’Shaughnessy, Mark Caplice, Laura Elizabeth HughesRyan O’Shaughnessy 2ː54
2. Our Choice (Izland)Thorunn ClausenAri Ólafsson 2ː59
3. Toy (Izrael)Doron Medalie, Stav BegerNetta Barzilai 3ː00
4. Non mi avete fatto niente (Olaszország)Ermal Meta, Fabrizio Moro, Andrea FeboErmal Meta és Fabrizio Moro 3ː02
5. When We’re Old (Litvánia)Vytautas BikusIeva Zasimauskaitė 3ː00
6. Funny Girl (Lettország)Laura RizzottoLaura Rizzotto 3ː03
7. My Lucky Day (Moldova)Philipp Kirkorov, John BallardDoReDoS 3ː02
8. Lost and Found (Macedónia)Bojan Trajkovski, Darko DimitrovEye Cue 3ː03
9. Taboo (Málta)Thomas G:son, Johnny Sanchez, Muxu, Christabelle BorgChristabelle 3ː01
10. Inje (Montenegró)Vanja RadovanovićVanja Radovanović 3ː00
11. Outlaw in ’Em (Hollandia)Waylon, Ilya Toshinskiy, Jim BeaverWaylon 2ː54
12. That’s How You Write a Song (Norvégia)Alexander RybakAlexander Rybak 3ː00
13. Light Me Up (Lengyelország)Gromee, Lukas Meijer, Mahan Moin, Christian RabbGromee feat. Lukas Meijer 3ː00
14. O jardim (Portugália)IsauraCláudia Pascoal feat. Isaura 2ː38
15. Goodbye (Románia)Alexandru Matei, Alin Neagoe, Cristina CaramarcuThe Humans 2ː58
16. I Won’t Break (Oroszország)Netta Nimrodi, Leonid Gutkin, Arie BurshteinJulia Samoylova 2ː59
17. Who We Are (San Marino)Mathias Strasser, Christof Straub, Zoë Straub, Jenifer Brening, Stefan MoessleJessika feat. Jenifer Brening 3ː00
18. Nova deca (Szerbia)Aleksandar Sanja Ilić, Tatjana Karajanov Ilić, Danica KrstajićSanja Ilić & Balkanika 3ː07
19. Hvala, ne! (Szlovénia)Lea Sirk, Tomy DeClerqueLea Sirk 3ː00
20. Dance You Off (Svédország)MAG, Louis Schoorl, K Nita, Benjamin IngrossoBenjamin Ingrosso 3ː00
21. Under the Ladder (Ukrajna)Mike Ryals, MélovinMélovin 2:59
62ː39

Térkép[szerkesztés]

  A döntő résztvevői
  Az elődöntőben kiesett országok
  Országok, melyek korábban részt vettek, de ebben az évben nem

Megjegyzések[szerkesztés]

  1. A spanyol nyelvű cím ellenére a dal angol nyelven hangzik el, habár a refrénben hallható a Fuego szó.
  2. A dal tartalmaz egy, a vokalisták által énekelt izlandi nyelvű mondatot is.
  3. Az angol nyelvű cím ellenére a dal teljes egészében grúz nyelven hangzik el.
  4. A dal tartalmaz egy mondatot héber nyelven, valamint egy többször ismételt kifejezést japán nyelven is.
  5. A dal előadásában jelöletlenül közreműködik Isaura is.
  6. A dal tartalmaz egy-egy mondatot, kifejezést torlaki dialektusban is.
  7. A dal tartalmaz egy mondatot portugál nyelven is.
  8. Lengyelország pontbejelentője eredetileg Marcelina Zawadzka lett volna.

Kapcsolódó szócikkek[szerkesztés]

Jegyzetek[szerkesztés]

  1. Winner's Press Conference with Portugal's Salvador Sobral. eurovision.tv . Európai Műsorsugárzók Uniója, 2017. május 14. (Hozzáférés: 2017. május 14.)
  2. LISBON CONFIRMED AS HOST CITY OF EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2017. május 15.)
  3. EUROVISION’18: THREE CITIES CALL FOR BIDDING PROCESS FOR HOST CITY (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2017. május 15.)
  4. Lisbon revealed as Host City of the 2018 Eurovision Song Contest! (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. július 25. (Hozzáférés: 2017. július 25.)
  5. MINDENKI A FEDÉLZETRE! 42 ORSZÁGGAL INDUL AZ ESC 2018-BAN. Magyar Eurovíziós Fanklub, 2017. november 8. (Hozzáférés: 2017. november 8.)
  6. Here come the girls! Presenters of Eurovision 2018 revealed! (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. január 8. (Hozzáférés: 2018. január 8.)
  7. RUSSIA: REGARDLESS OF HOST COUNTRY, YULIA WILL COMPETE AT EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. március 22. (Hozzáférés: 2017. március 22.)
  8. Russia 2018 – the saga continues (angol nyelven). escxtra.com, 2017. július 28. (Hozzáférés: 2017. július 28.)
  9. 43 Countries will participate and tickets will go on sale on 30th November! (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. november 17. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  10. First wave of tickets for Eurovision 2018 go on sale on 30th November! (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. november 17. (Hozzáférés: 2017. november 17.)
  11. ANDORRA: NO RETURN TO THE EUROVISION SONG CONTEST IN 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 14. (Hozzáférés: 2017. május 14.)
  12. LUXEMBOURG: WILL NOT PARTICIPATE IN EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 22. (Hozzáférés: 2017. május 22.)
  13. Turkey: TRT confirms non participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 7. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)
  14. Monaco: TMC confirms non participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 31. (Hozzáférés: 2017. augusztus 31.)
  15. SLOVAKIA: NO RETURN TO EUROVISION IN 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
  16. BOSNIA AND HERZEGOVINA: WILL NOT PARTICIPATE IN EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. szeptember 18. (Hozzáférés: 2017. szeptember 18.)
  17. Participants of Lisbon 2018. Eurovision.tv . EBU]. (Hozzáférés: 2023. június 5.)
  18. Albania: RTSH confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 2. (Hozzáférés: 2017. október 2.)
  19. AUSTRALIA CONFIRMS EUROVISION 2018 PARTICIPATION AND COMMENTATORS MYF WARHURST AND JOEL CREASEY (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. augusztus 24. (Hozzáférés: 2017. augusztus 24.)
  20. AUSTRIA: INTERNAL SELECTION PROCESS FOR EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. július 7. (Hozzáférés: 2017. július 7.)
  21. Azerbaijan: Ictimai confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 11. (Hozzáférés: 2017. augusztus 11.)
  22. BELGIUM: INTERNAL SELECTION FOR EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 9. (Hozzáférés: 2017. május 9.)
  23. BULGARIA: BNT CONFIRMS EUROVISION 2018 PARTICIPATION (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. szeptember 17. (Hozzáférés: 2017. szeptember 17.)
  24. Cyprus: CyBC confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. július 22. (Hozzáférés: 2017. július 22.)
  25. Czech Republic: CT confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. szeptember 26. (Hozzáférés: 2017. szeptember 26.)
  26. DENMARK: DANSK MELODI GRAND PRIX UNDERGOES REVAMP FOR 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. július 4. (Hozzáférés: 2017. július 4.)
  27. United Kingdom: BBC confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
  28. ESTONIA: CONFIRMS PARTICIPATION IN EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 2. (Hozzáférés: 2017. május 2.)
  29. Belarus: BTRC confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 31. (Hozzáférés: 2017. augusztus 31.)
  30. FINLAND: CONFIRMS EUROVISION SONG CONTEST 2018 PARTICIPATION (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. január 28. (Hozzáférés: 2017. január 28.)
  31. Saara Aalto to represent Finland in the Eurovision Song Contest! (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. november 7. (Hozzáférés: 2017. november 7.)
  32. MISSION EUROVISION: WILL FRANCE SELECT THEIR 2018 ENTRY THROUGH A NATIONAL SELECTION SHOW? (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. május 17. (Hozzáférés: 2017. május 17.)
  33. GREECE: EUROVISION 2018 PARTICIPATION CONFIRMED (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. szeptember 1. [2017. szeptember 1-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. szeptember 1.)
  34. Yianna Terzi to represent Greece in Eurovision 2018 (angol nyelven). escbubble.com, 2018. február 16. (Hozzáférés: 2018. február 16.)
  35. Georgia: GPB confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 2. (Hozzáférés: 2017. október 2.)
  36. The Netherlands: AVROTROS confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 15. (Hozzáférés: 2017. augusztus 15.)
  37. Croatia: HRT confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. szeptember 11. (Hozzáférés: 2017. szeptember 11.)
  38. It is Franka Batelić at Eurovision 2018 for Croatia (angol nyelven). escdaily.com, 2018. február 13. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  39. Ireland: RTE confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 4. (Hozzáférés: 2017. augusztus 4.)
  40. Iceland: RUV confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 8. (Hozzáférés: 2017. augusztus 8.)
  41. Israel: IPBC confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 3. (Hozzáférés: 2017. október 3.)
  42. POLAND: TVP PROVISIONALLY CONFIRMED FOR EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 15. (Hozzáférés: 2017. május 15.)
  43. LATVIA: CONFIRMS EUROVISION 2018 PARTICIPATION (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. június 27. (Hozzáférés: 2017. június 27.)
  44. LITHUANIA: KLAIPĖDA TO HOST THE FINAL, AND CHANGES TO NEXT YEAR’S FORMAT (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. február 18. [2017. február 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. február 18.)
  45. FYR Macedonia: MRT confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. november 17. (Hozzáférés: 2017. november 17.)
  46. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: Eurovíziós Dalfesztivál – A DAL 2018. mediaklikk.hu/adal, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  47. Błażewicz, Maciej: Malta will keep the format of National Final in 2018 (angol nyelven). escbubble.com, 2017. május 16. (Hozzáférés: 2017. május 16.)
  48. Moldova: TRM confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. november 7. (Hozzáférés: 2017. november 7.)
  49. Montenegro: RTCG to hold a national final in February (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 18. (Hozzáférés: 2017. október 18.)
  50. GERMANY: EUROVISION ‘WITHDRAWAL IS NOT AN OPTION’ (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 16. (Hozzáférés: 2017. május 16.)
  51. NORWAY: CONFIRMS EUROVISION 2018 PARTICIPATION (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. január 31. (Hozzáférés: 2017. január 31.)
  52. Italy: RAI confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. szeptember 15. (Hozzáférés: 2017. szeptember 15.)
  53. Russia: Channel 1 Russia confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. november 7. (Hozzáférés: 2017. november 7.)
  54. Yulia Samoylova set to return for Russia! (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. január 29. (Hozzáférés: 2018. január 29.)
  55. Armenia: AMPTV confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 27. (Hozzáférés: 2017. október 27.)
  56. Juhász, Ervin: Depi Evratesil to start on the 19th of February, with the final on the 25th!. escbubble.com , 2018. január 31.
  57. ROMANIA: TVR CONFIRMS PARTICIPATION IN EUROVISION 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. július 7. (Hozzáférés: 2017. július 7.)
  58. San Marino: SMRTV confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 17. (Hozzáférés: 2017. október 17.)
  59. Spain: TVE confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. szeptember 1. (Hozzáférés: 2017. szeptember 1.)
  60. SWITZERLAND: EUROVISION 2018 PARTICIPATION CONFIRMED (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. június 30. (Hozzáférés: 2017. június 30.)
  61. SWEDEN: KARLSTAD TO HOST ONE SHOW OF MELODIFESTIVALEN 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. május 28. (Hozzáférés: 2017. május 28.)
  62. Serbia: RTS confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 7. (Hozzáférés: 2017. augusztus 7.)
  63. SLOVENIA: EUROVISION 2018 PARTICIPATION CONFIRMED (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. szeptember 15. (Hozzáférés: 2017. szeptember 15.)
  64. Ukraine: UA:PBC confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 23. (Hozzáférés: 2017. augusztus 23.)
  65. The Netherlands: “Waylon (2014) will go to Eurovision again” (angol nyelven). escdaily.com, 2017. november 9. (Hozzáférés: 2017. november 9.)
  66. PÁLYÁZATI FELHÍVÁS: Eurovíziós Dalfesztivál – A DAL 2018. mediaklikk.hu, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  67. Már keresik az Eurovíziós Dalfesztivál magyar indulóját. origo.hu, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  68. Gallagher, Robyn: HUNGARY: BROADCASTER LAUNCHES A DAL 2018… AND CONFIRMS PARTICIPATION IN LISBON (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  69. Juhász, Ervin: A Dal 2018 will once again select Hungary’s Eurovision entry! (angol nyelven). escbubble.com, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  70. Jiandani, Sanjay: Hungary: MTVA confirms participation in Eurovision 2018 (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  71. Ki lesz a magyar könnyűzene új origója? - már lehet jelentkezni A Dal 2018 mezőnyébe. MTVA, 2017. október 9. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  72. All Aboard for the Semi-Final Allocation Draw (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. január 12. (Hozzáférés: 2018. január 12.)
  73. 42 COUNTRIES TO TAKE PART IN 2018 EUROVISION SONG CONTEST (angol nyelven). EBU, 2017. november 7. (Hozzáférés: 2017. november 7.)
  74. Riga calling: Latvia's capital hosted first Eurovision 2018 pre-party (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. március 26. (Hozzáférés: 2018. március 26.)
  75. Fans and artists gather in London for Eurovision preparty (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. április 6. (Hozzáférés: 2018. április 6.)
  76. Russia: The Moscow Eurovision Pre-Party returns on April 7th | wiwibloggs”, wiwibloggs, 2018. március 31. (Hozzáférés: 2018. április 7.) (amerikai angol nyelvű) 
  77. Amsterdam is gearing up for biggest ever Eurovision in Concert (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. április 7. (Hozzáférés: 2018. április 7.)
  78. Eurovision Spain Pre-Party: Madrid returns on April 21...with 13 acts revealed already (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2018. március 23. (Hozzáférés: 2018. április 7.)
  79. Coming up: 43 contestants will walk the glamorous Blue Carpet (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. május 6. (Hozzáférés: 2018. május 6.)
  80. Eurovision 2018: RTP reveals Opening Ceremony and Welcome Reception venue (angol nyelven). esctoday.com. ESCToday, 2018. január 12. (Hozzáférés: 2018. február 24.)
  81. a b Jiandani, Sergio: Montenegro: RTCG to hold a national final in February (angol nyelven). esctoday.com. (Hozzáférés: 2018. január 18.)
  82. a b Jiandani, Sanjay: Montenegro: RTCG publishes Montevizija 2018 rules; opens submission window (angol nyelven). esctoday.com, 2017. november 1. (Hozzáférés: 2018. január 18.)
  83. a b Serbia 2018: national final decided for RTS (angol nyelven). oikotimes.com . oikotimes.com. [2019. március 21-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. október 9.)
  84. a b Juhász, Ervin: Beovizija 2018 to be held in Sava Center on the 20th of February! (angol nyelven). escbubble.com, 2018. január 24. (Hozzáférés: 2018. január 24.)
  85. a b La representación de España en Eurovisión 2018 saldrá de 'Operación Triunfo' (spanyol nyelven). RTVE.es, 2017. december 5. (Hozzáférés: 2017. december 5.)
  86. a b SAN MARINO LAUNCHES SEARCH FOR THE “INTERNET’S CANDIDATE” WITH 1 IN 360 FOR EUROVISION 2018 (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. október 17. (Hozzáférés: 2017. október 17.)
  87. a b McCaig, Ewan: Czech Republic: Winner of National Final to be Revealed on 29 January (angol nyelven). eurovoix.com . Eurovoix, 2018. január 5. (Hozzáférés: 2018. január 10.)
  88. a b Weaver, Jessica: Czech Republic: ČT reveals international jury members for 2018 national final (angol nyelven). esctoday.com . ESCtoday, 2018. január 22. (Hozzáférés: 2018. január 22.)
  89. Halpin, Chris: Saara Aalto is Finland's Eurovision 2018 act...and will sing three songs during the UMK final (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. november 7. (Hozzáférés: 2017. november 7.)
  90. Weaver, Jessica: Finland: UMK18 songs to be released next month; first song on 9 February (angol nyelven). ESCtoday.com, 2018. január 10. (Hozzáférés: 2018. január 15.)
  91. ALBANIA: FESTIVALI I KËNGËS FINAL TO TAKE PLACE ON DECEMBER 23RD (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. október 16. (Hozzáférés: 2017. október 16.)
  92. Azerbaijan: Song Reveal to Take Place in March (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. december 27. (Hozzáférés: 2017. december 27.)
  93. Bulgaria: Submission deadline extended; song revelation on 12 March (angol nyelven). esctoday.com, 2017. december 21. (Hozzáférés: 2017. december 21.)
  94. CYPRUS: BROADCASTER REPORTEDLY WILL INTERNALLY SELECT SONGWRITER FOR 2018 (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. augusztus 3. (Hozzáférés: 2017. augusztus 3.)
  95. Eleni Foureira to fly the flag for Cyprus with 'Fuego' (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. február 1. (Hozzáférés: 2018. február 1.)
  96. Denmark: Dansk Melodi Grand Prix 2018 on 10 February (angol nyelven). esctoday.com, 2017. augusztus 16. (Hozzáférés: 2017. augusztus 16.)
  97. FYR Macedonia: MRT opts for internal selection: opens call for songs (angol nyelven). esctoday.com, 2018. január 25. (Hozzáférés: 2018. január 25.)
  98. Juhász, Ervin: Macedonia starts an open call for songs for Eurovision 2018! (angol nyelven). escbubble.com, 2018. január 25. (Hozzáférés: 2018. január 25.)
  99. FYR MACEDONIA: IT’S EYE CUE FOR EUROVISION 2018 WITH “LOST AND FOUND” (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2018. február 13. (Hozzáférés: 2018. február 13.)
  100. France: Destination Eurovision Kicks Off January 13 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. december 27. (Hozzáférés: 2017. december 27.)
  101. Greece update – 2018 Eurovision entry to be ‘exclusively’ in Greek (angol nyelven). eurovisionary.com, 2017. október 4. (Hozzáférés: 2017. október 4.)
  102. Music band Iriao will present Georgia at 2018 ESC (angol nyelven). 1tv.ge, 2017. december 31. (Hozzáférés: 2017. december 31.)
  103. Croatia: National broadcaster opts for internal selection. (angol nyelven). infenetwork.net, 2018. január 24. (Hozzáférés: 2018. január 24.)
  104. ICELAND: SÖNGVAKEPPNIN FINAL TO TAKE PLACE ON MARCH 3RD (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. augusztus 11. (Hozzáférés: 2017. augusztus 11.)
  105. Israel: Preparations for Rising Star for Eurovision 2018 begin! (angol nyelven). esctoday.com, 2017. március 20. (Hozzáférés: 2017. március 20.)
  106. Israel: Call For Songs for Eurovision 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. február 3. (Hozzáférés: 2018. február 3.) „With the final of the Israeli selection process on February 13, songwriters have just over two weeks to work on their proposed songs before the submission deadline.”
  107. MALTA: MESC 2018 TO TAKE PLACE ON 3RD FEBRUARY (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. október 16. (Hozzáférés: 2017. október 16.)
  108. Germany: Eurovision 2018 Selection to be Held on February 22 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. december 21. (Hozzáférés: 2017. december 21.)
  109. Armenia: Depi Evratesil to run throughout February (angol nyelven). esctoday.com, 2017. október 30. (Hozzáférés: 2017. október 30.)
  110. Festival da Canção 2018 to take place on March 4th in Guimarães [Updated] (angol nyelven). escxtra.com, 2017. július 26. [2017. november 19-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2017. július 26.)
  111. SWITZERLAND: SELECTS FOR EUROVISION 2018 ON FEBRUARY 4 (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. július 13. (Hozzáférés: 2017. július 13.)
  112. SERBIA: RTS REVEALS DETAILS OF OPEN SUBMISSION PROCESS FOR INTERNAL SELECTION (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. augusztus 19. (Hozzáférés: 2017. augusztus 19.)
  113. Emily, Herbert: Serbia: Eurovision Song Submission Deadline Extended To November 10th (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. október 19. (Hozzáférés: 2018. január 24.)
  114. Emily, Herbert: Serbia: Beovizija 2018 Participants Revealed (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. január 22. (Hozzáférés: 2018. január 22.)
  115. Sebastian Diaz: Czech Republic: Mikolas Josef in hospital due to back injury during first rehearsal (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2018. április 29. (Hozzáférés: 2018. április 29.)
  116. Anthony Granger: Greece: Given An Additional Rehearsal Tomorrow (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. május 5. (Hozzáférés: 2018. május 5.)
  117. Josianne Zwart: Running order for Eurovision 2018 Semi-Finals revealed (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. április 3. (Hozzáférés: 2018. április 3.)
  118. Eurovision 2018: This is the running order of the Grand Final! (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. május 11. (Hozzáférés: 2018. május 11.)
  119. Emily Herbert: Norway: Alexander Rybak to Perform Eurovision’s 1500th Song (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. április 3. (Hozzáférés: 2018. április 3.)
  120. Exclusive: They are the expert jurors for Eurovision 2018 (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. április 30. (Hozzáférés: 2018. április 30.)
  121. "May we have your votes please?" (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. május 11. (Hozzáférés: 2018. május 11.)
  122. William Lee Adams: Michelle Visage says Sweden should have won Eurovision 2017 — and confirms 2018 LOGO commentary gig with Ross Matthews (angol nyelven). wiwibloggs.com, 2017. augusztus 28. (Hozzáférés: 2017. augusztus 28.)
  123. Logo to air Eurovision 2018 Grand Final live in the United States - Eurovision Song Contest Lisbon 2018 (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. április 24. (Hozzáférés: 2018. április 24.)
  124. Australia confirmed for 2018! Who will fly the flag in Lisbon? (angol nyelven). eurovision.tv, 2017. augusztus 24. (Hozzáférés: 2017. augusztus 24.)
  125. Peter Van de Veire: “Als ik een voetballer was, zou ik iedereen onderuit schoppen”. nieuwsblad.be
  126. Belgium: RTBF Defers Broadcast of Semi-Final Two (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. április 22.
  127. Cyprus: CyBC Reveals Commentary Team For Eurovision 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. március 5.
  128. You Decide is back with a new co-host and a new venue! (angol nyelven). BBC, 2017. november 16. (Hozzáférés: 2017. november 16.) „We can also confirm BBC Four will broadcast both live semi-finals of the Eurovision Song Contest 2018 on Tuesday 8 and Thursday 10 May. The Grand Final will be broadcast on BBC One on Saturday 12 May 2018.”
  129. 2018 presenter line-up revealed (angol nyelven). BBC , 2018. március 29. (Hozzáférés: 2018. március 29.)
  130. Euroviisut Ylen kanavilla - kannusta Saaraa supertiistaina 8.5. (angol nyelven). yle.fi, 2018. április 16. (Hozzáférés: 2018. április 16.)
  131. France: Marianne James and Stéphane Bern To Commentate on Eurovision 2018 Final (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. október 12. (Hozzáférés: 2017. október 12.)
  132. Herbert, Emily: France: Christophe Willem and Alma Join Stéphane Bern as Eurovision 2018 Commentators (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. február 25. (Hozzáférés: 2018. február 25.)
  133. DRS2G: FRANCE 2018 : Christophe Willem et André Manoukian, commentateurs des demi-finales sur France 4 (francia nyelven). Eurovision-fr.net, 2018. március 20.
  134. Granger, Anthony: Georgia: Demetre Ergemlidze Revealed As Commentator (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. március 30. (Hozzáférés: 2018. március 30.)
  135. Granger, Anthony: Kazakhstan: Channel 31 Has Ambitions For Eurovision & Junior Eurovision (angol nyelven). eurovoix.com, 2017. november 25. (Hozzáférés: 2017. november 25.) „We want to debut at the Junior Eurovision Song Contest in 2018 and the Eurovision Song Contest 2019. We will also broadcast both the contests between 2017-2019.”
  136. Granger, Anthony: China: Hunan TV to Broadcast Eurovision 2018 Live Online (angol nyelven). Eurovoix, 2018. április 7. (Hozzáférés: 2018. április 7.)
  137. EBU bans Chinese Broadcaster - Metro (angol nyelven). metro.co.uk, 2018. május 10. (Hozzáférés: 2018. május 10.)
  138. Granger, Anthony: Kosovo: RTK To Broadcast Eurovision 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. május 7. (Hozzáférés: 2018. május 7.)
  139. Alle Teilnehmer und Länder in Lissabon (német nyelven). eurovision.de . eurovision.de. [2017. augusztus 23-i dátummal az eredetiből archiválva].
  140. ESC-Kommentator: Wer ist eigentlich dieser Peter Urban? (német nyelven). tz.de, 2018. február 22. [2018. március 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2018. március 22.)
  141. Granger, Anthony: Italy: Federico Russo & Serena Rossi To Commentate on Eurovision 2018 Final (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. március 30. (Hozzáférés: 2018. március 30.)
  142. Granger, Anthony: Russia: Channel One Delays Broadcast of Semi-Final One (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. május 2. (Hozzáférés: 2018. május 2.)
  143. Granger, Anthony: Spain: RTVE Will Air Both Semi-Finals of Eurovision 2018 (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. január 30. (Hozzáférés: 2018. január 30.)
  144. Песма Евровизије 2018, полуфинале 1, пренос (szerb nyelven). RTS. (Hozzáférés: 2018. május 7.)
  145. Eurovízia s Balážom a Hubinákom (szlovák nyelven). RTVS, 2018. május 16. (Hozzáférés: 2018. május 16.)
  146. Granger, Anthony: Slovakia: Rádio FM Broadcast Eurovision 2018 Final Live (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. május 16. (Hozzáférés: 2018. május 16.)
  147. Granger, Anthony: Ukraine: Serhiy Prytula Revealed as STB’s Commentator For Eurovision (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. március 31. (Hozzáférés: 2018. március 31.)
  148. Granger, Anthony: Ukraine: UA:PBC Announces Eurovision Broadcast on UA:Crimea (angol nyelven). eurovoix.com, 2018. május 7. (Hozzáférés: 2018. május 7.)
  149. 19. heti nézettség - Továbbra is jól hoz a Barátok közt - SorozatWiki” (Hozzáférés: 2018. május 17.) 
  150. Egy díjat azért elhozott az AWS az Eurovíziós fesztiválról. hvh.hu, 2018. május 13. (Hozzáférés: 2018. május 13.)
  151. Marcel Bezençon Award – an introduction (angol nyelven). poplight.se. [2013. október 17-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. július 15.)
  152. Here are the winners of the Marcel Bezençon Awards 2018! (angol nyelven). eurovision.tv, 2018. május 12. (Hozzáférés: 2018. május 13.)
  153. Eurovision Fanclub Network (angol nyelven). ogae.net. OGAE, 2012. június 15. (Hozzáférés: 2012. június 15.)
  154. Klubi-info: Mikä ihmeen OGAE? (finn nyelven). OGAE Finland, 2012. június 5. [2012. augusztus 10-i dátummal az eredetiből archiválva]. (Hozzáférés: 2012. június 17.)
  155. OGAE POLL 2018 – Results (angol nyelven). OGAE International, 2018. március 28. (Hozzáférés: 2018. április 20.)
  156. ‘Barbara Dex Award 2018’ gaat naar (VJR) Macedonië (holland nyelven). songfestival.be, 2018. május 20. (Hozzáférés: 2018. május 20.)

További információk[szerkesztés]

Commons:Category:Eurovision Song Contest 2018
A Wikimédia Commons tartalmaz 2018-as Eurovíziós Dalfesztivál témájú médiaállományokat.